Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Praca, kursy, doksztalcanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
205 odpowiedzi w tym temacie

#161 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 04 marca 2012 - 16:45

monia66, gratuluje decyzji Jeśli cię to interesuje warto mieć jakiś papierek.

tez wychodze z takiego założenia. Kierunek całkiem inny od tego co do tej pory studiowałam, ale jestem zadowolona z kierunku kosmetyki. Skóra ludzka jej schorzenia i pielęgnacja nie będzie miała przede mną tajemnic :-D

ps. jakby któraś z forumek miała problem z cerą albo chciała się doradzić co do kosmtyków to niech piszę na pw :-D chętnie pomoge

201407101662.png

#162 MonikaS

MonikaS
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 29 marca 2012 - 08:34

Hej :-) W moim mieście (Konin) w jednej ze szkół (AP Edukacja) znalazłam ofertę technika usług kosmetycznych. Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Przyznam szczerze nie wiem co mam zrobić... Koleżanka mi polecała to miejsce wcześniej, ale chciałabym jeszcze zasięgnąć rad od innych osób ;-)

#163 pattkaaa7

pattkaaa7
  • Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 29 marca 2012 - 15:26

Moja koleżanka na to chodzi. Jest na 1 roku. Bardzo jej się podoba i chwali to. Byłam nawet u niej na depilacji. Nie ma lekcji takich jak polski matematyka tylko lekcje związane z kosmetyką. Na 1 roku z tego co wiem miała depilacje, henne, masaże ciała, manicure pedicure.
Jeśli lubisz takie rzeczy to polecam :-)

#164 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 01 czerwca 2012 - 20:40

Ja zauważyłam ze właśnie teraz coraz więcej osób - kobiet decyduje się wybrać czy to po maturze, czy nawet jako kursy coś co jest związane z wizażem, kosmetologią...

#165 hanna78

hanna78
  • Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 18 lipca 2012 - 17:42

To spokojnie możesz iśc do Dziewulskich, nie wiem czy słyszałaś o tym Studium, ale tutaj właśnie jesli chodzi o kierunki jest duży wybór. No i prestiż międzynarodowej szkoły mówi sam za siebie.

#166 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 07 września 2012 - 19:36

Lady
szkolenie było dość ciekawe babka dość szeroko przybliżyła nam temat, dostałyśmy też materiały szkoleniowe, na koniec dwa certyfikaty: jeden dotyczący rejestratorki medycznej a drugi sekretarki medycznej wraz z wyszczególnieniem tematyki szkolenia.

W sumie to nie żałuje ;-)

#167 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 07 września 2012 - 21:10

na koniec dwa certyfikaty: jeden dotyczący rejestratorki medycznej a drugi sekretarki medycznej wraz z wyszczególnieniem tematyki szkolenia

to fajnie, cieszę się że tak wyszło ;-) bo jak w Pogaduchach napisałaś, żę nic możesz nie dostać, to biednie zabrzmiało :-/

A szukać będziesz na jakichś recepcjach właśnie ? Bo jak tak, to obczaj agencje ochrony, oni tam często właśnie panny na dzień zatrudniają a na noc przychodzą ochroniarze ;-)
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#168 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 08 września 2012 - 07:23

A szukać będziesz na jakichś recepcjach właśnie ? Bo jak tak, to obczaj agencje ochrony, oni tam często właśnie panny na dzień zatrudniają a na noc przychodzą ochroniarze ;-)

aha dzięki za radę :-) pomyślę, póki co szukam czegokolwiek :-/

#169 adonis

adonis
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 26 października 2012 - 06:19

Niestety, ale tak naprawdę bardziej wartościowe od tych wszystkich szkół są po prostu dobre szkolenia. Sama robiłam szkolenie stylizacji paznokcia w new nails. Mam to co było dla mnie kluczowe, czyli pracę. A z samych umiejętności również jestem naprawdę zadowolona ;-)

#170 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 22:24

Każdy bezrobotny, który się dokształca (kontynuuje naukę w szkole) ma prawo do stypendium szkolnego z UP, jeśli jest zarejestrowany. Mało kto o tym wie, sama dowiedziałam się przypadkiem.

Informacje zgodne ze stanem prawnym na dzień: 2012-10-01
Czym jest stypendium z tytułu podjęcia dalszej nauki?
Stypendium z tytułu podjęcia dalszej nauki to instrument rynku pracy mający na celu wsparcie osób bezrobotnych, które decydują się podjąć dalszą naukę w celu podniesienia swoich kwalifikacji zawodowych.

Kto może otrzymać stypendium z tytułu podjęcia dalszej nauki?
Stypendium z tytułu podjęcia dalszej nauki możesz otrzymać, jeżeli:
- jesteś osobą bezrobotną bez kwalifikacji zawodowych i w okresie 12 miesięcy od dnia zarejestrowania w powiatowym urzędzie pracy podjąłeś dalszą naukę w szkole ponadgimnazjalnej dla dorosłych, będącej szkołą publiczną lub niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej, albo w szkole wyższej, gdzie studiujesz w formie studiów niestacjonarnych,
- wysokość dochodu na osobę w Twojej rodzinie nie przekracza
456 zł netto lub jeśli jesteś osobą samotnie gospodarującą, Twoje dochody nie przekraczają 542 zł netto.

Jak długo można otrzymywać stypendium z tytułu podjęcia dalszej nauki?
Stypendium będziesz mógł otrzymywać przez okres 12 miesięcy od dnia rozpoczęcia nauki. Starosta może także podjąć decyzję
o kontynuacji wypłacania stypendium do momentu ukończenia nauki zgodnie z programem nauczania.

Co należy zrobić, żeby uzyskać dofinansowanie?
Jeżeli chcesz otrzymać stypendium z tytułu podjęcia dalszej nauki, powinieneś złożyć we właściwym powiatowym urzędzie pracy odpowiedni wniosek.

Dlaczego warto skorzystać z dofinansowania?
Korzystając z dofinansowania, będziesz otrzymywać stypendium
w wysokości 100% kwoty zasiłku dla bezrobotnych, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1 ustawy. Jeżeli podejmiesz zatrudnienie, inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą w trakcie nauki, stypendium będzie wypłacane w wysokości 20% zasiłku dla bezrobotnych, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1 ustawy, od dnia podjęcia zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej.

Przydatne informacje
- podstawą wypłaty stypendium jest zaświadczenie wystawione przez szkołę, potwierdzające podjęcie lub kontynuowanie nauki,
- stypendium nie przysługuje w przypadku przerwania nauki,
- do stypendium wypłacanego w przypadku, gdy w trakcie nauki osoba podejmie zatrudnienie, inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą, nie stosuje się zasady proporcjonalnego ustalania jego wysokości; kwotę tego stypendium za niepełny miesiąc ustala się, dzieląc kwotę przysługującego stypendium przez 30 i mnożąc otrzymaną kwotę przez liczbę dni kalendarzowych przypadających w okresie, za który stypendium to przysługuje.

źródło: zielonalinia.gov.pl

może się komuś ta informacja przyda ;-)

koleżanka z klasy wypisała wniosek w zeszłym miesiącu, jak tylko dowiedziała się o takiej możliwości. Zarejestrowana była już dłuższy czas, więc wypłacili jej stypendium za wcześniejsze miesiące tego roku szkolnego (czyli od września).
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#171 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 30 stycznia 2013 - 08:41

Madź, a jak ja byłam zerejestrowana i zapisałam się na studia, poszłam do urzędu gdzie dowiedziałam się że oni w tym roku nie mają środków na takie przedsięwzięcia :roll:
także to chyba nie w każdym urzedzie jest takie coś <bezradny></span>

#172 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 30 stycznia 2013 - 09:07

mloda, w każdym. Tylko wiesz, u nas, żeby dostać coś od państwa trzeba się zazwyczaj zawziąć. Od 'normalnego' urzędnika dowiesz się wszystkiego od razu, inny powie Ci, że nie ma kasy i koniec.
Jakbyś trafiła na kogoś 'spoko' to dowiedziałabyś się kiedy dostają nowe środki na takie stypendia i tego, że właśnie nawet jak złożysz wniosek w styczniu to oni Ci wypłacą za poprzednie miesiące (jeśli cały czas jesteś osobą zarejestrowaną).
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#173 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 30 stycznia 2013 - 09:40

inny powie Ci, że nie ma kasy i koniec.

a to już nie wiem, było minęło <bezradny></span>

#174 Aneta.B

Aneta.B
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 25 marca 2013 - 19:20

Cześć dziewczyny!
Studiuję architekturę w Krakowie ale strasznie mnie ciągnie do projektowania przemysłowego :) nie ma szans niestety na połączenie tych 2 kierunków - bo wzornictwa przemysłowego uczą na ASP gdzie jest 20 miejsc na roku i harówa po blady świt (już mam to na architekturze) więc wymarzyłam sobie jakiś kurs, szkołę prywatną... i tu zaczęły się schody, bo niczego nie mogę znaleźć. Może podpowiecie mi, gdzie można się uczyć projektowania przemysłowego?

#175 kobietka1234

kobietka1234
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 28 marca 2013 - 19:13

ja robie kurs wizazu i jestem bardzo zadowolona, polecam, pozniej mozna wykonywac makijaze slubne i fajnie sobei zarobic :)

#176 marella

marella
  • Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 06 kwietnia 2013 - 09:39

Ja jestem w fazie poszukiwania dodatkowego zajęcia. Wyszukuję tutki robótek ręcznych i może w końcu znajdę swoją dodatkową drogę.
Dołączona grafika

#177 szaqas

szaqas
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 10 kwietnia 2013 - 11:30

Długo byłam bezrobotna i po zarejestrowaniu się w urzędzie pracy znalazłam ogłoszenie w internecie. Urząd opłacił szkolenie. Teraz zarabiam jako fryzjerka, ale specjalizuję się głównie w przedłużaniu włosów. Szkolenia zrobiłam w .... Trwało szybko, wszystko dobrze wytłumaczone i na brak klientek teraz nie narzekam. Pozdr !

#178 kombi

kombi
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 06 czerwca 2013 - 13:13

Takie szkolenia maja sens jeśli dostajemy dzięki nim jakieś uprawnienia. Kursy językowe jak najbardziej opłaca się robić ale chyba lepsze efekty dają korepetycje i konwersacje, bo wtedy lektor poświęca uwagę tylko nam.

#179 ZuziaDD

ZuziaDD
  • Użytkownik
  • 504 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 14:37

ja robie kurs wizazu i jestem bardzo zadowolona, polecam, pozniej mozna wykonywac makijaze slubne i fajnie sobei zarobic :)

Nie jest to takie ho siup, była na takim kursie i żeby robić to dobrze potrzebujesz- raz praktyki, dwa firmowych kosmetyków - trzeba zainwestować w nie koło 2 tysi, więc aby się zwróciło, to co nieco buziek musisz umalować. A kosmetyki mają swój czas przydatności...

Z jezykami to zalezy do czego potrzenujesz w sumie, jeśli chcesz po prostu dobrze czytać, móc oglądać filmy w oryginale itp. to starczą kursy elektorniczne, ale jeśli potrzebuje sie płynnie porozumiewać to tak -konwersacje. Moje języki niestety leża, głównie z braku uzywania przez iles lat po maturze :( A tez nigdy prymus w tej dziedzinie nie byłam :(

W chwili obecnej to kształcę sie rodzicielsko, byłam na 2 spotakniach warsztatowych na temat wychowania i chetnie bym pociagnęła coś więcej w tym kierunku.
"...Tańczyły jak promienie na porannej wodzie, a pozostałe po nich złote nitki, odpryski bursztynowych ozdób i strzępy słoneczników..."

#180 kombi

kombi
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 28 czerwca 2013 - 09:43

Ważne żeby to się opłacało, dobry przykład z tym kursem makijażu. Można za niego zapłacić, poświęcić czas, a potem nic z tego nie mieć.

Zastanawiam się tez nad studiami podyplomowymi, ostatnio. Jeśli są odpowiednio kierunkowe i praktyczne, myślę, że mogą dać nam bardzo wiele.