Praca, kursy, doksztalcanie
Napisano 19 maja 2009 - 12:05
Czy same posiadacie takowe? I nie zalujecie "wyrzuconych" na nie pieniedzy?
Napisano 19 maja 2009 - 12:46
bo wlasnie dziś rozpoczynam kurs wychowawców wycieczek turystycznych
nie uważam, że to wyrzucanie pieniędzy tylko inwestowanie w siebie i w swoją przyszłość - każdy papierek czy uprawnienie się liczy i jest doceniane przez pracodawce
jeżeli nie teraz nie w tym roku, może sie przydać za jakis czas
na wakacjach planuje isc na kurs pilotażu i zrobić certyfikat z języka angielskiego
myśle też o szkoleniu przedsiebiorczosci, ktory przyda mi sie w przyszlej pracy w firmie
..to czy jest mądry, po pytaniach...
...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...
Napisano 19 maja 2009 - 12:56
Napisano 19 maja 2009 - 13:24
zawsze to ładnie wyglada w cv takie dodatkowe doswiadczenie zawodowe po moich studiach
kurs pilotażu to koszt ok. 500-800 zł w moim miescie trwa ok. 3miesięcy, jest egzamin teoretyczny i praktyczny w terenie, po czym dostaje sie uprawnienia na pilota wycieczek turystycznych
jeżeli zrobie kurs/certyfikat z angielskiego np. to dodatkowo otrzymuje nazwe pilot wycieczek zagranicznych ze moge pilotowac za granicą
także moim zdaniem nalezy inwestować w siebie i uczeszczac na kursy/szkolenia itp. to rozwija naszą inteligencje, osobowość i nas samych,
iść z postępem czasu a nie siedzieć i stać w miejscu
nie mowie o wyscigu 'szczurów' tylko robić coś dla siebie a przy okazji zdobywać nowe doswiadczenia i isc na nowe wyzwania
Napisano 19 maja 2009 - 14:19
jest egzamin teoretyczny i praktyczny w terenie,
lub zdam egzamin jezykowy (nie tylko z angielskiego) wdzelkie wymaganie dot pilotazu zawarte sa w ustawiejeżeli zrobie kurs/certyfikat z angielskiego
chyba nie do konca sie to tak nazwyakurs wychowawców wycieczek turystycznych
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 19 maja 2009 - 14:29
a to nie jest zwykły kurs wychowaców kolonijnych?chyba nie do konca sie to tak nazwya
jezeli myslimy o tym samym
wszędzie takie kursy widziałam a nie na wychowawców wycieczek turystycnych
Napisano 19 maja 2009 - 21:24
Napisano 19 maja 2009 - 21:36
Napisano 20 maja 2009 - 13:45
a tutaj czary mary, bo niby okulary i cośtam i w ogóle wygląda tak perfect
a tu chodzi po prostu o to żebyś się na tym skupiła czego słuchasz
wiec równie dobre będą zwyczajne rozmówki angielskie na słuchawkach, i po prostu SKUPIENIE
Napisano 20 maja 2009 - 19:51
Napisano 20 maja 2009 - 22:52
na jedno wychodzi, to tylko chwyt marketingowychoc tu tez jest relaks wczesniej:)
Napisano 24 maja 2009 - 21:21
takpraktyczny w tereanie?
tam gdzie ja sie wybieram jest w terenie egzamin
opisówka to praktyczny?na pilocie praktyczny to zwykla opisowka zachowan w danych sytuacjach
u mnie bedzie coś takiego
Egzamin składa sie z 3 czesci:
* pisemny teoretyczny ok 40 pytań testowych,
* ustny teoretyczny 3 pytania do losowania (z geografii, przepisów z turystyki (ustawa), i z obsługi ruchu turystycznego)
* ustny praktyczny są to 2 pytania z wycieczki na którą jedzie grupa
każdy z uczestników kursu sam ma zaprojektować plan wycieczki na tej trasie gdzie jedziemy,
każdy nie wiadomo kiedy zostanie wywołany siada na miejscu pilota i opowiada do mikrofonu.
Po dotarciu na miejsce odpowiadamy na pytanie co by sie zrobiło w razie gdyby coś sie wydarzyło (nie przewidziane sytuacje)
Oprócz tych pytan jest jeszcze jedno czyli autoprezentacja czyli przedstawienie sie wszystkim jako pilot w autokarze czyli takie wystąpienie przed wszystkimi, powitać grupe w swoim imieniu i w imieniu biura podrozy xxx, gdzie sie jedzie, jaka trasa itd. (to też jest punktowane do zaliczenia egzaminu)
nie wiem jak to jest w innych biurach podrózy i jak do tego podchodzą, ale ja wole zdać nawet ten praktyczny przynajmniej jakaś praktyka i adrenalina, bo to coś nowego dla mnie bedzie
może to mały OT ale chcialam wyjasnić jak to jest u mnie
zastanawia mnie też cena danych kursów nie tylko z turystyki...
jak to jest im wyższa cena to lepiej nauczą? jak myślicie?
bo np. jak oglądam ceny na przewodników górskich to cena różni sie nawet o 800 - 1.000 zł
Napisano 25 maja 2009 - 00:49
o to mi chodziło. tylko że miałam nie 2 a 3 pytania ... i szczerze ... to one z kosmosu wzięte były* ustny praktyczny są to 2 pytania z wycieczki na którą jedzie grupa
powiem ci że przy polibudzie rzeszowskiej kurs przewodnicki możesz zrobić za 50 zł ... z tym że nie masz po nim zadnych uprawnień ... po pttk-owskim chyba od razu sie zalicza egzamin i uzyskuje uprawnienia ... w każdym bądź razie ... wiem właściwie z pierwszej ręki że na tym kursie nauczysz sie tyle samo co na pttkowsim ... od czego to zależy? od kadry ... możesz mieć kadre beznadziejną i płacić grubą kase za to, a możesz miec "fanatyków" danej dyscypliny i za grosze wyłożą ci taką wiedze o jakiej nie śniłaśjak oglądam ceny na przewodników górskich to cena różni sie nawet o 800 - 1.000 zł
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 03 lipca 2009 - 08:27
Tu mam tego duzo do wyboru, wiec mozna pokombinowac.
Napisano 03 lipca 2009 - 16:26
Macie jakieś propozycje???
Napisano 03 lipca 2009 - 16:33
Napisano 03 lipca 2009 - 16:35
Napisano 08 lipca 2009 - 12:43
ps. zaśweiadczenie juz do mnie idzie z Wrocławia priorytetem ale dotrze dopiero w nast. tyg.
Napisano 08 lipca 2009 - 12:48
To jest lepsze,bo bezsensu pisać,że jeszcze się uczysz a potem powiedzieć,że skończyłaś. Lepiej od razuw liście motywacyjnym napisze że już ukończyłam studia ale nie odebrałam dyplomu
Napisano 08 lipca 2009 - 12:49
Na słowo nikt nie ma obowiązku ci uwierzyć
A po drugie źle to może wyglądać, jakbyś się nie przygotowała.
szczerze to nie wiem co bym zrobiła na twoim miejscu
Może bym zadzwoniła do nich tam do jakiegoś działu odpowiedniego i zapytała co masz zrobić z tym faktem