Praca, kursy, doksztalcanie
Napisano 31 marca 2011 - 17:06
Napisano 31 marca 2011 - 17:37
Napisano 31 marca 2011 - 18:26
viola, a to z UP ?? ten kurs ?
Nie,zajęcia mają być w wyższej szkole,a dotacje daje Unia.
Napisano 26 lipca 2011 - 11:52
Myslałam o kolejnych studiach ...ale na dana chwile wybrałam studium. Chce sobie zrobic jakies inny wykształcenie jeszcze, lub uzupełnic swoje. Biore pod uwage kierunki
grafika komputerowa
logistyka
pracownik biurowy
turystyka
lub florystyka
Najbardziej kusi mnie pracownik biorowy ( dodatkowe wykształcenie po moim studiach ) , florystyka rownie z - tylko tak sobie mysle...to głownie praca w kwiaciarni, waski zakres, wiec moze bardziej sam kurs niz dwa lata nauki ?
Turysytka tez tylko tu mam niewielkie pojecie jak to nauka wyglada i czy wogole po studium miałabym szanse na prace w tym zawodzie - wiec tu pytanie do Cenionki o jakies wskazkowki
Ale grafika i logistyka - tez mi sie podobaja
Jesli ktos chodził na ktorys z tych kierunków, cos wie - to bede wdzieczna za rady
Napisano 26 lipca 2011 - 11:57
ciekawe i chyba mozna po tym jakas prace zalapacgrafika komputerowa
ostatnio modny kierunek i zauwazylaqm ze jest zapotrzebowanie na logistykowlogistyka
szczerze? odradzam, teraz prawie kazdy jest po administracji, a i bez ksztalcenia w tym kierunku mozna znalezc pracepracownik biurowy
to juz zalezy od upodoban i zainteresowanturystyka
lub florystyka
osobiscie wybralabym tego grafika komputerowego tym bardziej, ze lubisz fotografie, wiec to pewnie Ci sie przyda
Napisano 26 lipca 2011 - 12:05
czy mozna złapac prace - nie wiem. Musze sie zorientowac. Kiedys chcemy z M. załozyc własna działalnosc foto, ja bym sie zajmowała m.in. obrobka foto wiec moze by sie przydał.ciekawe i chyba mozna po tym jakas prace zalapac
ja jestem, ale znalesc nie jest latwoszczerze? odradzam, teraz prawie kazdy jest po administracji,
i jedno i drugie fajne. Tylko ze o florystyce cos wiem, jakies pojecie mam. Jedynie co to sie zastawiam czy jest sens robic tu studium bo mozna w sumie tez kurs. A o turystyce - zadne. Poza tym ze to fajny kierunek .Sajuri napisał/a:
turystyka
lub florystyka
to juz zalezy od upodoban i zainteresowan
Znalazłam nawet jeden...w Katowicach, 800zł , ale jak wyczytałam osoby zarejstrowane jako bezrobotne maja za darmo
tu troszke o florystyce -
zadaniem florysty jest tworzenie różnego rodzaju kompozycji roślinnych - począwszy od bukietów i wiązanek sprzedawanych w kwiaciarniach, po większe, całościowe projekty, jak np. dekoracja wnętrz czy oprawa uroczystości weselnej. ( zrodło :akademiaflorystyki)
w tym kierunku pracownik biurowy - przejrzałam dokładnie co byłoby ...i fakt, to nie ma sensu, bo przed studiami byłam na studium o kierunku adm. i mialam juz tam
Organizacja pracy biurowej
Korespondencja biurowa
Ekonomika przedsiębiorstw
czy informa. obługe biura
Napisano 26 lipca 2011 - 12:09
no wlasnie, bo do tego nie trzeba miec skonczonych studiow, a jak sie ma to i tak wiele osob ma zwiazek z adm,dlatego nie ma pracy w biurach itd.tzn.jest, ale maloja jestem, ale znalesc nie jest latwo
mimo ze adm jest wszedzie.
chcemy z M. załozyc własna działalnosc foto, ja bym sie zajmowała m.in. obrobka foto
dlatego napisalam ze ten kierunek fajny
maja za darmo, ale nie wiem jak tam ale u mnie w miescie jak sa organizowane jakies kursy bezplatne z pup to zanim dojdzie co do czego to na taki kurs trzeba czekac nawet rokZnalazłam nawet jeden...w Katowicach, 800zł , ale jak wyczytałam osoby zarejstrowane jako bezrobotne maja za darmo
Napisano 26 lipca 2011 - 12:19
no własniemaja za darmo, ale nie wiem jak tam ale u mnie w miescie jak sa organizowane jakies kursy bezplatne z pup to zanim dojdzie co do czego to na taki kurs trzeba czekac nawet rok
.
Podoba mi sie tez bardzo opiekun w domy pomoc społecznej ,( byłam rok wolontarjuszka ). Tez swietny kierunek tylko nie wiem jak zpraca byłoby po tym kierunku....
Cos napewno wybiore.
Napisano 26 lipca 2011 - 12:33
Dokładnie,pamiętacie jak zapisałam się na angielski,bezpłatny?maja za darmo, ale nie wiem jak tam ale u mnie w miescie jak sa organizowane jakies kursy bezplatne z pup to zanim dojdzie co do czego to na taki kurs trzeba czekac nawet rok
Okazało się ,że to są zapisy na przyszły rok i czekam cierpliwie.
Napisano 26 lipca 2011 - 13:52
całkiem przydatne dziś bez komputera ani ruszgrafika komputerowa
myślę że takie studium to za mało żeby złapać pracę w tym zawodzie, na dodatek bez doświadczenia...logistyka
skoro zrobiłaś już administrację, nie wiem czy będzie to dla ciebie przydatne, bardziej może sekretarka, lub coś z archiwizacją danychpracownik biurowy
turystyka, podobnie jak z logistyką może być tak że po takim studium kwalifikacje będą niewystarczające, a jeśli chodzi o florystykę, to trzeba to lubić bo jeśli nie masz drygu do kwiatów i bukietów będziesz się tylko męczyćturystyka
lub florystyka
[ Dodano: 2011-07-26, 14:53 ]
i bardzo dobrzeOkazało się ,że to są zapisy na przyszły rok i czekam cierpliwie.
Napisano 26 lipca 2011 - 14:00
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 26 lipca 2011 - 14:39
Co do logistyki - wydawało mi sie to fajna rzecza ale samo studium to moze byc za mało by wykonywac kiedys ten zawod.
Pracownik biurowy to jak juz wyzej pisałam - przed studiami miałam studium o kierunku adm. i miałam 3 przedmioty ktore sa na kierunku pracownik biurowy. Wiec w sumie ...szkoda tracic czas na prawie to samo. Szkoda ze na studiach nie było cos w kierunku biurowosci tylko samo prawo ( nie wiem jak u Ciebie.... )
A co do sekretarki - tez myslałam ale o kursie , bo nawet nie wiem czy jest studium takie
A florystyka bardzo mi sie podoba. trzeba miec jakies zaciecie artystyczne wiec mysle ze bym sie sprawdziła.
Tak wiec zostaje do dyskusji ten opiekun srodowiskowy - ale tez nie wiem czy tu nie byłoby za mało tylko studium do takiej pracy na przyszłosc
Ale nie powiem bardzo mi sie podoba, przedmioty swietne. I gdybym wiedziała ze praca po tym bedzie - to bym sie nie zastanawiała.
turystyka....tu czekam az Cenionka moze cos napisze.
tak, tylko musze sie dowiedziec dokładnie czy w tej całej akademi florystyki gdybym chciała za darmo - nie czekałabym rok .a kurs na florystkę
Płacic nie bede - bo jednak 800zł to sporo
Musze sie nad tym zastanowic, pogadac z M. bo chce isc tam gdzie zarowno bedzie mi sie to pozniej po skonczeniu opłacac jak i sam kierunek, przedmioty musza sie podobac
]
Napisano 26 lipca 2011 - 16:24
myślę że więcej dał by ci kurs sekretarki niż 2 lata studium jako pracownik biurowy, biorąc pod uwagę to że skończyłaś administrację taki kurs byłby świetnym uzupełnieniem. A jeśli chcesz zrobić studium to warto wybrać jakiś inny kierunek (nie będący uzupełnieniem twojego wykształcenia) tylko tak jakby drugi fakultetPracownik biurowy to jak juz wyzej pisałam - przed studiami miałam studium o kierunku adm. i miałam 3 przedmioty ktore sa na kierunku pracownik biurowy. Wiec w sumie ...szkoda tracic czas na prawie to samo. Szkoda ze na studiach nie było cos w kierunku biurowosci tylko samo prawo ( nie wiem jak u Ciebie.... )
A co do sekretarki - tez myslałam ale o kursie , bo nawet nie wiem czy jest studium takie
nie wiem, musiałabyś już doczytać, dopytać czy takie wykształcenie będzie wystarczające, bo zrobić studium nie jest trudno ale żeby nie marnować czasu ani pieniędzy na darmoTak wiec zostaje do dyskusji ten opiekun srodowiskowy - ale tez nie wiem czy tu nie byłoby za mało tylko studium do takiej pracy na przyszłosc
Ale nie powiem bardzo mi sie podoba, przedmioty swietne. I gdybym wiedziała ze praca po tym bedzie - to bym sie nie zastanawiała.
Napisano 26 lipca 2011 - 16:42
tez tak mysle. I biore takikurs pod uwage. Narazie bezskutecznie probuje sie dodzwonic do Osrodka tu nas co organizuja kursy bo był na sekretarke.yślę że więcej dał by ci kurs sekretarki niż 2 lata studium jako pracownik biurowy, biorąc pod uwagę to że skończyłaś administrację taki kurs byłby świetnym uzupełnieniem.
o tym samym własnie mowiłam z mezemA jeśli chcesz zrobić studium to warto wybrać jakiś inny kierunek (nie będący uzupełnieniem twojego wykształcenia) tylko tak jakby drugi fakultet
I na dana chwile - albo grafik albo opiekunka społeczna
dlatego trzeba to przemyslec dobrzebo zrobić studium nie jest trudno ale żeby nie marnować czasu ani pieniędzy na darmo
Napisano 26 lipca 2011 - 17:37
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 26 lipca 2011 - 18:47
tak o to mi chodzi, bo pilotaż nie - na takie cos musiałabym sie zdecydowac wczesniej a nie teraz jak mam plan - dzieckoale co ty chcesz związanego z turystyką robić? Jako pracownik biurowy? Żadnych kwalifikacji, poza znajomością branży mieć nie musisz do sprzedawania ofert
przesledze jeszcze dokładnie te kierunki co mnie interesuja i zdecyduje
Napisano 26 lipca 2011 - 20:20
Ale jeśli decydujesz się na studium to przede wszystkim dobrze sprawdź gdzie się zapisujesz.
Niestety spora cześć tych szkół działa tylko dlatego bo jest duży popyt na zaświadczenia wszelkiego rodzaju.
A potem i tak niczego nie nauczą.
chodziłam na takie coś.grafika komputerowa
Ale to była porażka.
Większośc słuchaczy miała większą wiedzę niż nauczyciel.
Nauczycielka grafiki 2d uczyla nas na programie paint, a grafiką 3d tylko się zachwycała i podziwiała jeśli ktoś umiał obsłużyć 3d Maxa, bo dla niej to czarna magia była
A jak znajomy chodził to nauczyciel powiedział, ze maja przynosic swoje laptopy, bo on nie umie obsługiwać komputerów, które są w ich pracowni (apple).
Generalnie polecam kierunki, po których jest jakiś konkretny zawód;
np. florystyka, technik usług kosmetycznych, kucharz, technik BHP, asystent stomatologa, itp.
Nie polecam podobnie jak Ilona kierunków typu: prace biurowe, rachunkowość, itp.
Po pierwsze nie daje to konkretnego zawodu, po drugie jest masa osób po administracji, rachunkowości, itp.
Napisano 26 lipca 2011 - 20:43
z tych tutaj to florystyka i tenflorystyka, technik usług kosmetycznych, kucharz, technik BHP, asystent stomatologa
asystent stomatologa
Sajurka, na studiach zdecydowanie więcej byś się nauczyła niż na studium.
na dana chwile wchodzi w gre studium....
Mysle sobie tez o tej opiekunce srodowiskowej - kierunek fajny, przedmioty tez, wolotarjuszka byłam wiec jakies doswiadczenie małe jest, i gdyby sie udało znalesc w tym prace - mogłabym wowczas jeszcze isc na studia w tym kierunku
No i co wazne ...zawsze mnie ciagła w tym kierunku - ale wyszła adm.
Napisano 26 lipca 2011 - 21:21
to moze nie byłoby glupie, ale traz na takie stanowiska wymagaja studiów. opiekunka osób straszych tez nie jest ciekawe , bo czego tam nauczaMysle sobie tez o tej opiekunce srodowiskowej
dokladnie , cos co wiesz czego konkretnego beda cie uczyc. Zawsze to jaks dodatkowa umiejetnosc. juz bym predzej wybrała opiekunke do dziecka , bo moze jakies zajecia z pedagogiki beda.Generalnie polecam kierunki, po których jest jakiś konkretny zawód;
np. florystyka, technik usług kosmetycznych, kucharz, technik BHP, asystent stomatologa, itp.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 27 lipca 2011 - 05:53
na tej opiekunce srodowiskowej sabo moze jakies zajecia z pedagogiki beda.
pedagogika
Psychologia
Podstawy psychopatologii
Metodyka pracy z podopiecznym
Polityka społeczna
Podstawy prawa i ekonomiki
Pracownia kompleksowej opieki
Język migowy
Zajęcia praktyczne ( zrodło : cosinus.pl)
Ja mysle ze wiele zalezy tez od osoby - czy bedzie jej zalezec i bedzie sie uczyc. Zanim poszłam na studia byłam na studium - i uczyli naprawde dobrze. Przykładali sie.
Jesli sie zdecyduje isc to na cos co wiem ze mi sie spodoba. BHP np. nie dla mnie.
jak pisałam gdybym znalazła prace to mogłabym isc na studia . Swoja strona...to po co te szkoły wogole skoro nic nie dajaale traz na takie stanowiska wymagaja studiów.