Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

aborcja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
608 odpowiedzi w tym temacie

#101 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 08 kwietnia 2008 - 08:07

no coż podtrzymuje swoje zdanie, że w uzasadnionych przypadkach zgodziłabym sie na aborcje. na pewno usunełabym dziecko z gwałtu, gdybym nie mogła usunąć przypuszczam, że i tak bym się zabiła a płód zginąłby razem ze mna, bo nie chciałabym nosić czastki jakiegoś oblesnego smiecia i codziennie czuć ból gwałtu. prawdę mowiąc nie traktuję maciupenkiego płodu jak człowieka- uważam jak Madae- jest jak slimaczek, nie mysli, nie wie co się z nim dzieje i jesli usuwać to zrobić to jak najszybciej zanim się rozwinie. no a jezeli chodzi o podejscie do problemu od strony wiary, też się zgadzam z Monią- nie powinniśmy się leczyc, powinniśmy pokornie czsekać na smierć, a nie z nia walczyć, a czy tak jest?

#102 Nuvola

Nuvola
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 08 kwietnia 2008 - 08:43

A skoro matka nie chce tego dziecka to trzeba było mysleć wcześniej, a nie uciekać od problemu. Dla mnie odpowiedzialność to ponoszenie konsekwencji swoich czynów, seksu tez.

Zbyt upraszczasz sprawe.Wychodzisz zalozenia, ze na swiecie wszystko jest biale i czarne, a gdzie ciaza poczeta w wyniku gwaltu, a gdzie plody z uszkodzeniami genetycznymi, a gdzie wcisnac matki z zagrozeniami zycia?
Ok, niby ustawa zezwala na aborcje w takich wypadkach, ale to czysta fikcja(pisalamjuz o kolezance, ktora czekala 7-miesiecy na smierc dziecka, bo aborcji nikt nie podjal sie wykonac-paranoja)

Chodzi mi o to, ze 14 latki powinny pomyslec przed seksem, a nie twierdzic, ze jak cos to zawsze jest aborcja. Bo to sprowadzanie dla mnie czlowieka do nizin, zupelnego dna. Moga oddac dziecko do adopcji-dac szanse zyc, bo chyba o to wszystko sie rozbija. .

Niechciane ciaze nie tylko przytrafiaja sie 14-latkom, a i znalezc mozna 30-latki, ktore nie maja bladego pojecia o dniach plodnych i antykoncepcji, ktore gdzies cos tam slyszaly o kalendarzyku malzenskim.
Od dna zawsze mozna sie odbic. :-D

#103 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 08 kwietnia 2008 - 08:46

na pewno jestem też za aborcja w wymienionym przypadku płodzenia dzieci przez pijanego męża, gdzie juz jest stadko dzieci a co rok to prorok. kobiety nie stać na zabezpieczenie, a często nawet jak stać to z różnych zabezpieczeń rodzą się kolejne dzieci. dziecko sie urodziny i kolejne i kolejne, a za co je wyżywić...rodzić po to, żeby oddawać do domu dziecka- czy tam im będzie lepiej? nie sądzę

#104 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 08 kwietnia 2008 - 08:48

no jesli chodzi o ciaze z gwaltu to co innego.
ale o tym wypowiadalam sie juz na pierwszej stronie tego tematu
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#105 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 08 kwietnia 2008 - 09:45

Mowimy o zalegalizowaniu aborcji. Z tego co wiem ciąże, które są chore i te z gwałtu można usunąć, także nawet na to nie patrzę, bo to jest legalne. Mowimy o wszystkich innych przypadkach-ja jestem na NIE, moze widze swiat w czarno-bialych barwach, ale dlaczego nienarodzone dziecko ma ponosic konsekwencje niewiedzy 30latki? Nie zyjemy w sredniowieczu, zeby pewnych rzeczy nie wiedziec.
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...

#106 Shamatu

Shamatu
  • Użytkownik
  • 667 postów

Napisano 08 kwietnia 2008 - 10:48

Z tego co wiem ciąże, które są chore i te z gwałtu można usunąć

Ustawa z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży mówi, że możliwe jest przerwanie ciąży gdy:

1. ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej (do chwili osiągnięcia przez płód zdolności do samodzielnego życia poza organizmem kobiety ciężarnej);
2. badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazują na duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu (do chwili osiągnięcia przez płód zdolności do samodzielnego życia poza organizmem kobiety ciężarnej);
3. zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego (do 12 tygodni od poczęcia);

Od 1996 ustawa dopuszczała przerywanie ciąży również gdy kobieta ciężarna znajduje się w ciężkich warunkach życiowych lub trudnej sytuacji osobistej. Tylko jak zwykle nie jest sprecyzowana ta "ciężka sytuacja życiowa".. <bezradny></span>

#107 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 08 kwietnia 2008 - 10:49

ustawa ustawą a lekarz potrafi odmowic usuniecia ciąży bo jest to niezgodne z jego przekonaniami

#108 Moniika

Moniika
  • Użytkownik
  • 2 534 postów

Napisano 08 kwietnia 2008 - 10:51

Ja jestem przeciwko aborcji. Inna sytuacja jest ciąża z gwałtu :roll:

#109 Shamatu

Shamatu
  • Użytkownik
  • 667 postów

Napisano 08 kwietnia 2008 - 11:22

ustawa ustawą a lekarz potrafi odmowic usuniecia ciąży bo jest to niezgodne z jego przekonaniami

Oczywiście. Pewnie pamiętacie sprawę Alicji Tysiąc, która złożyła skargę do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka na naruszenie przez Polskę art. art. 8, 13 i 14 Konwencji poprzez nieprawidłowe stosowanie przepisów tej właśnie ustawy. Lekarze ją olali i babka ma teraz I grupę.. Odszkodowanie dostała, tyle , że Trybunał stwierdził naruszenie Konwencji ze względu na nie wypełnienie przez Polskę pozytywnych obowiązków dotyczących efektywnego poszanowania życia prywatnego a nie przepisów tej ustawy..

I takie sytuacje są powszechne niestety a te przepisy powinny być respektowane moim zdaniem. <bezradny></span>

#110 Dorotea

Dorotea
  • Użytkownik
  • 1 428 postów

Napisano 08 kwietnia 2008 - 13:14

To naprawdę trudny temat.
Jestem przeciwna wielu kwestiom np. aborcji, wojnom, dzieciom porzucanym przez rodziców,głodowi na świecie a..............to wszystko się dzieje i niestety działo będzie.
Wydaje mi się, że czy aborcja będzie w Polsce legalna czy nie - te kobiety, które by się na nią zdecydowały i tak się zdecydują.
Często wyjeżdżają w tym celu zagranicę lub robią to w tzw. "podziemu" w złych warunkach.
Ciągle mam nadzieję,że kobiety nie usuwają ciąży dla "sportu" i jest to dla nich ostateczność.
Bardziej rozpowszechniona i tania powinna być antykoncepcja.
Kiedyś u mnie w przychodzni o pigułki można było poprosić z recepcji.
Dziś trzeba pójść na wizytę i brać na ten dzień urlop.
To chore.
Co do cen pigułek to o ile się nie orientuję to " Rigevidon" kosztuje ok. 3 zł -choć nie jestem pewna, bo to było dawno.
Dużo kobiet rodzi niechciane dzieci, które potem porzuca albo co gorsza zabija po urodzeniu.
To straszne.
Nie popieram osobiście aborcji ale uważam że nie powinna być zakazana.
Kobiety i tak to zrobią.
Ktoś wyżej napisał,że w innym kraju jest kolejka w szpitalu bo aborcja jest legalna.
Wiem,że w Holandii gdzie aborcja jest legalna decyduje się na nią mały ułamek kobiet.
To sprawa sumienia kobiety
Przyjacielem jest ten, kto wie o Tobie wszystko i nie przestaje Cię kochać

#111 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 08 kwietnia 2008 - 13:54

temat rzeczywiscie trudny i kontrowersyjny, ja osobiscie rowniez nie popieram aborcji w wiekszosci przypadkow ale zgadzam sie ze kobieta powinna miec wybor w takich przypadkach o jakich stanowi konstytucja.
Tutaj w anglii aborcja tez jest legalna i darmowa do ktoregos tygodnia ciazy (niestety nie wiem do ktorego) i z tego co ostatnio czytalam w gazetach statystyki ostatnio bardzo wzrosly za sprawa kobiet z Polski, Slowacji, Litwy i okolicznych krajow. Takze zgadzam sie tutaj z Dorotea

Kobiety i tak to zrobią

Darmowa jest tutaj antykoncepcja i mysle ze tak tez powinno byc w Polsce i zmniejszyloby to liczbe dokonywanych aborcji.
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#112 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 08 kwietnia 2008 - 14:09

Z tego co wiem ciąże, które są chore i te z gwałtu można usunąć, także nawet na to nie patrzę, bo to jest legalne.

jest legalne, ale chodzi o to ze nasze prawo jest tak popaprane ze nikt sie tego nie podejmie poniewaz mimo ze jest to (teoretycznie) legalne to lekarza w praktyce oskarżą ..

#113 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 08 kwietnia 2008 - 15:17

ale chodzi o to ze nasze prawo jest tak popaprane ze nikt sie tego nie podejmie poniewaz mimo ze jest to (teoretycznie) legalne to lekarza w praktyce oskarżą ..

Naprawdę? O kurde, tego nie wiedziałam :shock:

#114 Nuvola

Nuvola
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 08 kwietnia 2008 - 20:08

Z tego co wiem ciąże, które są chore i te z gwałtu można usunąć, także nawet na to nie patrzę, bo to jest legalne.

jest legalne, ale chodzi o to ze nasze prawo jest tak popaprane ze nikt sie tego nie podejmie poniewaz mimo ze jest to (teoretycznie) legalne to lekarza w praktyce oskarżą ..

Dokladnie tak jest.
ustawa obowiazujaca obecnie jest ustawa martwa.
Lekarze czesto ukrywaja fakt uposledzenia plodu(przypadek kolezanki, prywatnie inny lekarz powiedzial jej ze te wady byly widoczne poprzez USg juz w 3-miesiacu!!!)jest to praktykowane, aby nie bylo mowy o aborcji, ktorej lekarz sie nie podejmie, bo ma prawo jako katolik, albo poprostu boi sie oskarzenia......

#115 Dorotea

Dorotea
  • Użytkownik
  • 1 428 postów

Napisano 09 kwietnia 2008 - 07:54

Sąsiadka mojej koleżanki nosiła martwy płód i lekarz ani słowa o tym nie powiedział.
Położnik stwierdził,że dziecko nie żyło od ok.2 miesięcy!
Lekarz twierdził,że wszystko dobrze choć ta kobieta zauważyła,że na wizytach mniej ją bada, o nic praktycznie nie pyta-zmienił się, jakby stracił zainteresowanie.
Niewiele brakowało aby zmarła (zatrucie ciążowe).
Ten lekarz nadal praktykuje :evil: :evil: :evil: i nic sobie nie robi z tego,że rodzina czekała na dziecko do ostatniej chwili i teraz mogą tylko patrzeć na puste łóżeczko :-( :-( :-(
Przyjacielem jest ten, kto wie o Tobie wszystko i nie przestaje Cię kochać

#116 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 09 kwietnia 2008 - 14:38

Dorotea, ale straszna sytuacja!!! Ile cierpienia im ten lekarz dodal!!
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#117 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 16 kwietnia 2008 - 16:29

natchnelam sie na ten filmik...jak ktos nie chce niech nie oglada,
jest dosyc mocny...mnie strasznie wzruszyl :cry:
...czemu mamo to zrobilas
czemu zyc nie pozwolilas...

co czuje dziecko kiedy zabija je wlasna matka

http://pl.youtube.com/watch?v=42Q6Wo_kZIs
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#118 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 16 kwietnia 2008 - 16:44

co czuje dziecko kiedy zabija je wlasna matka

duze tak, płód nie :P on nawet jeszcze nie mysli :P nie wie ze istnieje...uczy sie reagowac na bodzce dopiero...martwe maluszki z filmiku były juz za duze na aborcje...były z koncowej fazy ciazy co miało pewnie wywołac wieksze wrazenie :P ale filmik porusza...

#119 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 16 kwietnia 2008 - 16:46

smutne, ale jakie prawdziwe :cry: poryczałam się :cry:

#120 Donn

Donn
  • Użytkownik
  • 7 119 postów

Napisano 16 kwietnia 2008 - 17:09

poryczałam się

ja też :cry:
...to czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach...
..to czy jest mądry, po pytaniach...

...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...