aborcja
Guest_niki_*
Napisano 08 kwietnia 2008 - 08:07
Napisano 08 kwietnia 2008 - 08:43
A skoro matka nie chce tego dziecka to trzeba było mysleć wcześniej, a nie uciekać od problemu. Dla mnie odpowiedzialność to ponoszenie konsekwencji swoich czynów, seksu tez.
Zbyt upraszczasz sprawe.Wychodzisz zalozenia, ze na swiecie wszystko jest biale i czarne, a gdzie ciaza poczeta w wyniku gwaltu, a gdzie plody z uszkodzeniami genetycznymi, a gdzie wcisnac matki z zagrozeniami zycia?
Ok, niby ustawa zezwala na aborcje w takich wypadkach, ale to czysta fikcja(pisalamjuz o kolezance, ktora czekala 7-miesiecy na smierc dziecka, bo aborcji nikt nie podjal sie wykonac-paranoja)
Chodzi mi o to, ze 14 latki powinny pomyslec przed seksem, a nie twierdzic, ze jak cos to zawsze jest aborcja. Bo to sprowadzanie dla mnie czlowieka do nizin, zupelnego dna. Moga oddac dziecko do adopcji-dac szanse zyc, bo chyba o to wszystko sie rozbija. .
Niechciane ciaze nie tylko przytrafiaja sie 14-latkom, a i znalezc mozna 30-latki, ktore nie maja bladego pojecia o dniach plodnych i antykoncepcji, ktore gdzies cos tam slyszaly o kalendarzyku malzenskim.
Od dna zawsze mozna sie odbic.
Guest_niki_*
Napisano 08 kwietnia 2008 - 08:46
Napisano 08 kwietnia 2008 - 08:48
ale o tym wypowiadalam sie juz na pierwszej stronie tego tematu
Napisano 08 kwietnia 2008 - 09:45
Napisano 08 kwietnia 2008 - 10:48
Ustawa z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży mówi, że możliwe jest przerwanie ciąży gdy:Z tego co wiem ciąże, które są chore i te z gwałtu można usunąć
1. ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej (do chwili osiągnięcia przez płód zdolności do samodzielnego życia poza organizmem kobiety ciężarnej);
2. badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazują na duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu (do chwili osiągnięcia przez płód zdolności do samodzielnego życia poza organizmem kobiety ciężarnej);
3. zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego (do 12 tygodni od poczęcia);
Od 1996 ustawa dopuszczała przerywanie ciąży również gdy kobieta ciężarna znajduje się w ciężkich warunkach życiowych lub trudnej sytuacji osobistej. Tylko jak zwykle nie jest sprecyzowana ta "ciężka sytuacja życiowa"..
Guest_niki_*
Napisano 08 kwietnia 2008 - 10:49
Napisano 08 kwietnia 2008 - 10:51
Napisano 08 kwietnia 2008 - 11:22
Oczywiście. Pewnie pamiętacie sprawę Alicji Tysiąc, która złożyła skargę do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka na naruszenie przez Polskę art. art. 8, 13 i 14 Konwencji poprzez nieprawidłowe stosowanie przepisów tej właśnie ustawy. Lekarze ją olali i babka ma teraz I grupę.. Odszkodowanie dostała, tyle , że Trybunał stwierdził naruszenie Konwencji ze względu na nie wypełnienie przez Polskę pozytywnych obowiązków dotyczących efektywnego poszanowania życia prywatnego a nie przepisów tej ustawy..ustawa ustawą a lekarz potrafi odmowic usuniecia ciąży bo jest to niezgodne z jego przekonaniami
I takie sytuacje są powszechne niestety a te przepisy powinny być respektowane moim zdaniem.
Napisano 08 kwietnia 2008 - 13:14
Jestem przeciwna wielu kwestiom np. aborcji, wojnom, dzieciom porzucanym przez rodziców,głodowi na świecie a..............to wszystko się dzieje i niestety działo będzie.
Wydaje mi się, że czy aborcja będzie w Polsce legalna czy nie - te kobiety, które by się na nią zdecydowały i tak się zdecydują.
Często wyjeżdżają w tym celu zagranicę lub robią to w tzw. "podziemu" w złych warunkach.
Ciągle mam nadzieję,że kobiety nie usuwają ciąży dla "sportu" i jest to dla nich ostateczność.
Bardziej rozpowszechniona i tania powinna być antykoncepcja.
Kiedyś u mnie w przychodzni o pigułki można było poprosić z recepcji.
Dziś trzeba pójść na wizytę i brać na ten dzień urlop.
To chore.
Co do cen pigułek to o ile się nie orientuję to " Rigevidon" kosztuje ok. 3 zł -choć nie jestem pewna, bo to było dawno.
Dużo kobiet rodzi niechciane dzieci, które potem porzuca albo co gorsza zabija po urodzeniu.
To straszne.
Nie popieram osobiście aborcji ale uważam że nie powinna być zakazana.
Kobiety i tak to zrobią.
Ktoś wyżej napisał,że w innym kraju jest kolejka w szpitalu bo aborcja jest legalna.
Wiem,że w Holandii gdzie aborcja jest legalna decyduje się na nią mały ułamek kobiet.
To sprawa sumienia kobiety
Napisano 08 kwietnia 2008 - 13:54
Tutaj w anglii aborcja tez jest legalna i darmowa do ktoregos tygodnia ciazy (niestety nie wiem do ktorego) i z tego co ostatnio czytalam w gazetach statystyki ostatnio bardzo wzrosly za sprawa kobiet z Polski, Slowacji, Litwy i okolicznych krajow. Takze zgadzam sie tutaj z Dorotea
Darmowa jest tutaj antykoncepcja i mysle ze tak tez powinno byc w Polsce i zmniejszyloby to liczbe dokonywanych aborcji.Kobiety i tak to zrobią
Napisano 08 kwietnia 2008 - 14:09
jest legalne, ale chodzi o to ze nasze prawo jest tak popaprane ze nikt sie tego nie podejmie poniewaz mimo ze jest to (teoretycznie) legalne to lekarza w praktyce oskarżą ..Z tego co wiem ciąże, które są chore i te z gwałtu można usunąć, także nawet na to nie patrzę, bo to jest legalne.
Napisano 08 kwietnia 2008 - 15:17
ale chodzi o to ze nasze prawo jest tak popaprane ze nikt sie tego nie podejmie poniewaz mimo ze jest to (teoretycznie) legalne to lekarza w praktyce oskarżą ..
Naprawdę? O kurde, tego nie wiedziałam
Napisano 08 kwietnia 2008 - 20:08
jest legalne, ale chodzi o to ze nasze prawo jest tak popaprane ze nikt sie tego nie podejmie poniewaz mimo ze jest to (teoretycznie) legalne to lekarza w praktyce oskarżą ..Z tego co wiem ciąże, które są chore i te z gwałtu można usunąć, także nawet na to nie patrzę, bo to jest legalne.
Dokladnie tak jest.
ustawa obowiazujaca obecnie jest ustawa martwa.
Lekarze czesto ukrywaja fakt uposledzenia plodu(przypadek kolezanki, prywatnie inny lekarz powiedzial jej ze te wady byly widoczne poprzez USg juz w 3-miesiacu!!!)jest to praktykowane, aby nie bylo mowy o aborcji, ktorej lekarz sie nie podejmie, bo ma prawo jako katolik, albo poprostu boi sie oskarzenia......
Napisano 09 kwietnia 2008 - 07:54
Położnik stwierdził,że dziecko nie żyło od ok.2 miesięcy!
Lekarz twierdził,że wszystko dobrze choć ta kobieta zauważyła,że na wizytach mniej ją bada, o nic praktycznie nie pyta-zmienił się, jakby stracił zainteresowanie.
Niewiele brakowało aby zmarła (zatrucie ciążowe).
Ten lekarz nadal praktykuje
Napisano 16 kwietnia 2008 - 16:29
jest dosyc mocny...mnie strasznie wzruszyl
...czemu mamo to zrobilas
czemu zyc nie pozwolilas...
co czuje dziecko kiedy zabija je wlasna matka
http://pl.youtube.com/watch?v=42Q6Wo_kZIs
Napisano 16 kwietnia 2008 - 16:44
duze tak, płód nieco czuje dziecko kiedy zabija je wlasna matka
Napisano 16 kwietnia 2008 - 16:46
Napisano 16 kwietnia 2008 - 17:09
poryczałam się
ja też
..to czy jest mądry, po pytaniach...
...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...