Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

aborcja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
608 odpowiedzi w tym temacie

#81 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 16:17

trzeba uswiadamiac i uczyc juz w szkolach

przeciez sa chyba lekcje wychowanie w rodzinie? (nie pamietam dobrze nazwy tych zajec)
To nic nie zmienia. Ostatnio na szwedzkim dziecięcym programie byla prezentacja zakladania prezerwatywy. co to zmienia?? jesli juz o zabezpieczeniach mowimy...

Wystarczy poczytac listy mlodych na temat seksu i az wlosy jeza sie na glowie, jak malo wiedza na temat seksu.

tak. co ostatnio przeczytalam? ze dziewczyna siadla na deske klozetowa po swoim kuzynie i zapytala czy moze byc w ciazy. inny koles pyta czy jesli mial sper. na palcach ale umyl dokladnie rece po czym na klatce schodowej palil swiatlo to czy kolejno zapalajaca po nim to swiatlo kobieta moze przez to zajsc w ciaze <bezradny></span>
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#82 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 16:28

przeciez sa chyba lekcje wychowanie w rodzinie?

są i uczą na nich konsekwencji itp ale nie odpowiedzialności ;-) tego każdy sam się musi nauczyć ;-)

listy.. no dzieci mają bujną wyobraźnię ;-)
nie ma mnie tu i nie będzie.

#83 Donn

Donn
  • Użytkownik
  • 7 119 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 16:29

aborcji mówie NIE :!:
...to czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach...
..to czy jest mądry, po pytaniach...

...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...

#84 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 17:17

ja mówię nie. Wybór jest przy metodzie antykoncepcji i jak się ktoś nie zabezpieczy to trzeba było myśleć wcześniej, albo nie uprawiać seksu jak się do niego nie dojrzało, a kim jest człowiek, żeby decydować o śmierci drugiego człowieka?
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...

#85 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 19:54

:?: a ja dalej jestem za.... wolę nie urodzic niz zeby dziecko miało zycie spaprane... w 3 tygodniu to nie rozni sie niczym od slimaka...on tez ma serce i ukł wydalniczy oraz nerwowy...a jednak jak przechodzimy sciezką i cos nam chrupnie pod noa to nie rozpaczamy strasznie jakos, nawet w wiekszosci przypadkow nie zastanawiamy sie co to było....moze to brutalne..ale prawdziwe...dla mnie wiekszej roznicy nie ma...w pozniejszym okresie (6-12 tydzien) bym sie zastanawiała...ale im czas byłby krótszy od zapłodnienia, tym mniejsaze bym miała opory

#86 Nuvola

Nuvola
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 20:17

Jestem za ustawa dopuszczajaca aborcje , co nie znaczy, ze skorzystalabym z niej.

no to na cholerę ci to?

Nie mnie, ale tysiacom innym kobietom, ktore chetnie poddalyby sie aborcji, bez krzyku, ze sa zabojczyniami i wyrodnymi kobietami.
Mowie o w imieniu kobiet ktorych nieraz nie stac na pigulki, bo ma do wyboru kupic chleb czy piguly a pijany maz domaga sie seksu i rodzi dzieci jedno po drugim, a w polscde latwiej mowi sie o prawach nienarodzonych niz ZYJACYCH!
Kazdy ma prawo decydowac o swojej macicy , kazdy ma wlasne sumienie, wiec nie chce, aby bylo zakazane na sile, aby czegos ZLEGO nie robic.
Czlowiek ma rozum i uwaza sie za rozumna istote zdolna podejmowac decyzje, wazne aby byl swiadom swoich decyzji i znal ich konsekwencje.
Zakazy podkreslam i tak nic nie daja, turystyka aborcyjna kwitnie, wiec po cholere mamy udawac?

I na koniec....w ubieglym tygodniu moja kolezanka urodzila martwe dzieckow 7 m-cu ciazy, mialo ciezkie wady genetyczne. lekarze wiedzieli o tym ona tez...nie macie pojecia przez co przechodzila i jak sie czuje, a tylo dlatego, ze lekarze czekali co bedzie dalej z plodem; umrze czy nie... umarlo, ale trzeba bylo czekac na smierc az 7 miesiecy.

#87 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 20:23

Tylko dlaczego od decyzji kobiet ma zależeć życie innych ludzi?
To nie jest decydowanie o swojej macicy tylko o innej istocie. I dlaczego mam usprawiedliwiać kogoś i dawać mu moralne przyzwolenie na coś co dla mnie jest najzwyczajniej w świecie morderstwem?
To skoro coś jest nielegalne a praktykowane to należy to zalegalizować? To dziwne myślenie.
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...

#88 anusek

anusek
  • Użytkownik
  • 3 457 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 20:40

ja bym nigdy tego nie zrobiła,zwłaszcza teraz sobie tego nie wyobrażam,ale ja jestem w dobrej sytuacji,nie wiem co czuje kobieta która zostaje sama,którą facet zostawia po tym jak sie dowie że będzie ojcem,któa nie ma wsparcia rodziny,pienędzy,mieszkania.nie wiem i obym sie nigdy nie dowiedziała
wiesz kto-tego czego szukasz ja już tu nie napisze,nie marnuj czasu!!!!!!!!!!!!!

#89 Nuvola

Nuvola
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 20:44

. I dlaczego mam usprawiedliwiać kogoś i dawać mu moralne przyzwolenie na coś co dla mnie jest najzwyczajniej w świecie morderstwem?
.

Nikt nie prosi cie o usprawiedliwianie ani o przyzwalanie.
Ani o rozgrzeszenie.
Jezeli ktos jest wierzacy...pokieruje sie slowem Boga i odpowie za wszystko przed NIM samym, a nie przed Toba, czy mna, czy kimkolwiek.
Jezeli ktos jest niewierzacy, pokieruje sie wlasna zasada.
Czy czlowiek musi miec prawnie zabronione czy nie , mozliwosc wyboru pomiedzy dobrem i zlem; aborcja a urodzeniem?
Po co wiec jestesmy uczeni od najmlodszych lat:nie zabijaj , nie kradnij, nie codzoloz-skoro latwiej jest wprowadzic zakaz i kary?

#90 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 20:46

jakich ludzi :?: to płód... nie mylmy zabijania dzieci z aborcją.... przeciez nie mowimy o usówaniu dziecka w 7-9 miesiącu ciazy tylko na jej poczatku...

Po co wiec jestesmy uczeni od najmlodszych lat:nie zabijaj , nie kradnij, nie codzoloz-skoro latwiej jest wprowadzic zakaz i kary?

no tak ..a teraz niech mi ktoras powie ze nie cudzołozyła no słucham ...ktora ??? wg koscioła sex przed małzenstwem to cudzołóstwo ktore powinno byc karane...wiec dlaczego nie karze sie cudzołoznic :?: dla mnie to szczyt głupoty....wszyscy tacy wierzacy a sami wybieramy sobie grzechy ciezsze i lzejsze na ktore nie zwracamy uwagi...a i cudzołóstwo i kradziez i zabijanie nalezą do tych samych...najciezszych.... no ale zeszłam z tematu z deczka...wg biblii grzech zabojstwa i cudzołóstwa jest tak samo ciezki...jednak nie zauwazyłam zeby ktoras piszac na forum rwała włosy z głowy i chłostała sie za to ze przespała sie ze swoim połówkkiem przed slubem...jednak za aborcja jest zadko ktora...
wszystko zalezy jeszcze od tego co uwazamy za dziecko... dla mnie zarodek do 6 tygodnia...nawet do 10 nie jest jeszcze dzieckiem...co z tego ze ma układ nerwowy, serce itp....dzdzownica tez ma układ nerwowy....a serce ma prawie kazde wyzej rozwinięte stworzenie....

#91 Nuvola

Nuvola
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 21:07

madae, nie zeszlas z tematu, napisalas najczystsza prawde. lepiej bym tego nie napisala.
Cudzolostwo jest w przykazaniach grzechem na rowni w "nie zabijaj", ale lepiej jest traktowac przykazania wybiorczo, prawda?
Bo co to za grzech przespac sie pfrzed slubem,?Przeciez "gorszy "grzech to aborcja.

#92 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 21:15

To nie jest decydowanie o swojej macicy tylko o innej istocie. I dlaczego mam usprawiedliwiać kogoś i dawać mu moralne przyzwolenie na coś co dla mnie jest najzwyczajniej w świecie morderstwem?
To skoro coś jest nielegalne a praktykowane to należy to zalegalizować? To dziwne myślenie.

#93 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 21:21

jeszcze raz sie pytam..JAKICH LUDZI ??? to zlepek kilku błon i komórek..posiadający podstawowe funkcje zyciowe...jak osmiornica czy slimak...a to ze kształtem przypomina człowieka jeszcze nie daje powodów by to tak nazywac...
to nie Twoje dziecko tylko tej matki ktora go nie chce.... jesli tak Cie przejmuje los mordowanych dzieci to zamiast martwic sie o te ktore nawet nie zdaja sobie sprawy z tego ze istnieja, lepiej zajmijcie sie sprawa tych 4-14 letnich ktore z głodu umieraja lub sa mordowane przez Hińczykow np...te wiedza ze zyja, czuja ból i sa go swiadome..a jednak dajemy przyzwolenie na mordowanie ich nic z tym nie robiąc i nikogo to tak nie oburza jak wydalenie zlepka komorek

#94 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 21:42

Madae, generalizujesz, nie znasz mnie ani moich poglądów nt dzieci, które umierają z głodu. Tematem jest aborcja. Ja jestem na NIE zdecydowanie, dla mnie to morderstwo, bo ten zlepek komórek to dla mnei dziecko. A skoro matka nie chce tego dziecka to trzeba było mysleć wcześniej, a nie uciekać od problemu. Dla mnie odpowiedzialność to ponoszenie konsekwencji swoich czynów, seksu tez.

#95 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 21:51

Madae, generalizujesz,

wiem o tym :P i to było zamierzone :D

nie znasz mnie ani moich poglądów nt dzieci, które umierają z głodu. Tematem jest aborcja. Ja jestem na NIE zdecydowanie, dla mnie to morderstwo, bo ten zlepek komórek to dla mnei dziecko.

i o to mi własnie chodziło :P Ty nie znasz poglądow ani tych matek ktore chcą ten zlepek usunąc :) dla mnie np to nie jest dziecko i wole miec wybor usuniecia tego dopoki w moim mniemaniu dzieckiem sie to nie stanie...

A skoro matka nie chce tego dziecka to trzeba było mysleć wcześniej, a nie uciekać od problemu.

powiesz to kobiecie zgwałconej ??? ktora brzydzi sie tego co w sobie nosi i kazdy dzien jest dla niej cierpieniem...kobiecie ktora gdyby nie to ze jeszcze chce zyc ( choc wiele sobie to zycie odbiera) sama dzgnęła by sie w brzuch aby zabic to co tam rosnie ??? nie kazda kobieta ma wybor...

Dla mnie odpowiedzialność to ponoszenie konsekwencji swoich czynów, seksu tez.

w takim razie uwazasz ze wszyscy rodzimy sie odpowiedzialni ... ze odpowiedzialne sa 13-14 latki uprawiajace sex bez zabezpieczenia...bo musza byc..o ile nie zdecyduja sie usunąć efektu swojej wczesniejszej wpadki/innego rodzaju odpowiedzialnosci, i matki wychowaja ich dzieci za nie to wszystko bedzie cacy...nie usuneły wiec wykazały sie odpowiedzialnoscia...

#96 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 22:14

Chodzi mi o to, ze 14 latki powinny pomyslec przed seksem, a nie twierdzic, ze jak cos to zawsze jest aborcja. Bo to sprowadzanie dla mnie czlowieka do nizin, zupelnego dna. Moga oddac dziecko do adopcji-dac szanse zyc, bo chyba o to wszystko sie rozbija. Dla mnie czlowiek nie jest Bogiem, zeby mogl o zyciu i smierci wyrokowac.

#97 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 22:41

bog ma nas za przeproszeniem w D.... w takim razie zdajmy sie na łaske boga przestanmy zazywac lekarstwa na rozne choroby i dolegliwosci...w koncu to my je wymyslilismy :P bog nas chce zabic anginą a my perfidnie sie bronimy :P nie mamy prawa decydowac a robimy to od zawsze dzieląc sie na bednych i bogatych i wszczynajac wojny :P 14 latka nie mysli :P a legalna aborcja nie polegała by na tym ze 14 latka by sama poszła do lekarza i sobie taki zabieg zazyczyła :P
zeby oddac dziecko do adopcji trzeba je donosic i urodzic..a juz to czasami jest dla niektorych ( np zgwałconych ) kobiet ponad siły..
pozatym czemu zasłaniasz sie bogiem w ludzkich decyzjach..a co z kobietami ktore nie sa wierzace a chca płód usunąc ??? zabronisz im bo uwazasz sie za lepsza??? bo mozesz ??? bo społeczenstwo w wiekszosci jest( lub udaje) wierzace a skoro one nie sa to nie maja prawa o sobie i swoim ciele decydowac ???

#98 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 23:26

Bo dla mnie nie od ludzi zależy coś tak ważnego jak życie. nie trzeba wierzyć, zeby szanować życie innych. Nie uważam sie lepsza. Tylko, ze dla mnie to nie decydowanie o swoim ciele, bo to nie jest tylko jej ciało, ale jej dziecka również. ja jako 14 latka myślałam, przykro mi, ze nie jest to powszechne. Czy ja napisałam, ze wojny sa ok?Dla mnie nie sa, ale to nie ten temat, wiec piszę o aborcji. Zdania nie zmienię. Nie akceptuję czegoś co jest dla mnie złe i nie traktuje tego w kwestiach wiary, ale szacunku do życia. wyciagasz wnioski na wyrost z moich wypowiedzi. Kazdy ma prawo do swojego zdania, ja zdania w tej kwestii nie zmienie.

#99 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 08 kwietnia 2008 - 00:00

Zgadzam sie ze kazdy ma prawo do swojego zdania :)

Bo dla mnie nie od ludzi zależy coś tak ważnego jak życie. nie trzeba wierzyć, zeby szanować życie innych.

zgadzam sie z tym :) ale to bardzo idealistyczne podejscie :P w zeczywistości większosc ludzi szanuje jedynie własne zycie a i to nie bardzo trując sie non stop... Rozumiem tez szacunek do zycia :) ja tez je szanuje...jednak szanuje tez smierc :P wiele razy chociazby na zaliczeniach z fizjologii byłam zmuszana np do obciecia głowy specjalną gilotynką zywej myszy czy zabie ...osobiscie było to dla mnie wieksza niesprawiedliwoscia niz aborcja..szczegolnie płodu przed 6 tygodniem...

Nie uważam sie lepsza.

wiem ze nie ;-) zagalopowałam sie troszke :P ale to wypowiedz o bogu mnie tak zbulwersowała ( ja nie jestem wierzaca...jestem jak najbardziej anty..) :P przepraszam

Tylko, ze dla mnie to nie decydowanie o swoim ciele, bo to nie jest tylko jej ciało, ale jej dziecka również.

no ja tu mam inne podejscie..w tak wczesnym zyciu płodu tego nawet jeszcze ciałem nazwac nie mozna...potem juz mozna...ale niczym więcej..mimo ze to posiada ukł nerwowy to jest on jeszcze dosc...prymitywny...ciało uczy sie dopiero jak sie poruszac..bol czuje...w sumie to nie wiadomo jak...czy jako bol czy jako cos nieprzyjemnego poprostu... jest podobne do małego człowieka ale jest nieswiadome nawet tego ze istnieje i czym jest...

ja jako 14 latka myślałam, przykro mi, ze nie jest to powszechne.

widzisz ..czasy sie zmieniły :P ja tez myslałam ( przynajmniej w wiekszosci przypadkow) ale dzis juz sie nie mysli :P wiem bo mam młodsza siostre ktorej czesto funkcja myslenia sie zawiesza lub wyłącza mimo ze ma 18 prawie a nie 14 lat

wyciagasz wnioski na wyrost z moich wypowiedzi.

to było zamierzone...bo swiat nie jest czarny ani biały ...nie ma rzeczy złych i dobrych...wszystko zalezy od sytuacji i osob ktora sie w niej znalazły
jednak troszku mnie chyba poniosło wiec przepraszam jeszcze raz :)

#100 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 08 kwietnia 2008 - 07:15

hmmm

no nie wiem. dla mnie usuniecie (niech juz bedzie okreslenie) plodu, to pozbawienie dalszego rozwoju i tak i tak <bezradny></span> niszcze "plod" to przeciez niszcze nowe zycie. bo od czegos to zycie musi sie zaczac a ze plod to dla kogos nic to juz nie moj problem. Jednak gdyby nie "plod" to nie byloby zycia, tak? :-)
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.