Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

aborcja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
608 odpowiedzi w tym temacie

#461 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 27 września 2010 - 18:30

tak zeby tylko mi bylo wygodnie, nie chce dziecka, ok pojde i legalnie je zabije

Wiesz, wątpię, czy kobieta, która decyduje się na aborcję podchodzi do tego tak lekko i beztrosko, jak to opisałaś.

zaskocze cie ,ale wiele kobiet tak do tego podchodzi , znalam kobiete , która zrobiła to kilka razy, jescze bym rozumiała wpac raz , zdarza sie ale tyle razy <bezradny></span>

te kobiety moze powinny sie edukowac na temat antykoncepcji???bo niestety, nie czarujmy sie wiekszosc tych zabiegow jest usuwana bo "wpadka"

pewnie ze tak , nie jedna malolata powie ze nie pojdzie do lekarza pogadac o antykoncepcji , bo nie bedzie obcemu facetowi D...y pokazywac , a to ze potem musi jakiemus pokazac aby "pozbył sie problemu" to ich nie przeraża. <bezradny></span>
gdyby w naszym kraju edukacja o antykoncepcji i swiadomosc tego tematu była wysoka , to moze bym sie predzej przychyliła do złagodzenia prawa dotyczacego aborcji.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#462 lovely

lovely
  • Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 27 września 2010 - 18:35

nie podchodzi lekko ? a niby jak? bo nie wierze ze ma wyrzuty skoro biega co chwile na zabieg
"Nigdy więcej- mówi rozum To do nastepnego razu- odpowiedziało serce"

#463 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 27 września 2010 - 19:48

lovely, ale nie każda kobieta tak robi. Wrzucasz wszystkie kobiety w jeden wór. Przecież są takie ewenementy jak ta kobieta o której pisze magdaaaaa, ale też są kobiety, dla których ta decyzja jest ważna i przechodzą ją bardzo ciężko.

Kumpela musiała usunąć dziecko, bo tak jej kazano. Oczywiście mogła urodzić, ale wszyscy powiedzieli, że nie pomogą ani jej ani jej chłopakowi. Miałam 16 lat i wcale się nie przelewało u niej. Matka powiedziała jej, że wyrzuci ją z domu, a teściowa, że nie chce jej widzieć na oczy i usunęła dziecko. Sądzisz, że było jej łatwo? Że poszła sobie do lekarza i wyszła z uśmiechniętą miną jak gdyby to było zwykłe badanie? Ciężko jej się to odbiło, na jej psychice, na zdrowiu. Długo nie mogą się pogodzić ze swoim wyborem, ale nie miała wyjścia. Dla niej były dwa rozwiązania, albo mieszkać pod mostem lub w przytułku albo żyć normalnie. Miałam 16 lat i się bała. A co powiem Ci najlepsze to zabezpieczali się zawsze, lecz gumka musiała być wadliwa.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#464 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 27 września 2010 - 20:42

znalam kobiete , która zrobiła to kilka razy, jescze bym rozumiała wpac raz , zdarza sie ale tyle razy <bezradny></span>

To są już raczej skrajne przypadki. Oczywiście, nie łudzę się, że dla każdej kobiety aborcja jest traumatycznym przeżyciem, ale takie jak ta, o której napisałaś są chyba jednak w przeważającej mniejszości...
Jakkolwiek to zabrzmi, jestem przeciwniczką aborcji, ale jednocześnie jestem za legalizacją jej.

#465 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 28 września 2010 - 08:34

Przed końcem października SLD złoży w sejmie rewolucyjny projekt ustawy dopuszczający usunięcie płodu nie tylko do 10. tygodnia ciąży, ale też na życzenie kobiety. Propozycja taka znajdzie się w pakiecie ustaw związanych ze służbą zdrowia, który przedstawi lewica - dowiedział się dziennik "Polska The Times".

Data ofensywy aborcyjnej partii Grzegorza Napieralskiego jest nieprzypadkowa. SLD chce wykorzystać szum, jaki wywoła debata nad tzw. klauzulą sumienia, która odbędzie się w przyszły czwartek na forum Rady Europy. "Polska" dotarła do raportu Christine McCafferty ostro krytykującego nasz kraj za to, że lekarze mogą zbyt łatwo odmówić przeprowadzenia zabiegu usunięcia ciąży, powołując się na wyznawane wartości.

Raport nie jest dla polskich władz wiążący, ale wystarczy przypomnieć emocje, które wyzwolił werdykt Strasburga w sprawie Alicji Tysiąc czy ten dotyczący krzyży we włoskich szkołach. - Pójdziemy za ciosem. Chcemy, by dyskusja o klauzuli sumienia w RE stała się impulsem do podobnej debaty w Polsce. Zgłosimy także własny pakiet ustaw światopoglądowych - mówi Tomasz Kalita, rzecznik SLD.

Co będzie zawierał pakiet? Najważniejszą propozycją jest już wspomniana możliwość przeprowadzenia aborcji do 10. tygodnia ciąży, a także refundacja środków antykoncepcyjnych dla kobiet do 24. roku życia. SLD chce też wprowadzić zajęcia z edukacji seksualnej w szkołach podstawowych.

źródło: http://www.wp.pl/

Tak apropos naszej dyskusji ;-) NIESTETY wydaje mi się, że z tych wymienionych propozycji- już pomijając aborcję- nic nie przejdzie :roll:

#466 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 28 września 2010 - 08:43

Najważniejszą propozycją jest już wspomniana możliwość przeprowadzenia aborcji do 10. tygodnia ciąży

Już sobie to wyobrażam, tą medialną nagonkę itd... :roll:
Te protesty itd.. Na koniec wtrąci się w to kler i pozamiatane :roll:
To na pewno nie przejdzie <bezradny></span>

a także refundacja środków antykoncepcyjnych dla kobiet do 24. roku życia.

Nawet jak się pośpieszą to ja nie na korzystam <umieraam></span>

SLD chce też wprowadzić zajęcia z edukacji seksualnej w szkołach podstawowych.

To by było akurat dobre, ale przez WYKWALIFIKOWANYCH nauczycieli a nie, katechetę czy kogokolwiek :roll:

#467 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 28 września 2010 - 08:49

a nie, katechetę

:shock: :shock: Matko mloda, nawet nie bluźnij... Już sobie wyobrażam edukację seksualną prowadzona przez katechetów... Seks to zło! Koniec lekcji. :roll:

To na pewno nie przejdzie <bezradny></span>

Lewica jest zbyt mała, PO nie zaryzykuje, a PiS- wiadomo... Tak czy inaczej, jeśli SLD zacznie tą dyskusję raz, a potem za jakiś czas znowu i znowu, to może za jakieś 20 lat doczekamy się wolności wyboru i decydowania o własnym życiu i ciele...

#468 lovely

lovely
  • Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 28 września 2010 - 17:32

no tak zalegalizowac i problemu nie bedzie:-?
ja bym postawila bardziej na edukacje seksualna i tansze leki antykoncepcyjne
"Nigdy więcej- mówi rozum To do nastepnego razu- odpowiedziało serce"

#469 harry84

harry84
  • Zbanowani
  • 890 postów

Napisano 10 maja 2011 - 13:24

Problem trudny... bardzo trudny, ale moje zdanie w tej kwestii jest jasne i jednoznaczne.
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem aborcji, dla mnie to po prostu morderstwo. Sprzeczne z moimi poglądami, moralnością aż wreszcie etyką lekarską...
W każdym wypadku, niezależnie czy prawo pozwala czy nie, aborcji nie podjąłem się i nie podjąłbym się nigdy.
A niestety problem jest i to duży tylko głośno się nie mówi... To łatwe pieniądze nie oszukujmy się, tylko warto pomyśleć o swoim sumieniu.
W Polsce zalegalizowanie aborcji to zapewne kwestia czasu, może jeszcze nie teraz ale w końcu do tego dojdzie i biznes zakwitnie...
"Każdy może być ojcem, ale trzeba być kimś naprawdę wyjątkowym, żeby być tatą..."
Dołączona grafika
www.rakszyjki.pl> STOP rakowi szyjki macicy

#470 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 10 maja 2011 - 13:43

dla mnie to po prostu morderstwo

dla mnie też..
choć sa osoby co uważaja że to tylko komórka, nie bowiem jeszcze raczek, nózek, duszy.
Takie gadanie mnie nie przekona nigdy.
Co innego gdy ciąża zagraża życiu kobiety.
Starsznie to przykre że jedne kobiety staraja sie o dziecko latami, a inna ot tak... pozbywa sie kłopotu.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#471 harry84

harry84
  • Zbanowani
  • 890 postów

Napisano 10 maja 2011 - 13:49

Takie gadanie mnie nie przekona nigdy.

Takie gadanie to usprawiedliwianie samego siebie przed samym sobą...

Co innego gdy ciąża zagraża życiu kobiety.

I tutaj sprawa dla mnie podwójnie trudna... I na dzień dzisiejszy sam osobiście bym tego nie zrobił...
"Każdy może być ojcem, ale trzeba być kimś naprawdę wyjątkowym, żeby być tatą..."
Dołączona grafika

#472 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 10 maja 2011 - 14:38

I na dzień dzisiejszy sam osobiście bym tego nie zrobił...

Ale prawo mamy takie, że w niektórych przypadkach aborcja jest dopuszczalna i jeśli kobieta tego chce, lekarz ma obowiązek ją przeprowadzić, a nie odsyłać z kwitkiem.
Kilka lat temu ciąża zagrażała zdrowiu koleżanki mojej mamy. Zgodnie z prawem mogła przeprowadzić aborcję, ale absolutnie żaden lekarz nie chciał się tego podjąć, mówiąc właśnie, że nie pozwala mu na to sumienie i że to niezgodne z jego przekonaniami. Po prostu brak mi słów.
Jestem przeciwna aborcji, nie wyobrażam sobie nawet poddać się czemuś takiemu, ale w tych trzech przypadkach, które są dopuszczalne jestem jak najbardziej za.

#473 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 10 maja 2011 - 14:46

żaden lekarz nie chciał się tego podjąć, mówiąc właśnie, że nie pozwala mu na to sumienie i że to niezgodne z jego przekonaniami. Po prostu brak mi słów.

dla mnie lepszy taki lekarz, niż ten który by się tego bez skrupółów podjął. A co do przypadku aborcji kiedy zagrożone jest życie kobiety. ja osobiście nie zdecydowałabym się na taki krok. Wole ocalić życie dziecka niż własne.

201407101662.png

#474 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 10 maja 2011 - 14:51

dla mnie lepszy taki lekarz, niż ten który by się tego bez skrupółów podjął

Ale w tym wypadku nie chodzi o skrupuły czy ich brak, ale o prawo, które jasno mówi, w jakich przypadkach aborcja jest dopuszczalna.

#475 harry84

harry84
  • Zbanowani
  • 890 postów

Napisano 10 maja 2011 - 14:57

lekarz ma obowiązek ją przeprowadzić, a nie odsyłać z kwitkiem.

Lekarz ma obowiązek zrobić wszystko co w jego mocy aby ratować życie i zdrowie, ale musi być to zgodne z jego przekonaniami moralnymi i etyką...

ale absolutnie żaden lekarz nie chciał się tego podjąć, mówiąc właśnie, że nie pozwala mu na to sumienie

I ja to rozumiem...

Po prostu brak mi słów.

A Ty byś to zrobiła? Oprócz tego, że jestem lekarzem jestem też człowiekiem... Prawo prawem... no bo przecież kiedy zalegalizują aborcję to czy automatycznie będę musiał ją wykonywać, nie... Bo to nie nakaz tylko możliwość...
Dołączona grafika

#476 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 10 maja 2011 - 15:02

A Ty byś to zrobiła?

harry84, ależ nie wiem przecież, co zrobiłabym na Twoim miejscu. Oczywiście, to jest trudny temat i też nie mam pomysłu na to, jak go rozwiązać tak, żeby każdy był jak najbardziej zadowolony. Wiem za to, że gdyby ciąża zagrażała mojemu życiu, z pewnością zdecydowałabym się na aborcję i skoro prawo daje mi taką możliwość, chciałabym, żeby lekarz również ją dawał.

#477 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 10 maja 2011 - 15:03

dobrze harry pisze prawo prawem ale chodzi tez o przekonanie do tego.
aby postępować w zgodzie z sumieniem a nie zmuszać się do tego.
Ja też bym się nie podjęła aborcji jako lekarz. Bo wiem że sumienie by mi na to nie
pozwoliło. Nie wybaczyłabym sobie później że przyłozyłam ręke do śmierci dziecka :-?

201407101662.png

#478 harry84

harry84
  • Zbanowani
  • 890 postów

Napisano 10 maja 2011 - 15:09

żeby lekarz również ją dawał.

Ależ daje, tylko, że nie każdy. I moim zdaniem trzeba to uszanować i mówię to jako człowiek a nie lekarz.

Nie wybaczyłabym sobie później że przyłozyłam ręke do śmierci dziecka :-?

Właśnie i ja tak to czuję... I nie zmienię zdania dlatego, że prawo (które zmienia się jak pogoda) przyzwala mi na morderstwo.

Dla mnie spokój sumienia jest najważniejszy.
Dołączona grafika

#479 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 10 maja 2011 - 15:19

Dla mnie spokój sumienia jest najważniejszy.

Tak, tylko jeśli życie kobiety jest zagrożone, to co? Co jeśli ona umrze, a lekarz nie podjął sie aborcji? Wtedy lekarz nie czuje się winny śmierci kobiety?

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#480 harry84

harry84
  • Zbanowani
  • 890 postów

Napisano 10 maja 2011 - 15:32

to co?

Tak jak napisałem wyżej, robi się wszystko co jest zgodne z sumieniem lekarza.

Co jeśli ona umrze, a lekarz nie podjął sie aborcji? Wtedy lekarz nie czuje się winny śmierci kobiety?

Jeżeli aborcja jest sprzeczna z moimi przekonaniami... to dla mnie w takim momencie jest koniec moich możliwości i wiem, że zrobiłem wszystko co mogłem... A czy czułbym się winny... nie wiem, troszkę sytuacja bez wyjścia... To cholernie trudne :-/
Dołączona grafika