Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

aborcja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
608 odpowiedzi w tym temacie

#341 Frywolka

Frywolka
  • Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 30 maja 2009 - 23:48

Jeżeli zbieramy kasztany, czy też żołędzie w parku, czy ktokolwiek zarzuci nam wycinanie drzew? Czy jedząc jajecznicę jemy kurczaki? Jajo nie jest kurą, kura nie jest jajkiem. Człowiek nie jest zygota, zygota nie jest Człowiekiem. Według badań serce oraz mózg zaczynają funkcjonować w trzecim tygodniu ciąży. O jakim życiu mówimy?

#342 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 30 maja 2009 - 23:52

Frywolka, a widzisz ... i tu sie z tobą nie zgodzę ... człowiek jest człowiekiem od momentu poczęcia. to jest moje i chyba nie tylko zdanie. jak poczytasz temat zobaczysz że mam bardzo dziwne wg niektórych podejście do aborcji ... ale jak już pisałam - wszystko zależy od punktu widzenia tego co kobieta nosi w sobie ... a te porównania ... :roll: nie podoba mi sie jak ktoś porównuje ludzi do czegokolwiek ...

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#343 Frywolka

Frywolka
  • Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 30 maja 2009 - 23:55

nie podoba mi sie jak ktoś porównuje ludzi do czegokolwiek ...

Jeśli Cię uraziłam - przepraszam, wiesz że nie miałam tego na celu.

Chodziło mi o to, że moim zdaniem usuwanie ciąży w jej wczesnym stadium nie jest morderstwem, ponieważ dla mnie wtedy to nie jest człowiek a zygota.

#344 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 30 maja 2009 - 23:55

nie(d)oceniona, ja sie zgadzam z Toba
bo niby ktory moment to ten w ktorym zarodek zmienia sie w czlowieka? czyli sekunde przed nim nie jest? dla mnie czlowiek jest od poczecia.
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...

#345 Frywolka

Frywolka
  • Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 31 maja 2009 - 00:10

dla mnie czlowiek jest od poczecia.

I ja szanuje Twoje/Wasze zdanie, co nie zmienia faktu, że mam prawo do własnego.

" Kiedy słyszę aborcja to zbrodnia, dzieciobójstwo i pójście na łatwiznę panienek, które oddają się pierwszym lepszym facetom. A nikt nie pomyśli, że kobieta usuwająca ciążę może mieć stałego partnera, może mieć więcej niż piętnaście lat i poukładane w głowie. A po prostu miała pecha i wpadła, mimo że zawsze współżyła z zabezpieczeniem. Wystarczy choć trochę poczytać o metodach antykoncepcji, żeby wiedzieć, że nie ma metody zabezpieczania się przed ciążą, która dawałaby sto procent pewności. Są kobiety, które po prostu nie chcą mieć dzieci i wiadomość o zajściu w ciążę byłaby dla nich strasznym nieszczęściem.

Wiem, że kiedyś ludzie uważali, że dla dzieciaczka zawsze znajdzie się miejsce, choćby było jedenaste z kolei, ale tak się składa, że czasy nam się zmieniły i nie wystarczy dzisiaj mieć czegokolwiek, żeby wychować potomka. Na dziecko musi być nas stać. No chyba że ktoś uważa, że miłość rodzicielska wynagrodzi maluchowi wszelkie niedogodności typu „co dzisiaj włożyć do garnka" czy „myślę, że ta kurteczka wytrzyma kolejne pięć lat".

Przeciwnicy przestają widzieć w kobiecie w ciąży człowieka. Nagle staje się zupełnie przezroczysta, staje się jedynie inkubatorem, brzuchem na dwóch nogach. Liczy się tylko zapłodniona komórka, embrion w jej macicy, który nabiera cech człowieka, nowej istoty, obywatela posiadającego swoje prawa. A tych praw równocześnie pozbawia się ową kobietę. Ona nie ma wtedy już nic do powiedzenia."

to tekst pod którym podpisuje się obiema łapkami i podzielam jak najbardziej zdanie autorki artykułu.

#346 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 31 maja 2009 - 07:34

Frywolka, podaj źródło tekstu

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#347 Frywolka

Frywolka
  • Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 31 maja 2009 - 10:32

źródło tekstu:artykuł na interia360.pl

[ Komentarz dodany przez: nie(d)oceniona: Nie 31 Maj, 09 17:33 ]
ale bez linków ;-)

#348 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 31 maja 2009 - 10:55

Wystarczy choć trochę poczytać o metodach antykoncepcji, żeby wiedzieć, że nie ma metody zabezpieczania się przed ciążą, która dawałaby sto procent pewności.

owszem, dlatego z ciążą zawsze trzeba się liczyc. Jeżeli kobieta nie chce dziecka niech nie współżyje :roll:

czasy nam się zmieniły

czy aby na pewno?? według mnie to mentalnosc ludzi się zmieniła, świat jest dalej taki jak był i da się urodzic i wychowac nieplanowane dziecko.
Po prostu teraz kiedy jest taka afera o legalizację aborcji dla 'kobiet sukcesu' aborcja wydaje byc sie wygodniejszym wyjsciem niz urodzenie dziecka... Kobieta ma prawo podjąc decyzję o sobie... tylko, ze moim zdaniem powinna robic to trochę wcześniej aniżeli dopiero wtedy, gdy dziecko jest już w jej łonie...
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#349 Frywolka

Frywolka
  • Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 11:23

Kobieta ma prawo podjąc decyzję o sobie... tylko, ze moim zdaniem powinna robic to trochę wcześniej aniżeli dopiero wtedy, gdy dziecko jest już w jej łonie...

\
Rozmawiamy właśnie o prawie do podejmowania decyzji w takiej sytuacji.

Jeżeli kobieta nie chce dziecka niech nie współżyje :roll:

kashira, ok więc wskaż mi, gdzie w tej sytuacji kobieta ma prawa i jakie.

#350 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 11:31

wskaż mi, gdzie w tej sytuacji kobieta ma prawa i jakie.

moja wypowiedz odnosiła sie do Twojej uwagi o skutecznosci metod antykoncjepcyjnych... Ciagle tylko prawa kobiety, prawa kobiety... a co z prawem do zycia? To juz jest wedlug Ciebie nieważne?

Dorośli ludzie powinni miec świadomosc konsekwencji swoich poczynań... Więc jeżeli zaczynam współżycie to chyba mam swiadomosc, ze z tego moze pojawic się dziecko? Kobieta, mężczyzna, nikt nie ma prawa decydowac o czyjejś smierci...
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#351 Frywolka

Frywolka
  • Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 11:38

Ciagle tylko prawa kobiety, prawa kobiety...

no właśnie. a ja mam wrażenie, że ciągle rozmawiamy o dziecku.

#352 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 12:43

Frywolka, no bo dziecka nie ma kto bronic, bo jest zalezne od kogos innego. <bezradny></span> a kobieta moze nie wspolzyc. to proste dla mnie. uprawiam seks to sie licze, ze oprocz orgazmow moge zajsc w ciaze. tak jak z tym, ze idac w gory moge przemoknac.
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...

#353 Frywolka

Frywolka
  • Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 13:13

To nie jest tak, że ja nie akceptuje tego co piszesz. Ja sznuje Twoje zdanie, ale mam inne. Uważam, że w momencie ciąży kobieta jest widziana tylko jako inkubator, nie liczy się z nią już nikt. Człowiek jest człowiekiem, nie ma momentu przejścia, że jest raz ważniejszy innym razem mniej.

#354 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 13:19

Frywolka, tak, dlatego moim zdaniem prawa matki i dziecka powinny byc na rowni, aczkolwiek aborcja godzi w prawa dziecka. to tak jakby w wypadku zagrozenia zycia ustalic prawo, ze ratuje sie tylko dziecko, a kobiete nie

#355 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 13:24

Człowiek jest człowiekiem, nie ma momentu przejścia, że jest raz ważniejszy innym razem mniej.

Twoje poprzednie posty przeczą temu troszkę...

aborcja godzi w prawa dziecka.

a przede wszystkim prawa czlowieka... prawo do zycia to prawo pierwszej generacji, prawo naturalne! i nie mozna go nikomu odbierac, tlumacząc to wolą matki, jej zyciem zawodowym czy czymkolwiek innym...
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#356 Frywolka

Frywolka
  • Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 13:25

Twoje poprzednie posty przeczą temu troszkę...

kashira, tylko jeszcze doczytaj, że zygota do dla mnie nie jest jeszcze człowiek.

#357 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 13:27

nie ma momentu przejścia

:?:
czyli jednak jest z zygoty w czlowieka <bezradny></span>
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#358 Frywolka

Frywolka
  • Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 13:30

Chodziło mi o to, że nie można uznawac kobietę za człowieka dopóki nie jest w ciąży i ma możliwośc korzystania z wszelkich praw i nagle kiedy tylko zajdzie w ciążę jest ich pozbawiana i traktowana przedmiotowo, jak inkubator, przechowalnia. Pisząc "przejścia" miałam na myśli takie odsunięcie kobiety od praw w czasie ciąży.

#359 skinnybitch

skinnybitch
  • Użytkownik
  • 1 630 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 13:45

Pisząc "przejścia" miałam na myśli takie odsunięcie kobiety od praw w czasie ciąży.

Gdzie ty sie z takim czyms spotkalas?
Bo ja nigdzie i jeszcze nigdy....
Dołączona grafika

#360 Frywolka

Frywolka
  • Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 13:47

Jeśli przeczytasz moje posty jak wyżej, to zrozumiesz to miałam na myśli pisząc w ten sposób.