Kiedy aborcja bedzie "dostepna" to kobiety nawet nie beda sie zastanawialy czy warto, czy to etyczne, bo jak moze byc inaczej kiedy prawo na to przyzwala?? A tak kiedy aborcja jest zakazana kobiety przynajmniej mysla nad tym czynem, czesto takze rezygnuja z aborcji, bo raz ze trudno o nia, a dwa, to ze jest zabroniona o czyms chyba swiadczy...
Czy to znaczy, że kobiety są jakimiś niemyślącymi idiotkami i będą chodzić na zabieg, jak do kosmetyczki??! Nie wydaje mi się. Każda kobieta która kiedykolwiek była w ciąży chcianej czy nie, nie podejdzie do sprawy tak przedmiotowo.
Ja rozumiem ze cialo kobiety...
Gdy dziecko pochodzi z gwałtu to co?? Przypominam też pewną sprawę nieletniej, która była w ciąży i miała zgodę usunięcia ciąży i lekarz odmówił!! Jeśli okaże się, że jest chore dziecko też może odmówić. To nie jest normalne, żeby poglądy czy kaprysy lekarza mogły być decydujące.
Uważam, że przede wszystkim należy się zabezpieczać, powinien być nieograniczony dostęp do środków antykoncepcyjnych i powinny one być refundowane, a w rodzinach ubogich i patologicznych rozdawane za darmo, prezerwatywy powinny stać w automatch na dworcach, szkole. Tak samo myślę, że to kobieta ma prawo decydować o swojej ciąży i prawie do aborcji. Bo to ona będzie to dziecko wychowywać, kalekie czy zdrowe, często sama, bez pomocy i wsparcia.
Jeśli zakazuje się aboracji to dlaczego obciąża się sprawą ciąży tylko kobiety? Dlatego, że ona nosi brzuch? Sama go sobie przecież nie zrobiła! Może jeszcze nakazać kastarcji kobiet lub mężczyzn, bo zakaz aborcji dla mnie ma podobny wydźwięk.
Przypominam też, że w początkowej fazie ciąży to jest pecherzyk, embrion a nie człowiek, potem jest płód. Czy lepiej, jeśli później takie niechciane dziecko wychowuje się porzucone, bez miłości w szpitalach lub domach dziecka?? Gdzie ta polityka prorodzinna? I Ci wszyscy, którzy krzyczą przeciwko prawu do aborcji?
Ciąża to sprawa indywidualna i prywatna, nie podoba mis się, że Państwo ingeruje w moje ciało i narzuca mi model życia. Dla mnie to pewien rodzaj przymusu