Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

aborcja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
608 odpowiedzi w tym temacie

#241 Nielegalna

Nielegalna
  • Użytkownik
  • 115 postów

Napisano 13 maja 2009 - 14:34

chyba jednak tak, skoro napisalas ze w cywilizowanych krajach aborcja jest dostepna... w takim razie idąc tym tokiem myslenia Polska jest krajem zacofanym, bo aborcja jest zabroniona

Nie o to mi chodziło. Sa tez kraje małocywilizowane, gdzie aborcja jest legalna, chciałam podkreslić, ze chodzi mi o te bardziej cywilizowane
Ale dobra mniejsza z tym :)

Ty moze nie, ale rozni sa ludzie i legalna aborcja moglaby "ulatwic" im zycie...

Ale otwarte granice, tanie linie lotnicze czy podziemie aborcyjne już ułatwia im życie

#242 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 13 maja 2009 - 14:40

Ale otwarte granice, tanie linie lotnicze czy podziemie aborcyjne już ułatwia im życie

ale jednak jest to wysilek, koszta i wielu ludzi to ogranicza... a jak beda to mieli pod nosem to aborcja stanie sie "zabiegiem kosmetycznym" a to jest usuwanie dziecka - zywego czlowieka...
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#243 Nielegalna

Nielegalna
  • Użytkownik
  • 115 postów

Napisano 13 maja 2009 - 14:44

Ci których na to stać i tak usuwają, bo mogą sobie na te koszty pozwolić,

Przymuszana do seksu przez męża alkoholika mało rozgarnięta matka czworga dzieci której na żarcie brakuje już z tego nie skorzysta.

Eh gdyby u nas sterylizacja była normalnie legalna, albo chociaż takie podwiązywanie się :roll:

Nie wiem jaka trzeba być bezmyślną idiotka by zamiast się zabezpieczać iść na taki zabieg raz na jakiś czas, pomijając względy etyczne, to to ryzykowanie własnym zdrowiem jest

#244 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 13 maja 2009 - 14:50

Przymuszana do seksu przez męża alkoholika mało rozgarnięta matka czworga dzieci której na żarcie brakuje już z tego nie skorzysta.

yhm mam sięnad nią litować tak?
bo daje mężowi alkoholikowi
jak ktoś chce zmienić swój os jakkolwiek, to go zmieni.

Aborcja stanie sięantykoncepcją, i tyle
Ludzie stają się kompletnie wymóżdżeni powoli.
Narkotyki tak, aborcja tak, śluby homo tak, dzieci dla homo tak, telewizja jak najbardziej, ale kto to był Darwin to już nie wiadomo...

Sa tez kraje małocywilizowane, gdzie aborcja jest legalna

ekhem
no właśnie
dlatego też o średniowieczu mówiłam... :/
nie ma mnie tu i nie będzie.

#245 lily

lily
  • Użytkownik
  • 690 postów

Napisano 13 maja 2009 - 14:54

Kiedy aborcja bedzie "dostepna" to kobiety nawet nie beda sie zastanawialy czy warto, czy to etyczne, bo jak moze byc inaczej kiedy prawo na to przyzwala?? A tak kiedy aborcja jest zakazana kobiety przynajmniej mysla nad tym czynem, czesto takze rezygnuja z aborcji, bo raz ze trudno o nia, a dwa, to ze jest zabroniona o czyms chyba swiadczy...

Czy to znaczy, że kobiety są jakimiś niemyślącymi idiotkami i będą chodzić na zabieg, jak do kosmetyczki??! Nie wydaje mi się. Każda kobieta która kiedykolwiek była w ciąży chcianej czy nie, nie podejdzie do sprawy tak przedmiotowo.

Ja rozumiem ze cialo kobiety...

Gdy dziecko pochodzi z gwałtu to co?? Przypominam też pewną sprawę nieletniej, która była w ciąży i miała zgodę usunięcia ciąży i lekarz odmówił!! Jeśli okaże się, że jest chore dziecko też może odmówić. To nie jest normalne, żeby poglądy czy kaprysy lekarza mogły być decydujące.
Uważam, że przede wszystkim należy się zabezpieczać, powinien być nieograniczony dostęp do środków antykoncepcyjnych i powinny one być refundowane, a w rodzinach ubogich i patologicznych rozdawane za darmo, prezerwatywy powinny stać w automatch na dworcach, szkole. Tak samo myślę, że to kobieta ma prawo decydować o swojej ciąży i prawie do aborcji. Bo to ona będzie to dziecko wychowywać, kalekie czy zdrowe, często sama, bez pomocy i wsparcia.

Jeśli zakazuje się aboracji to dlaczego obciąża się sprawą ciąży tylko kobiety? Dlatego, że ona nosi brzuch? Sama go sobie przecież nie zrobiła! Może jeszcze nakazać kastarcji kobiet lub mężczyzn, bo zakaz aborcji dla mnie ma podobny wydźwięk.

Przypominam też, że w początkowej fazie ciąży to jest pecherzyk, embrion a nie człowiek, potem jest płód. Czy lepiej, jeśli później takie niechciane dziecko wychowuje się porzucone, bez miłości w szpitalach lub domach dziecka?? Gdzie ta polityka prorodzinna? I Ci wszyscy, którzy krzyczą przeciwko prawu do aborcji?
Ciąża to sprawa indywidualna i prywatna, nie podoba mis się, że Państwo ingeruje w moje ciało i narzuca mi model życia. Dla mnie to pewien rodzaj przymusu
lilian

#246 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 13 maja 2009 - 15:04

Każda kobieta która kiedykolwiek była w ciąży chcianej czy nie, nie podejdzie do sprawy tak przedmiotowo.

a skąd wiesz? Kazdy czlowiek jest inny i inaczej odbiera niektore sprawy... Dla zakochanej w sobie nastolatki ciaza bedzie tylko i wylacznie problemem, a aborcja szybkim sposobem na pozbycie sie problemu...

Gdy dziecko pochodzi z gwałtu to co?? Przypominam też pewną sprawę nieletniej, która była w ciąży i miała zgodę usunięcia ciąży i lekarz odmówił!!

no skoro bylo to sprzeczne z jego sumieniem to dlaczego mial robic cos wbrew sobie?? Ja gdybym byla lekarzem tez w zyciu nie wykonalabym aborcji. Poza tym te 9 miesiecy ciazy moze byc trudne i bolesne dla zgwalconej kobiety, ale dziecka nie musi ona wychowywac...
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#247 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 13 maja 2009 - 15:04

Czy to znaczy, że kobiety są jakimiś niemyślącymi idiotkami i będą chodzić na zabieg, jak do kosmetyczki??!

już chodzą... :roll:

Bo to ona będzie to dziecko wychowywać, kalekie czy zdrowe, często sama, bez pomocy i wsparcia.

nie trzeba było pchać się do łóżka! nie miało się mózgu? to teraz powinno sięgo mieć. Jak ie ma jak wychować to nie musi od razy zabijać, tylko oddać do adopcji. Wlałabym żyć w adopcji czy w domu dziecka niż zostać zabita....
(nie mówię o gwałcie)

Może jeszcze nakazać kastarcji kobiet lub mężczyzn, bo zakaz aborcji dla mnie ma podobny wydźwięk.

przeczytaj jeszcze raz co napisałaś, albo i ze dwa razy...

Gdzie ta polityka prorodzinna?

ah czyli do polityki prorodzinnej należy wymóżdżenie i usuwanie "niechcianej" ciąży? jak się nie chce być w ciąży to sie seksu nie uprawia. Trzeba się liczyć z tym, żę środi antykoncepcyjne zawodzą i tyle!

Dla mnie to pewien rodzaj przymusu

ktoś ci karze uprawiać seks?
licz się z tym, że to zawodzi

że Państwo ingeruje w moje ciało

nie w ciało, bo nie karzą ci odessać tłuszczu bo jesteś n=ponad normę szeroka

Tu jest coś ludzkiego, nowe życie, tu jest moralność.

[ Dodano: 2009-05-13, 16:05 ]

lekarz odmówił!!

lekarz ma prawo odmówić
Powiedzieć, że ON akurat tego nie zrobi.
I idzie się do innego

i tyle.

#248 lily

lily
  • Użytkownik
  • 690 postów

Napisano 13 maja 2009 - 15:14

Wniosek z tego co piszecie tylko jeden, to kobieta jest odpowiedizalna za ciążę, bez udziału mężczyzny i to na niej tylko i wyłącznie spoczywa obowiązek myślenia o ewentualnej możliwości zajścia w ciążę. - Przykre.
Ja mojego syna w takim przekonaniu nie wychowam, że może sobie skakać zkatak na kwiatek bo to dziewczyna jest odpowiedzialan i ewentualnie winna zajścia w ciąże.

I czy to się komuś podobaa czy nie, to jest ingerencja w ciało kobiety, bo brzucha nie nosi się obok, w siatce. Ciąża jest w organiźmie kobiety.

Lekarz wybierając zawód ma do spełnienie misję, ma leczyć ludzi i im pomagać, a nie "nawracać" do swoich przekonań i odmawiać wykonania operacji, jeśli nie ma przeciwskazań innych niż jego widzimisie
lilian

#249 Nielegalna

Nielegalna
  • Użytkownik
  • 115 postów

Napisano 13 maja 2009 - 15:17

yhm mam sięnad nią litować tak?
bo daje mężowi alkoholikowi
jak ktoś chce zmienić swój os jakkolwiek, to go zmieni.

Ja sie na tym nie znam, ale ponoc nie jest to takie łatwe jak sie z zewnatrz wydaje.
Takie kobiety często są wychowane w rodzinach w których mężowie od pokoleń pili i bili.
Nie oceniam

Narkotyki tak, aborcja tak, śluby homo tak, dzieci dla homo tak, telewizja jak najbardziej, ale kto to był Darwin to już nie wiadomo...

ale ja nic nie pisałam o moim stosunku do narkotyków, slubów czy dzieci dla homoseksualistów

Czy to znaczy, że kobiety są jakimiś niemyślącymi idiotkami i będą chodzić na zabieg, jak do kosmetyczki??! Nie wydaje mi się. Każda kobieta która kiedykolwiek była w ciąży chcianej czy nie, nie podejdzie do sprawy tak przedmiotowo.

Wiekszość nie podejdzie. Przecież dla większości decyzja usunąc czy nie jest jedna z najtrudniejszych w życiu

Przypominam też pewną sprawę nieletniej, która była w ciąży i miała zgodę usunięcia ciąży i lekarz odmówił!!

Hipokryta

To nie jest normalne, żeby poglądy czy kaprysy lekarza mogły być decydujące.

Dokładnie, decydować powinny przepisy prawne, a jak komuś sumienie nie pozwala to nikt nie zmuszą do takiego zawodu, zawsze można było zostać chirurgiem kostnym.

Uważam, że przede wszystkim należy się zabezpieczać, powinien być nieograniczony dostęp do środków antykoncepcyjnych i powinny one być refundowane, a w rodzinach ubogich i patologicznych rozdawane za darmo, prezerwatywy powinny stać w automatch na dworcach, szkole.

Taaaa marzenia. Choć myślę bardzo podobnie. Jednak w naszym społeczeństwie, przy naszych politykach to nie przejdzie. Zaraz beda głosy, ze to zachęcanie do seksu.

Bo to ona będzie to dziecko wychowywać, kalekie czy zdrowe, często sama, bez pomocy i wsparcia.

Bardzo wielu facetów ucieka, łaskawie płacąc jak najniższe sie uda alimenty

#250 lily

lily
  • Użytkownik
  • 690 postów

Napisano 13 maja 2009 - 15:18

Każda kobieta która kiedykolwiek była w ciąży chcianej czy nie, nie podejdzie do sprawy tak przedmiotowo.

a skąd wiesz? Kazdy czlowiek jest inny i inaczej odbiera niektore sprawy... Dla zakochanej w sobie nastolatki ciaza bedzie tylko i wylacznie problemem, a aborcja szybkim sposobem na pozbycie sie problemu..

To nie jest chyba problem prawa do aborcji, tylko kwestia wychowania takiej młodej osoby i uświadomienia jej o konsekwencjach współżycia
lilian

#251 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 13 maja 2009 - 15:20

Wniosek

no bardzo mądrze

kto tak powiedział??

nikt nie powiedział, że tylko kobieta jest odpowiedzialna za ciążę
to w miarę logiczne

ale co w związku z tym?

, ma leczyć ludzi

a tak, bo ciąża to choroba..
nikt nie mówił, że ma nawracać
nikt nie wskazał go palcem z imieniem i nazwiskiem
a jeśli nie czuł sięna siłach żeby małej dziewczynce usuwać ciażę? Może psychicznie nie podołał?
?!

to jest ingerencja w ciało kobiety,

szkoda, że niektórym kobietom przydała by się ingerencja w ich psychikę

[ Dodano: 2009-05-13, 16:23 ]

Nie oceniam

nie chcę oceniać
ale trzebra brać los w swoje ręce
znam takie rodziny, jestem ich częścią można powiedzieć.. i ręce mi opadają, ale nie na ten temat...

ale ja nic nie pisałam o moim stosunku do narkotyków, slubów czy dzieci dla homoseksualistów

nie mówię o tobie tylko o ludziach... tego nie skumam nigdy
bo teraz to najlepiej to się dobrze bawić
nie dorosnąć i nie dojrzeć nigdy

Zaraz beda głosy, ze to zachęcanie do seksu.

gumki w szkołach na pewno...
można w szkołach o tym mówić, ale im rozdawać? zaraz znajdzie się "tester" w kiblu...

#252 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 13 maja 2009 - 17:06

co do krajów gdzie aborcja jest legalna ... proszę ... wychodzi na to że w sumie w prawie każdym miejscu na świecie jak to odppowiednio umotywujesz to aborcje można zrobić ...

a apropos lekarzy i ich misji ... ratować życie ludzkie ... czyli nie ma mowy o dokonywaniu aborcji , bo to jest morderstwo ... ciekawe która z ws podjeła by sie zabicia nienarodzonego dziecka? chyba nikt nie patrzy na to od strony lekarzy ... naprawde niewielu jest chętnych do wykonywania tych wyroków ... czy w takim razie możemy ich do tego zmuszać ???

Dołączona grafika

źródło: wikipedia

p.s. legenda niestety po angielsku ... mam nadzieje że dacie z nią rade ;-)

Załączone miniatury

• Bez tytułu.jpg

#253 lily

lily
  • Użytkownik
  • 690 postów

Napisano 13 maja 2009 - 20:47

Nie rozumiem tego zatcietrzewienia. Gdzie tu prawo do wolności wyboru? Nie twierdzę, xe aborcja to zloty środek i cos pozytywnego, ale chodzi mi o prawo do niej. Dlaczego mam byc gorsza lub lepsza i nie mieć prawa do tego by decydować o tym co jest we mnie i jest częścią mnie. Dlaczego jakiś polityk ma ustanawiać co jest dla mnie dobre?
Dlaczego kobiety sa zmuszane do podziemia aborcyjnego, robienie tego nielegalnie, często w fatalnych warunkach higieniczno-sanitarnych u jakiś podejrzanych lekarzy? Czy to jest cywilizacja i postęp i troska o xycie ludzkie?

Co do rozdawania środków antykoncepcyjnych to napisałam wyraźnie, że chodzi o biedne rodziny wieloletnie i patologiczne. A wszkole powinny automaty stać, chyba to bezpieczniejsze niż udawanie, że problemu nie ma i przede wszystkim normalny program edukacji seksulanej
lilian

#254 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 13 maja 2009 - 20:54

Czy to jest cywilizacja i postęp

wiesz do czego doprowadziło nas twoje pojęcie cywilizacji (albo raczej cywilizacja w takim pojęciu jak twoje) ??? rozejrzyj sie dookoła i potem mi powiedz czy jesteś pewna że trzeba na siłe dążyć do TAKIEJ cywilizacji i postępu ???

Gdzie tu prawo do wolności wyboru?

to jest jedyna kwestia w której sie z tobą zgodzę ... gdzieś tam wcześniej pisałam że aborcja mogłaby być zalegalizowana właśnie ze względu na to ... ale za tym powinna iść bardzo szeroko zakrojona kampania społeczna i to prowadzona od najmłodszych lat ... kobieta powinna mieć wybór, ale powinna mieć też śwoadomość że w niej jest drugie życie i jeżeli pójdzie na skrobanke to automatycznie ludzie tacy jak ja będą jązaliczaćdo morderców ... mocne słowo ale jak najbardziej na miejscu...

by decydować o tym co jest we mnie i jest częścią mnie.

twoje podejśćie do tematu każe mi sie zastanowić nad twoim sposobem traktowania dziecka ... przecież ono nie jest twoją własnością rzebyś mogła je ot tak wyrzucić bo go nie chce ...

i troska o xycie ludzkie?

chyba przeczysz sama sobie ... jaka troska o życie kiedy uważasz że nowopoczęte życie można zakończyć?

:!: :!: :!: a dyskusję o rozdawaniu środków anty przenieście do odpowiedniego tematu

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#255 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 13 maja 2009 - 21:14

Dlaczego mam byc gorsza lub lepsza i nie mieć prawa do tego by decydować o tym co jest we mnie i jest częścią mnie.

to dlaczego nie decydowałaś o tym podejmując współżycie? wtedy miałaś wybór :roll:
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#256 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 13 maja 2009 - 21:22

lily, nikt nie zmusza kobiety, żeby poszła do jakiegoś mało znanego i podejrzanego lekarza, żeby usnunąć ciąże. To jej wybór.
Dziecko jest częścią Ciebie ale także jest osobnym bytem i jakim prawem kobiety odbierają mu prawo do życia. Ze względu na swoje widzimisię jak to ujęłaś w przypadku lekarza który aborcji odmówił?? Bo karierka?? Bo szkoła?? Czemu wcześniej o tym wszystkim nie myślały??
Nie wiem ale mnie w szkole uczyli, że jeśli decyduję się na seks musze równocześnie zdecydować się na jego ewentualne konsekwencje, takie są zdaje się prawa osób dorosłych. A skoro 17 latka uważa się za dorosłą to musi się liczyć też z konsekwencjami jakie ciążą na osobie dorosłej takie jak ciąża.

Aborcja to ostateczność. Powinna być wykonywana tylko w ściśle określonych przypadkach, a nie dlatego, że jakaś nastolatka musiała udowodnić swojemu chłopakowi, że go kocha czy pan bizneswomen której dziecko zagradzało by drogę do kariery. Niestety zawsze dochodzi do nadużyć, a jedynym rozwiązaniem żeby je pomniejszyć (bo o niwelacji nawet nie mówię) jest kontrola.
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#257 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 15 maja 2009 - 11:43

Dlaczego kobiety sa zmuszane do podziemia aborcyjnego, robienie tego nielegalnie, często w fatalnych warunkach higieniczno-sanitarnych u jakiś podejrzanych lekarzy? Czy to jest cywilizacja i postęp i troska o xycie ludzkie?

jeszcze mi powiedz, że "jakiś polityk" karze się uprawiać seks, tak?
...
nie chcesz dzieci, nie uprawiaj!
boże...
nawet przy użyciu środków antykoncepcyjnych jest możliwość, że zajdziesz w ciążę i MUSISZ się z tym liczyć

nikt cię do aborcji nie zmuszasz, do podziemia aborcyjnego itd
wolisz w tym uczestniczyć?
Czy ty na prawdę chciałabyś zabić własne dziecko?

Wykluczam seks jak prokreację, bo wtedy rozmowa o aborcji nie miaaby miejsca.
W takim razie, po co uprawiasz seks?
Dla przyjemności? Dla zbliżenia z mężem, faceta?
Wszystko ok
tylko co to kogo obchodzi
Chcę siędalej bawić, zbliżać z mężem, ale nie chcę dzieci?
albo jedno albo drugie

#258 Nielegalna

Nielegalna
  • Użytkownik
  • 115 postów

Napisano 15 maja 2009 - 12:26

A ja chciałabym mieć te same prawa co Brytyjka czy Francuzka

Czy ty na prawdę chciałabyś zabić własne dziecko?

Przeciez bycie za aborcja nie oznacza, że chce się zabić własne dziecko.
Znam osobe która nawet z gwałtu by urodziła, jednak jest za aborcją

#259 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 15 maja 2009 - 12:32

A ja chciałabym mieć te same prawa co Brytyjka czy Francuzka

A ja niekoniecznie wszystkie ALE chciałabym mieć możliwość decydowania o sobie, swoim ciele i zmianach nieodwracalnych jakie w nim zachodzą. Nie umiałabym zabić swojego dziecka, ale umiem zrozumieć kobiety, które to robią. Mówi się tyle o ochronie życia dopóki dziecko jest u matki w brzuchu ale kiedy pojawia się na świecie kobiety zostają czesto z dzieckiem zupełnie same, nie mogąc liczyć z żadnej strony na pomoc.

#260 Nielegalna

Nielegalna
  • Użytkownik
  • 115 postów

Napisano 15 maja 2009 - 12:38

A taka co odda dziecko jest nazywana potworem, wyrodna matka, jest wytykana palcami, szczególnie w małych miejscowościach czy na wsi

Taka kobieta jest postrzegana gorzej niż facet który nie chce mieć nic wspólnego z matka i dzieckiem, a alimenty płaci tylko dlatego, bo sad go przymusił

Nie umiałabym zabić swojego dziecka,

Ja obecnie również, chyba, ze bym była zgwałcona, dziecko miało by poważne wady i (o czym wcześniej nie pisałam) gdyby ciąża miała zaszkodzić mojemu zdrowiu.
Jednak tak jak Ty jestem w stanie zrozumieć kobiety które poddają się aborcji