o to samo chciałam zapytać...Iloock, to ty jakie masz w końcu zdaje, bo na razie co ktoś napisze to ty to negujesz, raz jesteś za a raz przeciw
aborcja
Napisano 03 listopada 2008 - 19:17
Napisano 03 listopada 2008 - 19:19
i ja się pod tym podpisuję bo nie wiem w końcu którego założenia Iloock, bronisz?o to samo chciałam zapytać...
If you don't know my name, you can call me baby
Napisano 03 listopada 2008 - 19:26
mam swoje zdanie..i to że pisze że dla mnie jest nie poważne usuwanie ciąży uszkodzonej ma wytłumaczenie- nie rozumiem takiego sposobu myślenia- że ktoś mówi że jest przeciw ale że usuwanie chorego płodu ma usprawiedliwienie, i tyle..ock, to ty jakie masz w końcu zdaje, bo na razie co ktoś napisze to ty to negujesz, raz jesteś za a raz przeciw
a pisząc tylko w ten sposób do czegoś można kurcze dojść, to nie jest temat tylko-za (swoje zdanie) przeciw(swoje zdanie) jest tez cos pomiędzy, i to pomiędzy chcę wyjaśnić
[ Dodano: 2008-11-03, 19:28 ]
skoro ktoś ma odwage pisać że aborcja jest zabójstwem to nie może opóźniej zasłaniać sie prawem-bo wkońcu - zabójstwo to zabójstwo!!!!!
Napisano 03 listopada 2008 - 19:30
dla mnie albo jesteś za abo przeciw, ja wyrażam swoje zdanie a ty swoje i to jest dyskusja. ja poznaje twoje racje a ty moje. a co ma niby być pomiędzy?to nie jest temat tylko-za (swoje zdanie) przeciw(swoje zdanie) jest tez cos pomiędzy, i to pomiędzy chcę wyjaśnić
Napisano 03 listopada 2008 - 19:38
a kto powiedział,że ma usprawiedliwienie? można się nad tym zastanowić,bo jeśli wada płodu jest naprawde poważna i skutkiem może być życie w pewien sposób pozbawione życianie rozumiem takiego sposobu myślenia- że ktoś mówi że jest przeciw ale że usuwanie chorego płodu ma usprawiedliwienie, i tyle..
Napisano 03 listopada 2008 - 20:07
AmenŻycie człowieka zaczyna się od chwili poczęcia.
Musi sie to wszystko jakos zaczac...czlowiek nie rodzi sie dorosly...
dla mnie zycie powstaje w chwili zaplodnienia. to chyba normalne, bo nagle w trzeciem miesiacu to juz jest "cos" a w pierwszych tygodniach nie?
Napisano 03 listopada 2008 - 20:10
Napisano 03 listopada 2008 - 20:12
Napisano 03 listopada 2008 - 21:03
nie rozumiem takiego sposobu myślenia- że ktoś mówi że jest przeciw ale że usuwanie chorego płodu ma usprawiedliwienie, i tyle..
hmmm, i tu się z Tobą zgodzę...skoro ktoś ma odwage pisać że aborcja jest zabójstwem to nie może opóźniej zasłaniać sie prawem-bo wkońcu - zabójstwo to zabójstwo!!!!!
To naprawdę ciężka sprawa...
Jestem przeciwko aborcji, ale dopuszczam ją w tych konkretnych, dozwolonych przypadkach...
Gdybym została zgwałcona - usunęłabym ciążę, gdybym miała urodzić bardzo chore dziecko, z poważnymi wadami - usunęłabym ciążę...
Byłabym zabójczynią i pewnie do końvca życia miała wyrzuty, ale zrobiłabym to...
Jeszcze jedna rzecz - gdyby aborcja została zalegalizowana, to wiecie co by było najgorsze?
Według mnie, zostałaby potraktowana przez wiele kobiet jako antykoncepcja...a to nie o to chyba chodzi...
Napisano 03 listopada 2008 - 21:38
tak mysle, ale ja tu mowie o "dobrowolnym" usunieciu, bo co sie taka bedzie w pieluchy ladowac...nie o tym 'prawnym'madzia, świeta prawda,
Napisano 03 listopada 2008 - 21:40
Napisano 04 listopada 2008 - 16:19
ja też mam na myśli świadome i dobrowolne usuwanie,bo prawo prawem ale gdzie sumienie?
tak mysle, ale ja tu mowie o "dobrowolnym" usunieciu, bo co sie taka bedzie w pieluchy ladowac...nie o tym 'prawnym'madzia, świeta prawda,
Napisano 05 listopada 2008 - 10:39
Proponuje obejrzeć filmiki albo zdjęcia jak wygląda aborcja.
Napisano 05 listopada 2008 - 19:21
Wiele kobiet , które wahały sie czy urodzic czy nie i w koncu pozwoliły dziecku życ , potem wstydza sie przyznac , ze chciały sie go 'pozbyć" tak kochaja swoje maleństwo.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 05 listopada 2008 - 19:30
Napisano 05 listopada 2008 - 19:46
Jestem tego samego zdania co ty, jeszcze dodała bym jeśli zapłodnienie nastąpiło w wyniku gwałtu.Ja jestem przeciwna aborcji "na żądanie". Natomiast jeśli w grę wchodzi życie matki lub poważna wada płodu, wtedy moim zdaniem matka powinna mieć możliwość usunięcia ciąży.
Co Nas nie zabije to Nas wzmocni ![]()
COŚ DLA MAMUSIEK I NIE TYLKO SPRAWDŹ ![]()
Napisano 28 listopada 2008 - 22:15
TO dotyczy właśnie tej odpowiedzialności. Tak samo jak większość uważam, że seks zawsze wiąże się z możliwością zajścia w ciąże. I z tym trzeba się zawsze liczyć. No a to jest możliwe dopiero wtedy, gdy dojrzejemy, to jest indywidualna sprawa każdego. Ale na taką możliwość trzeba być zawsze gotowym.
Co do tych 3 wyjątków to jest to niezmiernie trudna sprawa. Ogólnie nie chcę żeby zabijano dzieci/ ludzi w ich początkowej fazie życia. Ale nie wiem naprawdę jak wyrazić się co do tych 3 przypadków. Tzn. powiem tak: uważam, że powinni zniknąć gwałciciele (chociaż wiem, że to niemożliwe). Choroby dziecka....no tu jest sprawa trudniejsza. W dużym stopniu zależy to od jakości jedzenia, które współcześnie spożywamy. Ale uwazam, że dzieci takie powinny mieć prawo narodzin. Wiem, że to ciężkie. Co do zagrożenia matki....jejq nie wiem
Moja mama przy moim porodzie też mogła stracić wzrok. Ale mnie urodziła. I widzi
[ Dodano: 2008-11-28, 22:17 ]
A aborcja zalegalizowana w pełni....no ktoś już tu napisał, że problem w tym, że potem może być traktowana jak środek antykoncepcyjny. I tu jest problem. Z drugiej strony problemem jest też podziemie aborcyjne. Jest to kwestia do przebadania.
Napisano 29 listopada 2008 - 10:02
Napisano 02 grudnia 2008 - 15:34
Jakolwiek podziaiwm bardzo osoby które zdecydowały się urodzić dziecko poczęte z wyniku gwałtu czy wiedząc doskonale że dziecko nie urodzi się zdrowe.
Napisano 02 grudnia 2008 - 22:06
wniosek jaki mi sie nasuwa to taki żeby przede wszystkim zapobiegać...
ja wiem że bede sie zabiezpieczac do momentu aż bede gotowa na dziecko, bede go pragnac i bede mu w stanie zapewnic te podstawowe środki do zycia jakich potzrebuje....