Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

aborcja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
608 odpowiedzi w tym temacie

#181 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 23:45

wiem że są ale tylko w tych trzech wypadkach... i od paru lat nic się nie zmieniło...
a to pewnie dlatego że ponad90% ludzi w Polsce to katolicy...
cerrata napisał/a:
a jak ktoraś chce to i tak usunie, choćby miała dostać łopatą w brzuch . ..

ejć..to troche nie smacznie zabrzmiało

dalej na prawdę nie rozumiem o co ci chodzi..
Co miałoby się zmieniać??
co ma do tego religia?

I wiem, że niesmacznie zabrzmiało, ale to taki przykład skrajny ;-) ajem sorry

a czemu tak nagły wzrost-bo zaczęto odnotowywac zabiegi, wcześniej było ich tak mało bo nie było szans na prowadzenie takich statystyk,działało tzw."podziemie".

kochana, jesli coś jest nielegalne to jak ktoś chce to i tak do tego dotrze
I teraz tylko dlatego żeby nie było łamania prawa trzeba je zmieniać, bo ludzie tak czy siak będą to robić??
poza tym, trzeba dbać że tak się wyrażę o tyłek,wcześniej niż później
Ktoś jest na tyle dorosły żeby pójść do łózka to niech teraz będzie odpowiedzialny żeby dziecko urodzić
Myślę, że prawo nie jest tylko prawem, czymś co daje , udostępnia, zabrania.
Uważam, że prawo również wyznacza jakieśtam drogi etyczne. Nie wolno usuwać ciąży TAK O, i tyle. To jest głupie, nieodpowiedzialne...
Ludzie na całym świecie się zabijają, mordują. Może i to zalegalizowac, żeby tylko prawa nie łamać, bo statystyki się nie zgadzają...

najpierw zacznijmy od pożądnego wychowania seksualnego w szkołach bo w polsce nadal to jest temat tabu..

Może powiem .. hmm na swoim przykładzie
Byłam wychowywana w tej kwestii
Ale takie czasy że wszystkiego próbuje się wcześniej
Wiem co to seks, wiem co to zabezieczenie (mimo tego że wiedziałam wcześniej, często zachowywałam się bardzo nieodpowiedzialnie, i to nie przez brak wychowania seksualnego tylko przez własną głupotę. owszem, uświadamiać trzeba dość dobitnie, ale nie tylko poprzez atlas anatomii itd
Myślę, ze powinny odbywać się również zajęcia z np psychologiem, wiecie, tak o życiu, młodych związkach itd
Ale ... kto by się na takie zajęcia zapisał..
Przecież szkoła nie zmusi uczniów do słuchania o seksie......

<bezradny></span>
nie ma mnie tu i nie będzie.

#182 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 23:51

Ostatnio jakoś przypadkiem oglądałam rozmowy w toku i chyba był temat aborcji. Pani psycholog powiedziała do kobiety takie zdanie (mniej więcej):
"Gdyby aborcja w Polsce była legalna nikt nie pozwoliłby Ci tego zrobić"
I tak sobie myślę,że bardziej potrzebna jest opieka jakiegoś psychologa,który pozwoliłby zdecydować kobiecie co robić,podnieść ją na duchu,że sobie poradzi (jeśli oczywiście jest taka możliwość)
Sama legalizacja nie wystarczyłaby.
Ale to tylko gdybanie,bo jeśli skończy się legalizacją i nic ponad to,wtedy zaczną się masowe skrobanki szczególnie nastolatek.
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#183 Iloock

Iloock
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 11:05

dalej na prawdę nie rozumiem o co ci chodzi..
Co miałoby się zmieniać??
co ma do tego religia?

religia ma tu wiele do powiedzenia, nadal wiekosz nas słucha tego co powie kościółiół mówi"nie zabijaj" (kiurcze ale mówi też nie cudzołóż)przykładem takich państ gdzie kościół katolicki ma wiele do powiedzenia w Europie jest Irlandia i Polska,przykładem państ gdzie wprowadzono znaczne ograniczenia jest Irlandia i Polska...więc??
Religia zawsze bedzie wpływała na nasze decyzje-jestem katoliczka ale jakoś nie przemawia do mnie to co mówia kapłani-kiedy oni sami sa pełni sprzeczności

Ludzie na całym świecie się zabijają, mordują. Może i to zalegalizowac, żeby tylko prawa nie łamać, bo statystyki się nie zgadzają...

nie zrozumiałaś mnie widze... chciałam jedynie zaznzcyć że chwalimy się stattystykami o bardzo niskim wskaźniku usunięć-a to jedynie dlatego że odnotowywane są przypadki gdzie nastapiło to tylko pod tymi trzema warunkami.. więc-nie ma czym się chwalić.
:arrow: a, no i nie możesz porównać zabijania człowieka z aborcją (chodz według przykazań to to samo) Amen

#184 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 13:56

nie możesz porównać zabijania człowieka z aborcją

W takimk razie czymm się różni zabijaanie człowieka od zabijania czteromiesięcznego płodu? Chciałabym poznać Twoje zdanie na ten temat? Ja uważam, że jednak jest to zabijanie, nazywajmy rzeczy po imieniu

<ookk>

#185 tanika_aha

tanika_aha
  • Użytkownik
  • 2 491 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 14:01

Ja uważam, że jednak jest to zabijanie, nazywajmy rzeczy po imieniu

faktycznie,to jest zbijanie bo w końcu coś jest jednak pozbawiane życia,i to bez mozliwości obrony,kilku miesięczny płód nie może decydować za siebie,jest poprostu uśmiercany i już. Dla mnie jest to nie pojęte. Chociaż z drugiej strony nie wiem co jest gorsze,zabieg usunięcia ciązy czy urodzenie dziecka i wyżucenie go na śmietnik w czasi mrozu lub zakopanie żywcem w ziemi...? :-x :!:
Gdy patrzysz na mnie,wiem o czym myślisz, chcesz ze mnie czerpać słodkie korzyści!Wyluzuj koleś! Weź zimny prysznic! Nic nie kombinuj bo nic nie wymyślisz...!

If you don't know my name, you can call me baby Dołączona grafika" title="" />

#186 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 15:44

tanika_aha, skoro sie juz urodzi to mozna oddac do domu dziecka bez konsekwencji. Dla mnie aborcja=zabojstwo
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...

#187 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 16:48

zabieg usunięcia ciązy czy urodzenie dziecka i wyżucenie go na śmietnik w czasi mrozu lub zakopanie żywcem w ziemi...? :-x :!:

szczerze powiem ze tez sie nad tym zastanawialam... moim zdaniem obie sytuacje nie sa mozliwe do wytlumaczenia... nie chce nikogo potepiac.. zdarzaja sie rozne sytuacje i rozni ludzie.. ale najpierw trzeba pomyslec... to nie boli naprawde

jesli chodzi o aborcje... nie moge powiedziec ze jestem za... ale ejstem w stanie zoruzmiec ja w tych 3 sytuacjach przewidzianych ja przez prawo... podkreslam jestem w stanie zorumiec... tylko tyle
Dołączona grafika
„Pragniemy żyć razem i razem się cieszyć
Razem dzielić niebo i razem w nim grzeszyć…”

#188 tanika_aha

tanika_aha
  • Użytkownik
  • 2 491 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 18:07

skoro sie juz urodzi to mozna oddac do domu dziecka bez konsekwencji.

szkoda tylko,że tak niewiele matek się na to decyduje uciekając się do bardziej drastycznych środków :-? dzieci są po to,żeby je kochać a nie zabijać,czy po urodzeniu czy przed. Płód też żyje,i ma prawo do tego życia!
Gdy patrzysz na mnie,wiem o czym myślisz, chcesz ze mnie czerpać słodkie korzyści!Wyluzuj koleś! Weź zimny prysznic! Nic nie kombinuj bo nic nie wymyślisz...!

#189 Iloock

Iloock
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 18:24

W takimk razie czymm się różni zabijaanie człowieka od zabijania czteromiesięcznego płodu? Chciałabym poznać Twoje zdanie na ten temat? Ja uważam, że jednak jest to zabijanie, nazywajmy rzeczy po imieniu

nazywaj Aborcje jak chcesz-zabiegiem,morderstwem... ale jedno wiem na pewno "Być może płód jest człowiekiem. Kobieta jest nim na pewno".

a skoro wiadomo o tym że działaja gdzieś takie klinik a aborcje uważamy za morderstwo-to bezprzecznym prawem jest obrona niewinnego płodu, bo inaczej przyczyniamy się do jego śmierci. czyli, osoby styrzelające do lekarza z kliniki aborcyjnej działają w obronie koniecznej płodu. A jeśli tak, to jest to nie tylko rzeczą moralnie słuszną, ale wręcz staje się to naszym moralnym obowiązkiem..

#190 tanika_aha

tanika_aha
  • Użytkownik
  • 2 491 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 18:27

Iloock, w dzisiejszych czasach jest tyle możliwości antykoncepcji,że za przeproszeniem jak się idzie z kimś do łóżka to wypadało by mieć świadomość tego że albo się zabezpieczam albo istnieje możliwość zajścia w ciąże :!: To jest chyba logiczne,prawda? A nie kombinować potem jak tu usunąć ciąże :-/

#191 Iloock

Iloock
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 18:40

kochanie... wiem... i wstyd mi za(siebie też)kobiety które o tym czasem zapominają..
ale cóż..raczej tego nie zmienimy, "wpadki" były, są i będą nie zależnie od tego czy w środku mojego miasta powstanie klinika czy nie.. ale pisząc tu chodzi mi o jedną sprawe... o to żeby spojrzeć na to w inny sposób, wiadomy jest większościowy sprzeciw i łatwiej pisać że jest się przeciw niż za ale dąże do jednego, o to żeby czasem pomyśleć o kobiecie..(wiadomo-bronimy płodu bo ono tego nie może zrobić)ale nie odbierajmy tym samym głosu kobiecie, to nie jest przecież taka prosta sprawa dla niej..

#192 tanika_aha

tanika_aha
  • Użytkownik
  • 2 491 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 18:50

to nie jest przecież taka prosta sprawa dla niej..

oczywiście że to nie jest prosta sprawa dla zadnej kobiety ale szczerze powiem że dla mnie to jest nie do pomyslenia,i nie pisze tego dlatego ze większość tak myśli. Bo jeśli powodem usunięcia jest to,że nie chce miec dziecka lub ze "wpadłam" no to ludzie!!! To jest szczyt kretynizmu!!! Bo jesli to był gwałt lub dziecko jest z góry zkazane na kalectwo no to to jest powód,faktycznie i na to jestem jeszcze w stanie spojrzeć nieco inaczej,ale wpadka??!! <bezradny></span> sie wpadło to sie odpowiedzialność na siebie bierze i już,dziecko to radość a nie kula u nogi.

#193 Iloock

Iloock
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 18:55

dziecko to radość a nie kula u nogi.

to nie powinno być w takim razie zalegalizowanie usuniecia ciązy bo dziecko jest niepełnosprawne.. bo przecież chodzi wtedy też o to żeby rodzicom był lżej, co nie??

[ Dodano: 2008-11-03, 18:57 ]
czyli kobieta powinna po prostu urodzić to dziecko i oddać do adopcji.. bo według mnie to troszke zajeżdza nie naturalna selekcją... :-/

#194 tanika_aha

tanika_aha
  • Użytkownik
  • 2 491 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 18:58

Iloock, uważam że dopuszczalne powinno być usunięcie płodu jeśli dziecku grozi kalectwo,bo wiadomo,że różnie to jest,ale zabijać zdrowy płód? Nic mnie nie przekona że to jest normalne.

#195 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 18:59

ale nie odbierajmy tym samym głosu kobiecie, to nie jest przecież taka prosta sprawa dla niej..

sprawa nie jest prosta jeżeli jest to ciąża z tych właśnie 3 przykładów gdzie dozwolona jest aborcja, tam kobieta ma wybór i to jest wtedy jej wybór.
a w pozostałych przypadkach wystarczy się poprostu zabezpieczać i problem niechcianej ciąży mamy z głowy. teraz zabezpieczenie nie jest kompletnie żadnym problemem. wystarczy wcześniej troche pomyśleć. to nie boli..
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#196 tanika_aha

tanika_aha
  • Użytkownik
  • 2 491 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 19:00

czyli kobieta powinna po prostu urodzić to dziecko i oddać do adopcji.. bo według mnie to troszke zajeżdza nie naturalna selekcją...

nie,kobieta powinna dziecko urodzić i wychować. Proste.

#197 Iloock

Iloock
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 19:05

a mnie nic nie przekona że usuwanie chorego płodu jest w 100% usprawiedliwione...
bo dziecko urodzi sie z zespołem downa czy nbez kończyn i nie usamodzielni się, nie da mi wnuków i nie zostanie wziętym adwokatem...

[ Dodano: 2008-11-03, 19:09 ]

nie,kobieta powinna dziecko urodzić i wychować. Proste.

to dlaczego pisze się że mniejszym złem(które nie istnieje) jest oddanie noworodka do domu dziecka...

#198 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 19:11

ROZWÓJ PŁODU

1 dzień życia
Życie człowieka zaczyna się od chwili poczęcia. W chwili tej zostają określone takie cechy dziecka jak: płeć, kolor oczu, włosów i skóry, tendencja do wysokiego lub niskiego wzrostu, krzepkie zdrowie lub skłonność do pewnych chorób

1 miesiąc życia
Powstają zawiązki poszczególnych układów i narządów wewnętrznych oraz kończyn. Od 21 dnia zaczyna bić serce dziecka: od 28 dnia widać soczewkę oka: do tego też czasu prawidłowo kształtuje się cewa nerwowa, która zamyka się i tworzy później prawidłowo ukształtowany mózg i rdzeń przedłużony; tworzą się zaczątki 33 kręgów i 40 par mięśni położonych wzdłuż ciała. Dziecko jest wielkości ziarenka grochu, ma główkę i tułów zwinięty w łuk.

2 miesiąc życia
Kształtuje się mózg, pojawiają się odruchy nerwowe. Można zarejestrować fale elektromagnetyczne wysyłane przez mózg człowieka. Tworzy się szkielet, kształtują się kończyny. Funkcjonują już nerki, wytwarzając kwas moczowy do krwi. Wątroba, żołądek wytwarzają soki.
Pod koniec tego miesiąca dziecko osiąga 3 cm, waży 1 g (40 tyś. większe niż przed poczęciem)
W tym czasie pojawiają się pierwsze objawy ciąży. Dziecko dla swego prawidłowego rozwoju potrzebuje miłości i bezpieczeństwa, akceptacji, przyjęcia przez rodziców Pojawiają się pierwszy ze zmysłów dotyk. Okolice warg staja się wrażliwe na dotyk i ich podrażnienie wywołuje ruch ciała. Później rozwinie się on bardziej (zamykanie powiek, zginanie palców). Dziecko reaguje na zmiany temperatury i natężenie światła, kiedy kobieta porusza się otaczające go wody płodowe dostarczają przyjemnych odczuć.

3 miesiąc życia
Dziecko waży już ok. 28 g i ma długości ok. 9 cm. Następuje dalszy rozwój układu nerwowego, przybywa tysiące nowych komórek nerwowych, powstają połączenia między nimi, a mięśniami. Dziecko zaczyna ćwiczyć mięśnie, potrzebne po urodzeniu do oddychania pobierania pokarmu i wydawania głosu. Są już ukształtowane nóżki i rączki (linie papilarne). Jest w ciągłym ruchu, przeciąga się, podskakuje. Pojawiają się zalążki paznokci, zębów mlecznych. Szpik kostny produkuje - krwinki; woreczek żółciowy - żółć; trzustka - insulinę; przysadka mózgowa - hormon wzrostu; nerki - sterylny mocz.
Dziecko reaguje na bodźce zewnętrze: -zmysł równowagi, dotyk, węch, smak, zapach, ból.
Aktywność dziecka, zależy od kobiety. Kiedy kobieta leży lub siedzi wówczas dziecko jest aktywne. Zbyt aktywna kobieta ogranicza ruchy dziecka. Zmysły smaku, zapachu kierowane są mechanizmem chemicznym, zawarte w wodach płodowych. Jest to uzależnione od tego, co kobieta spożywa. Stany emocjonalne matki wpływają na odczucia i rekcje dziecka..............

źródło:www.dladziecka.infoweb.pl

To tylko pierwsze trzy miesiące, bo z reguły wtedy dokonuje się aborcji...
I co?
Jest to opis życia, czy "może" życia?
Człowieka, czy "może" człowieka?

Tak walczysz, żeby kobieta miała prawo wyboru, bo trzeba o niej pomyśleć...
Ta kobieta też kiedyś była płodem, a poza tym seks to nie gra w karty - jak ktoś nie jest w stanie sprostać konsekwencjom, to niech zabiera zabawki i do domu...

a mnie nic nie przekona że usuwanie chorego płodu jest w 100% usprawiedliwione...
bo dziecko urodzi sie z zespołem downa czy bez kończyn i nie usamodzielni się, nie da mi wnuków i nie zostanie wziętym adwokatem...

czy Ty znasz kogoś, kto wychowuje takie dziecko?
Tu nie chodzi o wygodę rodzica...jeśli tak to odbierasz, to trudno...
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#199 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 19:13

dziecko urodzi sie z zespołem downa czy nbez kończyn

coś takiego nie "podpada" pod aborcje

Art. 4a. 1. Przerwanie ciąży może być dokonane wyłącznie przez lekarza, w przypadku gdy:

1. ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej,
badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazują na duże
2. prawdopodobieństwo ciężkiego nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu,
3. zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego.

Iloock, to ty jakie masz w końcu zdaje, bo na razie co ktoś napisze to ty to negujesz, raz jesteś za a raz przeciw <bezradny></span>
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#200 tanika_aha

tanika_aha
  • Użytkownik
  • 2 491 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 19:14

to dlaczego pisze się że mniejszym złem(które nie istnieje) jest oddanie noworodka do domu dziecka...

a kto wogóle ustala takie mniejsze zła? Po co usuwać czy oddawać? Się zrobiło to trzeba kochać,i wychować. Nigdy nie jest tak,że nie da się rady.