Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Ksiażki godne polecenia...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
177 odpowiedzi w tym temacie

#141 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 15:19

Gorąco polecam Gaston Leroux,,Upiór opery''.Dla mnie fantastyczna ksiazka.Aż, mam ochotę na obejrzenie musicalu.:)

#142 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 28 lutego 2014 - 18:31

Polecam książkę Charlotte Link "Ostatni ślad" :) opis o czym jest książka spowodował, że spodziewałam się zwykłej i prostej opowiastki :) sądziłam, że już od razu wiadomo co się stało.....a okazało się, że mam jedną z lepszych książek gdzie ma się ochotę czytać, żeby wiedzieć co dalej i jak cała historia się zakończy :)

Elaine Dawson ma notorycznego pecha. Gdy chce polecieć do Gibraltaru na ślub przyjaciółki, Rosanny, okazuje się, że z powodu mgły na lotnisku Heathrow odwołano wszystkie loty. Zamiast czekać nocą w pełnej rozwścieczonych pasażerów hali odlotów, Elaine przyjmuje od nieznajomego, przystojnego, eleganckiego mężczyzny ofertę przenocowania w jego podlondyńskim domu. Wychodzi z nieznajomym i od tej pory ślad po niej znika. Policja nie znajduje ciała i umarza dochodzenie, przekonana że dziewczyna wykorzystała nadarzającą się okazję i po prostu uciekła z małego miasteczka od tyranizującego ją brata. Rosanna jednak nie wierzy w teorię ucieczki. Podejmuje prywatne śledztwo…

żródło: lubimyczytac.pl

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#143 agnieszkapat

agnieszkapat
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 14 marca 2014 - 16:10

Gaardner - Przepowiednia dżokera

Teoretycznie książka dla młodzieży, ale ze względu na liczne filozoficzne dywagacje bym jej tak łatwo nie zaklasyfikowała. Jedna z moich ulubionych pozycji już od kilku lat

Podczas podróży z ojcem dwunastoletni Hans Thomas daje się wplątać w przedziwną historię. Jedząc bułeczkę od dorfskiego piekarza, łamie prawie ząb na zapieczonej w niej książeczce, która jest tak maleńka, że nie można odczytać liter bez użycia lupy. Hans Tomas ma odpowiednią lupę. Ale zaraz, zaraz... Przecież dostał ją od pewnego karzełka, dzień wcześniej niż bułeczkę z książeczką od pewnego piekarza z Dorfu! Karzełek rzekł wówczas: Gdy tylko cię ujrzałem, zaraz zrozumiałem, że w podróży może ci się przydać lupa. Czy jest to spisek? Czy to sen? Czy też początek niezwykłej przygody z baśnią, której Hans Thomas nie zapomni nawet wtedy, kiedy będzie dorosły? Dlaczego po wielu latach kwituje on europejską podróż słowami: "Słyszałem, że można utonąć w zbyt dużej sukience, ale nie wiedziałem, że można utonąć w baśni. Dzisiaj dobrze wiem, że wszyscy powinni się tego wystrzegać"?

żródło: lubimyczytac.pl

Użytkownik agnieszkapat edytował ten post 14 marca 2014 - 16:21

#144 Hawaj

Hawaj
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 28 sierpnia 2014 - 13:25

Okej mam kilka pozycji:
Jarosław Grzędowicz - Pan Lodowego ogrodu (wszysteki cztery tomy)
James Clavell - Shogun, Król Szczórów

A teraz te które mają wyjść:
Metro 2033 - Dzielnica obiecana (pierwsze metro w Polsce!)
Miasto44 - czytałem fragment i zapowiada się jako uzupełnienie filmu :)

#145 facet

facet
  • Użytkownik
  • 140 postów

Napisano 01 września 2014 - 19:52

A teraz te które mają wyjść:
Metro 2033 - Dzielnica obiecana (pierwsze metro w Polsce!)
Miasto44 - czytałem fragment i zapowiada się jako uzupełnienie filmu :-)

A już jest dostepna Dzielnica obiecana?? Czekałem na to.

GFdzie czytałeś fragment książki M44 ?

#146 allia

allia
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 01 września 2014 - 23:10

Ja znalazłam jakiś czas temu fragment Miasta 44. Na chwilę obecną jestem właśnie po lekturze tego frgmenciku. Link podaję tutaj:.................

Jutro idę do Empiku i zakupię całość. :-)

Ktoś z was już czytał całość? Jak wrażenia? Tylko proszę bez spoilerów :-)

Ostatnio czytam głównie książki historyczne, jeżeli kogoś interesuje rola kobiet w wojsku II RP, to polecam świetną książkę "Dziewczęta w maciejówkach". Autor przedstawia sylwetki dziewcząt z Ochotniczej Legii Kobiet. Z historycznych mogę polecić coś więcej, jakby ktoś był zainteresowany. :-)

Użytkownik inqaa edytował ten post 01 września 2014 - 23:31
Na forum nie linkujemy !

MM - Marilyn Manson <3

#147 facet

facet
  • Użytkownik
  • 140 postów

Napisano 07 września 2014 - 18:22

Ja znalazłam jakiś czas temu fragment Miasta 44. Na chwilę obecną jestem właśnie po lekturze tego frgmenciku. Link podaję tutaj:.................

Ostatnio czytam głównie książki historyczne, jeżeli kogoś interesuje rola kobiet w wojsku II RP, to polecam świetną książkę "Dziewczęta w maciejówkach". Autor przedstawia sylwetki dziewcząt z Ochotniczej Legii Kobiet. Z historycznych mogę polecić coś więcej, jakby ktoś był zainteresowany. :-)

Link wycięty, ale zajrzę do empiku i ocenię na żywo, można tam tez chwilę poczytać ;) 

A póki co polecam jeszcze Carrie Kinga, film mnie natchnął, żeby przeczytać. 

#148 Polly_Anna

Polly_Anna
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 29 września 2014 - 22:20

Nie linkujemy, więc wklejam króciutki fragmencik z innej strony interentowej ;-)

"To było piękno w najczystszej postaci. Arcydzieło łączące w sobie szlachetną prostotę i śmiałe eleganckie linie. Urzeczywistnienie wizji genialnego projektanta, inżynierskie cacko. Cud techniki. Absolutna perfekcja. Najnowocześniejsza i najbardziej niezawodna broń krótka świata. Duma polskiego przemysłu zbrojeniowego. Ideał. Pistolet Vis. Taki sam miał ojciec.
Stefanowi wystarczył jeden rzut oka, by go rozpoznać w zawiniątku wciśniętym mu pospiesznie przez Kamilę.
– Zanieś to do Aktorek na Mazowiecką. Powiedz, że dla Ariadny. Błagam – wyrzuciła z siebie zdyszanym głosem, odwróciła się nerwowo i ruszyła szybkim krokiem w stronę przejścia na sąsiednie podwórko. – Nie zatrzymuj się. Idź! – ponagliła go jeszcze, nim zniknęła za rogiem odrapanej kamienicy.
Odruchowo schował broń pod marynarkę. Gdy wciskał ją za pasek, lufa wysunęła się ze szmatki. Poczuł na skórze jej zimny dotyk. Ten chłód go otrzeźwił. Zdążył zrobić ledwie kilka kroków w stronę ulicy, gdy podbiegł do niego wychodzący z oficyny dozorca kamienicy, Walendziak. Niech to szlag! Widział? Nie widział? Cholerna gówniara. W co ona mnie pakuje?"

To sam początek, celowo żeby nie spojlerować. Czytałam całość i mnie się podobało. Barwny język, dużo szczegółów z życia w okupowanej Warszawie, dużo emocji. Polecam.

#149 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 29 września 2014 - 23:11

@Polly_Anna podaj źródło tekstu.

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#150 Polly_Anna

Polly_Anna
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 01 października 2014 - 01:40

@Polly_Anna podaj źródło tekstu.

żródło tekstu to oczywiście pierwszy rozdział powieści "Miasto 44" Marcina Mastalerza

Zrozumiałam że na tym forum nie wolno wklejać linków do innych strona. Napiszę tak - w serwisie cyfroteka jest obszerny fragment książki, który można przeczytać za darmo. Wystarczy wygooglać. Czy jednak wkleić po prostu link?

#151 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 01 października 2014 - 11:11

Czy jednak wkleić po prostu link?

Wystarczy wstawić cytowany fragment i wskazać skąd dany cytat pochodzi.

“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#152 ZuziaDD

ZuziaDD
  • Użytkownik
  • 504 postów

Napisano 02 stycznia 2015 - 12:03

Ja polecam coś dla par - 

Bennewicza "Miłość Toksyczna, Miłość dojrzała. Coaching Relacji." Tak sobie jeszcze myślę przy okazji, że w ogóle żeby pracować nad relacjami to najpierw trzeba popracować nad sobę - określić się, poznać siebie i sobie ufać, bo trudno jest budowac relacje z kimś, jak nie ma się relacji z samym sobą. 

"...Tańczyły jak promienie na porannej wodzie, a pozostałe po nich złote nitki, odpryski bursztynowych ozdób i strzępy słoneczników..."

#153 Faira

Faira
  • Użytkownik
  • 138 postów

Napisano 02 stycznia 2015 - 16:40

Bennewicza to ja widziałam wykład o relacjach, był ciekawy. Ogólnie słyszałam o tym Panu, bo interesuję się coachingiem a tutaj mamy Polaka, który naprawdę wie co mówi w kwestiach rozwoju osobistego. W tym temacie lubię też Osho, jeśli ktoś czuje, że jego duchowa strona jest zaniedbana, albo chciałby nowych inspiracji do przemyślenia swojego życia i uświadomienia sobie więcej o sobie samym. 

#154 Latenka

Latenka
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 02 marca 2015 - 11:54

Osho ma fajne podejście do duchowości. Lubię jego książki zwłaszcza, że też ma niekonwencjonalne podejście do niektórych kwestii. Tak mnie teraz podkusiło, żeby sobie oczyścić umysł czymś w tym stylu. Może coś fajnego wyszperam, czego jeszcze nie czytałam :D 

#155 Faira

Faira
  • Użytkownik
  • 138 postów

Napisano 10 marca 2015 - 21:17

Latenka, sporo padło propozycji więc jest z czego wybierać. Ja Ci serdecznie polecam tę siłę serca, bo wydaje mi się po tym co piszesz, że ta książka spełni Twoje oczekiwania. ;)

#156 blueberry_muffin

blueberry_muffin
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 16 marca 2015 - 16:24

to ja znów po "siłe serca" siegnełam zupełnie z innego powodu, dzieki temu, ze udziela sie tam moja ulubienica Allende :) przeczytałąm jej prawie wszystko (polecam!) i tak jakos naturalnie siegnelam po "sile". Co prawda jest to zupełnie inna ksiązka i może gdyby nie Allende to bym p nią nie sięgneła a tak to bogatsza o wiedzę w niej zawartą :) też polecam. 

#157 Faira

Faira
  • Użytkownik
  • 138 postów

Napisano 22 marca 2015 - 12:27

Blueberry, warto próbować nowych rzeczy ;) Jedyne do czego mam mniejsze przekonanie w tych kwestiach to jedzenie. To dlatego, że moje kubki smakowe są wybredne :D

#158 Latenka

Latenka
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 22 marca 2015 - 15:35

Latenka, sporo padło propozycji więc jest z czego wybierać. Ja Ci serdecznie polecam tę siłę serca, bo wydaje mi się po tym co piszesz, że ta książka spełni Twoje oczekiwania. :-)

No ta "Siła serca" to jakoś tak za mną chodziła, że aż się skusiłam :P 
I przyznam, że dawno nie czytałam takiej książki, której słowa właściwie przepływały przeze mnie! Naprawdę czułam taką duchową energię! Ale może to też kwestia podejścia, bo właściwie nastawiłam się na taką ciepłą lekturę ;) 

#159 blueberry_muffin

blueberry_muffin
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 26 marca 2015 - 11:45

Blueberry, warto próbować nowych rzeczy :-) Jedyne do czego mam mniejsze przekonanie w tych kwestiach to jedzenie. To dlatego, że moje kubki smakowe są wybredne :-D

pewnie, że warto i przede wszystkim nie ma się co uprzedzać z góry, ja na przykład ogólnie za poradnikami nie przepadałam kiedyś (a to po lekturze jakiegoś wyjatkowego beznadziejstwa) a tu proszę, lezy na nocnym stoliku :) a jeśli chodzi o jedzenie, to akurat jestem otwarta ;)

#160 kombi

kombi
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 02 kwietnia 2015 - 09:15

Poradnik poradnikowi nie równy. Nie nazwałabym tej książki poradnikiem, bardziej takim źródłem inspiracji. Poradniki podają nam gotowe rozwiązania a ta ma skłaniać do przemyśleń i każdy może je mieć inne. Podoba mi się jej główny przekaż, aby w pierwszej kolejności słuchać swojego serca i potrzeb. Często się o tym zapomina i za często polegamy na zdaniu innych ludzi.