Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Co OBECNIE czytam?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
811 odpowiedzi w tym temacie

#601 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 30 maja 2012 - 14:00

ojoj a po co wam te źródła... " merlin.pl "

[ Komentarz dodany przez: tigraa84: 2012-05-30, 19:25 ]
Regulamin
Użytkownicy pkt.13

Przestrzegaj prawa autorskiego. Wstawiając zdjęcie podaj źródło i autora. O ile autor zdjęcia tego wymaga, uzyskaj Jego zgodę na publikację zdjęcia. To samo dotyczy kopiowanych artykułów i publikacji.

#602 bikini

bikini
  • Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 01 czerwca 2012 - 00:55

Obecnie czytuję z dziećmi, których pilnuję. "Maciupek i Maleńtas. Niezwykłe przygody w Brzuchu Mamy" Anny Jnko (kojarzę ją ze Zwierciadła). Ciekawa historyjka o bliżniętach w życiu prenatalnym.

#603 bikini

bikini
  • Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 17 czerwca 2012 - 14:05

"Kleo i ja" Helen Brown. Przyjemna książka na weekend- zwłaszcza dla wielbicieli kotów i matek dzieci, które chcą takiego zwierzaczka. Bo, może jednak warto "mieć kota"? ;)

#604 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 17 czerwca 2012 - 14:38

Rani Manicka - "Dotkniecie ziemi"
Powieść obyczajowa z akcją we współczesnym Londynie , w domu dilera kokainy spotykają się poranieni przez życie ludzie , rzecz o deprawacji współczesnego świata i sile instynktu przetrwania Piękne bliźniaczki z Bali przyjeżdżają na kilka miesięcy do Londynu. Poznają tam przystojnego Ricka, właściciela sieci restauracji i dilera kokainy. W jego sekretnej garsonierze spotykają niezwykłych, okaleczonych przez życie ludzi, pogrążających się wraz z nimi w coraz większą degrengoladę. Jedni podniosą się z upadku, inni nie. (Źródło: merlin.pl)
Uwielbiam sposób jej pisarstwa ;-) Pisze o rzeczach ważnych, często okrutnych a nawet odrażających, ale zarazem z prostota i finezją.

Załączone miniatury

• dotkniecie-ziemi-b-iext8648060.jpg

#605 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 19:56

Ja teraz czytam piękną (jak dla mnie) książkę i szczerze mówiąc po raz kolejny przykro sie zrobi jak przeczytam ją do końca ...Wciąga bardzo :)
Julia Quinn-magia pocałunku
jest to romans historyczny i na prawdę polecam :)

Hiacynta jest piękna, inteligentna i aż za bardzo szczera. Nic dziwnego, że Gareth St. Clair, nieprzyzwoicie wręcz przystojny młodzieniec o reputacji hulaki, woli jej unikać podczas londyńskiego sezonu. Lecz tylko Hiacynta może mu pomóc przetłumaczyć pamiętnik, który kryje sekret przeszłości rodu St. Clairów i zaginionego skarbu. Zagłębiając się w pełnym tajemnic tekście, oboje spostrzegają, że odpowiedzi, których szukają, znajdą nie w starym rękopisie, lecz w swoich sercach.

Załączone miniatury

• 159201.jpg

#606 bikini

bikini
  • Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 04 lipca 2012 - 20:13

"Fiasko" T. Mazura. Bardzo mądry, ciekawy, ironiczny "antyporadnik". Czytam z dużą przyjemnością.

#607 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 06 lipca 2012 - 21:39

Skończyłam dzisiaj "I wciąż ją kocham" N. Sparksa. Pochłonęła mnie niesamowicie, od wczoraj siedziałam w pracy, czytałam i ukradkiem beczałam. :shock:
Dzieciństwo Johna Tyree nie należało do łatwych. Gdy okazało się, że świat nie stanie przed nim otworem, zaś szanse na uzyskanie wyższego wykształcenia są właściwie żadne, swoją przyszłość zobaczył w szeregach armii Stanów Zjednoczonych. Już jako żołnierz, będąc na przepustce, spotyka przypadkiem piękną Savannah Lee Curtis, dziewczynę swoich marzeń, która studiując i pracując dla Habitat for Humanity, wraz z grupą studentów, w ramach akcji dobroczynnej, buduje domy dla ubogich... Miłość, która łączy tych dwoje rozkwita nawet na przekór okolicznościom. Dziewczyna obiecuje czekać na ukochanego, póki nie minie okres jego służby. Wydarzenia z jedenastego września, które wstrząsnęły światem, wstrząsną również ich życiem. John musi wybrać między uczuciem do dziewczyny i wiernością ojczyźnie. Pewnego dnia otrzymuje pożegnalny list od Savannach, w którym dziewczyna informuje go, że zakochała się w kimś innym. Gdy John wraca do domu, okazuje się, że miłość zmusi go do podjęcia najtrudniejszej decyzji w życiu.

lubimyczytac.pl

Od siebie dodam, że książka skłania do refleksji, zdecydowanie NIE polecam, jeśli ktoś chce być po niej w super nastroju. Ja od wczoraj byłam rozbita i dopiero wieczorem udało mi się pozbierać. A nie często tak reaguję na książki. :->

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#608 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 07 lipca 2012 - 19:42

a ja sobie czytam Historie antykoncepcji. interesująca ksiazka o rożnych metodach atykoncpecji i aborcji na przestrzeni lat ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#609 Histeria:)

• Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 08 lipca 2012 - 14:46

Historia antykoncepcji / Anna Martos ; przeł. z hisz. Stanisław Bończyk?
Zaciekawiłaś mnie :-D i sprawdziłam sobie w katalogu mojej bibl. uni. Czy to ta? Jak ci się ją czyta tzn mam nadzieje, ze to nie jest napisane jakimś medycznym językiem?

#610 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 09 lipca 2012 - 19:07

Czy to ta?

tak ta ;-) w mojej opinii jest bardzo obiektywnym jezykiem napisana , sporo fajnych ciekawostek , prosto napisana , łatwo można zrozumiec.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#611 Histeria:)

• Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 10 lipca 2012 - 11:23

No to na pewno po nią sięgnę jak tylko wrócę na uczelnie:)

#612 mrzona

mrzona
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 14 lipca 2012 - 02:11

Ja generalnie nie lubię wypożyczać książek z biblioteki, bo niestety zawsze ma się wyznaczony jakiś termin, do którego trzeba oddać daną książkę, a ja nie zawsze mam tyle czasu, by przeczytać wypożyczone książki, a nie lubię się śpieszyć. Ostatnio czytałam więc "Płacz niemymi łzami" Joego Petersa - powieść, którą sobie kupiłam. Fascynująca lektura.

#613 Histeria:)

• Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 02 września 2012 - 10:00

Eric- Emmanuel Schmitt - "Przypadek Adolfa H."
Co by było, gdyby Adolf Hitler dostał się na Akademię Sztuk Pięknych?

W swojej najnowszej powieści Eric-Emmanuel Schmitt kreśli podwójny portret tytułowego bohatera. Naszym oczom ukazują się na zmianę: Hitler-dyktator i Hitler-artysta, zakompleksiony despota i spełniony, szczęśliwy mężczyzna. Historia prawdziwa przeplata się z historią, która mogła się zdarzyć...

Dlaczego losy świata potoczyły się tak, a nie inaczej? Co sprawia, że człowiek raz wybiera dobro, a innym razem zło? Czy wszystkim rządzi przypadek? W napisanej z rozmachem i dużą swadą książce Schmitt stawia pytania o źródło i naturę zła. Każdy z nas ma w sobie jasną i ciemną stronę - i lepiej o tym nie zapominać.

„Pisanie tej książki dużo mnie nauczyło - pisze w posłowiu sam autor. - Dopóki nie rozpoznamy, że łajdak i zbrodniarz kryją się w głębi nas samych, będziemy żyć w pobożnym kłamstwie. Kim jest łajdak? Kimś, kto w swoich oczach nigdy się nie myli. Kim jest zbrodniarz? Kimś, kogo czyny lekceważą istnienie innych. W sposób nieuchronny te dwie siły ciążenia istnieją we mnie, mogę im ulec”.

źródło: znak.pl
Jako pożeraczka książek Schmitta i tych , o tematyce historycznej mogę szczerze polecić tę książkę :-D Czyta się ją jednym tchem, czasem szkoda odłożyć nawet na chwilę, bo ciekawość co przydarzy się Adolfowi Hitlerowi a co Adolfowi H. bierze górę. Największym zaskoczeniem jest fakt, że można w DOWCIPNY i POZYTYWNY sposób opisać życie zbrodniarza.

Załączone miniatury

• Schmitt_PrzypadekAdolfaH__2012_500px.jpg

#614 loulou

loulou
  • Użytkownik
  • 115 postów

Napisano 03 września 2012 - 19:29

Ja czytam "Portret Doriana Graya" - jakos tak mnie n aklasyke naszło :)
:)

#615 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 06 września 2012 - 18:05

"W imię miłości" Jodi Picoult :)

Jako zastępca prokuratora Nina Frost prowadzi postępowania w najtrudniejszych sprawach dotyczących przemocy wobec dzieci.

Nieraz przeżywa frustrację, gdy sprawcom udaje się wykorzystać luki prawne i uniknąć kary. Z doświadczenia wie, że aby skutecznie poruszać się po tym polu minowym, musi okazywać współczucie ofiarom, zaciekle walczyć o sprawiedliwość, ale jednocześnie zachowywać dystans.

Kiedy jednak Nina i jej mąż odkrywają, że ich pięcioletni syn Nathaniel padł ofiarą molestowania seksualnego, o żadnym dystansie nie może być już mowy. Nagle bariera między życiem zawodowym a prywatnym całkowicie znika; wszystko, co do tej pory wydawało się proste i oczywiste, ulega całkowitemu przewartościowaniu. Nina zdaje sobie sprawę, że w sądach trudno będzie uzyskać zadośćuczynienie za krzywdę, jaka spotkała Nathaniela. Ogarnięta rozpaczą i niepohamowanym gniewem, rozpętuje wojnę, w której może stracić wszystko, co dla niej najcenniejsze.

“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#616 Histeria:)

• Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 06 września 2012 - 21:13

Bardzo dobra lektura-zresztą wszystkie jej książki czyta się jednym tchem. Pochłonęłam już wszystkie wydane w Polsce i czekam na następne!

#617 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 07 września 2012 - 11:42

Ostatnio czytam Cyfrową Twierdze Dan Brown. Fajnie i lekko się czyta. Książka wciąga już po kilku krótkich rozdziałach.

Błyskotliwy technothriller. NSA konstruuje potężny superkomputer, pozwalający złamać każdy szyfr metodą brutalnego ataku. Dzięki niemu amerykański wywiad może czytać komunikaty przesyłane przez terrorystów i szpiegów, oraz udaremniać ich plany. Genialnemu japońskiemu kryptologowi udaje się stworzyć nie dający się złamać szyfr nazwany Cyfrową Twierdzą. Grozi, że przekaże go do publicznego użytku. Susan Fletcher, piękna matematyczka pracująca dla NSA, prowadzi dramatyczny wyścig z czasem, by ocalić agencję, zdemaskować zdrajcę w jej szeregach i odkryć szczegóły planu, którego celem jest zniszczenie banku danych wywiadowczych USA. Stawką jest jej życie... i życie mężczyzny, którego kocha.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#618 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 10 września 2012 - 21:18

Erich Maria Remarque "Łuk Triumfalny"- szybko się czyta smutna historia o miłości, traumie wojny i życiu na uchodźstwie w czasie II wojny światowej.

"Łuk triumfalny, powieść z roku 1946, przedstawia dramatyczne losy niemieckiego emigranta w Paryżu tuż przed wybuchem II wojny światowej. Ravic - pod takim nazwiskiem ukrywa się główny bohater - jest lekarzem i nielegalnie przeprowadza operacje w cieszącej się dobrą opinią klinice. Pewnego dnia poznaje przypadkiem kobietę, która wypełni jego puste - jak już mu się wydawało - życie. Ale innego dnia spotka, również przypadkiem, gestapowca, który go kiedyś torturował. Rozliczenie się z dramatyczną przeszłością- jakkolwiek okrutne - uwolni Ravica na nowo. "Człowiek może wiele wytrzymać" z tą myślą wyruszy w niepewną, przymusową drogę do obozu dla uchodźców."

źródło: empik.com
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#619 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 05 października 2012 - 19:46

Ona i On o seksie
Autor: Zbigniew Lew-Starowicz

Plon kilkudziesięciu lat pracy sławnego seksuologa. Przyczyny, skutki i sposoby rozwiązania kryzysów w sypialni. Dziesiątki konkretnych przypadków, opisanych z obu stron. Na omówienie każdego przypadku składają się: relacja jej, jego, fachowy komentarz i możliwe sposoby zmiany zaistniałej sytuacji. Wśród problemów: unikanie seksu, zmiana relacji partnerskich, tajemnice partnerów, zdrada, zazdrość...
lubimyczytac.pl

Książka polecona mi przez kuzynkę- generalnie nie wiem, czy dotrwam do końca. Brutalnie pokazuje, że niektóre przekonania są tak głęboko zakorzenione w naszej podświadomości, że nawet jeśli zdamy sobie z nich sprawę, to nie zawsze można się z nich "wyleczyć". Raczej nic romantycznego, ani zmysłowego.

Załączone miniatury

• i-ona-i-on-o-seksie.jpg

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#620 zajaczek89

zajaczek89
  • Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 12:59

Ja aktualnie czytam "Krabata" Otfrieda Preusslera. To taka baśniowa fantastyka. W okresie zimowym, okołoświątecznym budzi się we mnie dziecko i mam ochotę na takie historie :).