Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Co OBECNIE czytam?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
811 odpowiedzi w tym temacie

#541 fiona

fiona
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 13 września 2011 - 15:48

Ja obecnie po zrobieniu generalnych porządków u siebie na strychu ;) wyciągnęłam stare komiksy :)) i teraz czytam je i przypominam sobie jak to było być dzieckiem ;)) ale mam radoche ;) jak do tego zaparzę sobie jakąś pyszną zbożową kawkę lub wieczorami aromatyzowaną herbatkę np Dilmah to mogę zapomnieć o całym świecie :))

#542 bikini

bikini
  • Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 14 września 2011 - 00:39

Lektury z dzieciństwa maja w sobie magię. Ja obecnie wspieram rodzinę w pokonywaniu niechęci do czytania, dlatego dość często mam do czynienia z książkami dla dzieci imłodzieży. I bardzo się z tego cieszę :P

#543 Paulinna

Paulinna
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 21 września 2011 - 17:00

Kodeks postępowania karnego .... za 2 dni mam ważny egzamin ;/

#544 nuska

nuska
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 22 września 2011 - 09:58

Co piątek kolejny tom sagi Akuszerka. Na nic ambitnego niestety na razie czasu nie starcza.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#545 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 22 września 2011 - 17:32

lilka - wspomnienia o marii pawlikowskiej- jasnorzewskiej
nigdy mnie jej poezja nie ruszała, znma tylko jeden 4wersowy wierszyk na pamiec , charakterek miala trudny , ale lubie o niej czytac.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#546 nicole88

nicole88
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 25 października 2011 - 15:27

Mam za sobą 2 podejście do Lolity Nabakova. Pomału zaczyna mnie przekonywać. :-)

#547 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 25 października 2011 - 16:34

Ja obecnie czytam 2 książki:

#548 zaneta1

zaneta1
  • Użytkownik
  • 600 postów

Napisano 05 listopada 2011 - 19:40

ODZYSKAŁEM JĄ
Jane Fallon

#549 slavek44

slavek44
  • Użytkownik
  • 1 250 postów

Napisano 05 listopada 2011 - 20:07

Burza nad Pacyfikiem.Zbigniew Flisowski.

#550 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 06 listopada 2011 - 14:17

"Idź, zapytaj Alice" Anonim

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#551 dorotka12345

dorotka12345
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 15:43

pisn lodu i ognia georga martina fantastyczna fantastyka ;-)

#552 plinkq

plinkq
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 05 stycznia 2012 - 20:35

Wyspa niesłychana Eduardo Mendozy - nie wciąga mnie na razie, pewnie zrobię do niej kilka podejść

[ Dodano: 2012-01-05, 21:32 ]

pisn lodu i ognia georga martina fantastyczna fantastyka ;-)

czytałam przez całe lato, Daenerys to jedna z moich najulubienszych bohaterek żeńskich. Niesamowite zwroty akcji

#553 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 18:59

James Patterson - "Ja, Alex Cross"

mój ukochany autor i bohater :D

er3mjw4zst9mivdb.png

#554 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 19:02

Miałam się wziąć za "Kuźnicę Kołłątajowską", ale wyszedł nowy numer Budujemy Dom. "Kuźnica" musi trochę poczekać. :D

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#555 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 21:13

Ja obecnie katuję się (dosłownie) Odyseją kosmiczną Arthura C. Clarka.

#556 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 12 stycznia 2012 - 13:12

ja zaczęłam "Klub Mefista" Tess Gerritsen i mam zamiar przeczytać wszystkie wydane przez nią książki bo jak dla mnie pisze lepiej niż Coben (który do tej pory był moim ulubieńcem) ;-)
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#557 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 12 stycznia 2012 - 14:15

ja zaczęłam "Klub Mefista" Tess Gerritsen i mam zamiar przeczytać wszystkie wydane przez nią książki bo jak dla mnie pisze lepiej niż Coben (który do tej pory był moim ulubieńcem) ;-)

Przeczytałam większość jej książek i ją wielbię, Cobena też lubię ale moim zdaniem Tess piszę o wiele lepiej :->
Miłego czytania ! 8-)

er3mjw4zst9mivdb.png

#558 Lolka000

Lolka000
  • Użytkownik
  • 2 990 postów

Napisano 24 stycznia 2012 - 21:39

Kończę autobiografię Keith'a Richards'a... "Życie".

Chciało by się powiedzieć TO BYŁO ŻYCIE!!!
Sex, drugs and rock n roll w pełnym tych słów znaczeniu.
Gorąco polecam, mi podoba się bardzo! Keith szokuje, zaskakuje, sprawia że czyta się z otwartymi szeroko ustami :-D

Załączone miniatury

• 398503_317271891645639_100000884927077_902610_766605047_n.jpg

Dołączona grafika

#559 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 29 stycznia 2012 - 10:03

"Cień wiatru" Carlos Ruiz Zafon

Bohaterem swojej książki Zafón uczynił Daniela, chłopca, który wcześnie stracił matkę. Kiedy Daniel kończy 10 lat, jego ojciec – uważając go już za wystarczająco dużego i odpowiedzialnego – prowadzi go do ukrytego w sercu średniowiecznej Barcelony Cmentarzyska Zapomnianych Książek. Daniel dostępuje swoistej inicjacji: rytuał powtarzany w rodzinie od pokoleń nakazuje, by wybrał sobie jedną, tylko jedną, książkę i zaadoptował ją, stając się opiekunem odpowiedzialnym za jej dalsze losy. To zadanie na całe życie: Daniel musi ocalić wybraną książkę od zapomnienia.

Cmentarzysko to wpisane w owal pomieszczenie ze snopami światła wpadającymi przez sufit, krętymi korytarzami pomiędzy wysokimi regałami z książkami, półkolami przejść połączonymi mostkami. Setki, tysiące książek, a spośród nich Daniel, przywołany magią, wybiera "Cień wiatru" nieznanego mu autora, Juliana Caraxa. Tak zaczyna się ta powieść, pełna pasaży, tajemnych przejść, wąskich uliczek Barcelony osnutych mgłą niedopowiedzeń.

Tak naprawdę, choć powieść – co niebywałe – wciąga od pierwszego zdania, właściwa akcja rozpoczyna się, kiedy Daniel dorasta i już jako prawie osiemnastolatek zaczyna dociekania i postanawia odnaleźć każdy trop prowadzący go do autora książki. Zafón wprowadza wtedy jeszcze innych bohaterów: włóczęgę-bibliofila, którego Daniel przygarnia z ulicy, zaprzyjaźniając się z nim; tajemniczego i złowieszczego inspektora policji Fumera, depczącego im po piętach; człowieka w masce, usiłującego zniechęcić Daniela do poszukiwań; także kobiety, w których Daniel się zakochuje.

Relacje między postaciami są zawiłe, pełne tajemnic, a sama historia to tajemnica w tajemnicy, jak w powieści szkatułkowej, jak w rosyjskich matrioszkach, jedna w drugiej, a odsłonięcie jednej powoduje ujawnienie kolejnych. Wielość schodzących się i rozchodzących wątków pobocznych jest jak pikantna przyprawa w wykwintnym daniu, a proporcje są idealne. To narrator, Daniel, skupia wszystkie wątki w sobie, jest ich początkiem i końcem. Julian Carax żyje w opowieściach osób trzecich, ale jest nie mniej ważną postacią, ponieważ to on jest niemym, biernym sprawcą wszystkich działań chłopca, to on jest odpowiedzią na wszystkie pytania i rozwiązaniem tajemnicy.

Według tłumacza książki, Carlosa Marrodána Casasa, wzorem Zafóna podczas pisania "Cienia wiatru" była dziewiętnastowieczna powieść w odcinkach. Rzeczywiście, na to wskazywałaby konstrukcja opowieści, a także konsekwencja i staranność domykania wszystkich wątków. Mistrzami Zafóna są Dickens, Tołstoj i Dostojewski, ale "Cień wiatru" przywodzi na myśl raczej Mendozę i Márqueza. Z Márqueza mamy tu realizm magiczny i wszechobecną tajemniczość, z Mendozy – wartką akcję i zawiłą wielowątkowość, a z nich obydwu – język, który – nie wiedzieć czemu – kojarzy mi się z dialogami z filmów Almodóvara. Rzecz dzieje się w 1945 roku, ale wspomnienie o wojnie w kontekście tej książki służy jedynie do nakreślenia ram czasowych, ponieważ Zafón oszczędza czytelnikom jej opisów.

Smaczkiem, który przydaje książce niezwykłości, są wspaniałe i pobudzające wyobraźnię opisy starej Barcelony z jej wąskimi uliczkami, antykwariatami i knajpkami; ich aurę oddają jedynie zdjęcia, których autorem jest zmarły w 1998 roku Francesc Catala-Roca, autor fotografii na okładce książki, którego możemy śmiało umieścić w panteonie najwybitniejszych fotografików obok Atgeta czy Doisneau.

źródło: biblionetka.pl

Dołączona grafika

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#560 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 29 stycznia 2012 - 12:53

Cień wiatru" Carlos Ruiz Zafon

Kocham tę książkę, wciaga strasznie :-D Chociaż jak zrobiłam "małą" przerwę to musiałam dojść kto jest kim, więc najlepiej czytać jednym tchem.
Ale szczerze polecam.