Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

dieta niskowęglanowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
310 odpowiedzi w tym temacie

#141 nuska

nuska
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 04 października 2010 - 14:16

Również można sobie dogadzać dukanowymi słodkościami, które można jeść nawet w fazie samych protein np. sernik

A i rybki w pomidorach można jeść tylko jeśli są bez dodatku cukru. Można też śledzie w sosie z jogurtu z korniszonkiem i cebulką.

Jest naprawdę wiele, wiele różnych przepisów. Bułeczki z otrębów smakują prawie tak samo jak bułeczki razowe a bez tego pieczywa jakoś później daje się żyć. Można nawet w fazie warzywnej pizzę jeść, ale oczywiście na specjalnym cieście. Można naprawdę niebywale sobie dogadzać :)

Jeśli najpierw zaczniesz się ograniczać a później spróbujesz Dukana musisz się liczyć z tym, że efekty mogą nie być takie spektakularne.

Jeśli masz ochotę to mam w pdf - ie książkę tą dla Polaków - mogłabyś tam dużo rzeczy się dowiedzieć i poznać wiele ciekawych przepisów. Jeśli jesteś zainteresowana podaj maila na pw to z chęcią ci wyślę.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#142 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 04 października 2010 - 14:37

Można też śledzie w sosie z jogurtu z korniszonkiem i cebulką.

a te sledzie zwykłe ?? po gorlasku chyba ..

Jeśli najpierw zaczniesz się ograniczać a później spróbujesz Dukana musisz się liczyć z tym, że efekty mogą nie być takie spektakularne

czyli odrazu dukan??

znalazlam takie menu
Dzień 1:
śniadanie: bułka dukonowa z sałatą, pomidorem i ogórkiem
obiad: chińszczyzna
deser: kilka kawałków sernika dukana
kolacja: jajecznica
Dzień 2:
śniadanie: sałatka z tuńczyka z wędzonym kurczakiem i jajkiem
obiad: wołowina z warzywami
deser: placuszki otrębowe na słodko
kolacja: wędzona makrela
Dzień 3:
śniadanie: serek wiejski, ogórek i jajko na twardo
obiad: nadziewane papryki
deser: muffinki dukanowskie
kolacja: sałatka z surimi
Dzień 4:
śniadanie: tosty z tuńczykiem
obiad: mekyskańska zupa z wołowiną
deser: ciasto jogurtowe
kolacja: kebaby z sosem musztardowym i ogórkiem kiszonym
Dzień 5:
śniadanie: bułka dukanowa z wędliną z kurczaka, sałatą, i ogórkiem kiszonym
obiad: kotlety z kalafiora
deser: ptasie mleczko
kolacja: zapiekane jajka z tuńczykiem i wędliną drobiową
Dzień 6:
śniadanie: zapiekanka z jajka i wędliny chudej drobiowej
obiad: filety z indyka w sosie curry z warzywami
deser: placuszki cynamowo-migdałowe
kolacja: wędzony dorsz
Dzień 7:
śniadanie: wiejski serek ze świeżym szczypiorkiem
obiad: kotlety mielone z indyka z sosem czosnkowym, gotowane brokuły
deser: omlet na słodko
kolacja: tortilla z kurczaka z warzywami

[ Dodano: 2010-10-04, 15:41 ]
znalazlam tez strone o tej diecie wiec tam wszystko juz jest.
Poczytam..i chyba na czasie zaczne.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#143 nuska

nuska
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 04 października 2010 - 16:47

Mogą być matiasy :)
Ja bym mówiła, że od razu Dukan. Ważne, żebyś nie robiła fazy uderzeniowej więcej niż 5 dni. Jest to faza ta najbardziej rygorystyczna - bez produktów tolerowanych i bez warzyw. Podeślę ci jutro przykładowe menu jak znajdę.
Proponowałabym 5 dni uderzeniówki i później 3 dni z warzywami i 3 dni samych protein i tak w kółko :) wtedy nie będzie się aż tak nudzić.
W razie jakichś jeszcze problemów pytaj śmiało :)
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#144 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 05 października 2010 - 09:00

Ważne, żebyś nie robiła fazy uderzeniowej więcej niż 5 dni

czyli nie ja wycztałam 7??

Podeślę ci jutro przykładowe menu jak znajdę.

dzieki:*

i 3 dni samych protein

czyli znowu ta uderzeniowa ?

#145 nuska

nuska
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 05 października 2010 - 12:28

Więcej niż 5 dniu uderzeniówki z doświadczenia wiem, że raczej tylko spowalnia proces chudnięcia :)
Dlatego moja propozycja to 5 bo ani mało ani dużo.

Same proteiny to nie typowa uderzeniówka bo możesz dodać takie produkty jak: jedna łyżka skrobi kukurydzianej, jedna łyżka kakao nisko tłuszczowego, mleko w proszku nisko tłuszczowe, mleko normalne ale z małą ilością tłuszczu: najlepiej 0,5 % albo nawet 0 %.
Do tego możesz używać słodzika na bazie aspartamu, oraz kawa, herbata i napoje light, gdyż też są słodzone aspartamem - oczywiście w granicach rozsądku, i jogurtu nisko tłuszczowe z wsadem owocowym.

Tego nie możesz na uderzeniówce, ale jak najbardziej możesz w fazie samych protein.
Biorę się teraz za to menu dla Ciebie. na 11 dni: 5 uderzeniówki + 3 protein + 3 warzyw.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#146 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 05 października 2010 - 12:31

mleko w proszku nisko tłuszczowe, mleko normalne ale z małą ilością tłuszczu: najlepiej 0,5 % albo nawet 0 %.

a właśnie nie, Dukan zaleca nabiał do 5% tłuszczu, więc można spokojnie spożywać mleko 2% czy nawet 3,2 % ;-)

jogurtu nisko tłuszczowe z wsadem owocowym.

ja takiego nie znalazłam będąc na diecie, każdy miał zabójczą ilość węglowodanów, które na tej diecie należy ograniczać do minimum. Lepiej wybrać produkt z większą zawartością tłuszczu a mniejsza dawką węglowodanów.

#147 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 05 października 2010 - 12:36

nuska napisał/a:
jogurtu nisko tłuszczowe z wsadem owocowym.

ja takiego nie znalazłam będąc na diecie

to moze naturalny z tymi otrebami

#148 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 05 października 2010 - 12:51

to moze naturalny

owszem, jadałam ten z Danone bez cukru bo miał najlepsze wartości i był zjadliwy :-P

z tymi otrebami

otręby jada się w liczbie 2 łyżek dziennie max

#149 nuska

nuska
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 05 października 2010 - 20:28

nabiał jest na zasadzie im mniej tłuszczu tym lepiej. Zwłaszcza jak dziewczyny lubiły sobie mleczko do kawy to 3,2 % było stanowczo za dużo, ale każdy zrobi jak uważa.

Jeśli zaś chodzi o otręby to były różne debaty na ten temat, najpierw że 3 łyżki, później że 2. Ja osobiście trzymałam się pierwotnych założeń diety i stosowałam 3 łyżki dziennie a waga pięknie spadała, więc to chyba również sprawa indywidualna.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#150 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 06 października 2010 - 12:11

nuska, dzieki za pomoc.
OD przyszłego tygodnia zaczynam diete dukana..zobaczymy
;-) jakie beda efekty

#151 nuska

nuska
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 06 października 2010 - 12:56

nie ma sprawy. będę trzymać kciuki. Dieta naprawdę nie jest trudna a najważniejsze to to, żeby nie chodzić głodna. Jeśli mimo bogatego menu odczuwasz głód możesz do woli przegryzać szynkę, jajka czy jogurt naturalny :)
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#152 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 06 października 2010 - 13:45

Jeśli mimo bogatego menu odczuwasz głód możesz do woli przegryzać szynkę, jajka czy jogurt naturalny

to jest dla mnie wazne bo w sumie jestem na lekach wiec nie moge sie przegładzać.
;-)

[ Dodano: 2010-10-11, 15:20 ]
Na tej diecie chyb atrzeba być już do konca życia ??
tj. jeść tylko pieczywo dukana , sernik dukana itp ??
Wiem że do konca zycia trzeba stosować jeden dzień uderzeniowy.
I to spoko.
Całe diete też dam rade...tylko co jak schudne??
czy powstrzymam sie do konca życia aby nie zjeść ciasta ze sklepu ??
słonecznika, orzechow, i innych słodkosci <bezradny></span>

#153 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 19 października 2010 - 17:33

Zaczęłam czytać tę książkę. Zapowiada się zachęcająco. Ciekawi mnie tylko czy faktycznie nie występuje po niej efekt jo-jo? Zaobserwowałyście coś takiego u siebie?

#154 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 19 października 2010 - 17:36

jezeli sie stosujesz do tego jednego dnia w tygodniu to mysle ze nie powinno byc problemów. moja kolezanka i o tym dniu jednym czasem zapomina, jadateraz okazyjnie slodycze i kilka nawykow jej zostalo< np duzo mniej piewczywa spozywa czy ziemniakow> i nic jej nie wrociło. :)
wiem ze ubocznym skutkiem moze byc lek przed weglowodanami.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#155 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 19 października 2010 - 19:28

No więc jutro wybieram się z listą dozwolonych rzeczy do sklepu. Zobaczę jak mi pójdzie pierwszy dzień, czy to znośne w ogóle. :lol: Nie muszę chodzić na zajęcia teraz i nie pracuję, więc nie powinno być tak źle. Specjalnie wybieram taki czas :-D

Lubię mięso, ale uwielbiam ziemniaki, makarony i słodycze, więc tego będzie mi brakowało.
Mam nadzieję, że to przemogę.
Jutro zdam relację. :-P

[ Dodano: 2010-10-20, 19:51 ]
Pierwszy dzień diety właściwie za mną. Nie jest tak źle, nie czuję się głodna. Ale bez jogurtów bym nie przeżyła. Lubię mięso, ale brakuje mi czegoś w smaku ze zwykłymi przyprawami. Na obiad miałam pieczoną pierś kurczaka. Nawet mi smakowała, ale gdybym dłuższy czas miała się tak żywić to ciężko. Najbardziej boli że nie mogę dodać żadnego oleju, tylko wszystko takie chudziutkie. Nie jestem przyzwyczajona do takiego lekkiego smaku. :lol: Lubię ostre i bardzo doprawione jedzonko.

3majcie kciuki żebym dała radę.

#156 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 21 października 2010 - 10:57

Mirabelka__22, trzymam kciuki :-) Oby udalo Ci się przestawic na takie jedzonko i będzie ok ;-) Mozna jesc w dowolnej ilosci, tak więc głodna ie będziesz :-) Powodzenia :-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#157 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 21 października 2010 - 18:38

kashira, dzięki :-D

Mozna jesc w dowolnej ilosci, tak więc głodna ie będziesz :-)

Takie jedzonko szybko się nudzi jeśli ktoś nie przyzwyczajony.

Drugi dzień jadłam pieczone mięsko. Nie jestem jednak pewna czy wszystkich przypraw mozna używać? Takie mieszanki do kurczaka, mięsa mielonego itd są zabronione?
Wiem, że zawierają dużo soli. Prócz tego pocieszam się mlekiem i nabiałem.

Poza tym, czy można jeść serki typu wiejski ze szczypiorkiem lub owocami?
Piłam dziś kefir 0%, ale ogólnie bardzo źle mi idzie bo go nie lubię. :roll: Wczoraj miałam wersję z owocami, to nie było źle, ale naturalnego nie lubię.

Czytałam, że nabiał jest wskazany, czasami ten z owocami, ale nie wiem czy to dotyczy tylko odtłuszczonych produktów? (mloda, pisałaś coś chyba że do 4% tł?)
Wymienione były serki homogenizowane, ale takie zwykłe są chyba za tłuste? A innych nie spotkałam
<hmm></span>

Może mnie ktoś uświadomić? :lol:

#158 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 21 października 2010 - 18:48

(mloda, pisałaś coś chyba że do 4% tł?)
Wymienione były serki homogenizowane, ale takie zwykłe są chyba za tłuste? A innych nie spotkałam
<hmm></span>

nabiał zalecany jest do 5% tłuszczu, co do serków homo to tylko naturalne bo zwukłe dania itd zawierają za dużo cukrów, ale od razu ci powiem że ja trudno znaleźć taki chudy serek homo, ja tam sobie dałam spokój, za to zawsze kupowałam serki z piątnicy z zawartością tłuszczu 3%.
generalnie uważaj przy wyborze bardziej na węglowodany-bo to one są groźne. jeśli będziesz miała do wyboru więcej tłuszczu a mniej węgli to decyduj się na taki wybór. Co do owocowych jogurtów-to Dukan pisał coś o jogurtach z owocową pulpą (cokolwiek to jest <umieraam></span> ale ja kiedyś szukałam i każdy owocowy ma mnóstwo węglowodanów więc ja sobie je odpuściłam.

#159 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 21 października 2010 - 19:11

owocową pulpą

To wsad do jogurtów, czyli albo jest w jogurcie zmiksowana z białą masą, albo tak jak w Fantazji w oddzielnym pudełeczku. Czyli rozdrobnione owoce.

Właśnie we wszystkich jogurtach prócz naturalnych jest dużo cukru....

O dziwo nie jestem głodna, bo mam dość tego mięsa i nabiału. Strasznie to monotonne.
Aha, próbowałam dziś tuńczyka z puszki w wodzie, ale... nie lubię :-P W sałatce jest znośny, tak nie mogę. Pozostają ryby wędzone. :lol:

#160 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 21 października 2010 - 19:17

próbowałam dziś tuńczyka z puszki w wodzie

ale chyba nie tego rozdrobnionego?bo on jest naprawdę syfiasty. Kawałki w sosie własnym są znośne i po nich są bardzo dobre spadki bo to w sumie samo białko ;-)

[ Dodano: 2010-10-21, 20:18 ]

Pozostają ryby wędzone. :lol:

ja w tym momencie nie wiem jak ja to wszystko mogłam jeść, na razie mam obrzydzenie do wszystkich tych produktów ;-) :lol: