umiem grupować, ale nie umiem zrobić tak, żeby jedni widzieli inni nie. Tylko "blokować" pojedyncze konkretne osobyMi w FB podoba się grupowanie znajomych. Dzięki temu np nie zaśmiecam ściany osobom,które nie grają w farmę,a nie wiedzą jak się blokuje te wpisy
Napisano 02 października 2010 - 10:01
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."
Napisano 02 października 2010 - 11:53
wciskasz kłódeczkę->dostosuj->te osoby (rozwijasz strzałkę) i wybierasz->określone osoby->rozpoczynasz tam wpisywanie nazwy swojej grupy (w sumie wystarczy literka).umiem grupować, ale nie umiem zrobić tak, żeby jedni widzieli inni nie. Tylko "blokować" pojedyncze konkretne osoby
Jak to się robi ?
Pokaże Ci się nazwa,wybierasz ją. Zapisujesz i wpis ten jest widoczny na Twojej ścianie tylko dla osób,które należą do tej danej grupy.
Jak masz opublikowane info na ścianie to tam też jest kłódeczka i jak najedziesz na nią myszką to pokaże Ci nazwę grupy dla,której to info jest widoczne.
Napisano 07 października 2010 - 14:48
a tak sie wzbraniałam
gry i aplikacje
podróże i foto
no i czatuje z koleżanka
jaką gre polecicie poza farma??
Napisano 07 października 2010 - 15:18
Napisano 07 października 2010 - 15:34
taka gra??rybki tylko mi zostały
Napisano 07 października 2010 - 18:06
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 07 października 2010 - 19:49
Taktaka gra??
to właśnie są rybkitam znajdziesz fishville (coś jak akwarium)
Napisano 08 października 2010 - 11:15
aha dziekiSajuri, Jeżeli znasz farmville - nad oknem z grą masz pasek z innymi grami utrzymanymi w podobnym stylu, tam znajdziesz fishville (coś jak akwarium), mafia wars, cafe ... coś tam (nie pamiętam dokładnie) i kilka innych. Ewentualnie po lewej stronie masz zakładkę "gry" gdzie możesz podpatrzeć np. w co grają Twoi znajomi.
bo ja jeszcze troche zielona w tym face jestem
Anika, dzieki zerkne
narazie sobie pare aplikacji zebrałam
Napisano 11 października 2010 - 08:44
Moja kolezanka zasugerowala abysmy my kobiety, zrobily cos specjalnego na FACEBOOK w celu zwiekszenia swiadomosci na temat walki z rakiem piersi. Jak wiecie pazdziernik to miesiac poswiecony walce z rakiem piersi... Pomysl jest bardzo prosty i zabawny. Prosze Was abyscie wlaczyly sie wszystkie do tej akcji. W ubieglym roku pomyslem byl post o ulubionym kolorze stanika... Ta zwariowana akcja zaskoczyla wszystkich mezczyzn, ktorzy oczywiscie nie mieli pojecia o co chodzi???. Tegoroczny pomysl dotyczy Waszej TOREBKI. Musicie wpisac w Wasz status gdzie stawiacie lub wieszacie torbe zaraz po wejsciu do domu w formie: LUBIE NA STOLE W JADALNI, LUBIE NA KRZESLE W KUCHI itp. Dwuznacznosc moze byc zabawna ;) Wpiszcie odpowiedz w miejsce Waszego statusu, nie w "odpowiedz na wiadomosc". Oprocz tego wyslijcie te widomosc do Waszych kolezanek, przyjaciolek, mam, cioc, babc, sasiadek, nauczycielek, szefowych itd. :) W ubieglym roku wiadomosc o zabawie w "kolor stanika" pojawila sie nawet w wiadomosciach telewizyjnych! Moze takze w tym roku zdolamy pokazac nasza sile i jednosc? Do dziela! :) PAMIETAJCIE - WPISZCIE ODPOWIEDZ W WASZ STATUSwiadomość na fb
wzięłyście udział?
ja tak
fajna zabawa z tego wyszła, faceci zdezorientowani
bo wszystkie laski miały status lubię na podłodze, na biurku itd.
fajne komentarze się pojawiły
sporo moich koleżanek wzięło udział
ale czy pomogło to
w celu zwiekszenia swiadomosci na temat walki z rakiem piersi.to nie wiem :->
Napisano 11 października 2010 - 09:07
zabawa była przednia, bo na początku sama nie wiedziałam o co chodzi.
fajne komentarze się pojawiły
Napisano 11 października 2010 - 14:35
do tej pory nie miałam pojęcia o co chodzi ale skoro teraz już wiem to pewnie wezmę udział w zabawie
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? Cause I like you!
Napisano 11 października 2010 - 16:17
Napisano 23 października 2010 - 06:36
Za dużo znajomych. Czy serwisy społecznościowe zjadają własny ogon?
Większość z nas nigdy nie odchudzała grona swoich znajomych na nk.pl czy Facebooku. Być może wkrótce serwisy społecznościowe będą nas do tego zachęcać.
- Powinny to robić - uważa Radosław Kucko z zarządu portalu internetowego Interia.pl. Tydzień temu przeprowadził on szybki sondaż internetowy wśród użytkowników największych serwisów społecznościowych. I odkrył, że zaczynają one zjadać własny ogon. A to dlatego, że nałogowo poszerzamy tam krąg znajomych. Są tacy, którzy dodają każdego, kto o to poprosi. Nawet najtwardsi z nas i tak kończą z listą liczącą po kilkaset osób. Dlaczego?
Na pytanie o przyjmowanie zaproszeń 55 proc. odpowiada, że przyjmuje je "zawsze" albo "prawie zawsze". - Nie chcę urazić drugiej strony - wyjaśniają. Zdecydowana większość "nie czyści" kontaktów. Ponad dwie trzecie usuwa znajomych rzadko albo nigdy tego nie robi, bo "nie widzi takiej potrzeby", "nie ma serca" albo po prostu "nie wie dlaczego". Odtrącenie w świecie wirtualnym, zwłaszcza dla osób starszych, może być równie dotkliwe co w rzeczywistości. Redakcyjna koleżanka, którą jedno ze źródeł usunęło ze znajomych, powiedziała: - To boli!
I tak krąg wirtualnych znajomych puchnie i bynajmniej nie ma tam tylko tych, których sami chętnie zaprosiliśmy. - Są tam "zgniłe jabłka" - określa Kucko. Nazywa tak niechcianych znajomych, których nie możemy się pozbyć z różnych powodów. Do więcej niż jednego "zgniłego jabłka" przyznaje się aż 90 proc. pytanych.
Tymczasem nasz mózg nie jest w stanie objąć i utrzymywać stabilnych relacji z dużymi grupami ludzi. Według brytyjskiego antropologa Robina Dunbara przeciętnie taka grupa liczy ok. 150 osób. - Jeśli ktoś ma więcej znajomych w serwisie społecznościowym, to jest duże prawdopodobieństwo, że jego aktywność tam za chwilę zacznie spadać - przekonuje Kucko. Z jego badania wynika też, że im dłużej jesteśmy zarejestrowani w takim serwisie, tym więcej mamy znajomych. A im więcej mamy znajomych, tym mniej wartościowe informacje publikujemy na własny temat. Połowa respondentów przyznaje, że po sześciu miesiącach ograniczyła aktywność na nk.pl, Facebooku czy innych serwisach. Ludzie zaczynają komunikować się rzadziej, ich dyskusje są coraz bardziej letnie, na profilach ukazuje się coraz mniej ciekawych zdjęć i filmów. Młodsi użytkownicy, którzy wzięli udział w badaniu Interii, przyznają, że korzystają z portali społecznościowych z powodu mody, ciekawości albo znudzenia poprzednim serwisem. Starsi mówią, że dla nich najważniejsza jest komunikacja.
Dla właścicieli takich witryn, sprzedających reklamodawcom "uwagę użytkowników", jest to problem. A jeśli dodamy do tego konkurencyjne serwisy, które pojawiają się jak grzyby po deszczu, problem się powiększa.
Gdy w styczniu 2009 r. amerykański Burger King zaoferował darmową kanapkę każdemu, kto wykreśli dziesięć osób z listy znajomych na Facebooku, niewielu specjalistów rozumiało sens tej akcji. Burger King wiedział, że "przyjaźnie" na Facebooku w najmniejszym stopniu nie przypominają tych z prawdziwego życia, i chciał powiedzieć użytkownikom: "Bądź naturalny i pokaż to innym". Nie jest jednak jasne, kto skorzystał na tej akcji w większym stopniu - producent kanapek czy Mark Zuckerberg, założyciel Facebooka.
źródło: gazeta wyborcza
Napisano 24 października 2010 - 10:47
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 24 października 2010 - 12:53
nie wiem czy to powod do dumy , ze wolimy takie spotkannia , poznawanie niz w realu.
mi facebook nie służy do nawiązywania nowych znajomości, ale kontaktowania się z moimi starymi znajomymi. Niestety w dzisiejszych czasach nie mamy tyle czasu, żeby z każdym spotkać się i porozmawiać często, wiec moim zdaniem lepszy taki kontakt niż żaden
Napisano 24 października 2010 - 14:11
niestety też mam - dokładnie jedno. Z czystej grzeczności i przez wzgląd na dawne czasy przyjęłam zaproszenie od koleżanki, którą tak naprawdę ostatni raz widziałam na zakończeniu liceum. Jakiś czas temu "redukowałam" listę bezsensownych znajomych, usunęłam ją, ale kolejny raz przysłała mi zaproszenie i znów jest moim "zgniłym jabłkiem"."zgniłe jabłka"
Napisano 24 października 2010 - 21:42
Mnie strasznie na facebooku irytuje polecanie mi osoby, którą zna tylko jeden z moich znajomych. Na naszej-klasie wg mnie zostało to lepiej rozwiązane. Tam przynajmniej z 8 osób musisz mieć wspólnych z inną osobą,żeby Ci została polecona.
Napisano 26 października 2010 - 20:13
cały facebook to jeden wielki zjadacz czasui marnuje przy tym czas
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 27 października 2010 - 12:44
znalazłam u siebie osobę polecaną, z którą nie mam ani jednego wspólnego znajomego
a jeszcze bardziej mnie denerwuje, jak dostaje zaproszenia od osób, których na oczy nie idziałam.. i co dziwne, są to jakieś panny