Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

facebook

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
431 odpowiedzi w tym temacie

#201 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 19 września 2011 - 21:09

Kobietki jak ustawić taką opcje, by konkretna osoba nie była informowana o każdym moim ruchu na Facebooku, tzn nie widziała kiedy zaznaczę coś 'lubię to' lub napiszę komuś komentarz pod zdjęciem ? Da się w ogóle tak?
Bo znalazłam tylko możliwość zablokowania widoczności zmiany statusu i wstawianych zdjęć <bezradny></span>

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#202 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 19 września 2011 - 21:42

kiedy zaznaczę coś 'lubię to'

wydaje mi się,że wystarczy gdy wejdziesz w Edytuj mój profil->ulubione zajęcia i zainteresowania->inne strony które lubisz i tam klikasz w to koło zębate i ustawiasz np.poprzez ustawienia niestandardowe pojedynczą osobą,która nie widzi tego lub grupę osób :-)
jeśli lajki dotyczą muzyki,książek,filmów to wchodzisz w Sztuka i rozrywka :-)

LUB
Nowa opcja grup pozwala na to. Czyli tworzysz nową listę (domyślnie teraz na dniach dodano i masz listy rodzina,Twoje szkoły itd) i zaznaczasz,że np. osoby z tej listy nie widzą znaczników. Wchodzisz w zarządzaj listą->wybierz typy informacji i tam odznaczasz co chcesz :-) dodajesz osoby i gotowe :)

napiszę komuś komentarz pod zdjęciem ?

w opcjach listy też jest to chyba możliwe (komentarze i znaczniki lubię to),ale trzeba by było przetestować ;-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#203 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 19 września 2011 - 22:13

w opcjach listy też jest to chyba możliwe

utworzyłam nową listę, wrzuciłam do niej osoby, które chciałaby by nie widziały moich ruchów na facebooku i tam jest przycisk 'zarządzaj listą'. Po rozwinięciu jest opcja 'wybierz typy informacji' - odznaczyłam wszystko. Myślisz, że w tym momencie oni nie będą widzieli tych wszystkich moich 'lubię to' czy komentarzy? :D

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you? 

#204 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 19 września 2011 - 22:28

Podejrzewam,że tak :) a to jak widzi Twój profil każdy z Twoich znajomych możesz sprawdzić :-)

Edytuj mój profil i po prawej masz "wyświetl jako.." i tam sobie działasz :) najpierw pokazuje jak Twój profil widzą obcy.

Listy to taki nowy twór więc nie wiem do końca jak działają. Wcześniej były inne listy z innymi opcjami ;-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#205 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 20 września 2011 - 08:37

Edytuj mój profil i po prawej masz "wyświetl jako.." i tam sobie działasz

oo widzisz, super informacja <ookk></span> nie wiedziałam o tym wcześniej ;-)

Niestety tylko nie umiem wyłączyć widoczności moich komentarzy na tablicy, dla 'tych' osób <bezradny></span>
Różne opcje im powyłączałam ale jak sprawdziłam właśnie tym 'wyświetl jako..' to okazuje się, że 'te' osoby nadal widzą moją ostatnią aktywność, czyli np. komentarz pod zdjęciem

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you? 

#206 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 20 września 2011 - 11:12

amoramor, skoro nie chcesz im niczego udostępniać, to najlepszą metodą jest wywalenie ze znajomych :-P Drastyczne, ale działa.

#207 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 20 września 2011 - 11:17

najlepszą metodą jest wywalenie ze znajomych

tego zrobić niestety nie mogę, dłuuga historia ;-)
Nie chodzi o to, by nie widzieli niczego na moim profilu. Bo zdjęcia, ulubione seriale, szkoły itd mam udostępnione i to mi nie przeszkadza. Tylko nie chciałabym by widzieli co piszę do innych ludzi ;-)

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you? 

#208 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 20 września 2011 - 17:54

amoramor, a z listami źle podpowiedziałam. Dzisiaj zerknęłam,że przez klikanie zarządzaj listą ustawiasz jakie info Ty widzisz od tych osób,a nie one u Ciebie.

Zablokuj całą tablicę lub możesz ukryć komentarze jakie opublikowałaś,ale wtedy nikt ich nie będzie widział na Twojej tablicy (tylko znajomi,którzy je dostali). Ty też nie będziesz ich widziała na swojej tablicy ;-)

JkIEp1.png

#209 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 20 września 2011 - 18:08

ustawiasz jakie info Ty widzisz od tych osób,a nie one u Ciebie.

Też właśnie do takiego wniosku doszła, bo dokładniejszym przyjrzeniu się tym opcjom ;-)

ale wtedy nikt ich nie będzie widział na Twojej tablicy (tylko znajomi,którzy je dostali). Ty też nie będziesz ich widziała na swojej tablicy

ano właśnie, a tak bym nie chciała..
Trudno, zostawię tak jak jest <bezradny></span>

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you? 

#210 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 20 września 2011 - 18:17

Mnie śmieszy jedno :lol: :lol: :lol:

Weszłam w Liste - Rodzina i mam tam takie coś jak "Sugerowane osoby". Hahaha, i okazuje się, że chyba facebook lepiej wie kto jest moją rodziną, a kto nie :lol: :lol:
(nawet nie wiedziałam, że koleżanka z roku jest moją rodziną :lol: )
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#211 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 20 września 2011 - 18:22

Olenka, osoby sugerowane są losowo ;-)

amoramor, ale z drugiej strony jakie znaczenie dla innych osób ma to,że dałaś komentarz jakiejś osobie? :-) a zablokowanie widoczności nie spowoduje,że znajomy oglądający zdjęcie Twojej koleżanki nie zobaczy Twojego komentarza tylko po prostu ten komentarz nie pojawi się w aktualnościach dla osób postronnych :-)

JkIEp1.png

#212 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 20 września 2011 - 18:29

osoby sugerowane są losowo

No możliwe. Ale Bliscy znajomi i Dalsi znajomi są u mnie naprawdę bliscy i dalsi ;-)

A wiedziałyscie o tym:

Facebook zacieśnia Twoje więzi społeczne. Tylko zapomniał Ci o tym powiedzieć.

Jeśli odnosisz wrażenie, że w ostatnim czasie część Twoich znajomych na Facebooku zamilkła, masz rację. To znaczy – powinieneś odnieść takie wrażenie, choć to nieprawda. To Facebook zmienił domyślne ustawienia Twojej ściany i prezentuje Ci informacje tylko od osób, z którymi się ostatnio kontaktowałeś (klikałeś „Lubię to” na ich wpisach, pisałeś do nich wiadomości, czatowałeś itp.). To samo dotyczy stron – te, z którymi nie wchodzisz w interakcję znikają ze strumienia wiadomości na Twojej ścianie. Dlaczego tak się dzieje i jak to naprawić?

Dlaczego Facebook ogranicza moją sieć kontaktów?

No cóż, oczywiście dla Twojego dobra ;-) A poważnie, socjologowie twierdzą, że mamy ograniczoną zdolność „ogarniania”, co się dzieje u naszych znajomych. Innymi słowy – liczba pełnych, znaczących relacji, które możemy utrzymywać ze znajomymi jest ograniczona. Najsłynniejsze badania w tej dziedzinie prowadził Robin Dunbar, stąd nawet określenie „liczba Dunbara” (zwykle mówi się o liczbie 150) oznaczająca właśnie maksymalną ilość „znaczących” relacji w naszym społecznym grafie.

Jednak większość z nas ma więcej, niż 150 znajomych. Doliczmy do tego strony fanów, grupy – nasza tablica może się szybko zapełnić informacjami, które niewiele znaczą. Dlatego Facebook próbuje „przejąć pałeczkę” i sam zdecydować, które informacje są dla nas ważne. Zakłada – poniekąd słusznie – że jeśli z kimś często rozmawiamy, jest dla nas ważniejszy, niż reszta znajomych. Badania socjologów to potwierdzają – kluczem do utrzymania silnych więzi są właśnie rozmowy i interakcje. Problem w tym, że zmiana ta zaszła po cichu i wielu użytkowników jest zupełnie nieświadomych. Jeśli sami dbają o jakość swojej sieci kontaktów na Facebooku (nie dodają do znajomych „byle kogo”), zmiana jest dla nich niekorzystna.
OK, jak to odkręcić?

Bardzo prosto.
Na stronie głównej przewiń swoją tablicę do samego dołu (Facebook doładowuje dynamicznie tablicę, kiedy dociągniesz do dołu, więc możesz przewijać kilka razy), aż zobaczysz stopkę i link „Edytuj opcje”. Kliknij go.
Wyświetli się okienko z opcjami Twojej tablicy – domyślnie zaznaczona jest opcja „Pokazuj posty od: Znajomych i stron, z którymi najczęściej się kontaktuję”. Zmień to na „Wszystkich znajomych”.
Jeśli chcesz, możesz sprawdzić jeszcze blokowane treści – Facebook na tej liście trzyma wszystkie rzeczy, które do tej pory zablokowałeś.
Kliknij „Zapisz” i ciesz się nową tablicą.

wykop.pl
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#213 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 20 września 2011 - 18:34

Ale Bliscy znajomi i Dalsi znajomi są u mnie naprawdę bliscy i dalsi ;-)

generowani na podstawie Waszych kontaktów za pośrednictwem FB :-) im więcej komentarzy i wiadomości z kimś wymieniasz staje się on automatycznie "bliższy" wg FB :-)

Olenka, a o tej informacji już pisałam chyba tutaj <hmm></span> ja mam to od dawna poprawione :-)

JkIEp1.png

#214 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 20 września 2011 - 18:36

a o tej informacji już pisałam chyba tutaj

Ups :P Chyba nie zauważyłam ;-)
Ja ustawienia zmieniłam jak ten artykuł pojawił się na kwejku. Myślałam najpierw, że to jakaś sciema, ale weszłam do siebie i rzeczywiście.
Z siostra zastanawiałysmy się czemu nam się niektóre posty wyświetlają, a tu taki psikus :) :)

#215 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 20 września 2011 - 18:47

Facebook zmienił domyślne ustawienia Twojej ściany i prezentuje Ci informacje tylko od osób, z którymi się ostatnio kontaktowałeś (klikałeś „Lubię to” na ich wpisach, pisałeś do nich wiadomości, czatowałeś itp.). To samo dotyczy stron – te, z którymi nie wchodzisz w interakcję znikają ze strumienia wiadomości na Twojej ścianie.

Przez przypadek kiedyś nacisnęłam ten trójkącik przy "najnowszych" i myślałam, że sama sobie tak gdzieś ustawiłam :lol: a tu psikus :-P
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#216 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 20 września 2011 - 18:52

A wiedziałyscie o tym:

Nie, dlatego dzięki za info ;-)

Tilia napisał/a:
a o tej informacji już pisałam chyba tutaj

Ups Chyba nie zauważyłam

też to musiałam przeoczyć :P

z drugiej strony jakie znaczenie dla innych osób ma to,że dałaś komentarz jakiejś osobie?

jak już pisałam, to długa historia ;-) Po prostu nie chciałabym aby pewne osoby widziały co piszę na profilach innych

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you? 

#217 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 20 września 2011 - 18:55

Po prostu nie chciałabym aby pewne osoby widziały co piszę na profilach innych

ale mi nie chodzi o te inne przed którymi chcesz to ukryć tylko te inne które przy okazji nie zobaczą wpisu jeśli schowasz je w aktualnościach :)

JkIEp1.png

#218 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 20 września 2011 - 19:01

te inne które przy okazji nie zobaczą wpisu jeśli ukryjesz je w aktualnościach

dlatego myślałam, że można wybrać osoby, które tego nie zobaczą ;-)
Chciałabym ukryć moje wpisy tylko przed dwiema osobami a nie przed wszystkimi. Cała reszta może czytać do woli :D

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you? 

#219 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 21 września 2011 - 20:05

Nie wiem czy ktoś zauważył,ale teraz każdy z nas może przy każdym znajomym ustawić:

"Subskrybujesz zmiany użytkownika XY
-wszystkie zmiany statusu
-większość zmiany statusu
-tylko ważne"

Domyślnie ustawiona jest druga opcja. Nie wiem po co te ciągłe mieszanie?połowa użytkowników coś ma,druga połowa nie. Ciągle FB decyduje za mnie co chcę widzieć na tablicy <bezradny></span>

Poza tym te domyślne grupy,które powstały są nie do usunięcia :roll: chyba,że ma ktoś sposób na wywalenie tego?

JkIEp1.png

#220 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 22 września 2011 - 09:42

Domyślnie ustawiona jest druga opcja.

Czy da się jakoś automatycznie odznaczyć to na tą pierwszą opcję ?

-tylko ważne"

Na jakiej podstawie oni to oceniają czy coś jest ważne, czy nie ważne ? ;>
Już mnie troche zaczyna denerwować to

FB decyduje za mnie co chcę widzieć na tablicy

Poza tym te domyślne grupy,które powstały są nie do usunięcia

Chodzi Ci o grupy związane z miejscem zamieszkania, szkołą czy uczelnia? ;>
Można w nią wejśc i w opcji : Zarządzaj listą -> Dodaj/usuń znajomych. I chyba jak ich usuniesz to nie bedzie grupy.