Stany zapalne pochwy, plamienia i inne problemy
Napisano 14 marca 2011 - 22:50
Napisano 15 marca 2011 - 13:36
Napisano 05 kwietnia 2011 - 16:58
Napisano 01 maja 2011 - 18:18
Słuchajcie a co myslicie o tych wszystkich probiotykach ginekologicznych,które własnie zalecaja lekarze w momencie kiedy pojawia sie problem ze swedzeniem,upławami itd...?
myśle, że każdy taki sam , a czy działa ? zależy od organizmu ..mam koleżankę która cały czas ma problemy i chyba już ze 100x przetestowała i żaden nie działał
ja miałam chyba z 2x problemy..raz wzięłam tab. nie zadziała więcej nie brałam niczego i samo minęło i nic mi nie dolega
Napisano 08 maja 2011 - 13:42
Ktos wie z jakiego powodu ? stan zapalny?
Napisano 08 maja 2011 - 13:59
no chyba bede musiała sie wybrac...ja nie mam pojęcia, ale gdyby mnie dot. to niepokoiłabym się i na pewno poszłabym do lekarza
bo ja zazwczaj kłuc nie mam. Wlasciwe to chyba nigdy nie miałam. ..
Napisano 11 maja 2011 - 13:12
Słuchajcie a co myslicie o tych wszystkich probiotykach ginekologicznych,które własnie zalecaja lekarze w momencie kiedy pojawia sie problem ze swedzeniem,upławami itd...?
probiotyki są zalecane profilaktycznie, albo juz po leczeniu bo jak zaczyna swędzieć i piec to na probiotyk może być już za późno-chodzi o to żeby nie dopuścić do stanu zapalnego. Ja staram się łykać provag w miarę regularnie...w miare. Ale jak coś mnie dopadnie to też zakładam na noc lactovaginal-te dopochwowe działają szybciej.
Napisano 12 maja 2011 - 18:49
Ja jestem zdania, że probiotyki można stosować wcześniej, przed pojawieniem się upławów, czy innych nieprzyjemnych dolegliwości. I wtedy ok, byle bez przesady. Uważam, że nasz organizm jest dobrze przystosowany do radzenia sobie z różnymi problemami tego typu i nie wydaje mi się, że koniecznym jest ciągłe wspomaganie go. Oczywiście co jakiś czas, profilaktycznie, czy też przy antybiotykoterapii, podczas wakacji nad jeziorem można, a pewnie nawet trzeba.Słuchajcie a co myslicie o tych wszystkich probiotykach ginekologicznych,które własnie zalecaja lekarze w momencie kiedy pojawia sie problem ze swedzeniem,upławami itd...?
W momencie pojawienia się upławów, czy męczącego świądu, to raczej nastawiałabym się na wizytę u lekarza, niż na probiotyki...
Napisano 12 maja 2011 - 20:29
Jak już wspomniała wenus, można je stosować profilaktycznie, dla własnego bezpieczeństwa, nawet jak wszystko jest TAM w porządku. Ja czasami stosuję Lactovaginal dopochwowo i jestem zadowolona bo jeszcze, odpukać, nie zdarzył mi się żaden grzybek, żadne upławy czy zapalenie pochwy. Wystarczy go stosować aplikować po stosunku, czy nawet przed lub po wyjściu z publicznego basenu, z którego korzysta każdy i kiedy można w każdej chwili coś "złapać"...Słuchajcie a co myslicie o tych wszystkich probiotykach ginekologicznych,które własnie zalecaja lekarze w momencie kiedy pojawia sie problem ze swedzeniem,upławami itd...?
Napisano 13 maja 2011 - 08:46
Jak najbardziej tak jeżeli chodzi o profilaktykę... jednak wszystko w granicach zdrowego rozsądku, nie widzę sensu, żeby być od nich niejako "uzależnionymi". Polecam w sytuacjach zwiększonego ryzyka narażenia się na nieprzyjemne dolegliwości.Słuchajcie a co myslicie o tych wszystkich probiotykach ginekologicznych,które własnie zalecaja lekarze w momencie kiedy pojawia sie problem ze swedzeniem,upławami itd...?
Kiedy problem się już pojawił... zdecydowanie lekarz

www.rakszyjki.pl> STOP rakowi szyjki macicy
Napisano 30 maja 2011 - 10:33
Napisano 08 czerwca 2011 - 22:33
Napisano 28 czerwca 2011 - 19:43
A teraz pytanie. Słyszałam, że istnieje ta "zwykła" widoczna grzybica, podczas której ujawnia się swędzenie i pieczenie oraz upławy ale ponoć jest też taka, tak jakby "ukryta", że jak są korzystne dla niej warunki to się po jakimś czasie może ujawnić. I nie wiem co robić. Zdarzyło mi się to pierwszy raz, lekarz mnie jedynie zbadał, a nie pobrał żadnej próbki do badań laboratoryjnych aby wykryć jakiego grzybka mam. To robi się prywatnie czy jak? I czy koniecznie powinnam sobie zrobić te badania... Bo nie chcę kiedyś w razie czego partnera zarazić
Przepraszam jeśli wybiegam poza temat
Napisano 28 czerwca 2011 - 21:26
Ta "ukryta" o której mówisz to grzybica przewlekła, dająca objawy, które wskazywały by na problem z układem moczowym. Zazwyczaj nie ma żadnych upławów ani nieprzyjemnego swędzenia, czasem dostrzec można zmiany w wyglądzie sromu, odczuwa się natomiast ból podczas oddawania moczu, które ma miejsce częściej niż zwykle.ale ponoć jest też taka, tak jakby "ukryta", że jak są korzystne dla niej warunki to się po jakimś czasie może ujawnić.
Możliwości nie jest za wiele i zapewne jak większość kobiet złapałaś tego najpopularniejszego drożdżaka (chorujesz na cukrzycę?). Niemniej jednak oprócz badania lekarz powinien pobrać próbkę do rozmazu, żeby określić dokładnie z czym ma do czynienia i w jaki sposób doszło do infekcji.lekarz mnie jedynie zbadał, a nie pobrał żadnej próbki do badań laboratoryjnych aby wykryć jakiego grzybka mam.
Dla własnego spokoju i komfortu możesz zrobić sobie badanie określające stopień czystości pochwy. Pogadaj o tym ze swoim lekarzem.I czy koniecznie powinnam sobie zrobić te badania...
Oczywiście jak sama zaznaczyłaś, wszelkie środki, które przepisał Ci lekarz stosuj do końca, nawet wtedy kiedy poczujesz się już lepiej. Po skończeniu kuracji ja osobiście zalecałbym (zazwyczaj powtórny, w Twoim przypadku pierwszy) posiew by ocenić czy grzyb zniknął. Co do seksu to myślę, że ok. tygodnia, załóżmy 10 dni po kuracji, można już współżyćJak długo po wyleczeniu wstrzymywać się od seksu???
Zakładam, że będąc już zarażoną współżyłaś ze swoim partnerem i jest ryzyko, że złapał grzybka. A że u mężczyzn przeważnie grzybica przebiega bez żadnych objawów, proponowałbym, żeby Twój facet przez jakiś czas stosował jakaś maść przeciwgrzybiczną (np. Clotrimazolum). Lepiej dmuchać na zimne co by nie doszło do tego, że znów przerzuci to na Ciebie (a i dobrym argumentem będzie fakt, że jeżeli doszłoby w jego przypadku do objawów to zapewnij go, że nic przyjemnego go nie czeka).

Napisano 29 czerwca 2011 - 09:36
NIE(chorujesz na cukrzycę?)
Ginek pytał o partnera czy On nie odczuwa żadnych objawów. Ale jak powiedziałam, ze stosujemy prezerwatywę to stwierdził, ze skoro tak, to nie mógł On się zarazić...Zakładam, że będąc już zarażoną współżyłaś ze swoim partnerem i jest ryzyko, że złapał grzybka. A że u mężczyzn przeważnie grzybica przebiega bez żadnych objawów, proponowałbym, żeby Twój facet przez jakiś czas stosował jakaś maść przeciwgrzybiczną (np. Clotrimazolum). Lepiej dmuchać na zimne co by nie doszło do tego, że znów przerzuci to na Ciebie (a i dobrym argumentem będzie fakt, że jeżeli doszłoby w jego przypadku do objawów to zapewnij go, że nic przyjemnego go nie czeka)
A ja, co prawda z początku, przez pierwsze 2 dni miałam upławy z pochwy ale po 2 dniach przeszły i potem dopiero miałam czas zgłosić się do lekarza. Stwierdził, ze w środku jest czysto ale na zewnątrz było zaczerwienienie i że grzybek był przy wejściu do pochwy więc skąd te upławy u mnie się wzięły skoro grzybek był na zewnątrz? Na szczęście zapisał mi tabletki dopochwowe to wydaje mi się, że one zlikwidują mi tego grzybka
A co do maści to lekarz, jak już wcześniej wspomniałam, zapisał mi Triderm i czy tą maść partner też może stosować w razie "w" ?
Poza tym partner jest wyrozumiały, wszystko wie i poczeka cierpliwie
Czyli mam rozumieć, że jest to konieczneDla własnego spokoju i komfortu możesz zrobić sobie badanie określające stopień czystości pochwy. Pogadaj o tym ze swoim lekarzem.
Te tabletki stosuję od 7 dni bo wcześniej miałam okres a z tego co mi wiadomo to podczas okresu prawdopodobnie nie zadziałają bo zostaną szybko wydalone z wydzieliną miesiączkową... Ale do soboty minie 10 dniCo do seksu to myślę, że ok. tygodnia, załóżmy 10 dni po kuracji, można już współżyć
[ Dodano: 2011-06-29, 11:11 ]
A! I zapomniałam jeszcze dodać, że jak tylko zaczęłam leczenie, a raczej parę dni po rozpoczęciu leczenia, zaczęłam odczuwać w okolicach intymnych nie nieprzyjemne pieczenie ani w ogóle nic nieprzyjemnego, a... jakby to powiedzieć... takie ciepło TAM. No nie wiem jak to napisać... może jeden z tych leków jest jakiś rozgrzewający czy jak? Zaznaczam, że nie jest to nieprzyjemne.
Możliwe, że to od tych tabletek? Bo zawsze zażywam je na noc, bo wiadomo, że jak leżę to przez noc jak się rozpuści to zadziała, a potem, jak się wstanie to wypływa na zewnątrz i w ciągu dnia czasami coś na majteczkach zostanie i może dlatego takie dziwne ciepełko tam odczuwam
Napisano 29 czerwca 2011 - 12:06
A no małe prawdopodobieństwo więc spokoze stosujemy prezerwatywę to stwierdził, ze skoro tak, to nie mógł On się zarazić...
To nie ma nic do rzeczy, wydzielina pochwowa to nie tylko śluz produkowany przez szyję macicy ale także ścianki pochwy, także u jej wejścia, stąd umiejscowienie grzyba nie warunkuje tego czy upławy są czy też ich nie ma.skąd te upławy u mnie się wzięły skoro grzybek był na zewnątrz?
Możezapisał mi Triderm i czy tą maść partner też może stosować w razie "w" ?
Dziesięć dni kuracji, której jeszcze nie zakończyłaś... mówiąc dziesięć dni po jej zakończeniu miałem na myśli czas po tym jak odstawisz wszystkie leki i w między czasie pójdziesz na kontrolę, tudzież zrobisz posiewAle do soboty minie 10 dni
Ocena biocenozy nie tyle konieczna co przydatna.Czyli mam rozumieć, że jest to konieczne
?
Anonimka, a tym ciepłem się nie martw bo to znaczy, że leki działają prawidłowo i wszystko jest w porządku

Napisano 29 czerwca 2011 - 15:55
zrob dla switego spokoju i bedziesz pewna , ze wszytko jest ok, a nie tylko zaleczone i ze nie nawróci sie za kilka tygodni.Czyli mam rozumieć, że jest to konieczne ?
zrobienie wymazu kosztuje 30 zł , moze byc nawet tak , ze nie musi ci tego lekarz pobierac tylko polozna w przychodni.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 29 czerwca 2011 - 16:10
A mówisz o? Co określi badanie?zrobienie wymazu kosztuje 30 zł

Napisano 29 czerwca 2011 - 17:59
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko