Kawusia
Napisano 19 października 2009 - 20:00
Napisano 20 października 2009 - 07:31
Napisano 20 października 2009 - 21:13
Napisano 27 października 2009 - 23:27
Napisano 28 października 2009 - 08:35
Napisano 05 listopada 2009 - 12:05
Napisano 05 listopada 2009 - 12:12
Jeśli chodzi o kawy to tez ją ubóstwaimJacobs Gold
Kiedys kawa rozpuszczalna nie robila dla mnie roznicy, ale z tą tak się zżyłam
Napisano 05 listopada 2009 - 13:02
Napisano 05 listopada 2009 - 15:41
Kawa to tylko rozpuszczalna Jacobs Gold+2 lyzeczki cukru+ mleczko
widzę że receptura jak najbardziej podobna do mojej
Napisano 17 grudnia 2009 - 22:03
Napisano 18 grudnia 2009 - 13:05
Napisano 18 grudnia 2009 - 13:57
i pozwolę sobie użyć cytatu "nie po to stworzyli kawę gorzką i czarną żeby ją słodzić i zabielać" czy jakoś tak

"....a ja się śmieje kiedy ludzie mówią mi o tych królach zza dalekich mórz...a ja sie śmieje wtedy odpowiadam im: nie mam nic oprócz paru pięknych snów...."
Napisano 18 grudnia 2009 - 14:38
A z innych lubię latte, nawte taką jak sobie sama zrobie, pycha, capuccino od czasu do czasu, za rozpuszczalnymi nie przepadam
Napisano 18 grudnia 2009 - 23:58
Napisano 19 grudnia 2009 - 10:22
Kawusia to mój czas na zatrzymanie się w miejscu i odprężenie!
tak właśnie!
Napisano 20 grudnia 2009 - 10:10
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 07 stycznia 2010 - 10:46
Ojczyzną kawy jest Afryka. Podobno już 2 tysiące lat temu uprawiano krzewy i drzewa kawowe na obszarze dzisiejszej Etiopii. Tubylcy od niepamiętnych czasów jedli gotowane owoce kawowca, przyprawione masłem i solą. Arabowie przenieśli ziarna kawowe z Etiopii na terytorium obecnego Jemenu i pierwsi je zaparzyli. Kawa szybko stała się ich ulubionym napojem.
Swą nazwę wzięła kawa od starego arabskiego słowa "gahwa" lub "kahwa" co oznacza usuwający zmęczenie. "Kawa" to zarówno drzewo lub krzew kawowy, owoce, ziarno, jak i napój otrzymywany z uprażonego ziarna.
Pierwsze wzmianki o odkryciu nowego napoju otoczone są tajemnicą, przesiąknięte magią i przynoszą wiele sprzecznych informacji. Legendy wiążą odkrycie kawowego napoju z lekarzami, duchownymi i filozofami. Pierwsi kawiarze, doznając niezwykłego ożywienia po wypiciu naparu, wpadali w religijne ekstazy.
Jedną z najczęściej przytaczanych legend jest historia derwisza Omara, skazanego na wygnanie przez swych współziomków, który umierał z głodu i pragnienia w jemeńskim porcie Mocca. Obudzony w środku nocy przez ogromnego ducha, Omar skierowany został przez swego mentora śmierci do najbliższego kawowego drzewa. Zebrał owoce, uprażył je na gorących kamieniach, zalał wodą i wypił. Po wypiciu napoju odzyskał siły, a w podzięce ułożył pieśń dziękczynną do Boga sławiącą odżywczy napój. Jak głosi legenda - napar kawy sporządzony z prażonego ziarna nazwano "Mokka", jako że po raz pierwszy przyrządzono go w porcie Mocca.
W innym podaniu Kaldi, młody pasterz kóz, ujrzał swoje stado tańczące i brykające na tylnych nogach. Obserwował kozy i zauważył, że tak rozbrykane staja się po zjedzeniu czerwonych owoców pewnego drzewa. Kiedy sam spróbował owoców ... doznał olśnienia. Melancholia ustąpiła i pełen radosnego nastroju zaczął tańczyć ze swymi kozami. Tańczącego na łące z kozami Kaldiego zauważył wędrowny mnich. Zdziwiony, spytał o powód takiej radości, a ten wyjawił mu swą tajemnicę. Poznawszy sekret i nabywszy umiejętności gotowania owoców i przyrządzania kawowego napoju, mnich wrócił do klasztoru i pił cudowny wywar podczas długich nocnych ceremonii.
Napój kawowy najpierw rozpowszechnił się w całym arabskim świecie. Europejczycy poznali smak kawy dopiero w połowie XVII w. Pierwsze transporty ziarna kawowego dotarły na Kontynent z Turcji. W latach dwudziestych XVII w. sprowadzono z Afryki sadzonki kawowca i zaczęto masowo uprawiać ten krzew na terenie dzisiejszej Brazylii.
Współcześnie uprawia się kawę niemal we wszystkich krajach strefy międzyzwrotnikowej. Najwięcej plantacji jest w Afryce i Ameryce Południowej. Producentami kawy są: Hawaje, Meksyk, Gwatemala, Salwador, Kostaryka, Nikaragua, Kolumbia, Ekwador, Peru, Jamajka, Haiti, Dominikana, Porto Rico, Wenezuela, Brazylia, Kamerun, Angola, Tanzania, Kenia, Etiopia, Jemen, Indie oraz Indonezja.
żródło: internet
Napisano 31 stycznia 2010 - 16:56
Ja musze przyznac ze dzień bez kawy jest niestety dniem straconym.
Napisano 31 stycznia 2010 - 18:00
W sumie nie dlatego, żeby się rozbudzić, ale jakoś tak wyszło, że po przyjsciu do pracy zaczełam robić... a teraz to sobie nie wyobrażam zacząć bez niej dnia! A najlepiej jeszcze jak mam batonika Bajeczny
Tylko, że pije sypaną (przez tate) + 1.5 łyzeczki cukru + mleczko
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych