Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Biskupi: nie istnieje prawo do dziecka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#21 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 29 grudnia 2008 - 18:00

Ismail, chce mieć tak samo dziecko jak byc może ty. być może dla mnie in vitro jest jedyną szansa posiadania potomka i z refundacja czy bez- skorzystam z tego. nie jestem osobą wierzącą, nie interesuje mnie zdanie kościoła. jak dla mnie kościelnym nic do rządzenia państwem, do wydawania ustaw, bo państwo jest dla obywateli, a nie tylko dla osób wierzących w Boga.nie jest to dla mnie zabawą, formą spełnienia zachcianki, tylko ogromnym pragnieniem zajście w ciąże, a dopóki Ty takich problemów nie masz- to mnie nie zrozumiesz

#22 Lolka000

Lolka000
  • Użytkownik
  • 2 990 postów

Napisano 29 grudnia 2008 - 18:19

ahhhh wiece co ja juz nie mam słów co do KOŚCIOŁA... dokładnie wtrącają się tam gdzie ich nikt nie chce!!! in vitro...ja jestem na tak! dzieci dla homoseksualistów...NIE NIE NIE NIE!!! bez przesady...
Dołączona grafika

#23 Ismail

Ismail
  • Użytkownik
  • 1 566 postów

Napisano 29 grudnia 2008 - 18:27

niki, takie jest moje zdanie na ten temat.
i wcale nie dlatego, że popieram w tym Kościół ale po prostu to wynika z moich przekonań (jako obywatela, a nie osoby wierzącej). to tak jak kupno tego czego sama nie mogę zrobić.
mam świadomość ze to ostro powiedziane, okrutne, ale takie jest moje zdanie.
nie zdecydowałabym sie na in vitro. od dawna mam marzenie aby dać dom, miłość dziecku które tego nie ma.
malenka, nie zgadzam sie ze jest to forma leczenia.
leczenie to zabiegi, podawanie leków, itd. które maja doprowadzić do tego ze kobieta będzie mogla zajść naturalnie w ciąże. a to jest już trochę coś innego.

niki, czytałam w innych tematach o Twoich problemach dotyczących zajścia w ciąże.
i powiem tylko tyle, to jest Twoje życie i Twój wybór.
Nikt Ci nie zabroni in vitro. ja wyrażam tylko swoje zdanie, każdy ma prawo mieć swoje zdanie i pokierować swoim życiem tak jak chce.
to, ze ja czegoś nie zrobię nie oznacza wcale ze Ty czy inna kobieta z podobnymi problemami musi mnie słuchać i robić to samo ;-)

[ Dodano: 2008-12-29, 18:37 ]
Lolka000, lepiej aby dzieci były w domu dziecka bez szansy na lepsza przyszłość? :-/
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#24 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 29 grudnia 2008 - 18:44

Ismail, zdecydowanie nie wpłynęłoby na moją decyzję Twoje zdanie. jak masz ochotę- nie decyduj się na własne dziecko, zaadoptuj, daj komuś dom. ja mimo wszystko chciałabym mieć dziecko, które będzie połączeniem mnie i mojego partnera, jeśli wszelkie metody zawiodą- również zaadoptuję. nie uważam, że in vitro jest kupieniem dziecka. metoda in vitro pomaga w zajściu nie tylko w jedną ciążę, ale również daje szanse na przyszłość. jeśli chodzi o leczenie tabletkami niepłodności- sorry ale nie bądź śmieszna, bo leki mogą nic nie dać. dla mnie zajście w ciąże to nie tylko spełnienie pragnienia, ale również szansa na wyleczenie

#25 Ismail

Ismail
  • Użytkownik
  • 1 566 postów

Napisano 29 grudnia 2008 - 18:55

niki, in vitro ma właściwości lecznicze? jeśli raz zajdziesz w ciąże za jego pomocą to potem będziesz mogla już naturalnie za drugim razem?
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#26 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 29 grudnia 2008 - 18:56

mogla zajść naturalnie w ciąże. a to jest już trochę coś innego

nie??
Wejdź sobie na którąkolwiek stronę kliniki leczenia niepłodności. Na każdej znajdziesz zapis,że jedna z metod leczenia niepłodności jest in vitro.
Bo jak sama wspomniałaś jest to:

leczenie to zabiegi, podawanie leków

między innymi...

lepiej aby dzieci były w domu dziecka bez szansy na lepsza przyszłość

To jest takie strasznie nie fajne wywieranie presji na kimś kto chce mieć własne dziecko. A gwarantuje Ci, że taka adopcja "na siłę", bo in vitro to "zło" nie przyniesie szczęścia ani rodzicom ani dziecku tym bardziej...
ja naprawdę jestem pełna podziwu dla ludzi którzy adoptują dzieci. Ale nie można bronić ludziom posiadania własnego potomstwa.

[ Dodano: 2008-12-29, 18:58 ]

będziesz mogla już naturalnie za drugim razem?

tak, gdyż potem pozstają zarodki, które rodzic może zamrozić, by potem móc ponownie zajść w ciąże.
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#27 Ismail

Ismail
  • Użytkownik
  • 1 566 postów

Napisano 29 grudnia 2008 - 19:00

malenka,

Ismail napisał/a:
lepiej aby dzieci były w domu dziecka bez szansy na lepsza przyszłość

To jest takie strasznie nie fajne wywieranie presji na kimś kto chce mieć własne dziecko. A gwarantuje Ci, że taka adopcja "na siłę", bo in vitro to "zło" nie przyniesie szczęścia ani rodzicom ani dziecku tym bardziej...
ja naprawdę jestem pełna podziwu dla ludzi którzy adoptują dzieci. Ale nie można bronić ludziom posiadania własnego potomstwa.

akurat tutaj miałam na myśli prawo do adopcji dziecka przez pary homoseksualne.
także nie wywieram na nikogo wpływu.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#28 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 29 grudnia 2008 - 19:06

jest tyle dzieci które nie maja domu, rodziny i proszą o miłość, aby ktoś ofiarował im miłość, rodzinę, przytulił.

natomiast już ten zapis to już stosunek do rodzin: kobieta mężczyzna o ile dobrze rozumiem??
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#29 Ismail

Ismail
  • Użytkownik
  • 1 566 postów

Napisano 29 grudnia 2008 - 19:19

ten tak. ok, to można uznać za próbę wpływu ale nie taki był cel.

muszę sie tez zgodzić z niki
być może takie jest moje zdanie na ten temat ponieważ nie ważne czy chce dziecko czy nie mam gdzieś w podświadomości to ze mogę zajść w ciąże, urodzić dziecko itd.
prawdopodobnie gdybym sama została postawiona w takiej sytuacji zareagowałabym inaczej.
ciężko mi to teraz określić.
w każdym bądź razie nie chciałam nikogo urazić. :roll:
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#30 lily

lily
  • Użytkownik
  • 690 postów

Napisano 29 grudnia 2008 - 20:48

Decyzja o in vitro to sprawa indywidualna. Nie powininien wtrącać się w to kościół, pańswto i nikt inny. Ochydne dla mnie jst to, że często jest to jedyna możliwoć dla wielu par by móc mieć własne dziecko, a obce osoby chcą zakazać bycia rodzicem! W ogóle na jakiej podstawie!!
Tak samo wkurza mnie podejście do antykoncepcji :/ Uważam, ze w rodzinach ubogich, wielodzietnych, a takźe patologicznych powinni za darmo rozdawać tabletki (oczywiście jeżeli kobieta chce z takiej formy zabezpieczenia korzystać)
lilian

#31 Ismail

Ismail
  • Użytkownik
  • 1 566 postów

Napisano 29 grudnia 2008 - 21:09

fakt ze pigułki są drogie i jeszcze drożeją.
ja nikomu nie zabraniam mieć dziecka i tylko wyrażam własne zdanie.
jeśli ktoś pragnie urodzić dziecko i nie ma innego sposobu to życzę aby z pomocą in vitro sie udało. ;-)
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#32 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 29 grudnia 2008 - 21:26

patologicznych powinni za darmo rozdawać tabletkI

no kościół by zaraz afere zrobił... to tak jak była ta akcja rozdawania prezerwatych w krajach trzeciego świata, ze względu na problem AIDS i kościół tez swoje trzy grosze wtrącić musiał...

#33 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 29 grudnia 2008 - 22:01

Ismail, dzięki za zrozumienie.

co do tabletek i gumek- lepsze ich rozdawanie niż choroby, mnóstwo niechcianych dzieci i nieszczęście ludzkie. ale niestety - głowami rządzących rządzą inne głowy- kościelne

#34 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 29 grudnia 2008 - 22:49

Po co księża wtrącają się do polityki, po co?

Uważam, że każdy ma swój rozum, swoje sumienie i sam powinien móc decydować w sprawach typu in vitro czy aborcja....To tylko jego decyzja i jego problem moralny!!!

Jak już niki napisała:

...nie interesuje mnie zdanie kościoła. jak dla mnie kościelnym nic do rządzenia państwem, do wydawania ustaw, bo państwo jest dla obywateli, a nie tylko dla osób wierzących w Boga.

i z tym zgadzam się w 100%
Nie żyjemy w Państwie kościelnym, nie mamy obowiązku wierzyć w Boga...
Niech więc księża przestaną ingerować w ustawy i politykę, bo tracą w ten sposób wiernych...wielu ludzi odwraca się od Kościoła i Boga właśnie z powodu księży i m.in. z powodu ich ingerencji w ustawy i prawa Polski...
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#35 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 30 grudnia 2008 - 01:17

Jestem za in vitro ale jeszcze trochę musi się w tej dziedzinie zmienic,bo trochę jest za dużo samowolki. Państwo musi wziąć to w ryzy. I nie mówię o osobach,które się na to decydują tylko o tych wszystkich klinikach.
A pary homoseksualne jeśli będą chciały to będą dzieci miały tylko,że potajemnie.
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#36 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 30 grudnia 2008 - 20:52

Ja jestem za in vitro. Moze bym to troche wypośrodkowała jeśli chodzi o argument zabijania embrionów niewykorzystanych. Myśle , że rozwiązaniem byłoby np zapładnianie tylko 3 jajeczek i wszczepianieich wszystkich kobiecie bez mozliwości redukowania ich liczby. Wiem , ze to wiaze sie z wiekszymi kosztami , ale moze to mogłoby sie wydawać bardziej etyczne. Co do argumentu koscioła , ze dziecko ma powstac w akcie miłości a nie sztucznie to tu juz sie nic nie poradzi <bezradny></span> :lol:

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#37 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 30 grudnia 2008 - 21:02

a mi sie jeszcze nasunela taka mysl, skoro kosciol sie oburza o in vitro i niszczenie niewykorzystanych zarodkow, to dlaczego nie mozna pochowac zwlok dziecka po poronieniu? o tym jakos sie nie mowi prawda? a co czuje kobieta ktora poroni i nie moze pochowac zwlok dziecka, wyprawic mu pogrzebu? w tym przypadku to nie, to zarodki nie zassluguja na traktowanie ich jak czlowieka?!

#38 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 30 grudnia 2008 - 21:05

w tym przypadku to nie, to zarodki nie zassluguja na traktowanie ich jak czlowieka?!

masz absolutna racje . Tez nie rozumie tego , jak kobieta w ciązy to ma w sobie dziecko ale jak poroni to juz to nie jest dziecko <bezradny></span>

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#39 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 30 grudnia 2008 - 21:18

Tez nie rozumie tego , jak kobieta w ciązy to ma w sobie dziecko ale jak poroni to juz to nie jest dziecko <bezradny></span>

dokladnie! to jest jakies chore podejscie

#40 Ismail

Ismail
  • Użytkownik
  • 1 566 postów

Napisano 30 grudnia 2008 - 21:47

mloda, no mi tez tu cos nie gra.
a tak w ogole to co sie robi z tymi "poronionymi" dziećmi?
Dołączona grafika

Dołączona grafika