Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Odebranie praw rodzicielskich

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 edda

edda
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 16 września 2012 - 12:24

Wnioskodawczyni :XXX
Uczestnik:YYY

Wniosek o pozbawienie władzy rodzicielskiej.

Wnoszę o:
1.orzeczenie pozbawienia władzy rodzicielskiej uczestnika postępowania YYY nad jego małoletnim dzieckiem :X+Y urodzoną ....
2. obciążenie uczestnika kosztami postępowania w sprawie.

Natto wnoszę o
3. wezwanie na rozprawę i przesłuchanie świadków:
ZZZ

UZASADNIENIE

Małoletnia X+Y jest córką wnioskodawczyni i YYY. Małżeństwo rodziców małoletniej zostało rozwiązane przez rozwód na mocy orzecznictwa sądu z dnia. na mocy tegoż orzeczenia wykonywanie władzy rodzicielskiej nad małoletnią X+Y pozostawiono obojgu rodzicom.
DOWÓD: odpis skrócony aktu urodzenia małoletniego

Uczestnik postępowania jednakże - nie licząc jednorazowego spotkania w grudniu 2002 a więc w czasie toczącego się postępowania o rozwód od samego początku rozstania małżonków nie utrzymuje żadnych kontaktów z małoletnią: nie pisze, nie dzwoni nawet do niej.
Ponadto, nie tylko,że nie utrzymuje jakichkolwiek kontaktów z małoletnią to dodatkowo również nie wywiązuje się z ciążącego na nim obowiązku alimentacyjnego - orzeczone alimenty egzekwowane są przez komornika. Brak zainteresowania ze strony ojca losem córki sprawia,że cały czas ciężar wychowania i troski o jej byt spoczął wyłącznie na wnioskodawczyni.

Dowód: kserokopia zaświadczenia o toczącym się postępowaniu egzekucyjnym
zeznanie wnioskowanych świadków

Zachowanie uczestnika postępowania i jego niechęć do porozumienia dla dobra małoletniej uniemożliwiają wnioskodawczyni zaplanowanie choćby jej wyjazdu na zagraniczną wycieczkę ostatnio w 2005 w celu uzyskania niezbędnej zgody uczestnika postępowania na wyrobienie paszportu konieczne stało się poszukiwanie go przez policję.

W niedługim czasie małoletnią czeka zabieg chirurgiczny rozłączenia zrośniętych palcy prawej nogi. Reprezentująca małoletnią wnioskodawczyni spodziewa się,że wymagana będzie wówczas zgoda obojga rodziców: zważywszy je4dnak na brak kontaktu z uczestnikiem uzyskanie zgody może stać się niemożliwe.
Istniejąca sytuacja uniemożliwia więc wspólne podejmowanie decyzji dotyczących małoletniej.

Poprzez swoje postępowanie YYY jednocześnie wykazuje,że nie zależy mu na dobru swojej córki. Rażące zaniedbanie przez niego obowiązków względem małoletniej uzasadnia pozbawienie go władzy rodzicielskiej. W tym stanie rzeczy wniosek jest zasadny i zasługuje w całości na uwzględnienie.

YYY

Załączniki
1.skrócony akt urodzenia
2. odpis wniosku i dowodu w nim wskazanego.

Dodam,że ZZZ to siostra. A jeśli chodzi o alimenty to płacone są na mój wniosek przez komornika ale nie ma zaległości. Płacone są na bieżąco . Często próbuję i piszę, do komornika wniosek z prośbą,że YYY jest nie wypłacalny ale niestety komornik stwierdza,że jest wypłacalny.A o paszport to było tak,że złożyłam wniosek do sądu ale raczej nie szukała go policja bo jak twierdzi Policji u niego nie było. Czy sąd to może sprawdzić? Jakie mam szanse na pozbawienie go władzę rodzicielskiej. O co pyta sąd? Czy może powołać innych świadków? Czy to co było miedzy nami i dzieckiem jeszcze przed rozwodem może być brane pod uwagę ponieważ przed rozwodem dziecko nie mieszkało z nami a u mojej mamy i siostry. Bo wydawało mi się,że tam miało lepsze warunki.

Mieliście jakieś doświadczenie w takim temacie?

#2 malwitka

malwitka
  • Użytkownik
  • 1 213 postów

Napisano 16 września 2012 - 22:18

Przykro się czyta... Ojciec jest draniem :!: Hmm... Żeby pozbawić go praw macie tak naprawdę mnóstwo argumentów. Wniosek jest napisany rzetelnie. Myślę, że powinno się udać.
Nie jestem znachorem z tej dziedziny, ale te sytuacje, które zaprezentowane są w tym piśmie są jak dla mnie w zupełności wystarczające aby ten 'ojciec' zwyczajne stracił władzę rodzicielską.

Dosyć znane mi są takie problemy bo ja również wychowywałam się bez ojca, mieszkałam tylko z mamą i wiem co to znaczy jego brak. Ale nie żałuje, że go nie mam, bo on jest nikim. Nie zrobił nigdy nic żeby się ze mną skontaktować, nie interesowałam go, nie miał pojęcia co się ze mną dzieje.

Tutaj jest podobny problem, ojciec nie wywiązał się z roli ojca, totalny egoizm :!: Nie łoży na utrzymanie dziecka, nie interesuje się stanem zdrowia, nie interesuje się nim kompletnie :!: Nie rozumiem takich ludzi... Zero uczuć :!: Przecież to jego córka... Mam nadzieję, że sąd przychyli się do Waszej prośby.

#3 edda

edda
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 18 września 2012 - 07:59

Płaci. I wyczytałam,że nawet jak odbiorą mu prawa to ma prawo do kontaktów z dzieckiem.Wtedy też może zwrócić się do sądy o przywrócenie władzy rodzicielskiej.

#4 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 23 października 2013 - 11:24

Mam pytanie, czy ktoras z Was orientuje sie w temacie ograniczania praw rodzicielskich? mysle nad pozwem, znaczy jestem pewna, ze go napisze, tylko nie wiem jak sie za to zabrac i jak go sformuowac, zeby bylo dobrze. W necie nic przydatnego nie znalazlam

Najlepiej do sądu idź , i się zapytaj co masz zrobić jak wygląda obecnie sytuacja oni tam Ci poradzą ... a masz zasądzone alimenty z tego co słyszałam nawet od mojej siostry , która w sądzie pracuje jak dostajesz od swojego byłego alimenty na dziecko to nie możesz go tych praw pozbawić , bo alimenty się wtedy traci ja też od dłuższego czasu o tym myślę ale się martwię że alimenty które w ubiegłym roku podwyższyłam utracę , a zamierzam w przyszłości jeszcze podwyższyć 

Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#5 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 23 października 2013 - 11:32

a masz zasądzone alimenty z tego co słyszałam nawet od mojej siostry , która w sądzie pracuje jak dostajesz od swojego byłego alimenty na dziecko to nie możesz go tych praw pozbawić , bo alimenty się wtedy traci ja też od dłuższego czasu o tym myślę ale się martwię że alimenty które w ubiegłym roku podwyższyłam utracę , a zamierzam w przyszłości jeszcze podwyższyć

Zgodne z art. 111 kro jeżeli władza rodzicielska nie może być wykonywana z powodu trwałej przeszkody albo jeżeli rodzice nadużywają władzy rodzicielskiej lub w sposób rażący zaniedbują swe obowiązki względem dziecka, sąd opiekuńczy pozbawi rodziców władzy rodzicielskiej. Skutkiem pozbawienia rodziców władzy rodzicielskiej: 1) utrata ogółu praw i obowiązków składających się na tę władzę 2) rodzice nie tracą praw i obowiązków, jakie przysługują im względem dziecka z tytułu stosunku rodzicielskiego, tj.: - korzystają ze stanu cywilnego pochodzenia dziecka od nich - zachowują prawo do alimentów od dziecka, - zachowują prawo dziedziczenia po nim (jeżeli nie zostali uznani za niegodnych dziedziczenia). - dziecko zachowuje prawo do alimentacji oraz prawo do dziedziczenia po rodzicach. - rodzicom przysługuje nadal (jako nie stanowiące elementu władzy rodzicielskiej) prawo osobistej styczności z dzieckiem, chyba że sąd opiekuńczy orzeknie zakaz tego prawa.

źródło: e-prawnik.pl

Taki wyrok odbiera osobie możliwość współdecydowania o dziecku, ale nie zwalnia z obowiązków alimentacyjnych!

#6 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 23 października 2013 - 11:53

... Ja bym raczej proponowała prawnika zapytać,
zdecydowanie do prawnika. 

Co do porad prawnikow...u nas jest taki co bezplatnie udziela wiec mozna poszukac 

madz ja moge zapytac kolezanki bo ona po rozwodzie i chyba cos podobnego pisała 

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#7 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 23 października 2013 - 11:58

Może i ja kiedyś pójdę do takiego prawnika ale to jak na razie musi poczekać

Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#8 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 23 października 2013 - 12:17

:lol:

chcialam, zeby wypowiedzialy sie osoby, ktore chociaz nikle pojecie maja na ten temat, bo w rodzinie byla taka sytuacja, albo po prostu jest w temacie, bo sam sie z tym uzeral, albo studiowal prawo a nie takie bajki :roll:

z tego co doczytalam, to zeby zabrac dziecko za granice trzeba miec zgode ojca nawet jesli ma ograniczone prawa, moglabym to zrobic tylko wtedy gdybym mu je calkowicie odebrala. Chyba faktycznie zalatwie sobie jakas bezplatna porade prawna <bezradny>
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#9 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 23 października 2013 - 12:50

Madz u nas przyjmuje w domu kultury , akurat moj znajomy. Szkoda ze nie mam z nim juz kontaktu bo bym dzwonila

No ale ojciec dziecka ma prawo decydowac o wazniejszych sprawach takich jak chocby  wybor szkoly , wyjazd za granice itp 

nawet jak ma te prawa ograniczone

najlepiej idz do prawnika jak kolezanka prawnik Ci doradzi i pomoze z takim pozwem 

W necie sa wzory pozwu  o ograniczenie praw rodzicielskich 

Użytkownik Sajuri edytował ten post 23 października 2013 - 12:51

#10 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 23 października 2013 - 14:14

Ja studiowałam prawo.

Jeżeli rodzic ma ograniczone prawa rodzicielskie, a dziecko znajduje się pod obieką drugiego rodzica (stałą) to niestety mimo wszystko osoba posiadająca ograniczenie władzy musi wyrazić zgodę na wyjazd dziecka. Inaczej niestety możesz mieć spore kłopoty, możliwe jest nawet natychmiastowe wystąpienie do sądu opiekuńczego o pozbawienie Cię praw rodzicielskich z powodu porwania rodzicielskiego. Jeżeli strona posiadająca ograniczenie praw nic z tym faktem by nie zrobiła, to wtedy problem z głowy. Nie mniej ma ona prawo do decydowania o wyjeździe za granicę swojego dziecka.

Inaczej by było gdyby strona była w ogóle pozbawiona praw rodzicielskich, jednakże jeżeli wykazuje zainteresowanie dzieckiem, chce się z nim spotykać, kontaktuje się z nim, to będzie to trudne do udowodnienia przed sądem.

Zawsze może też wystąpić do sądu z wnioskiem o wydanie konkretnego postanowienia co do kwestii wyjazdu dziecka za granicę.

<ookk>

#11 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 23 października 2013 - 17:25

Madz  w kazdym miescie powinnien byc taki  prawnik refundowany z unii ktory udziela darmowych porad. Skoro w moim miescie jest od dawna ( a miasto jest małe ) to w Twoim wiekszym tez powinien byc 

Popytaj w Urzedzie Miasta nakieruja cie moze. 

#12 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 23 października 2013 - 19:38

@Sajuri ja wiem, ze gdzies u mnie jest, tylko oni dziala bodajze 2 dni w tygodniu przez pare godzin i martwi mnie to, ze moge nie miec na razie kiedy pojsc <bezradny>

@Roxi, @Marzycielka24, @AgnieszkaT, bardzo Wam dziekuje za pomoc na Pw i FB :*
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#13 Aniusia

Aniusia

Aniusia

• Użytkownik
  • 568 postów

Napisano 23 października 2013 - 20:29

madź czasem przy opiekach społecznych w jakis wybrany dzień udziela porad prawnik..

ale z tego co wiem musi byc naprawde powód, zeby sąd ojcu zabrał całkowicie prawa rodzicielski.....

znajoma chciała pozbawic praw ojca dziecka chorego psychicznie i sąd jedynie zawiesił mu te prawa do czasu aż wyzdrowieje......takze madź jedynie mozesz mu ograniczyc jezeli sie nie interesuje dzieckiem i unika kontaktu...ale pozbawic naprawde jest ciezko

powodzenia madź ;*

Dołączona grafika

#14 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 24 października 2013 - 18:23

o tak pozbawic jest ciezko , musi miec  powód , ale nie byle jaki. mojej kolezanki synek nie widział tatusia prawie 2 lata, zero kontaktów i to było za mało.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#15 jjusti18

jjusti18
  • Użytkownik
  • 527 postów

Napisano 30 czerwca 2025 - 21:01

Zastanawiam się nad pomocą prawną w   takich   kwestiach,  jak   sprawa o zachowek    .    Słyszałam, że kancelaria Kopko ma duże doświadczenie i potrafi rozwiązać takie kwestie sprawnie.  Co  wy  na to?

Użytkownik jjusti18 edytował ten post 30 czerwca 2025 - 21:02