Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Sauna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
93 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy tolerujesz koedukację i nagość w saunie? (19 użytkowników oddało głos)

Czy tolerujesz koedukację i nagość w saunie?

1. Tak, to jedyne właściwe rozwiązanie, sama korzystam z sauny nago (3 głosów [15.00%])

Procent z głosów: 15.00%

2. Tak, ale wolę pozostawać szczelnie ukryta pod ręcznikiem (14 głosów [70.00%])

Procent z głosów: 70.00%

3. Nie, zupełnie tego nie rozumiem (2 głosów [10.00%])

Procent z głosów: 10.00%

4. Nie, to wymysł chorych ludzi, nigdy się do tego nie przekonam! (1 głosów [5.00%])

Procent z głosów: 5.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 Bodek

Bodek
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 21 lutego 2010 - 10:35

Widzę,że temat sauny upadł. A przecież tegoroczna zima aż wręcz zmusza nas do dogrzewania się w saunie. My raz w tygodniu jedziemy się zrelaksować,odprężyć,wypocząć i wygrzać w temperaturze około 100 stopni.Po takim zabiegu,najczęściej w piątek wieczorem,po całotygodniowej intensywnej pracy czujemy się naprawdę bosko.
Pozdrawiam Bodek

#62 mercury

mercury
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 27 listopada 2010 - 19:28

Witam,

Przepraszam, że tak bez obszerniejszego przywitania, zwłaszcza że to forum dla kobiet i pewnie jestem w mniejszości, ale zaciekawił mnie ów temat, tym bardziej, że podobnie jak autorka jestem z Wrocławia, chodzę od czasu do czasu do Parku Wodnego (co prawda, jak do tej pory, tylko na baseny rekreacyjne) i sorry, jeśli wątek był już poruszany, a ja nie doczytałem, ale zżera mnie ciekawość w niżej opisanej kwestii.

Mianowicie: czy w saunie koedukacyjnej (w Polsce lub za granicą) widok męskiego członka w stanie erekcji jest rzeczą normalną? (pomijam sytuację skrajną, czyli mimowolnie wydostający się na zewnątrz preejakulat, bo w sytuacji i tak lejącego się potu pewnie trudno go zauważyć). Czy spotyka się to z zawstydzeniem "posiadacza" i/lub zawstydzeniem lub oburzeniem towarzyszących mu ludzi? No chyba, że temperatura tam panująca nie pozwala w ogóle na ewentualne pobudzenie, ale w większym "saunarium" przebywa się przecież w pomieszczeniach o różnej temperaturze.

Wydaje mi się, tak czysto teoretycznie, że kobiety nie mające jakichś kompleksów z powodu swojego wyglądu powinny mieć większe "parcie", aby w saunie zrzucać ręczniki, z powodu braku widzialnych oznak ewentualnego podniecenia (które oczywiście nie powinno być powodem korzystania z sauny). Natomiast facetowi może zwyczajnie stanąć. I pytanie czy jest to rzecz dopuszczalna, czy spotyka się z protestami.

Co do mnie, w saunach parę razy w życiu byłem, ale nigdy stroju kąpielowego nie ściągałem. Choć te moje pobyty były krótkotrwałe, a w miarę dłuższego przebywania zrzucenie fatałaszków okazałoby się konieczne. Natomiast wizytę w saunie Wrocławskiego Parku Wodnego rozważam. Ufam argumentom, że to zdrowe, odprężające i można poczuć się wyzwolonym, spędzić mile czas, w towarzystwie znajomych lub choćby i obcych. Tyle, że z odsłonięciem krocza początkowo może być problem, nie przez wstyd, a ze względu na to, czy penis w wiadomym stanie uchodzi czy też nie. Ciekawi mnie opinia zarówno pań, jak i panów. Proszę o odpowiedź i pozdrawiam ;-)

#63 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 14:59

Nie byłam nigdy w saunie .
Ale nie miałabym oporów by byc tam nago. Nigdy problemów z nagościa nie miałam, nie wstydze sie.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#64 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 15:07

Ja także nie byłam w saunie.Ale jednak krępowałoby mnie to jakbym miała paradować przed obcymi ludźmi na golasa,a także nie chciałabym oglądać innych bez ubrania.Jednak ręczniki są od tego by nieco się przesłonić.

#65 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 15:18

Ja tam nic przeciw nagości nie mam, ale raczej ze wzgledow higienicznych nago bym nie wystapila :-/ Kilka razy zdarzylo mi sie byc w roznych saunach i wszedzie ludzie w strojach kapielowych, wiec do tego jestem przyzwyczajona :->
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#66 dajmira

dajmira
  • Użytkownik
  • 621 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 16:11

No właśnie także mam problem z sauna, jestem obecnie w Monachium, wczoraj wyczailismy z narzeczonym saunę, jchcielismy skorzystać, a tu naszym oczom ukazał się paskudny widok nagich Niemców, poczułam sie zażenowana , sama nie odważyłabym sie wystapic nago wsród obcych mi ludzi, zrezygnowaliśmy. Pewnie zrobimy podchody dzisiaj ale koniecznie w stroju kapielowym, krepuje mnie nagośc innych ludzi, nie mam ochoty patrzeć na miejsca intymne innych, a zdaje się tutaj Niemcom w ogóle to nie przeszkadza.Nie wiem czy cos ze mna jest nie tak, bo świadomosc tego,że nawet bedę w tym stroju nie sklania mnie do tego aby siedzieć wsród innych golasów... <bezradny></span>
Dołączona grafika

#67 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 13 grudnia 2010 - 18:18

u mnie otowrzono termy rzymskie ; moj wujek sie smial , ze to chyba jakas pralnia pieniedzy :)
sa tam pokoje hotelowe po kilkaset za dobe, kilka roznych basenów, pokoji do masazu, jakis z zabiegami itp. no i tez sauna
kolezanka poszla ze znajomymi , bo chcieli skorzystac z basenu, no moze z sauny gdyby cena była w miare ok, planowala tam byc w stroju, najwyzej w saunie w reczniku.
a pani przy wejsciu im mowi, ze wejscie bez strojów , na poczatku myslała, ze to zart, albo , ze chodzi o saune . a ta , ze na baseny tez bzt stroju , podziekowali i wyszli.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#68 on26_wroc

on26_wroc
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 16 grudnia 2010 - 15:44

Witam Was.
To mój pierwszy post na forum :)

Chciałem zapytać jakie są Wasze doświadczenia z pobytem w innych saunach we Wrocławiu?
Czy można się w nich czuć swobodnie i przy okazji w kameralnej atmosferze, pełnej spokoju i odprężenia ?

Byłem kiedyś w saunarium WPW Aquapark, jest ono bardzo obszerne, chyba z uwagi na dużą ilość klienteli.
Bardzo pozytywnie odbieram to miejsce, jednakże z uwagi na koszty nie często mogę sobie pozwolić na tę szczyptę dobroci dla ciała i ducha.

Na pewno część z nas szuka saun, które przy "odpowiedniej temperaturze" zapewniają nam miłą i pełną intymności sferę, dlatego szczerze zachęcam do wpisów :)

Okres zimowy bardzo sprzyja saunowiczom, może ktoś się wybiera ?

PS. Co do nagości - każdy kto zasmakował kiedyś pełni i swobody "w ubraniu natury" czuje się na prawdę odmieniony, a przede wszystkim akceptuje siebie takim jakim jest i to jest wspaniałe.

#69 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 03 stycznia 2011 - 16:46

Mianowicie: czy w saunie koedukacyjnej (w Polsce lub za granicą) widok męskiego członka w stanie erekcji jest rzeczą normalną?(.........)Czy spotyka się to z zawstydzeniem "posiadacza" i/lub zawstydzeniem lub oburzeniem towarzyszących mu ludzi?

zdecydowanie jest to sytuacja niedopuszczalna i nienormalna!
świadczy to jasno o celu w jakim tam dany delikwent przyszedł.
zdecydowanie wzbudza to oburzenie.

Natomiast facetowi może zwyczajnie stanąć. I pytanie czy jest to rzecz dopuszczalna, czy spotyka się z protestami.

jeśli poszedł tam skorzystać z dobrodziejstw sauny , taka sprawa mu się nie przytrafi. jeśli natomiast poszedł pooglądać sobie gołych ludzi to jest to mozliwe.

Tyle, że z odsłonięciem krocza początkowo może być problem

tam się nie chodzi by odsłaniać krocze! po wpisie, pytaniach sądzę że nie dorosłeś jeszcze do tego.

ale raczej ze wzgledow higienicznych nago bym nie wystapila

nagość w saunie jest wymagana właśnie ze względów higienicznych.

paskudny widok nagich Niemców, poczułam sie zażenowana , sama nie odważyłabym sie wystapic nago wsród obcych mi ludzi, zrezygnowaliśmy

może byście w końcu zrozumiały że to włascie polacy stanowią odstępstwo od reguły i włażą do sauny w strojach.

kolezanka poszla ze znajomymi , bo chcieli skorzystac z basenu, no moze z sauny gdyby cena była w miare ok, planowala tam byc w stroju, najwyzej w saunie w reczniku.
a pani przy wejsciu im mowi, ze wejscie bez strojów , na poczatku myslała, ze to zart, albo , ze chodzi o saune . a ta , ze na baseny tez bzt stroju , podziekowali i wyszli.

co do basenów nie mam pojęcia , moze w tym czasie była jakas impreza naturystyczna i koleżanka trafiła właśnie na ten moment. co do nagości w częsci saunowej to jest to sprawą normalną w miejscach dbających o prestiż. w strojach do saun w polsce można wejść jedynie w miejscach nie dbających o higienę i zdrowie użytkowników. w miejscach w których ponad to stawiana jest kasa klientów. tego typu przybytki z reguły traktowane są jako dogrzewalnie basenowe i i nie spełniają norm potrzebnych by poprawnie przejsć cykl . ( najczęsciej zaniżona temperatura) to jest jak grać mecz piłki nożnej patrząc w telewizor.
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#70 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 03 stycznia 2011 - 17:29

ja w saunie byłam dwa razy, za pierwszym razem byłam na basenie za drugim (dwa dni temu) w hotelu gdzie ja i mój partner mieliśmy zarezerwowaną saunę na godzinę tylko dla siebie. Za pierwszym razem przyznaje się, że byłam w stroju (mimo iż wiem że nie wolno). Koniecznie chciałam spróbować a nie miałam odwagi się rozebrać... a i tak nie wytrzymałam długo. Teraz kiedy mieliśmy tą indywidualną sesje było bardziej komfortowo i swobodnie więc się rozebrałam. Ale szczerze sauna nie jest dla mnie. Źle się czuje w takich temperaturach, ale zawsze warto spróbować ;-)
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#71 mercury

mercury
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 03 stycznia 2011 - 18:42

tam się nie chodzi by odsłaniać krocze! po wpisie, pytaniach sądzę że nie dorosłeś jeszcze do tego.

Czytałem ten temat i dowiedziałem się, że w "saunariach" ludzie przemieszczają się w ręcznikach lub bez nich (co nikogo nie dziwi). Poruszając się bez ręcznika, krocze, chcąc nie chcąc, jest wystawione na widok publiczny (czy wzbudzi czyjeś zainteresowanie, to inna sprawa). Być może "nie dorosłem", bo po prostu nie byłem jeszcze w tego typu saunie. Nagość w Polsce budzi wyjątkowe emocje, chyba się zgodzisz? A podniecenie to rzecz naturalna. Nie mogę być pewien, jak zareaguję, jeśli pójdę sauny w celu, do jakiego jest ona przeznaczona. Mam brać jakieś piguły na hamowanie popędu i dopiero wtedy mieć prawo skorzystać z sauny? Czy siedzieć tam szczelnie owinięty ręcznikiem, jakkolwiek byłoby to niepraktyczne i niewygodne? Bez urazy, ale kobietom w tym wypadku łatwiej, bo nie mają kłopotów z rozmiarem genitaliów. Dodatkowo nagość najczęściej zwiększa ich atrakcyjność (chyba, że któraś obawia się bycia ocenianą lub zgwałcenia, ale to nie dość że dewiacja, to przestępstwo i zdarzać się nie powinno). Ja nie chcę się przesadnie eksponować, ale jednocześnie chcę się czuć swobodnie. A jeśli miałbym po prostu wysokie libido, to mam się tego wstydzić? Rozebrani saunowicze oczekują od towarzyszy braku niezdrowego zainteresowania ich ciałem, neutralności, akceptacji lub wyrozumiałości, więc saunowicze początkujący chyba mają prawo oczekiwać czegoś podobnego. Jeju, nikt przecież nie idzie tam, żeby się masturbować. Ktoś pisał w tym temacie, że panowie w saunarium "dumnie paradują". Więc chyba mają prawo czuć się tak samo swobodnie jak kobiety? To jak w końcu?

#72 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 03 stycznia 2011 - 18:55

Mam brać jakieś piguły na hamowanie popędu

<umieraam></span> dobre, musze sobie to zapisać.

Bez urazy, ale kobietom w tym wypadku łatwiej, bo nie mają kłopotów z rozmiarem genitaliów

?? no nie wiem... kobieta tez sie moze krepować np. bardzoooo duzych piersi

ja nie widze nic dziwnego w nagości .

#73 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 03 stycznia 2011 - 20:37

Źle się czuje w takich temperaturach, ale zawsze warto spróbować

finowie mawiają ,że jeśli tylko jesteś w stanie, nawet na czworaka dojść do sauny , to znaczy że możesz z niej korzystać.
by poprawnie z niej skorzystać należy zarezerwować sobie 2-2,5 godziny.
jeśli źle się czułaś to znaczy że niepoprawnie z niej korzystałąaś. sauna jest dość sporym obciązęniem dla organizmu, i należy przestrzegać pewnych żelaznych zasad. jest ich kilka i niedopatrzenie ich może powodować dyskomfort lub nawet złe samopoczucie. z tych też względów( poza oszczędnością kasy- ich klienci i tak nie mają pojęcia o co tam chodzi) często sauny publiczne - basenowe mają zaniżane temperatury.

Poruszając się bez ręcznika, krocze, chcąc nie chcąc, jest wystawione na widok publiczny

no właśnie. idąc tam czuje się aseksualność nagości .tak naprawdę jeśli się nie ma robaczywych myśli, to się nie czuje własnej nagości i także nie zwraca się uwagi na nagość innych.jesli ktoś z góry zakłąda takie problemy niech najpierw pojedzie na naturystyczną plażę. tam będzie mógł schować się w piasku do czasu odkrycia ,że jeśli jego celem jest wyłącznie poopalanie się a nie podnieta ( trwa to z reguły chwileczkę), to nie ma żadnych problemów technicznych i spokojnie może iść do sauny -tu już ukryć się ciężko.

Dodatkowo nagość najczęściej zwiększa ich atrakcyjność

a to niekoniecznie. poza tym jeśli idzie się do sauny to nagoiść nie jest priorytetem i nie jest w tym sensie istotna . niech się też nikomu nie wydaje że w saunach i naturystycznych plażach spotykają się nastolatkowie i fotomodelki. przychodzą tam zwykli normalni ludzie w każdym wieku i o różnej ,,urodzie,,dlatego:

naszym oczom ukazał się paskudny widok nagich Niemców

takie zdanie jest obraźliwym. czy oni są w gaciach czy bez są tacy sami . czas biegnie szybko i musicie też i sobie uświadomić ,że za chwilkę będziecie wyglądały/-li podobnie. nie jest to chyba jednak dobry powód, by rezygnować z przyjemnosci ,by nie zwbudzać obrzydzenia wśród młodzieży.

ale kobietom w tym wypadku łatwiej, bo nie mają kłopotów z rozmiarem genitaliów

ale mają problem z młodzieńcami z przerostem tychże genitaliów.
taki widok skutecznie zniechęca do odwiedzania takich miejsc.

Ktoś pisał w tym temacie, że panowie w saunarium "dumnie paradują

jakie wychowanie takie postrzeganie. choć niestety nie da się też uniknąć sytuacji w których pojawiają się tam osoby zainteresowane eksponowaniem swoich wdzięków, tak panowie jak i panie - choć tych zdecydowanie mniej.
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#74 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 08:29

jeśli źle się czułaś to znaczy że niepoprawnie z niej korzystałąaś.

????
no nie zawsze, bo sa przeciwskazania zdrowotne jeszcze

#75 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 10:01

jeśli źle się czułaś to znaczy że niepoprawnie z niej korzystałąaś

sauna była ustawiana przez panią która tam pracowała i my nic nie ruszaliśmy, po prostu tam weszliśmy. Mam taki a nie inny organizm który źle po prostu zareagował na taką temperaturę i już. Po prostu sauna nie jest dla wszystkich w tym dla mnie.

no nie zawsze, bo sa przeciwskazania zdrowotne jeszcze

dokładnie, np moja mama która ma słabe serce raczej nie mogła by skorzystać prawda?? ;-)
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#76 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 11:36

sauna była ustawiana przez panią która tam pracowała

pierwszą rzeczą jaką robimy , jest zorientowanie się jak można zmienić w razie czego parametry w komorze.
w niektórych saunach musimy podciągnąć temperaturę na piecu ,lub wilgotność, w innycvh wręcz obniżyć by dostosować do swoich potrzeb.obsługa włącza i tyle . można sobie zażyczyć ustwaienie odpowiedniej temperatury , ale nie jest to w pełni wiarygodne ponieważ w róznych miejscach wisdzą termometry, w każdej inaczej się ciepło rozchodzi , są różne piece...itp. więc nie jest to taż takie hop.
jest tez kilka innych istotnych zasad których należy przestrzegać:
nie mieć zbyt pełnego żołądka, leżeć lepiej niż siedzieć, nie czekać aż klepsydra wskaże czas wyjścia tylko słuchać organizmu- on sam podpowioe kiedy wyjść,nie zrywać się z ławki tylko spokojnie usiaść odczekać chwilkę ,wstać ponownie odczekać i powolnym kroczkiem udać się do schłodzenie , nie schładzać się zbyt intensywnie i długo bo tętno może spaść zbyt mocno, ale koniecznie to wykonać bo inaczej nieschłodzony dostatecznie organizm poza możliwością przyjęcia zewnętrznych wirósów i bakterii poprzez niepozamykane odpowiednio pory skóry, tekże będzie wariował z powodu niewyrównania temperatur, wchodzić do komory z suchą skórą by od początku mógł się przed temp. bronić ....i takie tam.
podkreslam że to nie organizm tylko brak doświadczenia w 99%przypadków jest powodem złego samopoczucia.
nie wszystkie choroby układu krązenia wykluczają korzystanie z sauny .

mercury napisał/a:
Mam brać jakieś piguły na hamowanie popędu

z plażą to może niezbyt udany przykład... ;-) , nie należy nmieszać naturyzmu z nagim saunowaniem , ale na poczatek można wynająć saunę na wyłączność i pójść tam z kolegą, koleżanką i przetestować swoje myśli- zawsze to lepiej niż wtopić w gronie kilkudziesięciu obcych.

a tu jeszcze opis jak to w polsce bywa.

Odpowiedzi na nurtujące pytania

Czy kąpielówki w saunie są niezbędne?
W Polsce nie mamy kultury korzystania z sauny, bo sauna nie funkcjonowała nigdy w naszej kulturze. Stąd też ta przestrzeń jest pozbawiona ogólnych zasad. Reguły postępowania w sferze strojów kąpielowych są wprowadzane w danym miejscu zazwyczaj przez zapisy regulaminowe. Rozciągają się one od nakazów przebywania w saunie w stroju kąpielowym, do nakazów przebywania w saunie nago - na przykład w tak zwanych strefach nagości.

Warto zapoznać się z tymi zasadami przed planowanym wejściem do sauny. Wystąpienie nago może bowiem skutkować wezwaniem policji. Nie jest to bynajmniej żart, gdyż takie sytuacje mają w Polsce miejsce, szczególnie w prowincjonalnych ośrodkach. Można być nawet oskarżonym o "nieobyczajny wybryk". To zaś zgodnie z Kodeksem Wykroczeń może skutkować karą aresztu, pozbawienia wolności lub grzywną do 1500 zł. Jeśli zaś wkroczymy odziani w strój kąpielowy do "strefy nagości" możemy spodziewać się, że zwrócona nam zostanie przez obsługę uwaga.

Mamy więc do czynienia ze skrajnościami trudnymi do zaakceptowania zarówno dla tych, którzy chcą korzystać w pełni z dobrodziejstw sauny jak i dla tych, którzy z różnych powodów pragną pozostać ubrani.

Oto najczęściej wymieniane argumenty przemawiające za nieużywaniem strojów kąpielowych w saunie:
1.Strój kąpielowy wykonany jest zwykle ze sztucznych włókien, które w wysokiej temperaturze niszczą się, co naraża na częstszą konieczność wymiany takiego ubioru.
2.Mokry strój w wysokiej temperaturze sauny może poparzyć.
3.Kombinacja stroju nasączonego wodą basenową zawierającą chemikalia stosowane do jej uzdatnienia, potu i wysokiej temperatury to prosta droga do podrażnień i zapaleń skóry.
4.Strój kąpielowy uniemożliwia prawidłowe działanie skóry w wysokich temperaturach.
5.Sauna powinna pachnieć drewnem, które zostało do jej budowy użyte. Wnoszenie do wnętrza strojów kąpielowych nasączonych związkami chloru, które parują, zmienia klimat sauny, a nawet może przyczynić się do podrażnień dróg oddechowych.
6.Niektóre tworzywa, z których wykonane są stroje, topiąc się w wysokiej temperaturze sauny wytwarzają nieprzyjemną woń.
7.Powrót do basenu w przepoconych w saunie strojach kąpielowych jest wybitnym niechlujstwem.

Bez względu na to czy w stroju czy bez, standardem bezwzględnym powinno być używanie ręczników w suchych saunach - po to, by na nich usiąść. W ostateczności również po to, by zakryć te fragmenty ciała, których się wstydzimy. Jeśli zaś świadomie wybieramy się do kompleksu saun, w którym obowiązuje konieczność nieużywania strojów kąpielowych, dobrze jest przynajmniej udawać, że nie jest się zdziwionym, zaskoczonym, czy wręcz przerażonym tym, że spotka się tam nagą osobę.

Warto też wybrać się do sauny w kraju o ugruntowanej kulturze saunowania (Niemcy, Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja, Szwecja, Holandia, Finlandia, Dania, Rosja, Estonia, Japonia, Korea Płd...) gdzie nagość w kąpieli jest tylko nagością w kąpieli i niczym więcej.

http://www.wodneparki.pl/25-31.html

Jeśli zaś świadomie wybieramy się do kompleksu saun, w którym obowiązuje konieczność nieużywania strojów kąpielowych, dobrze jest przynajmniej udawać, że nie jest się zdziwionym, zaskoczonym, czy wręcz przerażonym tym, że spotka się tam nagą osobę.

to obowiązuje w polsce.
w pozostałych krajach ww nie ma czegoś takiegop jak ,,świadomie,, tam jest to zwyczajowo przyjęte. dlatego też polacy sa niemile widziani.

[ Dodano: 2011-03-05, 08:44 ]
uzupełnienie tematu nagości w saunie , oraz ,, dziwnych ,, ;-) dla niektórych z Was zwyczajów w Czeladzi
jak w każdym temacie : jeśli nie potrafisz poprawnie korzystać , nie rób zamieszania i odpuść sobie !

Marta Żabińska/Echo Miasta
2011-03-03 21:21:40, aktualizacja: 2011-03-04 09:39:22
Chcesz skorzystać z sauny w modnych termach w Czeladzi? Przygotuj się na zdjęcie garderoby. Stroje kąpielowe odpadają. To strefa całkowitej nagości.

W Czeladzi działają najmodniejsze w województwie sauny. Najmodniejsze i najgłośniejsze. A to wszystko dlatego, że obowiązuje w nich całkowita nagość. Zwyczaj taki wprowadził Leszek Pustułka.

Karierę uświadamiania nagiego korzystania z sauny zaczął kilka lat temu w Dąbrowie Górniczej na terenie parku wodnego Nemo.

Wtedy tylko szeptano, że z pięciu saun w aquaparku w Dąbrowie Górniczej korzysta się na golasa.

- Uwagi mieli i radny, i ksiądz - wspomina Leszek Pustułka. Nazywa siebie "prekursorem prawidłowego saunowania". - Ale utrzymałem tę strefę nagości. To był pierwszy taki obiekt w Polsce, ludzie zaczęli z niego prawidłowo korzystać, opłaciło się. Gdy po trzech latach podczas mojej nieobecności ktoś wpuszczał ludzi w strojach kąpielowych, były protesty i musiano się z tego wycofać. Polakom trzeba tylko pokazać prawidłową kulturę saunowania - uważa.

Dziś robi to w siedmiu saunach i łaźniach w Nemo i w dziesięciu w otwartym niedawno Pałacu Saturna w Czeladzi. To największy taki obiekt w Polsce.

Leszek Pustułka pochodzi z Siemianowic Śląskich, fanem saun został ponad 20 lat temu podczas pobytu w Finlandii. Założyciel Polskiego Związku Saunowego. Ma konkretne plany rozwoju. - Chciałbym wybudować wioskę witalną z saunami z całego świata: ruską banią, japońską ofro, fińską sauną zakopaną w ziemi - wymienia.

Do Czeladzi ludzie przyjeżdżają z całej Polski. Widać to choćby po wpisach na forum naturystów, którzy omawiają szczegółowo miejsce i organizowane tu imprezy (np. sylwestrową). - Nie jestem naturystą, ale rzeczywiście naturyści poszukują takich obiektów, bo popierają prawidłowe formy kultury saunowania - uważa Pustułka.

A jej zasady głoszą, że kostium ogranicza możliwość wyrzucenia z ciała toksyn. Poza tym, szyty z materiałów sztucznych, może nas w saunie nawet poparzyć. Więc "prawdziwi saunowicze" "tekstylnych" (nomenklatura forumowa) do nagości przekonują dbałością o higienę.

Zdaniem Pustułki najważniejsze, by klientów dokładnie poinformować o zasadach, m.in. o tym, że w saunach najlepiej siedzieć nago na ręczniku. - Z 40 osób w saunie najwyżej pięć siedzi zawiniętych w ręcznik. Wstydzą się przeważnie panie - ocenia.

Oczywiście, wpadki się zdarzają. - Pewna pani przedarła się w kostiumie do strefy basenowej, narobiła mnóstwo pisku, gdy ktoś wszedł tam nago. Zwróciliśmy jej pieniądze - opowiada Pustułka. Bo do basenów, po długim namyśle, też postanowiono ludzi wpuszczać nago.

Pustułka klientów term ankietuje przez Internet, by sprawdzić, jak zapatrują się na strefę nagości. - 96 procent nie wyobraża sobie, by było inaczej. Parę procent uznało, że z basenów chciałoby korzystać w stroju , a minimalna ilość osób akceptuje te warunki, choć nie do końca czuje się swobodnie - relacjonuje. - Nagość jest tu czymś normalnym. Osoby wpierw skrępowane, z czasem się oswajają z sytuacją - uważa. Jego zdaniem nikt na tę nagość nie zwraca uwagi, nawet na basenach. W tygodniu dwie, trzy osoby rezygnują z wejścia, gdy słyszą, że trzeba się będzie rozebrać do rosołu. A wielu wraca.

Pustułka promuje dni saunowe tylko dla pań, chce zachęcać do kąpieli nawet z niemowlakami . A ostatnio rozdaje naklejki z hasłem "Majtki w saunie uwierają". Na początku z saun w Nemo miesięcznie korzystało 200 osób, w tamtym roku 5000.

źr: dziennikzachoni.pl

#77 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 09 marca 2011 - 20:56

KatarzynaLja rozumiem , ze do sauny to nago bo tak zdrowiej , ale moja kolezanka nie planowała korzystac z sauny , poszła ze znajomymi bo chcialy poplywac , bo blisko, nie trzeba jezdzis do innego miasta i to je zaskoczyło , ze do basenu tez musza sie rozebrac.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#78 Anulka

Anulka
  • Użytkownik
  • 576 postów

Napisano 16 marca 2011 - 14:56

to je zaskoczyło , ze do basenu tez musza sie rozebrac.

jak to rozebrać się do basenu? chyba wiadomo że z basenu korzysta się w stroju kąpielowym.
A.

#79 AnitaS

AnitaS
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 11:28

to je zaskoczyło , ze do basenu tez musza sie rozebrac.

jak to rozebrać się do basenu? chyba wiadomo że z basenu korzysta się w stroju kąpielowym.

to prawda w odnowach biologicznych jak jest basen to trzeba się rozebrać. Dla mnie to jest obleśne, to też przestałam chodzić do takich miejsc !!

#80 sihi

sihi
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 16 maja 2011 - 23:24

Myśle ze nagość w saunie jest normalne, tak samo jak noszenie stringow i opalanie toples na plazy. Saunowanie na nago powoduje bardziej relaksu, jako autorka piszy. Równiez na plazy moim zdaniem musi być cialo minimalnie ukryte --> stringi, to kapielowki w ktorych sie opala. To jest normalne, nic dziwnego.