Bo to jest intymna sprawa.
pierwszy okres
Napisano 25 kwietnia 2012 - 13:44
Bo to jest intymna sprawa.
Napisano 01 maja 2012 - 21:33
Chociaż koleżanka dostała z tej okazji od mamy pierścionek. Coś jako zaproszenie do świata "kobiet" i pamiętam, że bardzo jej tego zazdrościłam.
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 08 sierpnia 2012 - 20:25
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 15 marca 2016 - 16:17
Pamiętam ten dzień
2 stycznia 2000 rok ![]()
Wiedziałam wszystko i jakoś się nie przestraszyłam - najgorsze było to, że moja mama zrobiła z tego aferę i obdzwoniła pół rodziny. Jeśli czegoś chcę oszczędzić własnej córce, to właśnie tego co czułam, gdy kolejne ciocie i wujkowie się dowiadywali, że jestem już kobietą - masakra.
Też tak miałyście? Czy może tylko moja rodzicielka wpadła na taki pomysł?
Napisano 16 marca 2016 - 21:29
u mnie takich szopek nie bylo.
eż tak miałyście? Czy może tylko moja rodzicielka wpadła na taki pomysł?
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 10 maja 2016 - 13:33
Dowiedziałam się, co to jest okres, w wieku 8 lat i popłakałam się ze strachu, że mnie coś takiego czeka.
Dostałam okresu krótko przed jedenastymi urodzinami. Koszmarnie wcześnie... Dla porównania: pierwszy utracony mleczak - 4 lata, zęby siódemki - 7 lat, początek biustu i dorosłego owłosienia - 8 lat, ostatni utracony mleczak - 9 lat, przejście z dziecięcego na dorosłe obuwie - 10 lat, mutacja głosu (owszem, miałam) i zatrzymanie wzrostu - 12 lat. Też koszmarnie wcześnie...
Napisano 15 sierpnia 2017 - 18:52
Ja swojej pierwszej miesiączki szczerze mówiąc w ogóle nie pamiętam. Nawet nie pamiętam, czy miałam 10 lat czy na przykład 13 - amnezja! Nie przypominam sobie też, jakiegoś strasznego stresu z tym związanego. w ogóle nie przekonuje mnie idea popularnych coraz bardziej imprez z okazji uczczenia tego faktu. Moje osobiste zdanie jest takie, że to dość sztuczne. Warto natomiast - z punktu widzenia matki - przygotować wcześniej córkę do tego "wydarzenia". Sporo jest teraz miniporadników, którymi można się posiłkować