ach ci Niemcy, wszystko robią najlepiejprzynajmniej w niemczech takie tematy pojawiaja sie juz w klasie,chyba,ze Polska jak zwykle 100 lat za murzynami
Edukacja seksualna nastolatków jest, może nie wszędzie, ale jest
To, że nastolatka zajdzie w ciąże nie musi być spowodowane brakiem wiedzy o antykoncepcji, a brakiem wiedzy na temat jak się powinno odmawiać, jak się szanować.
Ja miałam zajęcia w liceum na przygotowaniu do życia w rodzinie właśnie o naturze kobiet, mężczyzn, różnicach między nimi, relacjach, uczuciach i bardzo mi się podobały takie zajęcia. Na biologii było w gimnazjum sporo, a jak ktoś jest głodny wiedzy to niech poczyta we własnym zakresie, poczyta Bravo jakże bogate w 'te' informacje, albo porozmawia z rodzicami, a nie wszystkie kwestie wychowawcze ma za rodzica załatwić szkoła, bo od tego jest
Warto wspomnieć, że często te zajęcia są nieobowiązkowe i dziecko może na te lekcje nie chodzić, a później wielkie halo, że nic nie wiedział
Ponad to w podstawówce przyjechała babka do nas i rozmawiała osobno z dziewczynami, a osobno z chłopcami o dojrzewaniu, a higienistka w formie zastępstw również mówiła o zmianach w organizmie człowieka podczas dojrzewania, uzależnieniach, chorobach itp.