Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Praca dyplomowa.. inżynierska, magisterska, licencjacka...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
716 odpowiedzi w tym temacie

#441 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 10:45

U mnie to narazie podejmowane są próby sklecenia ładnego spisu treści :-P Ale myślę, że w tym tygodniu się z tym uporam. A mam pytanko. Co trzeba pisać we wstępie? Bo kolega u innego promotora dowiedział się, że rzeczy typu "dlaczego ten temat bla bla bla bla", ale to dla mnie takie głupie się wydaje :-P
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#442 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 11:09

u nas przy takiej liczbie osób ma być 25 promotorów plus losowanie kto do jakiego trafi... bez sensu.. będę się bronić 5 lat coś czuje

u nas na roku bylo 15 promotorow i do kazdego max moglo zapisac sie 15 osob. U nas robiono to na podstawie sredniej ocen. Mi sie mjeszcze udalo zalapac do tego promotora co chcialam chociaz to nie byl moj wymarzony :-P

Co trzeba pisać we wstępie? Bo kolega u innego promotora dowiedział się, że rzeczy typu "dlaczego ten temat bla bla bla bla", ale to dla mnie takie głupie się wydaje

ja pisze o konstytucyjnych zasadach samorządu i we wstepie mam przedstawiony ogolny zarys samorzadu terytorialnego, jego model w malej konstytucji i wspolczesniej. Pozniej pisze jaki jest cel mojej pracy, co chce w niej przedstawic i opisuje po krotce o czym bede pisac w poszczegolnych rozdzialach.
Na zakonczenie daje zdanie podsumowujace od siebie :->
W sumie wyszlo mi tego wstepu na jakies dwie strony

201407101662.png

#443 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 12:53

Bo kolega u innego promotora dowiedział się, że rzeczy typu "dlaczego ten temat bla bla bla bla", ale to dla mnie takie głupie się wydaje

Bo musisz napisać czemu akurat ten temat wybrałaś a nie inny, wcale nie jest głupie, sprawdza po prostu czy rzeczywiście wybrałaś temat bo Cię interesuje czy na chybił trafił celowałaś ;-)
Piszesz co zawierają poszczególne rozdziały, i tak jak monia66, napisała jaki jest cel twojej pracy, jeżeli masz badania to jakie.
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#444 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 13:52

A nie jest tak, że wstęp powinno pisać się na samym końcu, już po napisaniu całej pracy? To jest chyba najbardziej logiczne, wbrew pozorom rozwiązanie.

#445 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 14:27

A nie jest tak, że wstęp powinno pisać się na samym końcu, już po napisaniu całej pracy?

a i owszem ;-) zaczynanie od wstępu to dodawanie sobie pracy, bo w trakcie pisania jeszcze nie raz wszystko się zmienia ;-) i tym sposobem po każdej zmianie zmieniać wstęp? po co, skoro można go napisać na podstawie gotowej pracy na samym końcu ;-) Zresztą, promotor powinien was o tym poinformować, a jeżeli wymaga wstępu na samym początku, to coś nie halo ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#446 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 14:38

jeżeli wymaga wstępu na samym początku, to coś nie halo

nie wymaga, ot po prostu miałam wątpliwości, ale skoro tak- to jeszcze lepiej, bo jakoś lepiej mi pisać konkrety, zawsze miałam problemy ze wstępami, czy podsumowaniami.

#447 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 14:40

zawsze miałam problemy ze wstępami, czy podsumowaniami.

a dla mnie to coś co lubię-bo jakoś wtedy można się wykazać- a ja mam dość lekką rękę i o ile w pracy tylko konkret, wstęp może być już bardziej "od siebie" :-)

#448 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 14:43

wstęp może być już bardziej "od siebie"

alet eż bez przesady ;-) Mój promotor wyłoył mi w punktach co chce obaczyć we wstępie, wywalił mi dość dużo mojej radosnej twórczości, tak, że ostatecznie zostały same "fakty". Natomiast na co mi zwracał tysiąckrotnie uwagę to to, że wstęp i zakończenie powinny być dopracowane do perfekcji i tak jakby przykuwać uwagę, albo raczej zachęcać do przeczytania pracy.

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#449 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 14:59

nie(d)oceniona, miałam na myśli bardziej przystępny język :mrgreen:

#450 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 15:03

a jeżeli wymaga wstępu na samym początku, to coś nie hal

moja promotorka wymagała właśnie wstępu na samym początku... wstęp pod koniec mojej pracy oczywiście się zmienił ale dla świętego spokoju przyniosłam bo by mi semestru nie zaliczyła, ale dla mnie to też jest bez sensu... <bezradny></span>

#451 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 15:03

bardziej przystępny język

zależy od tematu :P nie zawsze da się pisać po ludzku :lol: wszelkiego rodzaju historie prawne, ekonomiczne, a biologiczno-chemiczno-czarno-dla-mnie-magiczne to już całkiem <lol></span> ale w sumie rzeczywiście wstęp pisało mi się chyba najłatwiej. Choć osobiście jestem zwolenniczką trzymania w całej pracy 'sztuwnego" fasonu językowego :P

#452 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 16:14

Choć osobiście jestem zwolenniczką trzymania w całej pracy 'sztuwnego" fasonu językowego :P

a ja bym zaraz pisała powieści <umieraam></span> ale promotor mnie oduczył-"ma być na ostro!" w sensie pisania ;-)

#453 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 16:25

a ja bym zaraz pisała powieści

ja miałam taki sam problem. W sensie ja mam styl "felietonisty" i nie bardzo umiałam się przestawić na styl naukowy pisząc moją pracę ale po walce mojej promotorki i mej samej udało się napisać naukowym stylem naukową pracę :P

#454 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 18:48

Jak tam wasze prace dziewczyny? Ja swoją mam za miesiąc oddać a leży... No nie mam motywacji <bezradny></span> Promek niewiele wymaga i mnie nie stresuje nijak więc nic nie idzie.. Coś napisałam, ale nie jestem zadowolona. Zamierzam w pon zanieść mu teorię i może coś mi podpowie. Eh.

#455 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 19:09

Mój promotr nie wymaga niczego, a rozleniwilam się kompletnie, także dopiero mam spis treści i troche literatury. Pisać nie zaczęłam <bezradny></span> A i nie wiem, czy nie będę brać dziekanki jeszcze <bezradny></span>

#456 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 20:47

89kasienka89, a kiedy się bronisz? bo jeśli na koniec kolejnego semestru to masz jeszcze dużo czasu :D

No właśnie, jak promotor nie wymaga to i niewiele można się zmobilizować. Choć ostatnio dociera do mnie że to niewiele czasu i coś się zabrałam. Dziś też piszę.

#457 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 06 stycznia 2011 - 12:12

Ja mam obronę w czerwcu, ale jak mnie pocieszyłaś, że to dużo czasu, to jeszcze bardziej mnie zdemobilizowałaś... :mrgreen: :mrgreen:

Mira a Ty w lutym już?

#458 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 19:57

Ja właśnie po pierwszym seminarium magisterskim. Uff na szczęście promotor wydaje się być w porządku <ookk></span> niestety nie możemy kontynuować pracy licencjackiej, więc będę musiała zaczynać od początku... Na następne seminaria, mamy przygotować trzy propozycje tematów-jakie byśmy chcieli pisać. Póki co nie mam pomysłu ;-)

#459 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 09 stycznia 2011 - 21:23

A jak u Was z tematami, u młodej to już wiem, że samemu się podaje. U mnie też, ale spotkałam się też z listami gotowych tematów.

#460 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 07:31

u młodej to już wiem, że samemu się podaje

U mnie tez sam ma sobie wymyślać temat na mgr, i w razie co konkretyzować z promotorem ;-)

Podobnie było na licencjacie, bo wykładowcy u mnie wolą jak ludzie piszą o czymś, o ich chociaż w najmniejszym stopniu interesuje ;-)
Ale wiem, że jak ktoś nie mógł wymyślić totalnie nic, to coś tam mu pomagali ;-)

spotkałam się też z listami gotowych tematów.

ja nie.
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."