Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Modna kiecka na wesele

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
318 odpowiedzi w tym temacie

#261 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 12:43

ale teraz często suknie ślubne są krótkie. Więc wcale nie trzeba założyć długiej sukni, żeby się pomylić z panną młodą..

Ale ja nigdzie nie napisałam długiej tylko drugiej suknie ślubnej. Więc nie ważne jakiej długości. To chyba widać czy jest ślubna czy nie.

Zresztą w dzisiejszych czasach ślubna nie oznacza biała, równie dobrze może być czarna, niebieska, zielona. Może być długa, krótka, z welonem, kwiatem, kapeluszem.

Każdy ma prawo do własnych odczuć, ale nie wiem czemu w takim razie tak trudno byłoby np zaznaczyć to przy zaproszeniu. Po co potem gadać, że ktoś na złość robi lub się zachować nie umie. Ja o tej "zasadzie" dowiedziałam się teraz. Ile razy mogłabym skrzywdzić pannę młodą gdybym akurat lubiła biel?

Aż weszłam na google:
czarna nie bo żałobna,
biała nie bo panna młoda,
czerwona nie bo bardziej przyciąga uwagę od białej,
zbyt strojna nie bo przyćmi pannę młodą.
zbyt obcisła nie, bo to nie jest elegankie,
spodnie nie bo to nie wypada na taką uroczystość

aż strach kurna iść na wesele, by młodej nie urazić

Matko chyba ja jako panna młoda bym się musiała powiesić jakby mnie to wszystko interesowało. Chyba inne rzeczy byłyby dla mnie ważne w ten dzień.

Każdy z nas urodził się ateistą

#262 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 12:50

Ale ja nigdzie nie napisałam długiej tylko drugiej suknie ślubnej.

Wiem, ale chodzi mi o to, że ta 'druga' suknia ślubna wcale nie musi być długa, żeby wyglądała jak ślubna.

Zresztą w dzisiejszych czasach ślubna nie oznacza biała, równie dobrze może być czarna, niebieska, zielona

Owszem, ale Z REGUŁY tak jest, że jest biała. Goście idący na ślub zawsze zakładają że suknia będzie biała. Czerwona czy tam jakaś to jest przypadek 1 na 100 :->

aż strach kurna iść na wesele, by młodej nie urazić

Nie przesadzaj, myślę, że zwykła sukienka i będzie dobrze. Akurat ja nie patrzę 'nie, bo czerwona, przyćmię pannę młodą'. Gdybym tak myślała to bym nigdy sukienki nie wybrała bo zielona to to, niebieska to to a żółta nie bo to.

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#263 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 12:56

Nie przesadzaj, myślę, że zwykła sukienka i będzie dobrze. Akurat ja nie patrzę 'nie, bo czerwona, przyćmię pannę młodą'. Gdybym tak myślała to bym nigdy sukienki nie wybrała bo zielona to to, niebieska to to a żółta nie bo to.

Ale ja weszłam na inne fora dotyczące właśnie sukienek na wesele i tak odpowiadają panny młode. To one wymieniały jakich nie powinno się zakładać. Skąd mam wiedzieć na jaką młodą trafiam?

To nie moje zasady, bo dla mnie każda wydaje się tylko fanaberią młodej, która zachowuje się jak rozkapryszona księżniczka i popłacze jak ktoś będzie wyglądał ładniej lub nie tak się ubierze, zachowa itp.

#264 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 13:24

To nie moje zasady, bo dla mnie każda wydaje się tylko fanaberią młodej, która zachowuje się jak rozkapryszona księżniczka i popłacze jak ktoś będzie wyglądał ładniej lub nie tak się ubierze, zachowa

Podzielam zdanie.Ja ubralabym sie jak mi sie podoba i nie patrzyłabym na to co powie panna mloda.
Mam na mysli biała sukienkę.Bialych strojnych sukien nie lubie,więc u mnie no problem.Jesli juz to krótka. :mrgreen:

#265 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 13:57

Riia, czy ty zawsze musisz mieć potrzebę udowadniania swoich racji i takiego rozpisywania się? tego się czytać nie da...

Nie od dziś wiadomo, że biała suknia jest dla młodej!
gdyby na mój ślub ktoś przyszedł w białej to bym się wściekła :evil:
Pamiętam, że teściowa mojej koleżanki kupiła sobie białą na ich ślub :lol:
i cóż musiała kupić inną ;-)

A sorki, raz byłam na weselu, gdzie jakaś dziewczyna założyła białą suknię, dosłownie suknię, bo biała do ziemi- i ludzie, którzy byli tylko osobami towarzyszącymi zastanawiali się, która to panna młoda :->

no właśnie. tak ma wyglądać tylko Pani Młoda

#266 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 14:06

Riia, no widzisz, Tobie może to zwisa i powiewa, ale jest wiele kobiet, które chcą czuć się jedynie i wyjątkowo w tym dniu, i nawet jeśli zależy to od koloru sukni, i moim zdaniem idąc na wesele trzeba to uszanować, a nie rościć sobie prawa do wszystkiego, bo co mnie obchodzi zdanie Panny Młodej.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#267 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 14:10

Riia, czy ty zawsze musisz mieć potrzebę udowadniania swoich racji i takiego rozpisywania się? tego się czytać nie da...

Wiesz czytać mnie nie musisz, ja nie czytam jak mnie coś nie interesuje. I czy ja gdziekolwiek kogokolwiek przekonuję. Chyba masz lekkie problemy ze zrozumieniem tego co czytasz.

W postach podkreślam że kazdy ma proawo do swoich odczuć, jednak dla mnie argument że takie są zasady jest z dupy bo nie ma takich zasad. Nie ma książki o ślubie którymi musisz się kierować. Bo jak nie to ślub jest zły.

Nie rozumiem tylko wymagania od gości czytania w myślach. I jak napisałam ja nie wiedziaklam o tym, że biel może być takim problemem. Tak trudno poinformować gości czego się nie życzy? Wstyd się przyznać, że chce się być jedyną w białej, nie chce czarnej itp? Po co potem się wściekać i obgadywać.

Ja nie napisałam nigdzie, że to to źle że ktoś nie uznaje białej (chociaz jest to dla mnie dziecinne) tylko zastanawiam sie czemu nie można tego głośno powiedzieć. Najlepiej być księżniczką którą wszyscy mają pytać i się domyślać bo w końcu każdy ma odgadywać czego młoda sobie życzy.

[ Dodano: 2013-06-25, 15:11 ]

Riia, no widzisz, Tobie może to zwisa i powiewa, ale jest wiele kobiet, które chcą czuć się jedynie i wyjątkowo w tym dniu, i nawet jeśli zależy to od koloru sukni, i moim zdaniem idąc na wesele trzeba to uszanować, a nie rościć sobie prawa do wszystkiego, bo co mnie obchodzi zdanie Panny Młodej.

Następna która nie zrozumiała. Sorry przeczytajcie jeszcze raz i dopiero się czepiajcie.

#268 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 14:21

I jak napisałam ja nie wiedziaklam o tym, że biel może być takim problemem

To już wiesz ;-) Będziesz mogła teraz powiedzieć wszystkim, którzy tej zasady nie znają, że to po prostu nie wypada.

Biel to kolor Panny Młodej a goście mogą sobie wybrać inny spośród stu tysięcy innych ;-)

#269 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 14:24

A mnie sie wydaje,że wszystko zalezy od kroju sukienki.Wiadomo,założenie jakiejś strojnej przypominajacej slubną,moze byc rzeczywiście nie taktem,ale biala o innym fasonie,dla mnie jest ok.

#270 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 14:58

Biała suknia na weselu tylko i wyłącznie u Panny Młodej. Koniec i kropka.

Nie wiem czy jest taka zasada pisana czy nie, ale ja spotykam się z nią już od wielu lat.
Biały jest zarezerwowany dla Młodej.
Owszem, byłam na weselach, na których pojawiały się białe sukienki i mnie to razi bardzo i bardzo mi sie to nie podoba. Jest tyle kolorów, więc naprawdę można wybrać coś dla siebie :roll: U mojej koleżanki na ślubie, świadkowa miała białą długą sukienkę, a Młoda ecru - pewnie było ugadane, bo to siostry, ale wyglądało nieciekawie. Z daleka nie wiadomo było, która jest Panną Młodą ;-)

#271 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 17:11

PS Ja nigdy sie nie spotkalam z fochami mlodych jesli chodzi o strój.Widywalam dziewczyny w bialych kieckach i pani mlodej nic do tego. Nie robila min i nie odstawiala fochow.Dlatego kolor sukienki wybralabym taki jaki bym chciala(no chyba ,że jak napisalam wyżej,że zyczyli by sobie inaczej).

Pani mlodej nic do tego? Ekhm, sorry ale to już jest wogóle brak szacunku do osób które cię zapraszają na SWÓJ ślub- to jest ich dzień i i ich wydarzenie- i to pani młoda ma być w centrum uwagi :roll:
i jeśli nawet nie "robiła fochów" to nie znaczy że gdzieś w glębi duszy nie było jej przykro, że któraś kobieta ubrała białą sukienkę- tylko przecież nie będzie robić scen na swoim weselu :roll:
myślę że każda pani młoda w duchu liczy, że każda kobieta się dostosuje to tej niepisanej zasady i że nie ubierze białej kiecki <bezradny></span>

co to wzorkowatych spodni- to moda modą ale dla mnie są okropne- zniekształcają sylwetkę i wyglądają śmiesznie <bezradny></span>

#272 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 17:29

myślę że każda pani młoda w duchu liczy, że każda kobieta się dostosuje to tej niepisanej zasady i że nie ubierze białej kiecki <bezradny></span>

No jak widać nie każda. Mi by to nie przeszkadzało, ani żaden inny kolor. I naprawdę tu nie chodzi o jakąś złośliwość, bo ja naprawdę o tej niepisanej zasadzie pojęcia nie miałam. Dla mnie nie byłoby problemu jakby przyszła młoda poprosiła o niezakładanie jakiegoś koloru, nie widzę w tym nic złego, to jej dzień i ma do tego prawo. Tylko ja muszę o tym wiedzieć.

Swoją drogą chyba żaden facet by nie wpadł na pomysł aby gość nie mógł założyć czarnego garnitury bo czarny jest dla niego.

Aspirynkaaa
Ja gdybym miała iść z łaską to bym nie szła wcale, chodzę tylko do tych których lubię i naprawdę mi na nich zależy. Inaczej nie ma sensu.
Ale mam wrażenie, że młodzi czasem tak wydziwiają, że naprawdę się odechciewa. Przeszłam setki wesel i być może dlatego tak rzadko chodzę jako gość, bo ich nie znoszę. I mi jak się powie coś wprost to ja się zawsze dostosuję, bo to nie ja jestem gospodarzem, ale nie lubię jak ktoś wymaga ode mnie domyślania się.

Napisałyście, że od dzisiaj wiem o tej "zasadzie". Ale może uświadomcie sobie też to, że ktoś może o niej nie wiedzieć. To działa w dwie strony, bo ja już na pewno nie założę białej, nawet jeśli bym nagle pokochała biel.

#273 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 18:03

W pogaduchach żeby nie robić off napiszę tutaj.

Były czarne i białe

To dziwne bo niby to "kolory zakazane" :P Swoją drogą nigdy nie rozumiałam, dlaczego na wesele nie można założyć czarnej czy też białej sukienki :roll:

Moim zdaniem kolor biały jest zarezerwowany dla panny młodej <bezradny></span> już po raz kolejny widziałam wesele gdzie znalazły się gwiazdy, które założyły sukienki a la greczynka. Raz to nawet panna młoda miała greczynkę i na własnym weselu dwie takie gwiazdy :roll: nie dziwię się, że była na nie zła :roll:
A czarny mi osobiście nie pasuje na wesele i tyle ;-) na poprawiny ok, ale na wesele sama bym nie założyła :-)

I tak jak pisałam w pogaduchach, w tym roku widzę, że dominują kolory pastelowe na weselach. Szczególnie miętowy i brzoskwiniowy.
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#274 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 18:38

Dziewczyny,macie rację.Mój maz mi powiedział,że jest cos takiego,że biel jest zarezerwowana tylko dla panny mlodej.I abym nie upierala sie przy swoim.Zwracam honor i oswiadczam,ze bieli nie załozyłabym na ślub do kogoś

#275 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 19:56

milo by mi bylo jakby goscie uszanowali to ze biel jest dla panny mlodej , nawet jakbym miala sukienke filetowa to bym nie chciala konkurencji , bylby mi poprostu przykro , a jeszcze jakby ktos pomylil kto jest kto , to mialabym zepsuty ten dzien ....
podobnie na poprawiny sukienka skromniejsza i tez nie biala , by nie wugladac lepiej niz panna mloda.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#276 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 19:57

A czarny mi osobiście nie pasuje na wesele i tyle

a ja często na wesela ubieram czarną kieckę...ale zawsze dobijam do tego mocne kolory butów i dodatków.
Wynika to z mojej nadwagi i kompleksów, w żadnym innym kolorze nie czuję się komfortowo... :oops:
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#277 katti

katti

kwintesencja

• Użytkownik
  • 9 613 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 20:34

ja często na wesela ubieram czarną kieckę..

Nie mam nic przeciwko malej czarnej na wesele :-) podobno byle swiadkowa czerni nie przybierala dla reszty jakis przeciwwskazań 'zabobonnych' nie slyszalam :lol:

W sobote bylam na weselu i byla np pani w malej czarnej z baskinka i wygladala bardzo elegancko i ladnie.

zawsze dobijam do tego mocne kolory butów i dodatków

ta pani wlasnie miala super dobrane dodatki i wygladala swietnie.
Inna np miala czarna koronkowa sukienke i czerwone dodatki.

Ogolnie najwiecej bylo sukienek w jasnych kolorach. Ja sama mialam taka kremowa sukieneczke :-P

Szczególnie miętowy

Na szczęście nie widzialam ani jednej :lol: za duzo juz tej miety sie porobilo :-P

brzoskwiniowy.

Ciemny roz, malina

Nie patrz w przeszłość, bo potkniesz się o teraźniejszość i s******* przyszłość.

#278 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 20:54

i tez nie biala

tu to już zależy ;-) Na poprawinach z reguły ( przynajmniej tak zauważyłam ) panny młode już nie mają białych sukienek tylko np czerwone, różowe :->

#279 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 21:01

Nie wiedziałam, że toczyła się tu taka dyskusja o białej sukni u gości weselnych :shock: :shock: :shock: mamy temat od tego :-P widziałam posta karate w pogaduchach jedynie i napisałam tutaj co myślę:
http://babskiswiat.n...,240.htm#621603
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#280 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 21:06

A czarny mi osobiście nie pasuje na wesele i tyle

a ja często na wesela ubieram czarną kieckę...ale zawsze dobijam do tego mocne kolory butów i dodatków.
Wynika to z mojej nadwagi i kompleksów, w żadnym innym kolorze nie czuję się komfortowo... :oops:

Ja zawsze chodziłam w czarnej plus czerwone, fioletowe lub turkusowe dodatki. Mam lekką nadwagę ale chodziła tak nawet jak byłam chuda. Jakoś też najlepiej czuję się w czarnym. I teraz jak kupiłam tą beżową to ją po godzinie już chyba zdjęłam. Przypuszczam, że gdyby była czarna bym w niej została do końca.

No ale byłam potem najbardziej kolorową osobą na weselu.