Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Mama - debiutantka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
317 odpowiedzi w tym temacie

#241 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 14 czerwca 2013 - 08:16

cos bardziej mama dziecia urodzonego o tej porze roku

może Weronika zajrzy :->

z przewaga na dlugi

tak właśnie myślę, w sklepach póki co przeważa wszystko na krótki rękaw - chyba trzeba poczekać :-)

Ale i tak pewnie dostaniesz cos od kogos

z pewnością ;-)

fajna sprawa jest rozek

będzie :-)

lezaczkami bujaczkami

siostra M. ma po swoich dzieciach :-) kupować nie muszę, a może się przydać

Pieluchy tetrowe

będą; myślałam też o flanelowych

A co do wózka na tę porę jesień - zima ? Jakiś ciepły kocyk ?

Wicie gniazda mi się włączyło :mrgreen:

#242 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 14 czerwca 2013 - 08:41

Wicie gniazda mi się włączyło

Mnie jeszcze jakos nie... kurcze :->

Ja urodze w listopadzie to tez bede musiala sie zaopatrzyc w spioszki z dlugim rekawkiem. :->
i na pewno jakies czapeczki ...

Na wyjscia to jakas kurtka by sie przydala? ale takiemu malemu dziecku kurtke? :roll: Czy jakis inny cieply i mily w dotyku kubraczek? bo to juz zima bedzie powoli nadchodzila <bezradny></span>

Dobrze, ze mam duza rodzine, kazdy cos da i bedzie na poczatek ... heheh :mrgreen:

iv09i09kftvt0mdm.png

#243 Madzik :)

• Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 14 czerwca 2013 - 08:44

Na wyjscia to jakas kurtka by sie przydala?

ja chcę kombinezon czy jak to tam się nazywa ;-)
i kolejne pytanie się nasuwa - w jakim rozmiarze, aby do marca obchodzić ? ;-)

#244 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 14 czerwca 2013 - 09:06

Może moje rady się przydadzą ;)
Ubranka - no ja dziecka nie przegrzewałam, ile o to się z moją mamą "kłóciłam" bo ona ciągle że Myszy zimno... Sztuk pięć to u nas by nie wystarczyło, bo małą ulewała i często ją przebierałam, ale nie było tego aż tak dużo max 10 :) Całą jesień i zimę w domu była ubrana body na długi rękaw + półśpiochy.
Często też body na długi rękaw + rajtuzki ;-)
Miałam kilka bodów na krótki więc awaryjnie ubierałam krótki rękaw bodów i bluzka na długi rękaw, ale już jej nie było wygodnie i chyba za ciepło.
Śpiochów użyłam tylko kilka razy do spania na noc. Śpiochy + kaftanik. Ale szybko przeszłam na pajacyki jako piżamy. Nic się dziecku nie zwija wygodnie, luźno :)
Dużo też używałam i nadal bardzo lubimy getry/ legginsy i ubierałam w nie Myszę dość wcześnie ;) do tego skarpetunie oczywiście i body na długi ;)
Urodziła się nie wielka bo nie całe 3 kg, 53 cm ale rozmiar 56 - na pewno nie mniejszy!
Rożek hmm no fajna sprawa ale u nas w rożku była może 2 tygodnie ;) Ogólnie ruchliwa i nie lubiła być owijana :P
Kocyków miałam dużo, bo dużo dostała Mysza ;)
Ja kupiłam jeden taki grubszy - na spacery na zime.
I jeden cienki do przykrycia do spania w dom ku czy jesienią jak jeszcze ciepło na dworze ;)
Pieluszki flanelowe fajna sprawa, po kąpieli wycierałam ją flanelową bo delikatniejsza niż ręcznik :lol: I z początku do tej delikatnej buzi też milsza.
Tetrowe oczywiście też bardzo przydatne - ileż tego się brudzi!!!! :shock: :lol:
Miałam kupioną gruszkę do nosa, ale w ogóle się nie sprawdziła:/ Zaraz po powrocie do domu mąż jechał do apteki po aspirator o noska bo mała miała cały nosek zapchany. Lekarze nie wiedzieli czy to infekcja się rozwija czy to zatkany wodami jeszcze i tą mazią (na szczęście zatkany był mazią i była zdrowa) więc aspirator polecam!
Do obcinania pazurków my używamy cążek nożyczkami nie potrafię i to wcale nie jest takie straszne ;-)
Rękawiczki niedrapki u nas w ogóle się nie sprawdziły. Nie chciała ich nosić a w ogóle to zaraz przy porodzie zadrapała się na nosku :roll:
Kołderka i podusia w łóżeczku u nas się z początku nie przydały i tylko niepotrzebnie się kurzyły bo spała w rożku, albo póżniej pod kocykiem (nie potrafiłam jej kołdrą przykryć - no taka malizna że ginęła pod kołdrą)
Ale jedno co będę wszystkim wmawiać to to żeby od razu dziecko uczyć spać w łóżeczku. Nam dobrze szło, ale zanim skończyła 2 tygodnie dostała kolek i nie spała do 6 rano więc w dzień to zasypiała w wózku i tak jej zostało, ale kolki to temat na który bym mogła epopeje napisać :cry:
Ale śpi ładnie w łóżeczku od dość dawna już i co mnie bardzo cieszy zasypia tak że wkładam ją, daje jej się napić, daje jej smoka i przytulaka (taka głowa hipopotama z kawałkiem szmatki) dzieci lubią i przywiązują się do takich rzeczy i wiedzą że jak dostaną to to pora spania i śpi więc polecam uczyć dziecko zasypiać samo choć akurat to do prostych nie należy i łatwo się mówi ;
Co do smoczków - to ja mądra mama debiutantka kupiłam dwa takie ładniutkie i co? Miała odruch wymiotny, po prostu się nimi dławiła, mimo że najmniejszy rozmiar wzięłam :/ Kupiłam jej z firmy lovi taki o innym kształcie i je zaakceptowała;)
Jak masz jakieś pytania to ja chętnie powiem co u nas się sprawdziło ;)
Ale mi wyszła epopeja znów...
P.S u nas kombinezon taki cienki na jesień była 0-3 miesiąca a zimą 3-6 i dziecko musi (przynajmniej moje) mieć ciut luzuz w kombinezonie bo inaczej katastrofa. Ale moja to w ogóle krzyk taki na czapke i kombinezon był ze nieraz spacer trwał 5 minut ;)

#245 Madzik :)

• Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 14 czerwca 2013 - 09:13

WweronikaA o właśnie liczyłam na Ciebie :mrgreen: w końcu mamy/miałyśmy ten sam termin :-D

body na długi rękaw + półśpiochy

na tym się skupię :-)

56 - na pewno nie mniejszy!

o 52 nawet nie myślałam - waham się tylko ile mieć na 56 a ile już na 62

Kołderka i podusia w łóżeczku u nas się z początku nie przydały

no własnie też myślę, że na początek chyba nie trzeba <hmm></span>

u nas kombinezon taki cienki na jesień była 0-3 miesiąca a zimą 3-6

czyli kupić dwa ?

#246 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 14 czerwca 2013 - 09:30

Taki maluszek dość szybko wyrasta więc mówię tak max po 10 szt bodów a półśpiochów to nawet mniej pewnie 5 starczy na 56 ;-)
Kombinezony bym kupiła dwa (używane można takie cuda znaleźć, moja mama kupiła jeden taki polarowy za 2 zł a z metką był )
Nawet jak jesień brzydka to myślę że w tym październiku nie ma takich mrozów w dzień żeby dziecko ubierać w kombinezon w którym będzie ubrane przy np. - 10 stopniach :) Dlatego ja miałam jeden polarowy i jeden taki nie wiem z polaru ale taki gruby bardzo z podszyciem :)

#247 Madzik :)

• Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 14 czerwca 2013 - 09:49

Nawet jak jesień brzydka to myślę że w tym październiku nie ma takich mrozów w dzień żeby dziecko ubierać w kombinezon w którym będzie ubrane przy np. - 10 stopniach

no w sumie racja :-) ja też mam lżejszą kurtkę i grubszy płaszcz :-P

Dzięki za rady <buzki></span> ubranka mam mniej więcej, z przewagą na więcej obczajone ;-)

A czy laktator kupić przed czy po porodzie ? Będzie potrzebny, bo ja mniej więcej miesiąc później wracam na uczelnię. Ale czy wogóle będę miała pokarm ? Chyba lepiej kupić po, jak będzie wiadomo na czym stoimy ? ;-) Jaka butelka ? 150 ml wystarczy ? czy większą ? Ile tych buteleczek ? :mrgreen: Jakieś marki możecie polecić :mrgreen:

#248 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 14 czerwca 2013 - 09:56

Ja już do końca życia (chyba ze wymyślą coś lepszego) będę polecać butelki Dr.Browns :!:
Są różne butelki niby antykolkowe, ale te mają taki mechanizm specjalny i na prawde dziecko nie ma szans nałykać się powietrza.
Są dość drogie w porównaniu do innych bo około 45 zł u nas można je kupić tylko w smyku i to nie każdym <bezradny></span>
Mamy dwie jedna na 120 do napojów i jedna na 280 do mleka.
Na 150 wystarczy spokojnie ale z tym nie ma wyboru albo ta małą albo ta duża ;-)
Ale polecam - zanim dziecko dostanie kolki ;)
Po laktator posłałam brata jak nagle z ani grama pokarmu zaczęło mnie zalewac. Dzwoni i pyta czy kupić taki za 35 zł czy za 200 :shock:
Kupiłam za 35 ręczny i dobrze bo zaraz pokarm mi zniknął jak małą kolek dostała <bezradny></span>
Ja bym kupiła na początek taki tani, albo w ogóle nie kupowała, nie wiadomo czy w ogóle się przyda ;)

#249 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 14 czerwca 2013 - 12:05

A co do wózka na tę porę jesień - zima ? Jakiś ciepły kocyk ?

no koniecznie ;)

ogolnie co do ciuszkow....im mniej wkladania przez glowke tym lepiej wiec wszystko co zapinane z boku itp sie sprawdza. ;-)
fajne sa tz polspiochy,
Zgadzma sie z Weronika..leginsy getry to swietna sprawa i ciagle uzywamy;) rajtki ja uwielbiam :) ale na takiego malusiego to srednio . Im wygodniej tym lepiej

My poduszki nie mielismy i koldry tez. Zbedna rzecz wedlug mnie. na poczatku lepiej rozek.
A pozniej jak wyjmiejsz z niego ta tekturke - to masz okrycie :lol:
Gruszka do nosa faktycznie odpada. Nie sprawdza sie.
Madzik :), no mysle ze pokarm bedziesz miec :))
zawsze maz moze kupic jak urodzisz i bedziesz lezec w szpitalu. U mnie sprawdzil sie z Avent.Byle nie takie szklane cudo - cos jakby rurka :roll: i papka...rany, tragedia. A czesto je widze w aptekach

A ...bobotic kup sobie. Oczywiscie nie teraz :-P bo dobry na kolki.
Ochraniacze...dla mnie rzecz zbedna. baldachimy itp tez

Co do smoczkow....u mnie sie sprawdzily kalczukowe. zwykle najzwyklejsze.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#250 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 14 czerwca 2013 - 12:26

Sajuri, u nas też akurat bobotic zadziałał ale na kazde dziecko coś innego działa więc z tym to trzeba kombinować. Najlepiej żeby Was ominęła ta przyjemność :)

#251 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 14 czerwca 2013 - 12:41

więc z tym to trzeba kombinować. Najlepiej żeby Was ominęła ta przyjemność

no ale zawsze lepiej go juz miec. Nie sprawdzi sie - kupi sie inny.
U nas ogolnie kolek nie bylo ale zdarzyly sie moze pare razy .

#252 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 14 czerwca 2013 - 22:22

mamusie dziewczynek czy pod sukieneczke na pampersa zakladacie majteczki ??? moja bratanica zawsze miala zakladane , wiadomo raczej bardziej od picu , ale moja mama to wiadomo inne pokolenie :-)
moja mlodsza bratanica <2 latka> lata w samym papmersie ; jestem ciekawa jak jest u was ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#253 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 08:55

magdaaaaa, jak miała ładną sukienkę, szliśmy do kogoś w gości to miała zakładane majtki na pampka :lol: :P ale na co dzień jak latała to sam pampers :-P
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#254 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 08:57

magdaaaaa, tak jak pisze Madź, na "większe wyjścia" zakładamy jakieś "fikuśne" majteczki a na co dzień koło domku nie męczę jej majtusiami :mrgreen:

#255 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 16:07

mamusie dziewczynek czy pod sukieneczke na pampersa zakladacie majteczki

nie :-P
ale myslalam o tym czy by nie trzeba . Ale mysle ze sobie daruje.

#256 Madzik :)

• Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 20 czerwca 2013 - 12:55

Pytanie z tych głupich.... :lol:

Czy wszystkie bodziaki są rozpinane tylko przy pieluszce ? :roll:
Czy po prostu trafiłam na takie modele ?
Nie wyobrażam sobie w pierwszych tygodniach zakładać ubranek przez główkę... i wogóle jak to to założyć :-P

Pytanie 2

Pranie ubranek tylko w proszkach/płynach dla niemowląt ? ;-)

#257 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 20 czerwca 2013 - 13:00

[quote name="Madzik

Czy wszystkie bodziaki są rozpinane tylko przy pieluszce ?

Ja jeszcze takie, ktore ubiera sie na jak kaftanik i zapina wzdluz ciala, ale konczy sie w kroku ;-)

[quote name="Madzik

Pranie ubranek tylko w proszkach/płynach dla niemowląt ?

Robilam tak przez pierwsze 1-2miesiace, po czym przeszlam na nasz proszek ;-) Warto wczesniej sprawdzic czy nie uczula malenstwo.

Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,

zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,

nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -

byłam gotowa za Ciebie umrzeć... 

#258 Madzik :)

• Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 20 czerwca 2013 - 13:08

zapina wzdluz ciala, ale konczy sie w kroku

czyli są :-) będę szukać :-)

Spokojnie- dasz rady

z pewnością, tylko na pierwsze dni/tygodnie chciałabym mieć takich jak najmniej :-P

#259 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 20 czerwca 2013 - 13:16

O takie body mi chodzio ;-)

A jesli chodzi o pierwsze dni/m-ce, to mysle, ze wiele podpowie ci sam instrynkt ;-) Bynajmniej u mnie tak bylo :-D

Załączone miniatury

• 068.000754.XXX.14-B.jpg

Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,

zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,

nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -

byłam gotowa za Ciebie umrzeć... 

#260 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 20 czerwca 2013 - 14:18

Te zapinane jak to się mówi (tak słyszałam) kopertowo często są w smyku, jak się trafi na promocje to można i po 10 zł kupić a jakość super (przynajmniej mi się ubranka od nich trzymają)
A z tym zakładaniem przez głowę to zobaczysz sama jak szybko się "nauczysz"
Ja piorę nadal w dziecięcym proszku ale używam płynu do płukania naszego więc w sumie gdzie tu logika? :lol:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych