Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Dania z drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

#101 ewelina82

ewelina82
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 22 października 2012 - 12:22

super jest zapiekany w piekarniku z bazylią mozzarellą i pomidorami!!!
Kładziemy plasterki warstwami - kurczak pomidor mozzarella polewamy oliwą z bazylią i przyprawami mniami można podawać z ryżem!! :-P

[ Dodano: 2012-10-22, 13:24 ]
ps. piersi oczywiście podsmażasz z czosnkiem solą i pieprzem wcześniej na patelni na oliwie

#102 domenico_scarla

domenico_scarla
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 10 grudnia 2012 - 11:11

Ponieważ obrzydł mi już kotlet drobiowy w panierce z bułki tartej, ostatnio znalazłam fajny przepis na kurczaka wg tradycyjnego przepisu japońskiego - yakitori:D To danie przypomina zwykłego szaszłyka, po prostu moczy się pokrojonego fileta w marynacie z sosu sojowego teriyaki(mozna w sklepie kupić za parę złotych), po czym nadziewa się go wraz z kawałkami cebuli lub innych warzyw czy grzybów na patyk(wg uznania), wrzuca się na grilla i voila :D Bardzo smaczne i do tego dietetyczne danie. Jeśli ktoś lubi orientalną kuchnię to szczerze polecam :)

#103 julka1

julka1
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 11:56

A co Wy myślicie o tym nowym wynalazku - papirusie winiary? Ja raz się skusiłam i chyba więcej tego nie zrobię - był straszliwie słony na zewnątrz, a wewnątrz suchy i bez smaku... chyba że jak zwykle to ja coś źle zrobiłam :P

#104 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 13:36

Robiłam kurczaka w papirusie i wyszedł naprawdę soczysty i smaczny, ale faktycznie dla mnie za słony (a dla Miska był akurat).

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#105 coffee

coffee
  • Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 31 grudnia 2012 - 16:25

Lepiej do tego celu używać papieru ..., przynajmniej można samemu kontrolować ilość soli i przyprawiać jak kto chce. Przekonałam sie do tego sposobu dosyć niedawno ale teraz w wiekszości tak smaże.

#106 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 31 grudnia 2012 - 17:10

Lepiej do tego celu używać papieru ...

A to jakiś specjalny papier, bo szczerze mówiąc pierwsze słyszę? Rozumiem, że używa się go jak tego papirusu?

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#107 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 01 stycznia 2013 - 17:34

A to jakiś specjalny papier, bo szczerze mówiąc pierwsze słyszę

jest papier do pieczenia , taki w rolce , pakowany jak folia spozycza czy papier sniadaniowy .

papirusu?

to jest takie cos z winiary do piersi z kurczaka , z knorra jest cos popdbnego z papierowymi torebkami jana nizebednego.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#108 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 12 marca 2013 - 19:52

Nacieram przyprawą, dodaje troche masła i wkładam do specjalnego woreczka do pieczenia.I myk w mikrofalę z funkcją pieczenia. ;-)

#109 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 13 marca 2013 - 15:47

Robiłam kurczaka w papirusie i wyszedł naprawdę soczysty i smaczny, ale faktycznie dla mnie za słony (a dla Miska był akurat)

No ten kurczak w papirusie jest niezły, ja robiłam w czosnkowo-ziołowym bodajże. Szybko, łatwo, tylko fakt, za mocno słone. Ja akurat jeśli chodzi o przyprawy, to zawsze daję ostro dużo wszystkiego, cokolwiek bym nie gotowała, ale w tym papirusie to nawet dla mnie było za dużo soli.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#110 manieczka

manieczka
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 14 marca 2013 - 15:08

Uwielbiam filety z kurczaka w porach. <3 Przepis jest bardzo prosty, dwa pory, podwójna pierś z kurczaka, tymianek. Pory podsmażamy z łyżką tymianku na masełku. Na osobnej patelni smażymy pierś z kurczaka w mące, też z łyżką tymianku. Dodajemy kurczaka do pora i dodajemy śmietankę do sosów. Najlepiej smakuje z puree ziemnaczanym. Pychotka!

A ja mam pytanie, co robicie z podudziami z kurcząt. Nigdy nie byłam przekonana, do mięsa, przy którego jedzeniu można się pobrudzić. Ale w polo ma być teraz kilo za 7 zł, to wyjdzie bardzo tani obiad ;) Polecacie coś szybkiego, prostego, smacznego? Tak, żeby mięsko samo od kości odchodziło :P

#111 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 15 marca 2013 - 22:56

ja ostatnio zajadm sie smazonym kurczakiem z patelni , cos jak papirus tylko torebki zamiast arkusza papieru

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#112 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 16 marca 2013 - 16:10

Na osobnej patelni smażymy pierś z kurczaka w mące

ale w calosci czy w kawalkach ?

A ja mam pytanie, co robicie z podudziami z kurcząt.

albo w panierce robie albo w miodzie i papryce ;)
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#113 babeczka

babeczka
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 21 listopada 2013 - 10:24

Jeśli potrawka z tuńczyka,to tylko taka:

- puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
- dwa jajka na dwardo
- trzy średniej wielkości kiszone ogórki z beczki
- saszetka ryżu
- małe papryki kolorowe , po jednej sztuce

Ryż,jajka ugotować, składniki drobno pokroić w kostkę.Do salaterki wrzucić ugotowany ryż,do tego wyłożyć całą zawartość tuńczyka - łącznie z oliwą. Wszystko wymieszać i gotowe.

Rolady z kurczaka z pieczarkami:

- dwa filety z kurczaka
- 30 dkg pieczarek
- wegeta
- cebula
- pieprz
- musztarda
- tarta bułka
- jajka

Filety przekroić wzdłuż,lekko rozbić,przyprawić wegetą. Do rondelka wlewamy oliwy,wkrawamy cebulę,podsmażamy,do tego wrzucdamy obrane i pokrojone w paski pieczarki - dusimy do miękkości. Po ostygnięciu układamyna rozbite i posmarowane lekko musztardą filety z kurczaka,zawijamy,obtaczamy w jajku i tartej bułce układamy do wcześniej przygotowanej patelni i smażymy.

#114 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 25 stycznia 2015 - 21:19

Kurczak w sosie winno porowym

Składniki:

* 2 pojedyncze filety z kurczaka

* 1 młody por

* 1 ząbek czosnku

* 3 pełne łyżki masła

* 1/2 szklanki białego wina 

* 250 ml kremówki 36%

* 80 g serka topionego ementalera

* 1 szczypta tymianku

* 1 szczypta gałki muszkatołowej

* sól i pieprz do smaku

* oliwa

Mięso nacieramy solą i pieprzem i obsmażamy na rumiano na oliwie. Ogień pod patelnią nie powinien być za duży aby mięso w środku nie było surowe podczas gdy wierzch mięsa mocno spalony. 

Pora kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy na maśle razem z czosnkiem cały czas mieszając około 5 minut a następnie dajemy możliwie największy ogień i dolewamy wino. Sporo wina od razu odparuje, ale gotujemy jeszcze chwilę od czasu do czasu mieszając (po około 5 minutach po winie nie powinno być już śladu, zostanie jedynie smak wina w porach) a następnie dodajemy gałkę, tymianek, kremówkę i ser. Sos mieszamy na tyle intensywnie, by ser się rozpuścił, a następnie gotujemy go około 5 minut na małym ogniu. Na koniec doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. 

Na porcji sosu układamy usmażone mięso i natychmiast podajemy.

źródło: gotowaniecieszy.blox.pl

Kurczak tak naprawdę jest dodatkiem, sos jest tak wysmienity, że mogłabym jeść i jeść!

Winny_kurczak_na_porach.jpg

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#115 Truskaweczka80

Truskaweczka80
  • Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 04 maja 2015 - 21:05

Fajny na kolacje we dwoje :-) 

Potrzebne składniki:
- Filet z kurczaka ( podwójny)
- grzyby leśne ewentualnie pieczarki ( ja użyłam swoich mrożonych ale wcześniej już ugotowanych grzybów leśnych)
- cebula
- przyprawy wg uznania
- 2 opakowania ciasta francuskiego

Wykonanie:
Grzybki odmroziłam, podsmażyłam na patelni z cebulą i przyprawami ( sól , pieprz ) i przełożyłam do innego naczynia.
Za chwilę usmażyłam w ten sam sposób pokrojonego fileta drobiowego, dodałam sobie do niego, przyprawy do gyrosa, soli, pieprzu , bazylii i co kto chce.
Potem połączyłam usmażonego fileta z grzybami. Następnie rozłożyłam ciasto francuskie, ponacinałam je z boku a na środku położyłam farsz grzybowo-filetowy. 
Stwierdziłam, że mam w lodówce żółty ser więc też go wykorzystałam i położyłam kawałki na farszu. 
Potem roladę zwinęłam. Następnie pieczenie, oczywiście wcześniej trzeba roladę posmarować białkiem od jajka lub mlekiem. 
Ja smarowałam mlekiem. Piekłam na oko , zależnie od piekarnika ale około pół godziny. Trzeba podglądać czy się zrumieniło. I potrawa gotowa. :eat:
Ja zjadłam to z ogórkiem ale można wg własnego uznania.