Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Co pamiętany z młodzieńczych lat?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
726 odpowiedzi w tym temacie

#421 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 07:04

Pamiętam jeszcze jak w pierwszej klasie nosiło się tornister
I jak miałam środowisko, a nie przyrodę i jeszcze w pierwszej klasie miałam przyjemność obcowania z elementarzem, a więc...

Ala ma kota, a kot ma Alę...

i jeszcze te fartuszki szkolne.
Pamietam też zapach mleka ktore dawali w jadali ...i bulki z masłem lub dzemem

na komunie dostawało sie zegarek , roli , rower , lancuszek i było wielki a teraz dostaja skuter i laptopy i jeszcze im sie nie podoba.

no fakt..ja dostałam rower i były takie kalkulatory z długopisami :)

ijeszcze pamietam wierzbe płaczaca na ktorej jak małpki siedzialysmy z kolezankami ..
i sie chustało na gałzakach tego drzewa
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#422 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 09:38

Kolejna zabawa dla wszystkich dzieciaków to SKLEP

u mnie to wyglądało tak, że jak powstały pierwszesupermarkety, jak Tesco, i po raz pierszy człowiekzobaczył ulotki (zwariował od mnogości :lol: ) myśmy z młodą wycinały jakieś tam rzeczy z tego, i robiłyśmy sklep w domy, na podłodze zazwyczaj :lol:

elizabeth napisał/a:
Teraz dzieciaki nie mają pojęcia o takich zabawach - tylko komputer i playstation
no dokładnie

ja wam powiem na przykładzie mojej kuzynki, która ma teraz 10 lat, a rodzice jej złotym lejkiem do dupy wszystko wlewają. Nie ma rzeczy, której by nie dostała kiedy chce <bezradny></span> Efekt jest taki, że mama mi powiedziała, że w tym roku nawet nie otworzyła prezentów pod choinkę wszystkich, bo jej się nie chciało, i jest tak znudzona życiem jak nie jedna stara baba <bezradny></span> <bezradny></span> A to wszystko efekt przesytu :-/
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#423 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 11:16

a wam powiem na przykładzie mojej kuzynki, która ma teraz 10 lat, a rodzice jej złotym lejkiem do dupy wszystko wlewają. Nie ma rzeczy, której by nie dostała kiedy chce <bezradny></span> Efekt jest taki, że mama mi powiedziała, że w tym roku nawet nie otworzyła prezentów pod choinkę wszystkich, bo jej się nie chciało, i jest tak znudzona życiem jak nie jedna stara baba <bezradny></span> <bezradny></span> A to wszystko efekt przesytu :-/

STRASZNE :shock: Może rodzice po prostu chcą jej zapewnić to czego sami nie mieli i przeginają w drugą stronę...

A pamiętacie takie czekolady mleczne w białym opakowaniu, co na tym było zdjęcie Alp chyba i kwiatek jakiś? To był dla mnie wtedy rarytas :lol:

#424 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 11:54

Ja pamiętam jeszcze oprócz zabawy w sklep - zabawę w DOM. Ja byłam mamą - Kasia córeczką, Grześ tatą, a Dawid synkiem - mieliśmy jakieś stare podziurawione garnki i gotowaliśmy tam trawę, mlecze, błoto i nie wiem co jeszcze <lol></span>
I pamiętam koszulki modne dla dziewczyn, takie, że pępek odsłaniały - miałam taką ostro zieloną z Rickim Martinem :P

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#425 Asiulek23

Asiulek23
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 12:03

hehhe zabawe w domek to ja tez pamietam i te kotlety z blota hehehehe albo mleko dla lalki z maki i wody :P:P:P
a co do ciuchow to krolowaly tez bluzki tzw "siatki" i dlugie do kostek spodnice w kwiaty i buty na koturnie :P:P
aaaaaa pamietacie gumu do zucia "papieros" ??

#426 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 12:15

aaaaaa pamietacie gumu do zucia "papieros" ??

Tak <lol></span> Ale się tym szpanowało <luzak></span> Wszyscy wiedzieli, że to guma, ale i tak udawało się, że to prawdziwy papieros <umieraam></span>

bluzki tzw "siatki"

Też pamiętam :P Buty na koturnie również posiadałam :P

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#427 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 12:28

75% z wymienianych tutaj rzeczy również istniały w moim dzieciństwie :-D

Ale właśnie sobie przypomniałam o butach na lato: kolorowe, wysokie klapki, wykonane jakby z gąbki : cos takiego.
Pamiętam, że pewnych nieszczęsnych wakacji, biegając w nich po podwórku ze znajomymi, i bawieniu sie w berka zwichnęłąm sobie kostkę na całe wakacje :-( :evil: :evil: :evil:

Dołączona grafika
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#428 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 13:35

Olenka, no .... nie nie ..za moich czasów nie bylo takich :) za to nie wiem czy ktos pamietam pierwsze japonki ? takie zwykłe z gumy ? ja miałam czerwone :lol:
a pozniej była moda na plastik ;)
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#429 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 14:16

Olenka,
pamiętam.miałam takie :-D
modne były bardzo też białe drewniaki, albo w kwiatki.
hulajnogi tez pamiętam..

Ja pamiętam jeszcze oprócz zabawy w sklep - zabawę w DOM. Ja byłam mamą - Kasia córeczką, Grześ tatą, a Dawid synkiem - mieliśmy jakieś stare podziurawione garnki i gotowaliśmy tam trawę, mlecze, błoto i nie wiem co jeszcze

robiłam to samo.
na dachówkę dawałam błoto, trawe kwiatki, robiłam kanapki, w garkach gotowałam wode z piaskiem...itp. bawiłam się w sklep, a liście to były pieniądze ;-)
Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika

#430 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 14:20

Olenka ja pierdziu <umieraam></span>
miałam takie klapeczki :mrgreen: chyba żółte :mrgreen: pamiętam jeszcze takie rybaczki z falbankami i drewniaki kolorowe i lakierki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
wtedy to były fajowe ciuchy :lol: :lol: :lol:

Załączone miniatury

• drewniaki.jpg

Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#431 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 16:22

pamiętacie takie czekolady mleczne w białym opakowaniu, co na tym było zdjęcie Alp chyba i kwiatek jakiś?

Pamiętacie :mrgreen: Ale szczerze mówiąc wolałam się obżerać princessą kakaową w złotym opakowaniu (tylko ten jeden rodzaj był dostępny) i wafelkami "Kukuruku" :-P

http://www.youtube.com/watch?v=fuCnXay9U5o
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#432 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 16:36

drewniaki kolorowe

Hahahahahaha! Miałam identyczne jak na tej fotce ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pamiętam, że równo mnie obcierały, ale dzielnie nosiłam, bo wszyscy takie mieli :lol:
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#433 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 18:26

drewniaki

mialam białe :) mama powiedziala , zebym po domu w nich nie chodzila bo stukam glosno < mam plytki w sieni i pokonuje te trase kilka razy dziennie> .
mialam koszulke z backstreet boys :) a plakaty zbierałyscie ??? bravo albo popcorn kupowałyscie ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#434 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 18:29

a plakaty zbierałyscie ??? bravo albo popcorn kupowałyscie ???

Obowiązkowo,cała ściana oblepiona zdjęciami Marky Marka ,Arnolda Schwarznegeera,Samantha Fox,Dire Straids.Więcej nie pamiętam. ;* <serduszka></span>
Z tym ,że ja kupowałam Nową wieś i Zarzewie.Tam były takie wielkie plakaciska.Bravo także.

#435 monika34

monika34
  • Użytkownik
  • 528 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 18:44

Z tym ,że ja kupowałam Nową wieś i Zarzewie.Tam były takie wielkie plakaciska.Bravo także

ja jeszcze kupowalam Dziennik Ludowy - tam nic ciekawego dla mnie nie było tylko o plakat chodziło ;-)

Pamietam , że specjalnie rano w sobotę wstawałam , aby je kupic, a że lubiłam i lubię sobie dłużej pospac to było nie lada wyrzeczenie z mojej strony :lol:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#436 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 20:03

mialam koszulke z backstreet boys :) a plakaty zbierałyscie ???

miałam cały pokój w plakatach :P i za każdym razem, jak przybywał nowy, obrywało mi się, że malować ścian nie ma komu (przyklejałam taśmą dwustronną, więc bardzo ciężko odchodziło, właściwie razem z farbą ;-) ). Właściwie to ta mania plakaciarska mi do dziś została, tyle tylko, że już nie przyklejone, a w antyramach mam na ścianie moje ulubione "obrazki".

Takie klapki, jak pokazała Oleńka też miałam i zdzierałam w miesiąc każdą parę <umieraam></span> ale boskie były :P A drewniaki mam na działce do dziś :P białe miałam, bez udziwnień i wzorków i je uwielbiała, bo tak strasznie stukały i jak szłam, to się taka ważna czułam (przeważnie tylko mnie było słychać na pół ulicy <hoho2></span> )

bravo albo popcorn kupowałyscie ???

bravo... mama mi nie pozwalała kupować, a popcorn zawsze miał najlepsze plakaty, więc jakoś go przemycałam <umieraam></span>

A tak właściwie ... dziś stwierdziłam, że pomimo wszystko zazdroszczę wspomnień z dzieciństwa mojej mamie... Ona dopiero miała fajnie :mrgreen: no ale poza tym, że to było 20 lat wcześniej, to jeszcze większość tych wspomnień ma z różnorakich wsi i małych miasteczek, ja niestety tylko rzeszowskie w większości i kilka zaledwie z mniejszych wiosek :-> ale jak mnie kogut gonił po całym podwórku, albo goniłam za kozą przez pół pola (pociągnęła mnie za sobą) w życiu nie zapomnę, a takich wspomnień mama nie miała, bo wiedziała jak się z takimi typami obchodzić <hepi1></span>

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#437 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 20:24

a plakaty zbierałyscie ??? bravo albo popcorn kupowałyscie ???

Pewnie :-D Obkleiłam cały pokój plakatami, jeden przy drugim, a kiedy skończyło się miejsce na ścianach, planowałam zaadaptować sufit, ale na to moja mama już stanowczo się nie zgodziła.
Bravo też kupowałam, nie opuściłam chyba żadnego numeru przez kilka ładnych lat, ale wszystko w tajemnicy przed mamą. Chowałam je pod łóżkiem i pod ubraniami w szafkach :lol:

zazdroszczę wspomnień z dzieciństwa mojej mamie...

Ja mam tak w przypadku mojego taty. Słyszałam już tyle historii z jego dzieciństwa i młodości, z harcerstwa, z przeróżnych wyjazdów i zazdroszczę mu czasem bardzo. Może dlatego, że mój tata przeżył za młodu tyle fajnych rzeczy, nigdy niczego mi nie zakazywał, wszędzie mnie puszczał i zawsze przekonywał moją mamę, żeby pozwoliła mi dokądś iść czy jechać. Pamiętam, że kiedy dzień przed Woodstockiem zdecydowałam się po raz pierwszy, że jednak pojadę, a moja mama kazała mi puknąć się w głowę, mój tata specjalnie zwolnił się z pracy, żeby ją przekonać :-D

#438 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 22:19

magdaaaaa napisał/a:
a plakaty zbierałyscie bravo albo popcorn kupowałyscie

Pewnie Obkleiłam cały pokój plakatami

niezostało z tymi plakatami :lol: Tylko teraz przyklejam albo takie z filmów, normalnej wielkości, albo ze sztuk teatralnych i te pe ;-)

#439 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 23:01

przyklejam albo takie z filmów, normalnej wielkości, albo ze sztuk teatralnych i te pe

Albo z koncertów :-D Do dzisiaj mam na ścianie plakat z teatralnej adaptacji "Mechanicznej Pomarańczy", zakoszony ze szkolnego korytarza w liceum ;-)

#440 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 18 stycznia 2011 - 23:05

Do dzisiaj mam na ścianie plakat z teatralnej adaptacji "Mechanicznej Pomarańczy", zakoszony ze szkolnego korytarza w liceum

o jaaaaaaaaaaaaaaaaaa :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

a ja Kultu z autografami 8-)