Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Zrównanie wieku emerytalnego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#41 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 28 maja 2012 - 10:54

Po piąte system edukacyjny stworzony w Polsce przez kobiety jest dla kobiet i je foruje i to one w tym systemie mają większe szanse a Panowie nie mają prawie możliwości pokazania się i dobrej edukacji. Ale o tym też się nie mówi bo to temat niewygodny dla feministek.

Co? Niby jakim cudem? Z tego co zauważyłam, przynajmniej za moich czasów tak było, do szkoły chodziły zarówno chłopcy jaki i dziewczynki. <bezradny></span>

Wśród moich znajomych popularny jest model, że to kobieta jeśli trzeba siedzi w domu, a mężczyzna pracuje, pewnie gdyby u nas ktoś miał zostać w domu byłabym to ja. I nie dlatego że mam chęć. Prosty rachunek ekonomiczny, mężczyźni zarabiają lepiej i jak ma zostać jedna pensja to niech zostanie wyższa.

Śmieszy mnie to całe gadanie o podwyższeniu wieku emerytalnego, a to dlatego że na palcach jednej ręki zliczę wśród znajomych osoby, które mają umowę o pracę i których w ogóle to dotyczy. Poza tym i tak wszyscy mówią, że ZUS padnie, a ta reforma jest tylko po to, żeby jeszcze trochę pozipał.
He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

#42 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 28 maja 2012 - 19:13

ludzie różne rzeczy mówią, ja tam jednak wolę chuchać na zimne i się zabezpieczyć rozsądnym wyborem OFE, bo jeśli nawet ZUS by upadał to i tak musi powstać nowy twór, który musi zabezpieczeń socjalnie społeczeństwo, także nie ma co wybiegać aż tak w przyszłośc tylko patrzeć co teraz możemy zrobić dobrego dla siebie.

#43 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 29 maja 2012 - 08:49

Może i powstanie nowy twór, ale przypuszczam że wtedy moje składki (o ile kiedyś jakiś pracodawca zechce je za mnie zapłacić) i tak przepadną z tym bankrutującym molochem. Ale jak już pisałam szanse, że kiedykolwiek ktoś zatrudni mnie w takiej formie, żeby płacić mi składki emerytalne są niewielkie.

O odkładaniu na OFE też mogę pomarzyć jak na razie. 8-)
He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

#44 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 29 maja 2012 - 15:49

nie ma co się aż tak źle nastawiać, może nie będzie aż tak źle, głowa do góry, na pewno w końcu znajdziesz fajna pracę i inaczej spojrzysz na polski system emerytalny.

#45 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 02 czerwca 2012 - 18:01

jest jeszcze jakies ike czy jkoas tak , tam jest roczny limit wplat w zaleznosci od dochodów , odlicza sie to potem od dochodu w PICie , a potem przy wyplacie oni podatek odliczaja.
Ja uwazam, ze cis z naszmymi emeryturami treba zrobic i nie wiem czy ta ustawa to nie za mało ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#46 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 04 czerwca 2012 - 11:12

IKE to zdaje się forma konta oszczędnościowego, o tyle opłacalna, że zwolniona z podatku Belki.

#47 lotta

lotta
  • Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 09 czerwca 2012 - 20:51

Faktycznie sa limity wpłaty na IKE, maksymalnie 300% prognozowanego na dany rok przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej.
Nie jestem przeciwna reformom, ale reformy powinny być dostosowane do realiów naszego rynku. Skoro ZUS każe nam płacić na obecnych emerytów, to znaczy że ich pieniądze przepadły, wiadomo co będzie za te 30 lat? Z OFE może i nie ma kokosów, ale jak wybierzemy solidny fundusz to można to później rozszerzyć i zbierać indywidualnie.

#48 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 10 czerwca 2012 - 12:58

otóż to, skoro polityka rządu jest taka jaka jest to warto pomyśleć o dobrym OFE, ktore uzupełnimy innymi formami oszczędzania.

#49 patiren24

patiren24
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 13 czerwca 2012 - 19:21

Ja wybierając swój fundusz nie kierowałam się tylko osiąganymi wynikami inwestycyjnymi, bo macie rację, że wielkie to one nie są, ale zależało mi głównie na tym, że te pieniądze trafiły do funduszu zaufanego, tak, żebym się nie martwiła, że nie przepadną.

#50 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 13 czerwca 2012 - 19:45

offtopic jakie-ofe-wybrac-vt8365.htm#577652

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#51 Limo

Limo
  • Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 15 sierpnia 2012 - 20:14

W ogóle ten wiek emerytalny jest porażką. Moim zdaniem kobiety powinny pracować max do 55 roku życia(z możliwością wcześniejszej emerytury w wieku 50lat), a mężczyźni max do 60lat. Przecież cżłowiek po 50tce jest już słabszy, należy mu się zasłużony odpoczynek, a nie tyranie jeszcze.
W tym wieku to już powinno się wnuki pilnować.
A zrównanie wieku to jakieś totalne nieporozumienie...

1) Nie każdy marzy o pilnowaniu wnuków
2) Nie wiem, jak jest z kobietami (myślę że one lepiej sobie z tym radzą), ale dla większości facetów w po przejściu na emeryturę kończy się życie, momentalnie kapcanieją i dziadzieją. dlatego powinni pracować jak najdłużej
3) Jestem za zrównaniem wieku emerytalnego i nie wiedzę powodów, żeby 50-letnia (czy 55-letnia) kobieta musiała być emerytką

#52 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 11:22

3) Jestem za zrównaniem wieku emerytalnego i nie wiedzę powodów, żeby 50-letnia (czy 55-letnia) kobieta musiała być emerytką

Ja widzę. Nie mam pojęcia, jak choćby taka kosmetyczka wyciśnie wągra, jak będzie stara i ślepa i nie będzie go widzieć. :mrgreen: Za chirurga z trzęsącymi się rękami też podziękuję.

#53 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 16 sierpnia 2012 - 13:02

Bo wydłużanie wieku emerytalnego powinno iść w parze ze zmianami na danym stanowisku pracy: dla przykładu chirurg po osiągnięciu pewnego wieku powinien zaprzestać (oczywiście jeżeli nie czuje się na siłach) operowania i zostać konsultantem, kimś kto będzie doradzał młodszym stażem lekarzom i nie powinno to wpływać na wysokość jego wynagrodzenia. Tak jest na Zachodzie, ale u nas pewnie jeszcze długo nic się nie zmieni.

#54 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 13:14

Tak jak mówisz to ok, tylko że u nasz raczej rzadko się tak robi, albo ktoś jest w pełni sprawny, albo mu się dziękuję.

#55 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 16 sierpnia 2012 - 17:52

No niestety, u nas ciągle pokutuje podejście, że dobry pracownik to taki, który jest w 100 % sprawny, młody (ale oczywiście już z doświadczeniem :shock: ) i dyspozycyjny, a starsi niech sobie dorabiają jako sprzątaczki lub "ochroniarze" <bezradny></span>

#56 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 22:28

[quote name="Maona"]Ja widzę. Nie mam pojęcia, jak choćby taka kosmetyczka wyciśnie wągra, jak będzie stara i ślepa i nie będzie go widzieć. :mrgreen: Za chirurga z trzęsącymi się rękami też podziękuję.[/quote]50 lat to nie starosc :roll:
[quote name="Histeria]No niestety, u nas ciągle pokutuje podejście, że dobry pracownik to taki, który jest w 100 % sprawny, młody (ale oczywiście już z doświadczeniem :shock: ) i dyspozycyjny, a starsi niech sobie dorabiają jako sprzątaczki lub "ochroniarze" <bezradny></span>[/quote] masz racje, ale lekarstwem na to nie jest wyslanie ludzi na emeryture.

ludzie placza, ze państwo nam nic nie daje , a sa kobiety , ktore pracuja 30 lat < 20 % ) wynagrodzenia idzie na emeryture a potem 30 lat na emeryturze. sa tez takie, któe nigdy nie pracowały a maja emeryture po mezu ; a potem czlowiek sie zastanawia gdzie sa nasze podatki <bezradny></span>

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#57 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 17 sierpnia 2012 - 10:10

Emerytury po mężu rozwalają mnie na łopatki, nie że chciałabym kogoś zostawić bez środków do życia, ale co to za sprawiedliwość, że ktoś dostaje kasę za to, że nie pracował. I to często wyższą, od tego który pracował. :roll:

#58 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 28 sierpnia 2012 - 09:34

nie chodzi o to, żeby zostawiać kogoś bez środków, ale o to żeby rozsądnie podchodzić do sprawy emerytury inwestować i dokonywać dobrych wyborów.

#59 Limo

Limo
  • Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 28 sierpnia 2012 - 21:32

Ja widzę. Nie mam pojęcia, jak choćby taka kosmetyczka wyciśnie wągra, jak będzie stara i ślepa i nie będzie go widzieć. :mrgreen: Za chirurga z trzęsącymi się rękami też podziękuję.

Akurat bardzo nietrafiony argument. 50-letnia kosmetyczka może wykonać taki zabieg, o którym 30-letnia nie ma pojęcia. Przykład? Chodziłam na masaże do Ludmiły Petrenko, nie miałam pojęcia ile ma lat (zresztą wygląda super), ale ostatnio w Mieście Kobiet przyznała że 50! Wg Ciebie powinna być na emeryturze. Wg mnie powinna pracować do końca swojego życia, bo takiego doświadczenia, czucia ciała masowanej osoby, świadomości tego, co robi, nie znajdziesz u żadnej wypindrzonej małolaty

#60 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 20 września 2012 - 22:43

no tak w niektórych dziedzinach doświadcznie i umiejętności są najważnejsze, co nie zmienia faktu, że i tak wszyscy musimy się zabezpieczać na stare lata, aby móc godnie zyć.