Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Jak przygotować się do ciąży?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
130 odpowiedzi w tym temacie

#21 lalacruz

lalacruz
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 04 luty 2008 - 22:48

Jak przygotować się do ciąży?
Łykać kwas foliowy i zdrowo się odżywiać. ;-)

#22 Dorotea

Dorotea
  • Użytkownik
  • 1428 postów

Napisano 05 luty 2008 - 12:08

Madziu81 dla mnie niedaleka przyszłość to już staranie o dziecko. Taka wariatka ze mnie jest <bezradny></span>
U mnie nawet cienia szansy na dziecko nie ma a ja od ponad roku kwas foliowy jem i alkoholu nie piję.
Chyba muszę iść do lekarza.Coś z moją głową nie tak, choć .............na tyle panuję nad sobą że przestałam do każdego wózka zaglądać ( powód prosty-wszędzie się w tym czasie spóźniałam) <bezradny></span>
Przyjacielem jest ten, kto wie o Tobie wszystko i nie przestaje Cię kochać

#23 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 05 luty 2008 - 18:31

ale tak się jeszcze zastanawiamy czy troszkę w czasie tego starania nie odłożyć....

siostra Ty tam nie wydziwiaj ;) nie ma co tak odkładać, bo nie wiadomo ile staranie będą trwały. Tym bardziej, że Wy macie dużo stresu, później jeszcze ta operacja Marcina i znowu przerw w staraniach nie wiadomo ile itd :P a jak nawet by się zdarzyło za pierwszym razem to Wam to nie przeszkodzi w planach :D jeszcze lepiej - dziecko będzie wypoczywało na wakacjach razem z Tobą :D zero stresów będzie miało itd :D

#24 lila

lila
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 05 luty 2008 - 21:46

ja z mezem staralismy sie o pierwsza córke przez 3 lata.lekarz mnie przebadal i stwierdzil ze jest ok.zalecil aby moj maz zaczal treningi jakiegos sportu i przestal palic papierosy.po 3 miesiacach treningow pilki noznej zaszlam w ciaze.poprostu chodzilo o to ze ja mam dosc trudna droge do przebicia dla plemnikow a maz mial za slabe plemniki.a sport mial poprawic dotlenienie krwi a za tym tez plemnikow

#25 smerfetkahh

smerfetkahh
  • Użytkownik
  • 1292 postów

Napisano 05 luty 2008 - 23:02

Jako, że ten temat zaczyna nas coraz bardziej dotyczyć rodzi się mnóstwo pytań. W grudniu odstawiłam tabletki, w kwietniu planujemy zrezygnować w ogóle z zabezpieczenia. Czy w związku z tym już teraz powinnam iść do lekarza pierwszego kontaktu zrobić podstawowe badania? Marcin też? Wizyta u ginekologa już teraz jest potrzebna? A co z alkoholem? Już powinnam całkiem odstawić

?

Moze to wyda sie wam glupie,ale ja polecalabym tylko kwas foliowy ja tam sie nie przygotowywalam a co to komunia swieta???jak dzidzius ma byc to bedzie najlepiej o tym nie myslec ;-) z picia mocniejszysz trunkow zrezygnujesz i tak moze nawet ciagnac sie rok,skad wiesz kiedy zajdziesz??ja zylam normalnie,bralam tylko kwas foliowy i przedewszystkim nie myslalam o tym.Ale od dnia kiedy sie dowiedzialam ze jestem w ciazy to wtedy zmienilam tryb zycia ;-) ale wiadomo kazdy robi po swojemu tak samo jak kazdy inaczej wychowuje dziecko ;-)

Pozdrawiam i powodzenia :-D

#26 Dorotea

Dorotea
  • Użytkownik
  • 1428 postów

Napisano 07 luty 2008 - 11:28

Smerfetkahh to indywidualna sprawa.
Wiesz.............jak ktoś ma prawie 34 lata jak ja to robi wszytko aby szanse na dziecko kiedyś zwiększyć do maximum.
Lekarz konieczny.
Może się okazać, że jest np. cysta na jajniku ( jak ma koleżanka w ciąży) i przez to problem z jej utrzymaniem, albo jakaś nadżerka, którą lepiej jak najszybciej usunąć co też zwiększy szansę na utrzymanie ciąży

#27 smerfetkahh

smerfetkahh
  • Użytkownik
  • 1292 postów

Napisano 07 luty 2008 - 11:39

Może się okazać, że jest np. cysta na jajniku ( jak ma koleżanka w ciąży) i przez to problem z jej utrzymaniem, albo jakaś nadżerka, którą lepiej jak najszybciej usunąć co też zwiększy szansę na utrzymanie ciąży

Sluchaj jak ktos nie chodzi regularnie do gina to potem wychodza nieprzyjemnosci,cysta czy nadzerka sie z dnia na dzien nie zrobi.Jak sie chodzi co 2 lata to jest to zaniedbanie.Oczywiscie mozna isc do ginekologa zapytac sie itp.ale mi to bylo niepotrzebne bo badam sie regularnie.A im wiecej starania tym mniejsza mozliwosc ciazy nie warto chuchac,dmuchac itp.

#28 Dorotea

Dorotea
  • Użytkownik
  • 1428 postów

Napisano 08 luty 2008 - 09:07

Jak sie chodzi co 2 lata

no co Ty ja chodzę 2 razy w roku.
Kiedyś byłam u lekarza w czerwcu i było ok. a w październiku nadżerka i zapalenie szyjki macicy (ostre).
Przyjaciółka to samo.
Była u lekarza a po ok. pół roku miała cystę na jajniku wielkości 5 złotówki.
To zależy kto ma jaką tendencję do chorób.
Wyznaję zazadę "lepiej dmuchać na zimne"

#29 Ninka

Ninka
  • Użytkownik
  • 1757 postów

Napisano 10 luty 2008 - 04:41

Jako, że ten temat zaczyna nas coraz bardziej dotyczyć rodzi się mnóstwo pytań. W grudniu odstawiłam tabletki, w kwietniu planujemy zrezygnować w ogóle z zabezpieczenia. Czy w związku z tym już teraz powinnam iść do lekarza pierwszego kontaktu zrobić podstawowe badania? Marcin też? Wizyta u ginekologa już teraz jest potrzebna? A co z alkoholem? Już powinnam całkiem odstawić

?

Moze to wyda sie wam glupie,ale ja polecalabym tylko kwas foliowy ja tam sie nie przygotowywalam a co to komunia swieta???jak dzidzius ma byc to bedzie najlepiej o tym nie myslec ;-) z picia mocniejszysz trunkow zrezygnujesz i tak moze nawet ciagnac sie rok,skad wiesz kiedy zajdziesz??ja zylam normalnie,bralam tylko kwas foliowy i przedewszystkim nie myslalam o tym.Ale od dnia kiedy sie dowiedzialam ze jestem w ciazy to wtedy zmienilam tryb zycia ;-) ale wiadomo kazdy robi po swojemu tak samo jak kazdy inaczej wychowuje dziecko ;-)

Pozdrawiam i powodzenia :-D

Masz racje!Nie co sie "przygotowywac" no to?Fakt badania nie za szkodza, kwas foljowy tez!

Ale nie ma co sie jakos specjalnie przygotowywac? :-?
Jak juz bedzie fasolka to wtedy bedzie sie dzialo! :-P
Ja jestem wilka KAWOSZKA BEZ KAWY nie moge rano oka otworzyc a jak zaszlamw ciaze to nie moglam patrzec na kawe :shock: nie wiem jak ja przezylam 9 miechow :shock: bez kawy! :mrgreen:

#30 Dorotea

Dorotea
  • Użytkownik
  • 1428 postów

Napisano 11 luty 2008 - 10:19

Aha jest jeszcze problem z kobietami z niedoborem żeńskich hormonów np. estradiol czy progesteron.
Brak tych hormonów lub ich śladowe ilości w organiźmie nie pozwolą na zajście w ciążę i trzeba je podawać sztucznie wcześniej.
(opinia mojego lekarza).
Ale myślę,że warto zrobić badania hormonalne jeśli ktoś nie potrafi zajść w ciążę lub już wie, że posiada takie schorzenie.
Ja może mam inne niż wy doświadczenia w tym zakresie bo 80% par, które znam nie może posiadać potomstwa lub stara się bez rezultatu :cry:

#31 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3742 postów

Napisano 11 luty 2008 - 10:49

a może mam inne niż wy doświadczenia w tym zakresie bo 80% par, które znam nie może posiadać potomstwa lub stara się bez rezultatu :cry:

Naprawdę aż tak dużo ?? W jakim wieku to są pary ??
"miłość jest ślepa dlatego lubi ciemność"

#32 smerfetkahh

smerfetkahh
  • Użytkownik
  • 1292 postów

Napisano 11 luty 2008 - 11:31

Ale myślę,że warto zrobić badania hormonalne jeśli ktoś nie potrafi zajść w ciążę

jesli nie potrafia,owszem,ale po co robic badania jak sie nawet sie probowalo :-/

#33 Dorotea

Dorotea
  • Użytkownik
  • 1428 postów

Napisano 11 luty 2008 - 12:45

Naprawdę aż tak dużo ?? W jakim wieku to są pary ??

w okolicach mojego wieku czyli po 30-stce choć cztery koleżanki przed 30-stką też się starają i ciągle nic mimo wizyt u specjalisty w tym zakresie :-(
Mnie to coraz bardziej dobija

[ Dodano: 2008-02-11, 12:48 ]

jesli nie potrafia,owszem,ale po co robic badania jak sie nawet sie probowalo

tylko pytanie-ile powinno być tych prób?
Ile się czeka by stwierdzić,że jest już problem?
Lekarze mówią że po roku nieudanych prób jest już problem.
Tylko dla kobiet po 30-stce rok to już długo a każdy rok więcej to znowu problem.
Jeszcze się bardziej dobiłam :-(

#34 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6640 postów

Napisano 20 luty 2008 - 08:56

Ponieważ temat poszedł nie w tym kierunku, wasza dyskusja jest tu co-zrobic-jesli-partner-nie-chce-jeszcze-dziecka-vt928.htm#71385 i tam można kontynuować
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#35 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 16 grudzień 2008 - 20:18

czytałam gdzies ze mozna tez zrobic badanie na cytomegalie.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#36 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7470 postów

Napisano 05 kwiecień 2009 - 22:14

Przejrzałam temacik z racji tego iz coraz bardziej dotyczy mnie

Na pewno po slubie ale juz bylam u lekarza i dostałam nazwe leku ktory ma skladzie kwas foliowy ale jeszcze nie zamierzam łykac . Za dwa tygodnie ide znowu to wypytam co i jak
Myslalam o szczepionce bo rózyczki nie mialam
dobrze , że chociaz z ospa spokoj bo u nas w rejonie panuje
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#37 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13064 postów

Napisano 06 kwiecień 2009 - 21:25

Myslalam o szczepionce bo rózyczki nie mialam

ty nie myśl tylko zrób ... bo jeśli dostaniesz różyczkę (co bardzo prawdopodobne) w ciąży to będzie źle dla Ciebie i maluszka :/

#38 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5282 postów

Napisano 03 lipiec 2010 - 15:06

My w październiku już będziemy starać się o dzidziulka, dlatego ostatnimi czasy mam mnóstwo wątpliwości.
Chciałam kupić w aptece kwas foliowy, tylko nie wiem, czy bez konsultacji z lekarzem mogę go zażywać :roll:
Generalnie to tak jak tu pisałyście - chyba wybiorę się do ginekologa sprawdzić czy wszystko w moim organizmie gra, tyle, że u nas są długie terminy oczekiwania na wizytę... I na pewno czeka mnie wizyta u stomatologa, o zgrozo :shock:
A czy facet teraz już powinien odstawić alkohol i to tak całkowicie? (często chodzimy na jakieś imprezki i wiadomo, że zawsze jakies piwko jest :roll: )
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#39 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4618 postów

Napisano 03 lipiec 2010 - 17:23

kashira, przede wszystkim gratuluję podjęcia decyzji o staraniach :mrgreen: :*

Chciałam kupić w aptece kwas foliowy, tylko nie wiem, czy bez konsultacji z lekarzem mogę go zażywać

Oczywiście, ze tak! Kwas foliowy i tak znajduję się w jedzeniu, w postaci folianów ;-) Przedawkować go się chyba raczej nie da... Chyba, że baaardzo byś się postarała ;-)

chyba wybiorę się do ginekologa sprawdzić czy wszystko w moim organizmie gra, tyle, że u nas są długie terminy oczekiwania na wizytę... I na pewno czeka mnie wizyta u stomatologa, o zgrozo

To akurat rzeczywiście bardzo ważne jest, żeby możliwie jak najbardziej, wyprostować sprawy zdrowotne- wiadomo, że niektóre rzeczy łatwiej przed ciąża wyprowadzić dla ogólnego dobra ;-)

A czy facet teraz już powinien odstawić alkohol i to tak całkowicie? (często chodzimy na jakieś imprezki i wiadomo, że zawsze jakies piwko jest

No tu to ja bym chyba nie przesadzała, bo Twój narzeczony, chyba nie wypija tego alkoholu litra dziennie? Tak wiem, że tak się mówi, że się powinno, ale ja jestem zdania, że wszystko dla ludzi- byle z umiarem. Natomiast oczywiste, że jeśli już będziecie się starać, czy choćby "na próbę" nie zabezpieczać, to Ty powinnaś alkoholu unikać, bo to w ciąży bardzo ważne.

My ogólnie z P. w żaden sposób szczególny się nie przygotowywaliśmy- tyle, że ja musiałam tą swoją nieszczęsna tarczycę wyprowadzić. Jestem zdania, ze po prostu takie nadmierne nastawianie się na "wynik", może złośliwie spowodować blokadę psychiczną, która właśnie w zajściu w ciążę najbardziej przeszkadza.

#40 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 04 lipiec 2010 - 10:32

chyba wybiorę się do ginekologa sprawdzić czy wszystko w moim organizmie gra

to chyba najwazniejsze , ja pewnie bym zrobiła badania na rozyczke i toksoplazmoze, bo nie kazdy lekarz zlecie pewnie takie badania, tak aby byly refundowane. mozna by tez zrobic zwykla morfologie czy nie ma anemii.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko