Kwas można brac spokojnie no i stomatolog ważna sprawa ja poszłam dopiero jak już byłam w ciąży w I trymestrze na szczęście tylko jeden ząb byl do leczenia ale bez znieczulenia bo w I trymestrze nie chca dawać...
powodzenia kaschira
Napisano 04 lipca 2010 - 11:14
Napisano 04 lipca 2010 - 17:12
rozyczke i toksoplazmoze
Napisano 04 lipca 2010 - 17:22
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 05 lipca 2010 - 06:33
A powiedzcie mi jeszcze, czy kwas foliowy powinniśmy zażywać oboje, czy wystarczy, że ja będę łykać?
W pierwszych tygodniach ciąży jego rola jest związana z rozwojem i kształtowaniem się płodu - a zwłaszcza jego układu nerwowego, mózgu i rdzenia kręgowego. Jeżeli przed ciążą i na jej początku poziom kwasu foliowego w organizmie kobiety był odpowiedni, może to znacznie ograniczyć ryzyko wystąpienia u dziecka wad wrodzonych.
Aby być jednak pewną, że dostarczamy organizmowi odpowiednią ilość kwasu foliowego, najprościej jest przyjmować tabletki z witamina B9, jeśli tylko jest jakaś szansa na zajście w ciążę. W tej chwili w Polsce istnieje zalecenie, by kobietom, które potencjalnie mogą zajść w ciążę zapisywać 0.4 mg kwasu foliowego dziennie. Około połowa ciąż jest na ogół niezaplanowana. Dlatego ważna jest suplementacja przed, nawet gdy nie myśli się w danym momencie o dziecku. Bo gdy dowiadujemy się o ciąży, jest to już na ogół 4-6 tydzień, a mózg i rdzeń kręgowy dziecka są już ukształtowane! Na suplementację witaminą B 9 będzie więc za późno...
A jeśli chodzi o Ł. to któraś z dziewcząt pisala, ze alkohol wpływa na jakość plemników i dlatego tak pytam
Napisano 14 września 2010 - 09:16
przed zajściem w ciąże powinnaś odwiedzić:
ginekologa: skontroluje jajniki,macice, zleci cytologie,badanie czystości pochwy i zrobi usg narządów rodnych
alergologa: jeżeli jesteś na coś uczulona musisz ustalić z lekarzem, w jaki sposóbmożesz zminimalizować ryzyko alergiin u maluszka
dentystynawet niewielka próchnica może być żródłem infekcji, a przez okres ciązy odwiedzanie dentysty będzie niewskazane
internisty:jeżeli masz w domu kota(albo ma go ktoś u kogo spędzasz dużo czasu)zrób sobie badania na tyksoplazme(ponieważ u nienarodzonego dziecka powoduje duże wady)
zaszczep się:aby zmniejszyć ryzyko zarażenia i uniknąć powikłań ciążowych zaszczep się przeciwko różyczce i ospie wietrznej (jeżeli nie miałaś w dzieciństwie) najlepiej zaszczepić sie również przeciw grypie i żółtaczce typuB (to szczepienie można zrobić jeszcze ewentualnie w 2 i 3 trymestrze)
dla obojga:
powinniście zrezygnować z alkoholu i papierosów (ale to chyba oczywiste
)
pół roku przed planowanym poczęciemzacznijcie zażywać kwas foliowy
unikajcieprzegrzewania sie w saunie i gorącej kąpieli
i tu uwaga!! to wyczytałam w książce ale czy to prawda to nie wiem "przyszły tata powinien zrezygnować z noszenia w kieszeni spodni telefonu komórkowego. emitowane przez niego fale negatywnie wpływają na kondycje męskich komórek rozrodczych"
![]()
a jak coś sobie przypomne to dopisze
Napisano 14 września 2010 - 11:57
Sajuri napisał/a:
a wy szczepiłyscie sie na np.rozyczke ??
w PL wszystkie dziewczynki w wieku 12-13 lat sa szczepione na rozyczke, a przynajmniej tak bylo jak ja mialam tyle lat
Napisano 14 września 2010 - 15:53
są karty szczepień. jeżeli ty jej nie masz- musi mieć ją twój lekarz rodzinny (w przychodni). trzeba iść się dopytaćkurcze...nie pamietam czy byłam
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 14 września 2010 - 16:07
no wiem ze sa:) ale nie mamSajuri napisał/a:
kurcze...nie pamietam czy byłam
są karty szczepień. jeżeli ty jej nie masz-
musi mieć ją twój lekarz rodzinny (w przychodni
Napisano 14 września 2010 - 16:22
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 14 września 2010 - 17:56
ahamusi mieć obecny
mam wpraweJeżeli nie ma - opierniczasz "miłe" panie w recepcji za bajzel i braki w dokumentach
hłe hłetak dalej, aż dojdziesz do szkolnej higienistki
Napisano 29 września 2010 - 15:41
zazwyczaj jak sie zmienia lekarza to sie zabiera ze soba dokumenty , albo oni przesyłaja , gdzies to musi byctylko który ...bo miałam ich 3
Napisano 10 listopada 2010 - 15:39
Napisano 12 listopada 2010 - 14:51
Napisano 12 listopada 2010 - 15:54
Napisano 13 listopada 2010 - 09:55
??Zeby dziwnie nie zabrzmialo, moze chodzi o kwestie wiekowe
no najwazniejsze sa zrobione jeszcze test na toksoplazmozeub poki co zrob tylko te najpotrzebniejsze, zacznij łykac jakies witaminki i kwas foliowy
Napisano 11 stycznia 2011 - 17:45
jak czytam jakies artykuły albo ogladam program to mowia ze jest to wazne. nie wiem iel takie badanie kosztuje .test na obecność przeciwciał cytomegalii
wiem idiotyczne pytanie , ale co to jest , to takie usg wewnetrzneoraz usg narzadów rodnych??
Napisano 11 stycznia 2011 - 21:21
Test na cytomegalię miałam zrobić przed ciążą, mój gin zalecał, ale nie zdążyłamMam pytanie
czy któraś z Was robiła test na obecność przeciwciał cytomegalii
oraz badania hormonów tj. progresteronu ??
oraz usg narzadów rodnych??
.
Napisano 12 stycznia 2011 - 08:27
| Temat | Podsumowanie | Ostatni post | |
|---|---|---|---|
Jak dbacie o twarz |
|
|
|
Jak ustalić numer księgi wieczystej po adresie lub numerze działki? |
|
|
|
Siłownia. Jak sie ubrać? |
|
|
|
Konsolidacja wszystkich rat w jedną niższą – jakie banki warto sprawdzić? |
|
|
|
Jaki jest obecnie najtańszy kredyt mieszkaniowy? Wasze doświadczenia i porównania |
|
|
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych