papierosy to powinno się samemu z siebie odstawić a nie na rzecz ciąży więc nie wiem o jakie tu przygotowania chodzi
jeżeli planujesz to jasne że najlepiej iść do lekarza przebadać się czy wszystko ok zacząć zdrowiej jeść itp ale na pewno nie nakręcać się i myslec o tym... traktować to wszystko jak by to mialo byc dla naszego dobra tylko bo jak zaczniesz mysleć o tym że wlasnie masz sie starac o dzidzie to marne szanse... wiekszosc z nas to przerabiala ja także i juz myslalam ze ja bezplodna jestem bo za dlugo to trwalo ...
Jak przygotować się do ciąży?
Napisano 20 lutego 2014 - 10:05
Napisano 05 marca 2014 - 11:14
Moja znajoma paliła papierosy przez bardzo długi okres czasu. Z czasem przeniosła podobno na dobry elektroniczny papieros, który paliła, żeby rzucić całkowicie palenie. Ja nie wiem czy to miało jakikolwiek sens zaczynać palić. Ja nie palę i mam się dobrze, niepotrzebne mi to mimo tego, że stresu u mnie dużo. Rzucała bo chciała zajść w ciążę, robiła to dla dziecka. Moim zdaniem to mądre posunięcie ale jaki był sens zaczynać palić?! Według mnie żaden chyba. To tylko strata pieniędzy.
Użytkownik Olenka edytował ten post 05 marca 2014 - 12:38
link
Napisano 14 marca 2014 - 06:49
Ja pierwszych dwóch ciąż nie planowałam więc i przygotowań nie było...a dzieci są...heheheh
Po 30-tce zapragnęliśmy jeszcze jednego brzdąca i wtedy postanowiłam wszystko zaplanować i poczyniłam odpowiednie przygotowania. ![]()
Zaczęłam od wizyty u gina i okazało się,że nie tak prędko,najpierw muszę się podkurować.Po leczeniu...ot takie drobne infekcje niegroźne
...lekarz zalecił szczepienia wszelakie w jednej szczepionce czyli 12 dawek co drugi dzień dawka większa i w rączkę a raczej w ramie
...było tam i coś na toksoplazmoze,na różyczke,hbs,HIV,grypa i inne,których już nawet nie pamiętam.No i ząbki przejrzeć i ewentualnie wyleczyć .Wszystko to trwało kilka m-cy...niecierpliwiłam się ale dzielnie wypełniałam zalecenia.Potem lekarz życzył szczęścia i po 2m-cach normalnych starań stało się
.Ciąża przebiegała ksiązkowo-wzorowo
.Po 31urodziach urodziłam córkę zdrową i dużą...59cm i 4300g
...starania i przygotowania przyniosły ,aż nadspodziewane efekty,czego i Wam kochane z całego serducha życzę. ![]()
Napisano 16 marca 2014 - 08:57
Wedlug mnie powinno sie :
zrobic podstawowe badania
badania na cytomegalie ( ta choroba jest czesto powodem poronien , a przebiega bezobjawowo )
cytologie
odstawic fajki jesli ktos pali
brac kwas foliowy ![]()
badania na toksoplazmoze ( ja robilam )
Napisano 06 maja 2014 - 18:22
W trakcie przygotowań do ciąży należy zrezygnować z wszelkich używek, zadbać o zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną, wykonać podstawowe badania, zaszczepić się na różyczkę (o ile wcześniej na nią nie chorowałyśmy) a także wprowadzić suplementację kwasem foliowym (0,4mg/dzień). Dodatkowo, jeśli chcemy zwiększyć szanse na poczęcie dziecka warto rozważyć stosowanie myo-inozytolu, który pomoże w regulacji gospodarki hormonalnej.
Pozdrawiam.
Ania,
doradca online ...
Użytkownik elizabeth edytował ten post 06 maja 2014 - 18:43
Napisano 11 maja 2014 - 20:04
Moja znajoma paliła papierosy przez bardzo długi okres czasu. Z czasem przeniosła podobno na dobry elektroniczny papieros, który paliła, żeby rzucić całkowicie palenie. Ja nie wiem czy to miało jakikolwiek sens zaczynać palić. Ja nie palę i mam się dobrze, niepotrzebne mi to mimo tego, że stresu u mnie dużo. Rzucała bo chciała zajść w ciążę, robiła to dla dziecka. Moim zdaniem to mądre posunięcie ale jaki był sens zaczynać palić?! Według mnie żaden chyba. To tylko strata pieniędzy.
Wiesz, kwestia po co zaczynać palić jest bardzo indywidualna. Widocznie Twojej znajomej to pomagało w czymś. Ja również nie palę i uważam, że szkoda by mi było na to pieniędzy.
Aniu, a czy wpływ myo-inozytolu jest jakoś potwierdzony naukowo?
Napisano 12 maja 2014 - 20:44
Ja już lata się przygotowuję i dzidziusia nie ma
Napisano 14 maja 2014 - 22:36
A byłaś u lekarza? Czy aby napewno wszystko jest w porządku?
Napisano 19 maja 2014 - 12:48
Ja już lata się przygotowuję i dzidziusia nie ma
lata? to strasznie długo a co lekarze na to ? leczyli cię jakoś?
Napisano 19 maja 2014 - 21:57
Lata się przygotowuję, aktywne próby mamy tak naprawdę od 4 miesięcy, wcześniej brałam kwas foliowy, wyleczyłam wszystkie zęby, zadbałam o zdrową dietę i wagę.
A byłaś u lekarza? Czy aby napewno wszystko jest w porządku?
Póki co kazał się nie martwić.
Napisano 20 maja 2014 - 17:01
no tak jak 4 miesiace to wszystko jest ok. już sie wystraszyłam że "aktywnych starań są lata"
Napisano 25 maja 2014 - 19:25
Nie, ale widziałam, że chce mieć dzieci i dbałam o siebie ![]()
Napisano 25 maja 2014 - 19:43
ale to bardzo pozytywne założenie bo najczęściej kobiety decydują się na dziecko i od razu się o nie starają bez przygotowań. więc super
Napisano 26 maja 2014 - 22:16
Lata się przygotowuję, aktywne próby mamy tak naprawdę od 4 miesięcy, wcześniej brałam kwas foliowy, wyleczyłam wszystkie zęby, zadbałam o zdrową dietę i wagę.
Póki co kazał się nie martwić.
To pewnie tak jest
Będzie dobrze, dobre nastawienie to podstawa.
A myślałaś może o środkach ułatwiających zajście w ciążę?
Napisano 11 lipca 2014 - 13:41
To ja teraz też się staram o dziecko i biorę codziennie tabletki multicode. Posiadają sporą dawkę dobrze przyswajalnego kwasu foliowego oraz kilkadziesiąt innych witamin i minerałów. Tak po za tym to jakoś specjalnie się nie przygotowuję.
Napisano 15 października 2014 - 12:49
W przygotowaniach do ciąży faktycznie najlepszy jest relax. Czasem najlepiej po prostu pójść na zakupy
przynajmniej mi to pomaga ![]()
Napisano 15 października 2014 - 18:40
W jakim sensie pomagają Ci w przygotowaniach do ciąży zakupy bo ja chyba nie rozumiem? ![]()
Lubię czytać!
Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"
Napisano 03 listopada 2014 - 08:32
chyba chodzilo o ogolne odstresowanie sie, nie myslenie ciagle o tym, ze chce sie miec dziecko tylko tez o innych rzeczach, drobnych przyjemnosciach, jak np. zakupy, ja osobiscie uwazam ze warto tez sie dobrze przygotowac, zadbac o diete, aktywnosc fizyczna, witaminy, w tym kwas foliowy,szczegolna uwaga na zdrowie intymne(nawet jesli wszystko jet ok, to zalecane jest profilaktyczne przyjmowanie probiotykow np.provag, w celu ochrony przed infekcjami) i jeszcze zrobienie sobie roznych badan krwi, w tym np. na toksoplazmoze, bo to bardzo niezezpieczna choroba dla plodu
Napisano 14 lutego 2015 - 22:17
Hah napewno do ciąży trzeba się przygotować psychicznie- zmienia się nasze całe życie i ciało. Należy zaplanować wcześniej pokoik dla dziecka, i zakupić odpowiedni zestaw kostetyków. Ja np. posiłkowałam się balsamem ujędrniającym z firmy efektima Pharmacare i dzięki temu nie mam żadnego rozstępu ![]()
Napisano 15 kwietnia 2015 - 09:08
W trakcie przygotowań do ciąży należy zrezygnować z wszelkich używek, zadbać o zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną, wykonać podstawowe badania, zaszczepić się na różyczkę (o ile wcześniej na nią nie chorowałyśmy) a także wprowadzić suplementację kwasem foliowym (0,4mg/dzień).
Witam.
W czasie przygotowań do zajścia w ciążę warto zwrócić uwagę na swoją całą dietę, o czym wspomina tylko ania_inofolic. Ma to znaczenie ze względu na potrzebę dostarczenia organizmowi wszystkich niezbędnych mikro i makroelementów oraz przygotowania go do podźwignięcia trudu ciąży. Dieta bogata w błonnik pomaga uniknąć lub zmniejszyć występujące później w ciąży dolegliwości trawienne (np. wzdęcia, zaparcia), ponieważ jego przyjmowanie reguluje procesy trawienne oraz pomaga usunąć z organizmu wszystkie substancje szkodliwe i toksyny. Tę substancję włóknistą można dostarczać w produktach spożywczych lub poprzez suplementację naturalnymi mieszankami ziaren jak na przykład Błonnik Witalny (/link/. -zachęcam do zapoznania się szerzej z tematem znaczenia błonnika w diecie).
Pozdrawiam serdecznie
Jolanta Piwowarczyk
/..../
Użytkownik Olenka edytował ten post 15 kwietnia 2015 - 09:21