Łykać kwas foliowy i zdrowo się odżywiać.
Jak przygotować się do ciąży?
Napisano 04 lutego 2008 - 22:48
Łykać kwas foliowy i zdrowo się odżywiać.
Napisano 05 lutego 2008 - 12:08
U mnie nawet cienia szansy na dziecko nie ma a ja od ponad roku kwas foliowy jem i alkoholu nie piję.
Chyba muszę iść do lekarza.Coś z moją głową nie tak, choć .............na tyle panuję nad sobą że przestałam do każdego wózka zaglądać ( powód prosty-wszędzie się w tym czasie spóźniałam)
Guest_Kociak_*
Napisano 05 lutego 2008 - 18:31
siostra Ty tam nie wydziwiajale tak się jeszcze zastanawiamy czy troszkę w czasie tego starania nie odłożyć....
Napisano 05 lutego 2008 - 21:46
Napisano 05 lutego 2008 - 23:02
?Jako, że ten temat zaczyna nas coraz bardziej dotyczyć rodzi się mnóstwo pytań. W grudniu odstawiłam tabletki, w kwietniu planujemy zrezygnować w ogóle z zabezpieczenia. Czy w związku z tym już teraz powinnam iść do lekarza pierwszego kontaktu zrobić podstawowe badania? Marcin też? Wizyta u ginekologa już teraz jest potrzebna? A co z alkoholem? Już powinnam całkiem odstawić
Moze to wyda sie wam glupie,ale ja polecalabym tylko kwas foliowy ja tam sie nie przygotowywalam a co to komunia swieta???jak dzidzius ma byc to bedzie najlepiej o tym nie myslec
Pozdrawiam i powodzenia
Napisano 07 lutego 2008 - 11:28
Wiesz.............jak ktoś ma prawie 34 lata jak ja to robi wszytko aby szanse na dziecko kiedyś zwiększyć do maximum.
Lekarz konieczny.
Może się okazać, że jest np. cysta na jajniku ( jak ma koleżanka w ciąży) i przez to problem z jej utrzymaniem, albo jakaś nadżerka, którą lepiej jak najszybciej usunąć co też zwiększy szansę na utrzymanie ciąży
Napisano 07 lutego 2008 - 11:39
Może się okazać, że jest np. cysta na jajniku ( jak ma koleżanka w ciąży) i przez to problem z jej utrzymaniem, albo jakaś nadżerka, którą lepiej jak najszybciej usunąć co też zwiększy szansę na utrzymanie ciąży
Sluchaj jak ktos nie chodzi regularnie do gina to potem wychodza nieprzyjemnosci,cysta czy nadzerka sie z dnia na dzien nie zrobi.Jak sie chodzi co 2 lata to jest to zaniedbanie.Oczywiscie mozna isc do ginekologa zapytac sie itp.ale mi to bylo niepotrzebne bo badam sie regularnie.A im wiecej starania tym mniejsza mozliwosc ciazy nie warto chuchac,dmuchac itp.
Napisano 08 lutego 2008 - 09:07
no co Ty ja chodzę 2 razy w roku.Jak sie chodzi co 2 lata
Kiedyś byłam u lekarza w czerwcu i było ok. a w październiku nadżerka i zapalenie szyjki macicy (ostre).
Przyjaciółka to samo.
Była u lekarza a po ok. pół roku miała cystę na jajniku wielkości 5 złotówki.
To zależy kto ma jaką tendencję do chorób.
Wyznaję zazadę "lepiej dmuchać na zimne"
Napisano 10 lutego 2008 - 04:41
?Jako, że ten temat zaczyna nas coraz bardziej dotyczyć rodzi się mnóstwo pytań. W grudniu odstawiłam tabletki, w kwietniu planujemy zrezygnować w ogóle z zabezpieczenia. Czy w związku z tym już teraz powinnam iść do lekarza pierwszego kontaktu zrobić podstawowe badania? Marcin też? Wizyta u ginekologa już teraz jest potrzebna? A co z alkoholem? Już powinnam całkiem odstawić
Moze to wyda sie wam glupie,ale ja polecalabym tylko kwas foliowy ja tam sie nie przygotowywalam a co to komunia swieta???jak dzidzius ma byc to bedzie najlepiej o tym nie myslecz picia mocniejszysz trunkow zrezygnujesz i tak moze nawet ciagnac sie rok,skad wiesz kiedy zajdziesz??ja zylam normalnie,bralam tylko kwas foliowy i przedewszystkim nie myslalam o tym.Ale od dnia kiedy sie dowiedzialam ze jestem w ciazy to wtedy zmienilam tryb zycia
ale wiadomo kazdy robi po swojemu tak samo jak kazdy inaczej wychowuje dziecko
![]()
Pozdrawiam i powodzenia
Masz racje!Nie co sie "przygotowywac" no to?Fakt badania nie za szkodza, kwas foljowy tez!
Ale nie ma co sie jakos specjalnie przygotowywac?
Jak juz bedzie fasolka to wtedy bedzie sie dzialo!
Ja jestem wilka KAWOSZKA BEZ KAWY nie moge rano oka otworzyc a jak zaszlamw ciaze to nie moglam patrzec na kawe
Napisano 11 lutego 2008 - 10:19
Brak tych hormonów lub ich śladowe ilości w organiźmie nie pozwolą na zajście w ciążę i trzeba je podawać sztucznie wcześniej.
(opinia mojego lekarza).
Ale myślę,że warto zrobić badania hormonalne jeśli ktoś nie potrafi zajść w ciążę lub już wie, że posiada takie schorzenie.
Ja może mam inne niż wy doświadczenia w tym zakresie bo 80% par, które znam nie może posiadać potomstwa lub stara się bez rezultatu
Napisano 11 lutego 2008 - 10:49
a może mam inne niż wy doświadczenia w tym zakresie bo 80% par, które znam nie może posiadać potomstwa lub stara się bez rezultatu
Naprawdę aż tak dużo ?? W jakim wieku to są pary ??
Napisano 11 lutego 2008 - 11:31
Ale myślę,że warto zrobić badania hormonalne jeśli ktoś nie potrafi zajść w ciążę
jesli nie potrafia,owszem,ale po co robic badania jak sie nawet sie probowalo
Napisano 11 lutego 2008 - 12:45
w okolicach mojego wieku czyli po 30-stce choć cztery koleżanki przed 30-stką też się starają i ciągle nic mimo wizyt u specjalisty w tym zakresieNaprawdę aż tak dużo ?? W jakim wieku to są pary ??
Mnie to coraz bardziej dobija
[ Dodano: 2008-02-11, 12:48 ]
tylko pytanie-ile powinno być tych prób?jesli nie potrafia,owszem,ale po co robic badania jak sie nawet sie probowalo
Ile się czeka by stwierdzić,że jest już problem?
Lekarze mówią że po roku nieudanych prób jest już problem.
Tylko dla kobiet po 30-stce rok to już długo a każdy rok więcej to znowu problem.
Jeszcze się bardziej dobiłam
Napisano 20 lutego 2008 - 08:56
Napisano 16 grudnia 2008 - 20:18
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 05 kwietnia 2009 - 22:14
Na pewno po slubie ale juz bylam u lekarza i dostałam nazwe leku ktory ma skladzie kwas foliowy ale jeszcze nie zamierzam łykac . Za dwa tygodnie ide znowu to wypytam co i jak
Myslalam o szczepionce bo rózyczki nie mialam
dobrze , że chociaz z ospa spokoj bo u nas w rejonie panuje
Napisano 06 kwietnia 2009 - 21:25
ty nie myśl tylko zrób ... bo jeśli dostaniesz różyczkę (co bardzo prawdopodobne) w ciąży to będzie źle dla Ciebie i maluszkaMyslalam o szczepionce bo rózyczki nie mialam
Napisano 03 lipca 2010 - 15:06
Chciałam kupić w aptece kwas foliowy, tylko nie wiem, czy bez konsultacji z lekarzem mogę go zażywać
Generalnie to tak jak tu pisałyście - chyba wybiorę się do ginekologa sprawdzić czy wszystko w moim organizmie gra, tyle, że u nas są długie terminy oczekiwania na wizytę... I na pewno czeka mnie wizyta u stomatologa, o zgrozo
A czy facet teraz już powinien odstawić alkohol i to tak całkowicie? (często chodzimy na jakieś imprezki i wiadomo, że zawsze jakies piwko jest
Napisano 03 lipca 2010 - 17:23
Chciałam kupić w aptece kwas foliowy, tylko nie wiem, czy bez konsultacji z lekarzem mogę go zażywać
Oczywiście, ze tak! Kwas foliowy i tak znajduję się w jedzeniu, w postaci folianów
chyba wybiorę się do ginekologa sprawdzić czy wszystko w moim organizmie gra, tyle, że u nas są długie terminy oczekiwania na wizytę... I na pewno czeka mnie wizyta u stomatologa, o zgrozo
To akurat rzeczywiście bardzo ważne jest, żeby możliwie jak najbardziej, wyprostować sprawy zdrowotne- wiadomo, że niektóre rzeczy łatwiej przed ciąża wyprowadzić dla ogólnego dobra
A czy facet teraz już powinien odstawić alkohol i to tak całkowicie? (często chodzimy na jakieś imprezki i wiadomo, że zawsze jakies piwko jest
No tu to ja bym chyba nie przesadzała, bo Twój narzeczony, chyba nie wypija tego alkoholu litra dziennie? Tak wiem, że tak się mówi, że się powinno, ale ja jestem zdania, że wszystko dla ludzi- byle z umiarem. Natomiast oczywiste, że jeśli już będziecie się starać, czy choćby "na próbę" nie zabezpieczać, to Ty powinnaś alkoholu unikać, bo to w ciąży bardzo ważne.
My ogólnie z P. w żaden sposób szczególny się nie przygotowywaliśmy- tyle, że ja musiałam tą swoją nieszczęsna tarczycę wyprowadzić. Jestem zdania, ze po prostu takie nadmierne nastawianie się na "wynik", może złośliwie spowodować blokadę psychiczną, która właśnie w zajściu w ciążę najbardziej przeszkadza.
Napisano 04 lipca 2010 - 10:32
to chyba najwazniejsze , ja pewnie bym zrobiła badania na rozyczke i toksoplazmoze, bo nie kazdy lekarz zlecie pewnie takie badania, tak aby byly refundowane. mozna by tez zrobic zwykla morfologie czy nie ma anemii.chyba wybiorę się do ginekologa sprawdzić czy wszystko w moim organizmie gra
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko