Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Zagraniczne podróże i wycieczki - porady

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
145 odpowiedzi w tym temacie

#21 madzia88

madzia88
  • Użytkownik
  • 2 409 postów

Napisano 26 stycznia 2008 - 11:57

z dziećmi to raczej nie poimprezujemy wszystko organizujemy tak, żeby dzieciaki mogły poszaleć, my na drugim planie jesteśmy

ale tak i tak bedzie swietnie :-D na pewno beda jakies konkursy zabawy dla was wszystkich wieczorkiem :-D

#22 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 26 stycznia 2008 - 12:35

zobaczymy ;-)
póki co trzeba mase rzeczy pokupować :-? walizki, troche ciuszków, jakieś kremy do opalania z wysokimi filtrami, ciekawe czy znajde takie rzeczy na początku maja <hmm></span>

#23 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 26 stycznia 2008 - 14:01

Magdaru, ja dużo słyszałam na temat Egiptu. Nie masz się czego obawiać :) Tylko kilka spraw. Woda - tak jak pisała Madae, tylko i wyłącznie butelkowa. Do tego lepiej przejdź się do apteki, powiedz, że jedziesz do Egiptu, farmaceuta powinien dać Ci jakieś takie leki, które zapobiegają "zemście faraona" - wiem, bo nawet jak byłam w Tunezji to ludzie brali takie coś, żeby ich nie złapało.

Co do wycieczek - radzę się naprawdę zastanowić. Być w Egipcie i nie pojechać zobaczyć piramid i sfinksa...no szkoda by mi było. Ale jak będziesz na miejscu to dowiedzcie się dokładnie jak to ma wyglądać i wtedy zdecydujecie czy dzieci temu podołają, ale myślę, że to nie będzie aż taki wielki problem ;) tym bardziej, że to wcale nie jedziesz pół dnia przez pustynię :) a piramidy znajdują się 2 km od centrum Kairu :D

No i jedna rzecz - uważać na naciągaczy :) których tam nie brakuje :) będą Was zaciągać to każdego sklepu ;) i jakbyście chcieli kupować pamiątki - poszukajcie sklepu ze stałymi cenami, tzw cepelia :D bo jak nawet uda Wam się gdzieś utargować połowę ceny to uwierzcie - w tych sklepach ze stałymi cenami i tak jest taniej :D

I najważniejsze - Madziu Ty sobie nie wymyślaj problemów, tylko ciesz się wyjazdem :D

#24 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 26 stycznia 2008 - 14:07

lepiej przejdź się do apteki,

z tym nie będzie problemu, bo sama w aptece pracowałam, więc koleżanki mi doradzą ;-) zresztą sama co nieco na lekach się znam ;-)

Być w Egipcie i nie pojechać zobaczyć piramid i sfinksa...no szkoda by mi było.

też by mi było strasznie szkoda, ale z tego co się Damian już dowiadywał, to ponoć 6 godz. autobusem przez pustynie :-/ dla dzieci to na pewno byłaby męka, chociaż Mateusz chce piramidy zobaczyć, bo się już troche na ich temat naczytał, więc na pewno się zastanowimy i jak damy rade to się wybierzemy :)

No i jedna rzecz - uważać na naciągaczy

naczytałam się o nich troche w necie w opiniach różnych osób, które były w Egipcie ;-) rzeczywiście trzeba na nich uważać, bo majątek można stracić <bezradny></span>

I najważniejsze - Madziu Ty sobie nie wymyślaj problemów, tylko ciesz się wyjazdem

postaram się :-P ale na serio nie byłabym sobą, gdybym nie pomarudziła i nie szukała problemów :-P tak już mam niestety :->

dzięki serdeczne za rady, na pewno się przydadzą ;*

#25 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 26 stycznia 2008 - 14:16

jeszcze mi się coś przypomniało :-P
skoro woda tylko butelkowana, to co z herbatą albo kawą ?

#26 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 26 stycznia 2008 - 23:57

skoro woda tylko butelkowana, to co z herbatą albo kawą ?

zaopatrzcie się w tzw. minutkę, i jak będziecie mieli ochotę na kawę czy herbatę, to w pokoju sobie zrobicie z wody butelkowanej. ale wątpię, żeby chciało się pić ciepłych napojów w cieplutkim Egipcie ;-)

a ja dalej o tej wycieczce do Sfinksa - jeśli znajomi mają 3-latka, to na ten jeden dzień możecie się rozdzielić oni zostaną ze swoim w hotelu, a Wy wybierzcie się z Matikiem, w końcu to duży chłopak już ;-)

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#27 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 27 stycznia 2008 - 09:03

wątpię, żeby chciało się pić ciepłych napojów w cieplutkim Egipcie

chodzi o śniadanie czy kolację ;-) jakoś nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez kawki :-P

a ja dalej o tej wycieczce do Sfinksa - jeśli znajomi mają 3-latka, to na ten jeden dzień możecie się rozdzielić oni zostaną ze swoim w hotelu, a Wy wybierzcie się z Matikiem, w końcu to duży chłopak już

pomysł niezły, ale problem w tym, że Matik nie potrafi za długo jeździć samochodem, bo mu niedobrze :-/ z tego miejsca gdzie będziemy, jest ponoć grubo ponad 100km do piramid :-? ale narazie nie mówie nie ;-) zobaczymy jak się na miejscu wszystko potoczy :->

#28 Diablica666

Diablica666
  • Użytkownik
  • 1 419 postów

Napisano 27 stycznia 2008 - 10:49

Ja leciałam już samolotem jak miałam 11 lat ;-) byłam wtedy dwa tygodnie na Majorce :-) wspaniałe przeżycie :-) i Magdaru nie masz się czego bać jeśli chodzi o latanie :-) W tym roku może wkońcu polecę do kumpeli na Teneryfę o ile urlop dostanę :-/ .A ty bierz matika i śmigaj na te piramidy i zobaczyć Sfinksa bez tego wycieczka do Egiptu to jak wejście do piaskownicy w upalny dzień :-P
Dołączona grafika

#29 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 27 stycznia 2008 - 20:08

Damian gadał dzisiaj z ciotką, która była w Egipcie niedawno i ona raczej nie widzi Matika w tym autobusie do piramid :-/ mówi, ze dorosłemu ciężko to znieść, a co dopiero dziecku <bezradny></span> no nie wiem, nie ma co teraz gdybać, zobaczymy jak bedzie na miejscu ;-)

#30 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 27 stycznia 2008 - 23:14

mówi, ze dorosłemu ciężko to znieść, a co dopiero dziecku <bezradny></span>

ale ja nie wiem o co chodzi ;) ja jechałam kiedyś nawet do Hiszpanii 2 dni na wczasy razem z rodzicami (dorośli ludzie), inni jechali z małymi dzieciakami i jakoś nikt nie umarł od takiej podróży :) a jechało się o wiele dłużej :P

#31 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 28 stycznia 2008 - 08:47

niby tak, ale nie jechaliście w upale przez pustynię :-P

wyskoczyła nowa opcja - Tunezja :)
właściwie, to na początku myśleliśmy o Tunezji, a później jakoś tak na Egipt zeszło :-P chłopaki (mój Damian i kolega z którym jedziemy) cały czas rozglądają się za jakąś ciekawą ofertą i dzsiaj własnie żona kolegi pisała maila z zapytaniem o Tunezję i wychodzi nas to prawie 1000zł taniej, więc chyba nie ma co się zastanawiać ;-) szukamy wycieczki przez wakacje.pl i takie hotele nam polecili http://www.wakacje.p... ... -2647.html i http://www.wakacje.p... ... -1877.html :) właściwie to nawet nie szukamy typowych hoteli tylko te domki - bungalowy ;-) bo przy nich jest większy obszar, więcej zieleni itd. a my pod kątem dzieci na wszystko patrzymy <bezradny></span> poza tym, że jest taniej to i Faraon się na mnie nie zemści <umieraam></span>

#32 Roszpunka

Roszpunka
  • Użytkownik
  • 1 980 postów

Napisano 28 stycznia 2008 - 11:39

Magdaru, czy Tunezja czy Egipt to i tak szykuje Wam się extra wyprawa!!! Nie przejmuj się tak wszystkim bo osiwiejesz i stracisz całą radość tej przygody.Spokojnie wszystko zaplanujecie. Będzie super!!! Napewno!!! <ookk></span>

#33 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 28 stycznia 2008 - 11:42

Magdaru, czy Tunezja czy Egipt to i tak szykuje Wam się extra wyprawa!!!

wiem wiem ;-) mi jest wszystko jedno gdzie, bo nie byłam ani tu ani tu ;-)

#34 Roszpunka

Roszpunka
  • Użytkownik
  • 1 980 postów

Napisano 28 stycznia 2008 - 11:46

mi jest wszystko jedno gdzie, bo nie byłam ani tu ani tu

To tak jak ja. Mój brat wybiera się w kwietniu do Egiptu w podróż poślubną. Nie znają szczegółów bo poczekają na oferty last minute-jest wtedy dużo,dużo taniej :-P

#35 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 28 stycznia 2008 - 11:59

Nie znają szczegółów bo poczekają na oferty last minute-jest wtedy dużo,dużo taniej

my też właśnie czekamy :) już kilka razy dowiadywaliśmy się co i jak i jest coraz taniej :mrgreen: ci nasi znajomi radzą, żeby poczekać do marca, to wtedy będzie dla nas idealnie, bo ceny już bardzo spadną ;-)

#36 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 29 stycznia 2008 - 14:22

Magdaru, no to jak to nie ma być koniecznie Egipt, to ja poleciłabym Hiszpanię albo Włochy. wiele ładniejsze jak dla mnie :) i więcej można zobaczyć :) ogólnie mi (i chyba nie tylko mi, Ania też się Tunezją nie zachwyciła) podobają się kraje europejskie. no ale może niepotrzebnie mieszam w głowie ;-)

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#37 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 29 stycznia 2008 - 14:27

Madzia81, nie mieszasz ;-) my się na kraje europejskie wcale nie nastawiamy, bo są droższe, ze względu na to, że euro stoi drożej niż dolar <bezradny></span> mój brat jedzie do Włoch i wyszło ich na osobę 2800zł :-/ a nam teraz za Tunezję zaproponowali 5000zł z kawałkiem na 3 osoby, więc różnica ogromna :-> poza tym Damian chce się po prostu najzwyczajniej w świecie przez 2 tyg. pobyczyć :-P na jakieś zwiedzanie itp. przyjdzie czas jak Matik podrośnie ;-)

#38 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 29 stycznia 2008 - 14:49

okej :) b chciałam jeszcze Chorwację proponować ;-)
jakby któraś chciała się do niej wybrać - to pytać, my z Anią ekspertki w tej dziedzinie ;-)

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#39 madzia88

madzia88
  • Użytkownik
  • 2 409 postów

Napisano 29 stycznia 2008 - 14:51

okej b chciałam jeszcze Chorwację proponować
jakby któraś chciała się do niej wybrać - to pytać, my z Anią ekspertki w tej dziedzinie

to fajnie mi sie podoba Hiszpania i Wlochy :-D

#40 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 29 stycznia 2008 - 14:55

mnie jeszcze koleżanka do Bułgari ciągnie, ale jak się już z jednymi znajomymi umówiliśmy to nie możemy tak zmieniać co chwile, Bułgaria może za rok :-P a Chorwacja też by mi się marzyła :-> no ale nie można mieć wszytskiego naraz <bezradny></span>