Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

wegetarianizm

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
196 odpowiedzi w tym temacie

#81 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 10 stycznia 2012 - 21:44

A margaryna roślinna to chociażby "planta" ;-)

a kasia :?: czy tams a dodatki masła ??? bo wiem ze margaryny to zazwyczaj utwardzone tłuszcze , które tez do zdrowych nie naleza <bezradny></span> Jasminka jesli moge zapytac , a przyrzadzasz mieso , tak jak AgnieszkaT dla innych , czy jak robisz obiad to jeden czy dla twojego połówka jest schabowy :P

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#82 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 10:54

a kasia :?:

Kasia i większość margaryn ma często w swoim składzie serwatkę. Wegetariańska jest ale wegańska już nie.

bo wiem ze margaryny to zazwyczaj utwardzone tłuszcze , które tez do zdrowych nie naleza <bezradny></span>

Podobno zatykają żyły i w nadmiarze powodują choroby związane z układem krwionośnym.

Skład przykładowej margaryny:
* Oleje
* Tłuszcze roślinne
* Woda
* Serwatka
* Mono
* Digicerydy kwasów tłuszczowych
* E322 Lecytyna
* Sól
* E330 Kwas cytrynowy
* Aromat
* Annato
* Witaminy a

Jasminka jesli moge zapytac , a przyrzadzasz mieso , tak jak AgnieszkaT dla innych

Nie przyrządzam mięsa dla nikogo.
Jeśli ktoś do nas przychodzi to zawsze jada to co my i nie ma z tym problemu.
Raz tylko jak "teściowa" do nas przyjechała (na całe dwa dni) to naprzywoziła sobie pół lodówki kotletów, parówek i innego mięsa żeby z głodu u nas nie umrzeć :lol:

czy jak robisz obiad to jeden czy dla twojego połówka jest schabowy :P

Połówek jest wegetarianinem :mrgreen:

#83 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 19:41

Połówek jest wegetarianinem :mrgreen:

nie wiedziałam , to fajnie sie dobraliscie , nie bede pytac co jadło by dziecko gdyby sie wam trafiło :D

Kasia i większość margaryn ma często w swoim składzie serwatkę. .

dzis czytałam na margarynach i faktycznie czysta była tylko planta.
tak sobie dzis pomyslałam , jakby ktos miał miec jakis atak po produktach mlecznych albo jajkach , to jeszcze bardziej by sie ograniczał niz weganie , dzis zauwazyłam z nawet na soli czosnkowej jest napis ze moze zawierac sladowe ilosci jaj ;-)

#84 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 19:46

dzis zauwazyłam z nawet na soli czosnkowej jest napis ze moze zawierac sladowe ilosci jaj

hehe, często takie napisy oznaczają, nie tyle, że do produkcji uzywano jaj, tylko, że jaja były obecne np w tym samym miejscu gdzie odbywała się produkcja czegoś w tym wypadku soli czosnkowej ;-)
I taki napis jest "usprawiedliwianiem się" producenta, tak na wszelki wypadek, np alergii ;-)

Ale fakt, osoby z uczuleniem na rzeczy białko zwierzęce mogą mieć naprawdę większy problem <bezradny></span>
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#85 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 19:54

tylko, że jaja były obecne np w tym samym miejscu gdzie odbywała się produkcja czegoś w tym wypadku soli czosnkowej ;-)

czasem jest napisane w zakladzie uzywa sie jaj selera itp.

le fakt, osoby z uczuleniem na rzeczy białko zwierzęce mogą mieć naprawdę większy problem <bezradny></span>

no dokladnie.

#86 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 20:46

Dziś zrobiłam te naleśniki z soczewica.
Pycha. tylko, że ja podałam je jak krokiety z sosem pomidorowym :)

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#87 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 21:07

tylko, że ja podałam je jak krokiety z sosem pomidorowym

że się zapytam, jak? Ja krokiety daje tylko do barszczu :->

#88 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 21:11

Jak nałożyłam farsz na naleśniki, złożyłam je w kopertę, zapiekłam na patelni (bez bułki - jak kotlety) i polałam sosem pomidorowym (zrobionym z koncentratu na zasmażce)

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#89 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 21:23

Tak jeszcze nie jadłam, ale spróbuję. Kurde nie mogę czytać o jedzeniu bo znowu bym cos zjadła.

#90 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 20 lutego 2012 - 15:45

Ja mam takie pytanko
Czym moge zastapic mieso ? ktore źle znosze w ciazy. Wiem że fasolka czerwona, szparagowa. Cos jeszcze ? soczewica ? i cos poza nia ?
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#91 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 21 lutego 2012 - 12:22

Sajuri, przede wszystkim soja i wszelkie produkty z niej zrobione. Są do kupienia gotowe kotlety albo granulat, który możesz dorzucić do czego tylko chcesz.

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#92 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 21 lutego 2012 - 12:36

przede wszystkim soja

soja owszem, ale nie w ciąży ;-)
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#93 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 21 lutego 2012 - 12:43

ale nie w ciąży

<co></span>

Generalnie wszystkie strączkowe - groch, soczewica, ciecierzyca. Można z tego robić zupy, kotlety, pasty - wszystko. No i orzechy ;-)

Jeśli jesz nabiał - sery, jajca, mleko to o białko nie ma się co martwic, bo tam tego w cholerę.

#94 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 21 lutego 2012 - 12:44

Madź, nie można w ciąży soi jeść??

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#95 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 21 lutego 2012 - 22:28

halynka, LadyNefretete, raz na ruski czas spoko, ale nie przede wszystkim i nie codziennie (mówimy o ciąży oczywiście).

Po pierwsze soja zawiera genisteinę, której wysoki poziom w diecie kobiet ciężarnych jest podejrzewany o zwiększanie ryzyka wystąpienia u niemowląt ostrych białaczek szpikowych (AML) stanowiących ok. 15% z całkowitej zachorowalności niemowląt na białaczki (34/milion urodzeń w USA).
wikipedia

Po drugie soja spożywana w nadmiarze, może zaszkodzić dziecku ze względu na dużą zawartość hormonów roślinnych - fitoestrogenów.
poradnikzdrowie.pl
Kobieta dostarcza sobie dodatkowych estrogenów, których w ciąży i tak ma dużo.

Są do kupienia gotowe kotlety

Tak zwane teksturowane produkty sojowe, jak proteina i z niej pochodzące kotlety sojowe, makarony, pasztety czy też mleko sojowe są wytwarzane w przebiegu wielostopniowych procesów chemicznych w kadziach i instalacjach aluminiowych, z użyciem kwasów i zasad, których resztki pozostają w produkcie.
zdrowazywnosc.biz.pl

I oczywiście często zjadamy soję nieświadomie, bo jej śladowe ilości są już chyba wszędzie <bezradny></span>
I nie żebym była jakimś wrogiem soi, bo uwielbiam, ale w ciąży bym się wstrzymała.
Sorry, że tak źródłami rzucam jak opętana, ale, żeby nie było, że z wiatru to sobie wzięłam.

I Sajurka, jeśli będziesz karmić piersią to też soi unikaj, bo lubi uczulać :-P
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#96 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 23 lutego 2012 - 15:51

dziekuje dziewczynki za porady. To sobie teraz musze znalesc jakis przepis na kotlecik z np.

soczewica, ciecierzyca

chyba ze ktoras z Was zna - sprawdzony ?

Madź, dzieki za przestroge :-P
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#97 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 23 lutego 2012 - 16:05

chyba ze ktoras z Was zna - sprawdzony ?

hm.. w sumie ja nie mam sprawdzonego, ba zawsze gotuję jakieś strączkowe, podsmażam cebulkę, jak mam do dodaję pokrojone i podduszone pieczarki, robię z tej mieszaniny masę (łapą, coby szybciej było), obtaczam w jajcu, bułce i smażę ;-)

Można wbić jajo, żeby masa była taka bardziej kleista i się nie rozcapirzała, i dodać jakie tam lubisz zioła, ja często jak mam to albo na ostro albo z pietruszką ;-)

#98 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 23 lutego 2012 - 16:57

Sajuri, a kotlety z jaj? takie same jak z miesa mielonego tylko zamiast miesa ugotowane jajko.
Ja dodaje pietruszke albo koperek i sa pycha 8-)

#99 gargamelka

gargamelka
  • Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 25 marca 2012 - 12:18

od razu piszę - nie jestem wege i raczej nigdy nie będę. chociaż uwielbiam wegetariańskie i wegańskie jedzenie i w mojej diecie generalnie jest niewiele mięsa.

byłam wczoraj na wegańskiej imprezie u koleżanki-weganki. fajnie wyszło, bo każda z nas przyniosła coś do jedzenia i każda z nas starała się zrobić coś wegańskiego - wiele z nas pierwszy raz w życiu.

impreza niesamowita. dawno nie byłam na imprezie, na której byłoby tyle tak różnorodnego i świetnego jedzenia. i wszystko wegańskie, tylko i wyłącznie z produktów roślinnych. były pierożki z kapustą, wege gołąbki, pasty z cieciorki, ze słonecznika, kuleczki orzechowe, sałatki, sama nie wiem co jeszcze, bo tyle tego było.
ja zrobiłam babeczki nadziewane musem z owoców leśnych - też totalnie wegańskie, wyszły świetne - a bez jajek i mleka.

tak się chciałam tym podzielić. Bardziej kieruję swojego posta do mięsożerców, niż do wege, bo wege to wszystko wiedzą :D
naprawdę zebrało się 10 bab, w tym tylko jedna weganka, zrobiły wegańską imprezę na 12 fajerek :)

#100 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 20:04

wlasnie czytam ksiazke o wegeterianizmie , ksiazka ma 20 lat , dlategonm nie było np slowa o soczewicy , a wiem ze to tez produkt wysokobiałkowy i jest w tym stylu odzywiania , ale wtedy pewno truno dostepna i niepopularna ;)

kilka rzeczy mnie zastanowilo a czasem rozbawiło i teraz pytania do niejadaczy miesa :
:arrow: czy ortodosyjni wegetarianie nie palą :?: czy to juz daleko idaca ideologia i jak ktos fiskuje na punkcie zdrowia to wtedy tez odrzuca palenie <hmm></span>

po drugie czy wegetarianie faktycznie mniej spozywaja slodyczy , tzn ze maja mniejszy apetyt na nie :?:

i cos co mnie rozbawiło , ale jesli to prawda to prosze mnie oswiecic : ze wegetarianie maja mniejszy popęd <umieraam></span>

autorka chyba troche jest odchylona bo w swoich teoriach zaleca zero sexu podczas ciazy i karmienia :mrgreen: tak od wegetarianizmu doszla do dzieci i ich wychowywania ;-)

poza tym ciekawa ksiazka pozwalajaca inaczej na pewne rzeczy spojrzec , nie odrzuci mnie od miesa , ale sa fajne opisy jak komponowac posiłki no i troche fajnych przepisów ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych