Witam, chodzimy z żoną na terapie do psychologa bo jak w każdym małżeństwie tak i u nas bywa róznie. Na ostatniej sesji lekarz podpowiedział ze może przyczyn konfliktów należy upatrywać w jej uwielbieniu do zakupów. Jak się nad tym zastanowić to zgadzam się w pełni więc zacząłem czytać artykuły o zakupoholizmie, fora itd. Uważam że żona jest uzależniona, jeszcze o tym nie rozmawialiśmy bo chciałbym wpierw przygotować metody walki, może jakieś terapie? Pomożecie cos?
Jak walczyć z zakupoholizmem?
Napisano 06 kwietnia 2017 - 08:02
Napisano 10 kwietnia 2017 - 07:44
Wiesz co sądzę na ten temat? Że jesteś współuzależniony ale to normalne, bo widać że bardzo kochasz żonę i chcesz jej pomóc na wszelkie możliwe sposoby. Polecam poczytać sobie fachowe publikacje - wpisać w google np. ośrodek oaza i tam na stronie dowiesz się co tak na prawdę możesz zrobić, bo jak zaczniesz leczyć ją na własną rękę i nieumiejętnie rozmawiać to wywołasz tylko większe problemy. Pozdrawiam.
Napisano 10 kwietnia 2017 - 12:26
Moja dobra znajoma była w ośrodku Oaza bo rodzina już nie dawała sobie z nią rady. Mają dużo pieniedzy wiec nawet nie zauważali problemu do czasu aż zaczęła uciekać w alkohol. Gdyby zareagowali wcześniej to zapewne dałoby się tego uniknąć ale koniec końców udało jej się wyzdrowieć, dziś trzyma się naprawdę dzielnie i jest już inną osobą.
Napisano 10 kwietnia 2017 - 13:47
Skąd się biorą takie odpały u ludzi? Nie wiem jak się musi w głowie poprzewracać żeby stracić kontrolę nad swoim życiem do tego stopnia.
Napisano 11 kwietnia 2017 - 07:21
Pożyjesz trochę to sama zobaczysz. Psychika ludzka jest bardzo skomplikowana czasem nawet nie musi się nic wielkiego wydarzyć żeby pojawił się problem w postaci uzaleznienia. Na twoim miejscu nie używałabym takich słów w stosunku do chorych bo nie wiesz co Ciebie moze spotkać.
Napisano 12 kwietnia 2017 - 07:45
Dziękuję za odpowiedzi, wygląda na to że mam bardzo dużo wspólnego z osobą współuzaleznioną. Pewnie czeka nas wspólne leczenie i na pewno będę namawiał żonę żeby tylko wszystko miedzy nami wróciło do normy.
Napisano 25 kwietnia 2017 - 11:49
Cóż to się zdarza coraz częściej, bo żyjemy w świecie materialistycznym nastawionym na konsumpcjonizm. Ja też nie raz przesadzam z zakupami, kupując coś co wcale tak naprawdę mi nie jest potrzebne a jest zachcianką i tutaj właśnie warto zacząć. Oznaczyć produkty jako potrzeby i zachcianki. I zacząć kupować najpierw te potrzebne, a zachcianki ograniczyć. Co nie jest łatwe oczywiście.
Miłego dnia
Napisano 01 maja 2017 - 18:34
Nie wychodzić z domu.
Napisano 12 grudnia 2018 - 07:34
Moim zdaniem tu potrzebna jest pomoc psychologa, poradni jakiejś. Zajrzyjcie na Ranking ośrodków terapii , na pewno znajdziecie to, czego szukacie. Dodam także, że osoby prowadzące taką jednostkę pomagającą wyjść ludziom z dołka psychicznego, czy uzależnienia, powinny się wpisać. Dzięki temu więcej osób do Was trafi i dowie się, jak świetnym ośrodkiem jesteście.
Napisano 04 marca 2025 - 21:41
Najlepiej skierować się do specjalisty. Może psycholog od uzależnień kielce jeśli mieszkasz w tej okolicy. Chociaż w tym ośrodku można zostać na takie kompleksowe leczenie i być cały czas pod okiem wykwalifikowanego personelu. Wydaje mi się, że takie terapie mają największą skuteczność, bo jest się odciętym od pokus.
Napisano 12 marca 2025 - 15:54
Najlepiej zdecydować się na terapię uzależnień. Możliwości jest bardzo dużo - ja polecam od siebie takie rozwiązanie jak Poradnia Empatio: https://empatio.pl/ . Tam pracują naprawdę świetni specjaliści z tej dziedziny.