Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Poród

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
648 odpowiedzi w tym temacie

#421 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 06 września 2013 - 14:29

Strach też jest i to wielki na pewno,

u mnie bardziej przewazał chyba strach o dziecko niz sam porod. Oczywiscie nie bede pisac ze jaka to ja bylam wyluzowana i nie myslalam czy dam rade, jak to jest, i ze nie balam sie.
Plus byl taki ze byl maz - cudowny czlowiek ktory dal mi wsparcie, siłe, otuche, zajal sie mna, pomagal poloznym, i pierwszy mial maluszka na raczkach
polozne tez fajne. Mile , ale kiedy trzeba - daly kopa.Bo mna czasem trzeba potrzasnac :lol:
Sala ( do porodu rodzinnego )super ! zupelnie inna, lepsza, ladniejsza niz ta ogolna.
Ja wogole polecam rodzinne porody. Oczywiscie..nic na sile.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#422 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 06 września 2013 - 20:32

Ja to w ogole chyba dziwna jestem, bo pomimo bolu, bardzo milo i chetnie wracam do wspomnien z porodu.
Bolec bolalo, ale kiedy dostalam Okruszka na rece zapomnialam i pozniej juz tez tylko troche bolalo.
Porod jest latwy, porownujac z wychowaniem dziecka :lol:

Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,

zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,

nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -

byłam gotowa za Ciebie umrzeć... 

#423 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 07 września 2013 - 08:57

Ja to w ogole chyba dziwna jestem, bo pomimo bolu, bardzo milo i chetnie wracam do wspomnien z porodu.

? czemu dziwna ? chyba kazda kobieta milo ( mimo bolu jaki byl ) wspomina porod milo
My z mezem czesto o nim rozmawiamy, wspominamy ;) O bolu sie szybko zapomina.
I jak piszesz porod to pikus do wychowania :P

#424 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 08 września 2013 - 20:29

? czemu dziwna ? chyba kazda kobieta milo ( mimo bolu jaki byl ) wspomina porod milo

Ja tam porodu miło nie wspominam. Nie dość, że trwał on bardzo długo, to jeszcze pod koniec wystąpiły komplikacje i wylądowałam na sali operacyjnej. Kocham moje dziecko nad życie, jednak sam poród nie był dla mnie wspaniałym przeżyciem.
"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza." Konficjusz

#425 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 11 września 2013 - 14:07

Melodia nie nastawiaj sie tak negatywnie ....wiaomo bolec bedziec, no musi.
Ale dasz rade.
Mnie przy porodzie pomagalo : maz, pozycja w kuchni,i oddychanie ;) To ostatnie przy skurczach bardzo.
A kolezance we wstepnej fazie pilka.
Pozniej wiele zalezy od Ciebie abys odp parła !

#426 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 12 września 2013 - 08:49

ojjjjjj raczej nie....

Moja kolezanka rodziła 18 godzin, bez znieczulenia, przy czym personel wydzierał się na nią, ze tak długo to trwa, bo nie chce tego dziecka urodzić, i że jak się coś stanie, to będzie jej wina :shock: W końcu "zlitowali" się i zrobili cc- jakby poczekali jeszcze chwilę, to by Amelka w tej chwili po świecie nie chodziła... Wiec niektórych porodów nie da się milo wspominać. Jednak jestem zdania, że są to odosobnione wypadki ;-)

Poza tym tak naprawdę nigdy nie wiadomo jak poród będzie wyglądał <bezradny></span>

Melodia może się okazać, że się bardzo szybko uwiniesz, naprawdę nie stresuj się na zapaś. Dasz radę bo musisz, a tak naprawdę, wszystko okaże się już w trakcie.

A propos powyższego opisu- choć to nie ten temat- dlatego jestem za porodami rodzinnymi- gdyby moja koleżanka miała wtedy kogoś ze sobą, nikt nie odważyłby się jej tak traktować- tym bardziej, że szpital w którym rodziła, ma bardzo dobre opinie...

#427 smoczkowa

smoczkowa
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • LokalizacjaMiasto :D
  • Wzrost:156
  • Włosy:ciemne
  • Stan:wydana za mąż :)
  • Partner:M...
  • Nastrój:Neutralna
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 12 września 2013 - 11:47

A propos powyższego opisu- choć to nie ten temat- dlatego jestem za porodami rodzinnymi- gdyby moja koleżanka miała wtedy kogoś ze sobą, nikt nie odważyłby się jej tak traktować- tym bardziej, że szpital w którym rodziła, ma bardzo dobre opinie...

ojj takk. Ważne aby był ktoś kto potrząśnie lekarzem i persolenem. Bo kobieta jest wtedy bezsilnna i samej trudno coś wywojować.

Melodia mnie teraz tez czeka poród siłami natury a raczej moimi bo natura tu nie pomaga. Z początku walczyłam z myślami i chciałam koniecznie cc, ale teraz wiem i juz jestem pogodzona z tym ,że trzeba urodzić i tak i tak. I wiem ze SN bedzie lepsze, wyidę zaraz do domu , będę bardziej na siłach , A mam Tomka i muszę być w formie , nie mam czasu na lezenie tydzien w szpitalu ;)

Melodia czasami warto tez posłuchac opowieści o szybkich porodach moja siostra 2 dzieci urodziła szybciej niz ja jedno i po 6 godzinach juz normalnie funkcjonowała. Córkie rodziła 3,50min od 1 skurczu a synka 3 godziny. Wiec można.

Wierze , ze i mi się uda to razo , M bedzie ze mną wrazie coś by się działo :)

Love Love Love

#428 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 17 września 2013 - 15:35

Melodia czasami warto tez posłuchac opowieści o szybkich porodach

racja;) A najlepiej nie sluchac i czytac wogole :-P bo kazdy porod inny.
Ja bylam pewna ze bede rodzic dlugo. A tu prosze ;) porod tzw ekspresowy :lol: gdybym miala jechac do Krk jak zamierzalam to moze i bym nie zdarzyla .

A propos powyższego opisu- choć to nie ten temat- dlatego jestem za porodami rodzinnymi- gdyby moja koleżanka miała wtedy kogoś ze sobą, nikt nie odważyłby się jej tak traktować-

tu sie zgadzam, pewnie dlatego ze byl moj maz bardziej sie liczyly..

#429 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 18 września 2013 - 09:10

Ja znowu chyba zaczelam sie bac :-|
Wczoraj na zajęciach byl wlasnie temat dotyczący samego porodu i jego etapów.

Położna mówiła,ze jeśli zaczynają się skurcze to nie jechać od razu do szpitala,tylko wziąć np ciepłą kąpiel, i ze wszystko na spokojnie :roll:

Jak na spokojnie ,skoro nie będę wiedziała na pewno z którymi skurczami mam już wychodzic. :?: Przecież ja będę tak przerażona ,ze każdy głupi maly ból ,będe traktować jak "juz" . Wiem,ze musza być regularne,ale jak w tym wszystkim zachować zimna krew :?: tego sie boje :roll:
Najchetniej w dniu terminu w nocy o polnocy ,chcialabym byc pod opieka w szpitalu :lol:
Mozecie napisac, ktory etap porodu byl dla was najcięższy? Położna mówiła, ze bardzo ciezki jest ten moment pojawienia sie główki , bo ja najtrudniej wypchac, prawda?

Poza tym z takich pierdolek to wczoraj pokazywala nici i igle ,ktorymi zszywa sie krocze , oraz igle do zakladania tego calego wenflonu ( nigdy tego nie mialam, nigdy nie bylam w szpitalu niz tylko na badania),ale jak zobaczylam ta dlugasna igle to mi sie zrobilo lekko slabo.
to Ja sie chyyba nie nadaje do porodu jak mnie takie cos przeraza :roll:

iv09i09kftvt0mdm.png

#430 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 18 września 2013 - 09:33

Melodia19, po pierwsze- nei nastawiaj sie, że urodzisz w terminie- to jest przybliżona data- +/- 2 tygodnie to norma.

Po drugie- spędziłam 3 dni przed porodem w szpitalu i pewnie większość rodzących się ze mną zgodzi- w domu jest bezpieczniej, przyjemniej, wygodniej. Możesz przyjąć dowolna pozycje, telewizje pooglądać, książkę przeczytać, odwrócić uwagę. W szpitalu jesteś Ty, KTG i inne rodzące...

Daleko masz do tego szpitala?

Dla mnie najtrudniejsze było rozkręcanie się skurczy- ponieważ ja miałam wywoływany oxo i to bardziej podobno boli <bezradny></span> Potem było znieczulenie, a na końcu, parcie, to już luzik dla mnie- raz się wydarłam :lol:

I co prawda to sie tak łatwo mówi, ale TYCH skurczy, naprawdę nie da sie z niczym pomylić.

Ale jeśli myślisz, że w szpitalu będziesz się czuć lepiej, to możesz się zgłosić- nie odeślą Cię, bez obaw.

#431 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 18 września 2013 - 09:43

po pierwsze- nei nastawiaj sie, że urodzisz w terminie- to jest przybliżona data- +/- 2 tygodnie to norma.

Wiem, wiem. Tylko pisze ,chciałabym być pod opieka jak juz sie zacznie ,a nie tak z zaskoczenia w domu. Tam przynajmniej wiedzieliby co ze mna robic, bo ja w domu mogę być tak spanikowana,ze nie będę miec o tym pojęcia. <bezradny></span>

w domu jest bezpieczniej, przyjemniej, wygodniej. Możesz przyjąć dowolna pozycje, telewizje pooglądać, książkę przeczytać, odwrócić uwagę. W szpitalu jesteś Ty, KTG i inne rodzące...

dokladnie to samo mowila polozna. Tylko jak tu spokojnie pooglądać tv jak wiesz ,ze coś sie zaczyna i ze w każdej chwili moze cos sie zaczac dziac większego.

Daleko masz do tego szpitala?

tylko 5 minut autem.

iv09i09kftvt0mdm.png

#432 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 18 września 2013 - 09:51

tylko 5 minut autem.

To czego Ty się boisz? ;-) Zdążysz na pewno, nie panikuj :*

ze w każdej chwili moze cos sie zaczac dziac większego.

Melodia19, to nie jest tak, że masz trzy skurcze i główka wychodzi- wiem, ze wiesz, ale mimo wszystko ;-) To trwa, choć każdy poród jest inny.

Tam przynajmniej wiedzieliby co ze mna robic, bo ja w domu mogę być tak spanikowana,ze nie będę miec o tym pojęcia.

Melodia19, ale oni nie będą Cie uspokajać, tylko podłączą pod KTG i zostawią samą... To jest tak, że jak jest początkowa faza, to i tak sobie leżysz sama czy chodzisz i nikt się Toba nie zajmuje- tylko co jakiś czas Cie badają <bezradny></span>

#433 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 18 września 2013 - 10:14

Melodia19, mialam takie obawy jak ty, ze nie rozpoznam czy to juz. Ale nie da sie tego pomylic. Skurcz jest mocny.
Najgorszy etap to koncowka -parcie

ylko 5 minut autem.

a to luz. ;)
Bedzie dobrze. latwo sie mowi, samo mialam te wszystkie leki co ty. Wiec Ci z doswiadczenia pisze ze bedzie ok, i pozniej sama bedziesz innym forumka radzic ze nie ma sie co zamartwiac :-P

#434 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 18 września 2013 - 11:04

Melodia19, zgadzam się z Marzycielka24, i Sajuri, dziewczyny mają świętą rację , ja maiłam daleko do szpitala z trzy km lub więcej i zdążyliśmy Ty masz na prawdę blisko , w razie czego możesz karetę wezwać jakby już wybiła godzina zero , powiem Ci że ja mam trzy porody za sobą i dałam sobie radę .. Naszą pierwszą córeczkę w 2011 roku urodziłam , drugą w 2012 i dałam sobie radę to i Ty sobie poradzisz ;-)
Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#435 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 18 września 2013 - 12:42

Melodia tak ja babeczki pisza, tych skurczy nie da sie pomylic z niczym innym ;-) Sama przeciez rodzilam pierwszy raz i nie wiedzialam co i jak.

Ale mowie ci w domu jest na 150% lepiej. Tak jak Marzycielka pisze, jak sie zglosisz i nic nie bedzie sie jeszcze dzialo, to podlacza pod ktg i pojda sobie. A dla mnie najgorsza bylaby samotnosc z tych momentach.

Ja z takimi "bolacymi" skurczami chodzilam na dobra sprawe caly dzien i noc przed porodem. Ale ja glupia sie jeszcze na zakupy wybralam :-P i miedzy stoiskami z warzywami, a miesem musialam przystawac, zlapalc sie meza lub wozka na zakupy (co mialam pod reka :lol: ) bo mnie skurcz lapal. Ja boje sie szpitali, lekarzy nienawidze, dlatego ociagalam sie z jazda do szpitala. W domu czulam sie bezpieczniej. Moglam sobie pol nocy po domu chodzic i na czas skurczy przystawac lub przyklekac przy krzesle czy kanapie i czulam sie ok.
A kiedy juz dojechalismy do szpitala, mialam rozwrcie na 7cm i po pol godz juz pelne.

Jesli chodzi o moment, ktory byl najgorszy, to tak jak Marzycielka pisze, wtedy kiedy podlaczyli mi oxytocyne :roll: . Matko co to byly za skurcze :roll:

#436 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 18 września 2013 - 15:15

Melodia19 Nie zamartwiaj się na zapas.
Masz 5 minut drogi do szpitala to zdążysz nawet jakby dziecko już wychodziło :lol:
Najpierw skurcze są rzadko ja pojechałam jak były co 5 minut i żałuje że dłużej nie czekałam, ale ja miałam kawałek do szpitala ;)
W domu tak jak nikus pisze możesz robić co chcesz a w szpitalu to w szpitalu. Nie położysz się co chwile ci podkładają to piłkę to jakieś przysiady to kręcenie biodrami ... W domu możesz się odświeżyć itd... I wszystko spokojnie.
Jak wody odejdą to trzeba jechać, ale jak dostaniesz skurczy regularnych to weź prysznic i sprawdź czy czasem nie miną po prysznicu, po odpoczynku ;) Może to być fałszywy alarm ;)
Dla mnie najgorszym momentem było końcowe rozwieranie i pierwsze parte ;)

#437 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 18 września 2013 - 17:40

Piszecie, że szpital do porodu to kilka minut od domu, kilka kilometrów. Ja mam u siebie w mieście szpital, ale wolałabym wybrać inny oddalony o ok.40 km. Co myślicie o tym pomyśle? Warto ryzykować? Zdążymy?

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#438 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 18 września 2013 - 19:09

halynka, ja Ci tu nie doradze. Bo ja planowo mialam rodzic w Krakowie, to godzina jazdy autkiem jakas. Rano skurcze sie zaczely( nieregularne ) ale ja nie bylam na sto procent pewna czy to TO. ( moze dlatego ze ja przez cala ciaze mialam pobolewania jak na @ ) Doszła 19 i maz mowi jedziemy.( tu juz skurcze byly takie ze w ich czasie mowiłam AŁŁA :lol: i nie da sie ich ..przegapic ) Pojechalismy jednak do siebie. I dobrze. Jak przyjechalam to juz bylo 7 cm rozwarcia, do Krk bym nie zdarzyla. Zreszta ja nie zaluje ze rodzilam u siebie...znalam juz polozne, lekarzy. Bylam wkoncu w tym szpitalu w ciazy pare razy;/
Ale mysle ze dziewczyny Ci tu doradza ze tak, ze zdarzysz, ze jak wyczujesz ze TO juz to, to pakujesz sie i jedziecie. Bo porod to nie raz dwa.

#439 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 18 września 2013 - 20:27

Zreszta ja nie zaluje ze rodzilam u siebie...znalam juz polozne, lekarzy

a ogolnie obsluga ok, czego sie obawialas , ze nie tu chcialas rodzic ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#440 Tulipan

Tulipan
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 19 września 2013 - 12:08

Piszecie, że szpital do porodu to kilka minut od domu, kilka kilometrów. Ja mam u siebie w mieście szpital, ale wolałabym wybrać inny oddalony o ok.40 km. Co myślicie o tym pomyśle? Warto ryzykować? Zdążymy?

Wybierając szpital warto mieć na uwadze, że może być fałszywy alarm i trzeba będzie wracać do domu.. No i takie kursowanie później partnera i rodziny do Ciebie - myśleliście o tym ?