Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Desery, ciasta, słodkości

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
667 odpowiedzi w tym temacie

#581 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 19 lutego 2013 - 22:33

trzeba mi sprawdzony przepis na lukier plastyczny :)

jak długo jest on potem jadalny czyt świeży?

[ Dodano: 2013-02-20, 21:14 ]
Dziś dzień pod tytułem kuchenne rewolucje to i ciasto się znalazło :-P

Składniki spód : 150g ciasteczek kakaowych, 80g roztopionego masła.

Składniki ciasto : 4 galaretki o różnych kolorach ( u mnie pomarańczowa, cytrynowa i agrestowa), na ostatnią brakło mi sił ;P Użyłam te z Delecty bo tężeją błyskawicznie
1 kg sera twarogowego (lub serka homogenizowanego), 500ml śmietanki 30%, 5 łyżek cukru pudru, 4 łyżki żelatyny.

Przygotowanie spód : Ciasteczka przełóż do woreczka i pokrusz. Dokładnie wymieszaj z roztopionym masłem.
Spód malej blaszki wyłóż papierem do pieczenia (lub folią spożywczą) i wysyp ciasteczka.
Wszystko dokładnie wygładź.

Przygotowanie ciasto : Śmietankę ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier puder i dodaj serek.
Masę przelej do 4 różnych miseczek tak aby we wszystkich była taka sama ilość.
1 łyżkę żelatyny rozpuść w 1/4 gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia. Żelatynę wlej do 1 miseczki i dokładnie wymieszaj.
Wylej masę na spód ciasta. Włóż do lodówki i pozostaw do ostygnięcia.
W tym czasie pierwszą galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
Wlej galaretkę na stężałą masę serową. Wstaw do lodówki i pozostaw do stężenia.
W kolejnych warstwach postępuj tak samo jak w pierwszych.
Ważne żeby każda warstwa była stężona aby masy się nie wymieszały.
W ostatniej warstwie galaretki możesz na górę ułożyć ulubione owoce. (u mnie banany i mandarynki)

przepis znalazłam na stylowi.pl

4 masa poszła jako deser dla 3 osób z kawałkami owoców ;) bo jej nie wykorzystałam do ciasta.

Załączone miniatury

• ciasto.jpg

#582 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 21:30

ciastka z biala czekoladą
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
125 g białej czekolady, posiekanej (
Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę.
Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej,
cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy).
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego,
układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200 st. C przez 10 minut. Studzić na kratce.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#583 green

green
  • Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 04 marca 2013 - 18:36

zrobiłam ostatnio jabłecznik z tego przepisu :
Składniki

Biszkopt:
5 dużych jajek
1 szkl. mąki (2 łyżki mąki ziemniaczanej + reszta pszennej tortowej)
¾ szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny
Masa jabłkowa:
1,3 kg jabłek
1 kisiel jabłkowy
1 galaretka cytrynowa
ew. cukier
sok z cytryny
Śmietana:
700 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
10 g żelatyny
70 ml wody
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Możemy zastosować dwie techniki:
I technika – do miski wlewamy całe jajka i ubijamy je od razu z cukrem na puszystą masę na maksymalnych obrotach przez 20 min., następnie dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny [kwas utrwala białka, wystrzegajcie się soli, gdyż ona destabilizuje białka], przesiane mąki i proszek do pieczenia – w tym momencie już wszystko delikatnie mieszamy szpatułką, nie mikserem.
(wadą tej techniki jest dość długi czas ubijania, pamiętajcie,żeby cukier dodać od razu do jajek, inaczej masa słabo się ubije i biszkopt może opaść. W przypadku tego ciasta wykorzystałem tą technikę, bo akurat trochę żółtka wpadło mi do białek i nie chciało mi się już bawić w wyciąganie jego).
II technika – wpierw ubijamy białka na bardzo sztywną pianę, następnie utrwalamy pianę cukrem. Gdy nie będą już wyczuwalne kryształki cukru w pianie możemy dodać żółtka zmieszane z sokiem z cytryny – można do jeszcze na małych obrotach wmieszać mikserem. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia – tu już wykorzystujemy tylko szpatułkę i siłę własnych mięśni. Zagarniamy od środka ku brzegom i obracamy przy okazji co jakiś czas miskę.
Gotową masę wylewamy na wyłożonej pergaminem blaszki, wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika (grzałki górna i dolna), pieczemy ok. 20-25 min. Gotowy biszkopt od razu wyjmujemy z pieca i przestudzamy.
W czasie pieczenia biszkoptu można zacząć przygotowywać masę jabłkową. Obieramy jabłka i nacieramy je przeciętą na pół cytryną, aby nie ściemniały (polecam jabłka szara reneta). Następnie kroimy je w kostkę o boku 1 cm lub w plastry – co kto woli.
Do garnka wrzucamy pokrojone jabłka i zalewamy połową szklanki wody. Prażymy kilka minut, nie za długo, aby jabłka zachowały swoją strukturę. W zależności od gatunku jabłek dolewamy jeszcze wody lub nie. Jeśli mamy kwaskowate jabłka można dosypać cukru, do słodkich wyciskamy trochę soku z cytryny.
Do jabłek wlewamy rozpuszczony w połowie szklanki zimnej wody kisiel oraz całość zasypujemy galaretką. Prażymy kilka minut, aż zniknie posmak mąki. Gotową masę wychładzamy w kąpieli wodnej.
Na wystudzony biszkopt wykładamy letnią masę jabłkową, warto zastosować metalowe ranty jeśli mamy. Jeśli nie, warto z kartek papieru zrobić prowizoryczne ranty, gdyż ciasto będzie dość wysokie.
Ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem do smaku na sztywną bitą śmietanę. Gdy się śmietana ubija możemy w 70 ml wody podgrzać w garnuszku żelatynę. Podgrzewamy, aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Do ubitej prawie na maksa śmietany już na mniejszych obrotach miksera wlewamy małym strumyczkiem rozpuszczoną ciepłą żelatynę. Gotową bitą śmietanę układamy na masie jabłkowej. Dekorujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godz., aby całość stężała. Smacznego

#584 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 25 marca 2013 - 17:59

Mazurek pomarańczowy
Ciasto:
półtorej szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
1 jajko
pół kostki masła (może być roślinne)- powinno być ok. 125 g
szczypta soli
(ciasto zagniatamy, zawijamy w folie i na 2-3 h ląduje w lodówce, potem formujemy na blaszce na ok pół cm, pieczemy w 200 st.)

Masa:
2 duże pomarańcze
1 cytryna
półtorej szklanki cukru
(cytrusy kroimy na cienkie plasterki razem ze skórką, zalewamy wodą(tak żeby były nią przykryte), odstawiamy na ok. 12 h. Potem gotujemy przez ok. godzinę. Do papki dodajemy cukier i dalej gotujemy aż masa będzie klarowna. Gdy przestygnie wykładamy na ciasto i dekorujemy. Ja układam na niej migdały i kandyzowaną skórkę z pomarańczy).

Wiem, ze jest tez przepis z inną masą:pomarańcze+ dżem brzoskwiniowy, ale osobiście nie próbowałam.

#585 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 25 marca 2013 - 18:06

Histeria:), myslałam ze robi sie 2 -3 placki z ciasta a tu tylko jeden. Az musze zrobic.
A jaka foremka ?
Dziekuje :*
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#586 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 25 marca 2013 - 18:11

A wiesz, że nie wiem nawet ile ta moja ma, ale chyba jest standardowa jeśli chodzi o wielkość, tzn. średnia(24 na trzydzieści parę), prostokątna.

#587 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 25 marca 2013 - 20:09

mozna by z tego tarte zrobic ;-)

#588 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 25 marca 2013 - 20:46

magdaaaaa, no wlasnie nawet by mi bardziej pasowało ;-) zawsze mazurek kojarzyl mi sie ciastem warstowym - masa, ciasto, powidla, ciasto, masa itp ...

#589 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 25 marca 2013 - 21:18

niekoniecznie sa warstwowe , mazurek to tak rozne ciasto , ze trudno zdefiniowac ;-) u mnie w domu robi si kruchy spod, ktory sie piecze , potem oblewa gruba warstwa czekolady i obsypuje sie duza iloscia ulubionych bakali ;-)

#590 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 25 marca 2013 - 21:49

u mnie w domu robi si kruchy spod, ktory sie piecze , potem oblewa gruba warstwa czekolady

nie spotkałam sie z tym jeszcze. U mnie sa 3 warstwy ciacha, ( w sklad wchodzi m.in. miod) . Pozniej jest masa - grysikowa, znowu ciacho, powiodła sliwkowe itd

#591 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 25 marca 2013 - 22:36

Pozniej jest masa - grysikowa, znowu ciacho, powiodła sliwkowe itd

u mnie sie tak robi miodownik zwany tez przekladancem ;-) wlasnie z masa z kaszy manny i mam tez wersje z powidlami/dzemem , ale to robie z roznych okazji nie tylko swiat wielkiej nocy ;-)

#592 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 27 marca 2013 - 07:17

tu cos takiego moze sobie na Wielkanoc ktos zrobi

Kurczaczki - wielkanocne lizaki ciasteczkowe
Słodkie wielkanocne kurczaczki, lizakowe ciasto na patyczkach. Przepięknie wyglądają na świątecznym stole a dzieci sięgają po nie jako pierwsze :). Do lizaków, podobnie jak do bajaderek można wykorzystać dowolne ciasto babkowe lub ucierane, choć na samym końcu notki podałam Wam przepis, który możecie wykorzystać. Polecam dekorowanie razem z dziećmi. Czasu zajmie to zapewne więcej, ale ile przy tym radości :-).

Składniki na około 20 sztuk cake popsów:
400 g suchego ciasta, pokruszonego (jasne ciasto babkowe, przepis poniżej)
120 g serka mascarpone
70 g białej czekolady, roztopionej
400 g żółtych candy melts*, to obtoczenia
3 łyżki tłuszczu roślinnego typu Planta lub oleju (tylko przy użyciu candy melts firmy Wilton*)
kolorowe posypki, groszki itp.

Przygotować krem: mascarpone wymieszać z roztopioną białą czekoladą.

Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.

Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.

Żółte candy melts roztopić z 3 łyżkami tłuszczu roślinnego lub oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.

Końcówkę patyczka zanurzyć w candy melts i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.

Po tym czasie, jeśli polewa przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej polewie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Udekorować jak kurczaczki - zanim polewa zastygnie umocować łapki. Po zastygnięciu dorobić noski i oczka (wykonałam je z lukru królewskiego).

Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia.

Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.

Składniki na przykładowe jasne ciasto do cake pops:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
110 g masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować.

Do masy maślano - jajecznej dodać mąkę z proszkiem, mleko, wymieszać na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Dowolną małą keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przełożyć ciasto.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. pokruszyć.

Z powyższego przepisu otrzymamy około 460 g jasnych okruszków do przygotowania ciasteczkowych lizaków.

* Candy melts (np. firmy Wilton, Merckens) to polewa podobna w konsystencji do czekolady, w postaci kolorowych, dużych groszków. Najlepiej roztapiać je w plastikowej miseczce w mikrofali, podgrzewając na niedużej mocy, po 30 sekund, za każdym razem mieszając. Candy melts firmy Wilton są zbyt gęste do obtaczania cake popsów, więc dla otrzymania odpowiedniej konsystencji polewy należy dodać 1 łyżkę tłuszczu roślinnego typu Planta lub oleju na około 130 g candy melts. Zamiast kolorowej polewy czekoladowej, można lizaki obtaczać w białej czekoladzie zabarwionej barwnikami do czekolady.

Smacznego :-).
( zrodlo : mojewypieki.cpm)

Załączone miniatury

• cake_pops_kurczaczki_6.jpg
  • cake_pops_kurczaczki_2.jpg

#593 kobietka1234

kobietka1234
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 28 marca 2013 - 19:41

polecam przepis na tarte z bananowa z masa kajmakowa i bananami wpiszcie w google i na pewno wyskoczy przpeis jest na zimno

#594 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 30 marca 2013 - 17:01

robilam kiedys z biszkoptami , bananami i masa ktowkowa taki deser i piekielnie to slodkie.

#595 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 05 kwietnia 2013 - 10:55

robilam kiedys z biszkoptami , bananami i masa ktowkowa taki deser i piekielnie to slodkie.

Jak to zrobić, bo połączenie smaków mi się podoba? ;)

#596 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 05 kwietnia 2013 - 20:59

poprostu uklada sie te dlugie biszkopty w tortownicy , na to banany w plasterki <3-4> sztuki i puszka ugotowanego skondensowanego mleka, mozna to zamienic gotowa masa. na kilka godzin do lodowki i tyle. proste , tyle ze slodkie.

#597 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 16 czerwca 2013 - 11:19

Ciasto kruche z rabarbarem i pianka
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny lub masła
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
40g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 – 1 szklanki cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru)
6 białek
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (ja użyłam malinowego)
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750-800g rabarbaru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Ciasto:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem.

2. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki.

3. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki.

Pianka:
4. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.

5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać mąką.

6. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkurzyć je w palcach.

7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)

ja do rabarbaru dodałam cukru waniliowego i cynamonowego.
Ciasto pycha. szczegolnie ta kruszonka
wpis pochodzi z malej cukierenki

Załączone miniatury

• ciasto-kruche-z-rabarbarem-i-truskawkami3.jpg

#598 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 21:32

puchaty sernik
:arrow: 1 kg zmielonego sera
:arrow: 3/4 szklanki cukru
:arrow: 75 dag masla
:arrow: 10 jajek
:arrow: 4 lyzki maki ziemniaczanej
:arrow: 2 szklanki mleka
:arrow: laska wanilii lub 2 cukry

ser ubijamy z tluszczem , zoltkami maka i cukrem
wlewamy mleko, mieszamy łyzka a potem ubijamy mikserem , aby ciasto bylo jednolite. delikatnie mieszamy z piana z bialek. 70 min w 180 stopniach pieczemy.

#599 Testowa

Testowa
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 29 czerwca 2013 - 19:28

Sajuri, wykorzystałam Twój przepisa na ciasto kruche z owocami i pianką, ale zamiast rabarbaru dodałam truskawki, które są wszechobecne w czerwcu, pychotka

#600 babeczka

babeczka
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 21 lipca 2013 - 11:13

To ja może polecę ciasto w piegi, wypróbowany przepis,częstą pieczony przeze mnie.

Produkty na małą tortownicę:

- szklankę mąki
- szklanę cukru
- szklankę sypkiego maku
- szklankź białek ubitych na sztywno
- paczka margaryny,bądź masła
- 1 śmietana gęsta
- proszek do pieczenia
- jakiś wg uznania olejek (zapach)

Przygotowanie:

Mikserem utrzeć cukier z margaryną na puch,do tego dodać mąkę,śmietanę,mak,ubite na sztywno białka, proszek do pieczenia,olejek. Bardzo dobrze utrzeć - puch.
Tak przygotowaną masę wlać na tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką.Wyrównać masę. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 40 minut.Można w trakcie zmniejszym z 200 na 180,wg uznania. Można zrobić potem poleweę z kakao,bądź posypać tylko cukrem pudrem. Bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Np z żółtek, bo przecież zostają, zawsze piekę ciasto kruche. A ostatnio nawet nie robię z pełnej szklanki białek,tylko daję ich mniej. Ale jeśli jest jak w przepisie, wiadomo,że ciasto jest lepsze. Smacznego. Miłej niedzieli :)