U Miśka w domu taki dżem robi się co roku, a w tym roku moja Mama też zrobiła. Nazywa się śliwkowa nutellaNaleśniki ostatnio jadam z tym dżemem
Desery, ciasta, słodkości
Napisano 15 listopada 2012 - 22:29
Napisano 16 listopada 2012 - 19:51
ja tez nie , ale pewnie w hipermarketach bedzie o to trudno. moja kolzanka robi ten dzem z kakao, któras tutaj nawet przepis wrzucała.nawet nie miałam pojęcia, że jest już takie coś do kupienia w sklepie
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 18 listopada 2012 - 05:56
Napisano 18 listopada 2012 - 23:05
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 19 listopada 2012 - 05:46
Napisano 19 listopada 2012 - 08:31
![]()

Napisano 20 listopada 2012 - 20:10
a moze rogaliki zamrozic . te ktore u nas sie robi zazwyczaj kilka dni sa fajne, ale spora część czesto sie mrozi.Bo chyba tego ciasta w lodówce nie można trzymać "na zapas"? :->
Napisano 20 listopada 2012 - 21:02
Ja mam taki problem, że mrożę jedzenie i o nim zapominam.Ostatnio zrobiłam za dużo łazanków i zamroziłam paczuszkę a tu sie okazało, że już jedna była zamrożonaa moze rogaliki zamrozic
elizabeth, a jakie Ty nadzienia dajesz do tych rogalików?? ja robiłam z dżemem jagodowym.
Napisano 20 listopada 2012 - 21:27
![]()

Napisano 28 listopada 2012 - 13:24
Biszkopt
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Krem budyniowy
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
0,5 l mleka
4 łyżki Mokate Capuccino
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
250g masła
5 żółtek
Bita śmietana
1 l śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
10 g żelatyny
Białka oddzielić od żółtek następnie ubijać posolone białka do chwili osiągnięcia puszystej masy, nie przerywając ubijania dodawać cukier kryształ oraz cukier waniliowy. W następnej kolejności dodawać pojedynczo żółtka, całość ubijać 15 min. Do tak przygotowanej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec ok 30 min w temp. 180 st. C
0,3 l mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z mąką, skrobią ziemniaczaną, capuccino, cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać przygotowana mieszankę, energicznie zamieszać. Podgrzewać ciągle mieszając do ponownego zagotowania. Budyń schłodzić. 250g masła utrzeć z 5 żółtkami, pozostałą masę połączyć z zimnym budyniem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową - odstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. 1 l śmietanki 30% ubić na puszystą pianę pod koniec ubijania dodać cukier puder, gdy śmietana uzyska stabilną konsystencje wlać rozpuszczoną ostygnięta żelatynę. Wyłożyć ubitą śmietanę na budyń.
Włożyć do lodówki.
Na górą zetrzeć czekoladę
Napisano 05 grudnia 2012 - 19:35
Składniki (22 porcje, 1 porcja ok. 340 kcal):
Czekoladę grubo posiekaj, po czym stop razem z masłem. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Jajka wbij do metalowej miseczki, dodaj cukier puder, utrzyj mikserem na puszystą masę.
Do utartych jajek dołóż skórkę pomarańczową oraz stopioną czekoladę z masłem. Postaw miseczkę nad garnkiem z parującą wodą i ubijaj całość jeszcze kilka minut. Gotową masę czekoladową zdejmij z kąpieli wodnej. Przestudź. Przygotuj foremkę keksową.
Do foremki nakładaj na przemian porcje masy czekoladowej oraz herbatników w czekoladzie (nie kroimy, nie kruszymy) kładziemy w całości.
Masę wstaw do lodówki na noc. Stężały blok wyjmij z foremki. Udekoruj ciasto wiórami białej oraz ciemnej czekolady.
Napisano 07 grudnia 2012 - 20:18
miod z tluszczami i przyprawami < bez cukru> podgrzewamy , zestawaiamy z ognia , wsypujemy polowe maki , mieszamy. gdy troche przestygnie , wsypujemy sode, reszte mąki i cukier i wyrabiamy. przykrywamy sciereczka i odtawiamy w chodne miejsce na 2- 4 tyg.
Napisano 08 grudnia 2012 - 09:20
w sensie że to ciasto sobie tak czeka tyle czasu?. przykrywamy sciereczka i odtawiamy w chodne miejsce na 2- 4 tyg.
Napisano 08 grudnia 2012 - 15:36
dzieki za przepis
Napisano 09 grudnia 2012 - 11:05
mysle ze moze, w sumie to pewnie przepis z czasów zimnych spizarek i piwnicw sensie że to ciasto sobie tak czeka tyle czasu?
może być w lodówce?
mysle , ze ten smak przejdzie . moja mama pamieta z dziecinstwa , ze babcia robiła ciasto piernik , które zagniatała 3 miesiace przed swietamimaja lepszy smak ?
Napisano 17 grudnia 2012 - 05:55
Ciasto:
1 szkl. wody
1/2 margaryny zwykłej
Wszystko razem zagotować.
Dodać szklankę mąki - wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Jak ostygnie to wbijać po 1 jajku (ma być 5 jaj) i ukręcić. Dobrze ukręcone podzielić na pół. Wyłożyć 1 część na pergamin i upiec I to samo z drugą częścią. PIeczemy: ok 30 minut 180 stopni
Masa:
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
Wszystko razem zagotować.
2 Zółtka utrzeć z 2 łyżkami mąki wlewając po lyżce mleka z cukrem. Roztarte żółtka z mąką wlać do mleka z cukrem i zagotować. Uważać aby się nie przypaliło :-> Ostudzić.
1 i 1/2 kostki masła rozetrzeć i dodać ostudzony budyń - ucierać.
No i wiadomo: ciacho - masa - ciacho i do lodówki :->
Napisano 17 grudnia 2012 - 07:15
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 17 grudnia 2012 - 11:32
Nom, normalna jak ja to mówię :->i tu i tu ma być ta mąka pszenna?
Napisano 17 grudnia 2012 - 17:22
tortowa, poznanska , luksusowamąka pszenna?
dzieki aga
Napisano 28 stycznia 2013 - 11:30
Dziewczyny, prosty przepis na pyszną czekoladę...smak dzieciństwa
-2 szkl. cukru
-1 szkl. wody
-palmę
rozpuścić składniki razem, dodać 5 łyżek kakao, całość zagotować.
Po zdjęciu z ognia odczekać 5 minut i dodawać stopniowo całe opakowanie mleka w proszku.
Jak już masa będzie wymieszana dodajemy co chcemy
Ja dodaję tylko pokruszone herbatniki, ale można dorzucić bakalie.
I do schłodzenia na kilka godzin
Wykładamy to na blachę, lub dwie, w zależności od tego jak ma być grube.
Można do małej formy keksowej, wyłożywszy ją wcześniej papierem lub folią i potem można odwrócić, wyjąć i ciąć w paski.
Ja nakładam na formy i potem wykrajam paski...
Niebo w gębie, a generalnie przepis typu "jak szybko - jak świetnie".
Smacznego