Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Desery, ciasta, słodkości

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
667 odpowiedzi w tym temacie

#621 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 16:39

@katti a poczatku jak zaczełam  to robic to czarno to widzialam  :lol: zdecydowanie wole czastki pomaraczy w czekoladzie

Ale....jak mi sie te skorki zeszkliy...wyschly...jak zamoczyłam je w czekoladzie .. <ookk> dobre.

Teraz musza byc w lodowce conajmniej godzine. 

Na spotkanie z przyjaciolka, na wieczorem z facetem - fajna rzecz. 

ps. tylko czekolady dalam mniej niz 200 

Użytkownik Sajuri edytował ten post 17 listopada 2013 - 16:40

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#622 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 11:14

Czy któraś zna przepis na jakiś prosty do zrobienia dobry owocowy tort urodzinowy ? Chcę zrobić niespodziankę komuś a nie mam pojęcia nawet jak zrobić jakiś dobry tort... 

#623 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 30 listopada 2013 - 10:34

@krowka17 najprościej biszkopt, ubitą śmietankę kremówkę, na to owoce, na to np. galaretka :) 

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#624 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 30 listopada 2013 - 10:53

Tylko ja nie wiem jak taką galaretkę położyć żeby było ok ... w tortownicy normalnie galaretę wylać na wszystko ? 

#625 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 30 listopada 2013 - 11:00

pieczesz biszkopt. Jak wystygnie wrzucasz na niego masę z ubitej śmietany kremówki (polecam dodać do niej śmietan-fix, będzie się ładnie trzymała). Na to wyrzucasz owoce i tu musisz uważać. galaretka na niektórych owocach nie tężeje. Na pewno jest to kiwi (doświadczenie :roll: ), ananas i nie wiem co jeszcze. Podobno da się to jakoś obejść, ale nigdy się nie zagłębiałam. A galaretkę rozrabiasz osobno i odczekujesz, żeby troszkę stężała. taką półpłynną zalewasz owoce i włala. Możesz też zrobić galaretkę w jakiejś płaskiej formie, pociąć ją na kwadraty, położyć na owocach i dopiero to zalać kolejną. Możesz sie bawić kolorami i tak dalej i dalej. Tortownica będzie Ci to wszystko ładnie trzymać kupy. A jak galaretka stężeje, ściągasz ring i spokojnie torcik może stać osobno. 

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#626 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 30 listopada 2013 - 11:03

Dzięki Ci dobra kobieto :) bo zupełnie nie wiem jak się za to zabrać :D a taki gotowy biszkopt który można w sklepie kupić to nie trzeba nigdzie piec ?

#627 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 30 listopada 2013 - 11:16

Też się nada :) Widzę że jeśli chodzi o pieczenie dużo wspólnego mamy :P Też zawsze ide na łatwizne <lol> 

Tylko te kupne są inne w smaku. Nigdy to nie będzie to samo co zrobiony samodzielnie. Ja bym na Twoim miejscu spróbowała najpierw samej upiec. A nóż widelec wyjdzie ;-) . A jak wyjdzie wyższy, to możesz go przeciąć jeszcze na pół w zrobić warstwy w torcie :P Tylko jeśli będziesz sama próbować, pamiętaj, że się do niego nie zagląda w trakcie pieczenia :P 

Przepis z wizaz.pl: 

Składniki:
  • mąka pszenna [1 szklanka]
  • cukier [1 szklanka]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • jajka [6 szt.]

Przygotowanie:

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka. 
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.

Jeżeli chcemy uzyskać ciemną wersję stosujemy 3/4 szklanki mąki i 3 łyżeczki kakao. 

Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę. 
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe). 
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.

Drugi z pieczarkamysia.blox.pl:

Składniki na biszkopt:

6 jajek

niecała 1 szklanka mąki pszennej

6 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki cukru

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.

Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.

Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).

Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. 

Smacznego!

Porada: Jak zrobić aby przeciąć biszkopt na 2 równe krążki? Obkroić ostrym nożem boki biszkoptu a następnie wziąć kawałek nitki, przyłożyć ją w miejscu nacięcia i przeciągnąć nitkę, tak jakby ona kroiła ciasto. 

Podstawowa rzecz: wymieszać, nie miksować. Po ubiciu piany mikser idzie w odstawkę. Mieszamy, żeby nam piana jak najmniej opadła. Bo że troche opadnie to niemal pewne ;-)

#628 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 30 listopada 2013 - 11:26

widać ze nie trzeba wiele na ten biszkopt... spróbuję sama upiec :) a co mi tam...tyle wolnego czasu a może się uda jak nie to polecę po gotowy :D boję się po prostu sama upiec bo mi może nie wyjść i dupa blada będzie... albo wiem poproszę D. babcie o pomoc :D wyjdzie na bank :D

#629 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 02 grudnia 2013 - 08:56

Ja zawsze miałam problem ze zrobieniem idealnego biszkoptu... ale trafiłam na przepis:

Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:

• 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

z mojewypieki.com

Pierwsza dziwna rzecz jaka mi się nasunęła, gdy zobaczyłam przepis: brak proszku do pieczenia, ale sztuka polega na dobrym ubiciu białek i delikatnym wymieszaniu składników. Ciasto wyrasta, nie mogłam uwierzyć, a nie mam piekarnika najwyższych lotów.

Druga dziwna rzecz: rzucanie formą z ciastem. Pomyślałam, że chyba oszaleli, że będę rzucać formą, ale to na prawdę działa... :D biszkopt się ładnie zbija i wyrównuje jego wierzch, dlatego łatwo położyć na górę jakiś krem itp.

Powyższy przepis ratuje mi życie w wielu sytuacjach, w końcu zalazłam idealny. Polecam @krowka17 . :)

''W życiu często by­wamy poniewiera­ni, dep­ta­ni, upo­karza­ni i ob­rażani, a mi­mo to wciąż jes­teśmy ty­le sa­mo warci''

#630 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 14 kwietnia 2014 - 15:09

@Findmysky. no nie wierzę, że bez proszku do pieczenia wyrośnie :D Raz tak robiłam i lipa. Ale kurde, spróbuję, bo trza ciastami Połówka oczarować w Święta. Dawno nic nie piekłam, więc zrobię to choćby dla komplementów (o ile mi wyjdzie cokolwiek)  :lol:

@LadyNefretete. czy jest tu gdzieś przepis na marchewkowe Twoje ?  ;-)

#631 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 14 kwietnia 2014 - 22:06

@Findmysky. no nie wierzę, że bez proszku do pieczenia wyrośnie :-D

Też nie wierzyłam.

Dobrze ubite białka i lekkie wmieszanie reszty składników to chyba klucz do sukcesu. :P

Ja już do biszkoptu nie daję proszku do pieczenia, do innych ciast tak...

''W życiu często by­wamy poniewiera­ni, dep­ta­ni, upo­karza­ni i ob­rażani, a mi­mo to wciąż jes­teśmy ty­le sa­mo warci''

#632 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 15 kwietnia 2014 - 14:40

mojewypieki
to jest moja absolutnie ukochana strona z przepisami :D

@Wisienkowa na moje nie, ale ja używałam przepisu karate i wychodzi super (:

"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#633 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 01 maja 2014 - 17:57

Brownie 

Składniki

- 185 g miękkiego masła
- 185 g gorzkiej czekolady
- 85 g mąki pszennej
- 40 g gorzkiego kakao
- 50 g białej czekolady (posiekanej)
- 50 g mlecznej czekolady (posiekanej)
- 3 jajka
- 276 g drobnego cukru trzcinowego (można zastąpić cukrem pudrem)

Przepis

Kwadratową formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i umieścić w misce razem z masłem. Roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać czekoladę z masłem. Przesiać mąkę z kakao do masy i ponownie, delikatnie wymieszać. Dodać posiekane czekolady: białą i mleczną i krótko wymieszać. Przełożyć masę do formy i wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni 20-25 minut, do chwili, aż wierzch ciasta stanie się błyszczący, a boki zaczną odstawać od brzegów foremki. Brownie ostudzić i pokroić na kawałki. Smacznego!
Brownie można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce nawet do dwóch tygodni, a w zamrażarce do miesiąca.(domowewypieki.pl)

Ja dodatkowo poza czekolada mleczna i biala dodalam skorke pomaranczowa;) mozna tez dac orzechy , cynamon.

Nastepnym razem jak zrobie dodam tylko biala plus orzechy.

Ciasto slodkie, mocno czekoladowe, latwe do zrobienia. Wystarczy kawaleczek do kawy;)

Ps. Zna moze ktos przepis Dobry sprawdzony na ciasto typu : biszkopt, masa najlepiej serowa, owoce, galaretka

Chce zrobic taki torcik malej..

Użytkownik Sajuri edytował ten post 01 maja 2014 - 17:58

#634 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 01 maja 2014 - 18:06

biszkopt

Składniki:
4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ubić pianę z białek. Do piany dodawać po trochu cukier i żółtka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką.

nixqp2.png

#635 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 01 maja 2014 - 19:13

biszkopt

Przepis dawałam wyżej.

Na biszkopt możesz zrobić sernik na zimno, na to owoce i galaretka. :D

#636 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 01 maja 2014 - 21:48

Ciasto slodkie

276 g drobnego cukru trzcinowego (można zastąpić cukrem pudrem)

Ja w kuchni troche ciemna masa :lol:

Jak to się przekłada na zwykły cukier?

Bo ogólnie wole jak ciasto jest bardziej słodkie, niż ma być niedosłodzone. A przepis chętnie wypróbuje, bo sama nigdy nie robiłam Brownie.

“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#637 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 10 maja 2014 - 18:25

@Olenka ja dalam zwykly cukier :-) bo zapomnialam kupic trzninowy drobny albo puder

Tu chodzi o to ze ten pudrowy lub inny lepiej sie ubija na puszysta piane :-) ale spokojnie zwykly tez bedzie   :-) najpierw robilam mikserem pozniej pałka ucierałam :-) az była pusztysta piana 

Ciacho pycha slodziutkie bardzo 

Jaklubisz slodko bardzo to mozesz dac te dwie czekolady mleczna i biala jak mniej slodko - tylko biala :-)

Na dniach testuje krowke;)

Użytkownik Sajuri edytował ten post 10 maja 2014 - 18:27

#638 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 16 maja 2014 - 13:47

Ja mam pytanko...bede robic tort..chce zrobic rozyczki na nim...przepis mam ale potrzebuje barwnika

Wiem ze sa kupne ale moze by dodac naturalny??? ale co ?? jak dodam ciut soku z buraka ? czy tego ie zepsuje?

znacie jakies sposoby??

#639 1parasolka

1parasolka
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 21 maja 2014 - 13:37

Ja używam barwniki w żelu od dr. oetkera, wychodzą z nimi ładne, pastelowe kolory. Co do soku z buraka to się nie wypowiem bo nie mam pojęcia, ale jak dodasz kilka kropelek powinien chyba wyjść ładny różowy kolor. Jeśli spróbujesz napisz co wyszło :D

#640 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 24 maja 2014 - 06:17

Robila moze ktoras z Was tarta ??? jak dacie ciasto do formy to trzeba przykryc papierem i obciazyc. Czym obciazacie??