Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Desery, ciasta, słodkości

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
667 odpowiedzi w tym temacie

#541 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 17 września 2012 - 12:59

radocha dla dzieci albo dla gości

Idealne na przyjęcie urodzinowe dziecka <ookk></span>
Chociaż podejrzewam, że jakby na imprezie 'dla dorosłych' postawić na stole takie jeżyki to wzbudziłyby nie lada sensacje :mrgreen:

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#542 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 17 września 2012 - 13:11

świetnie wyglądają! :mrgreen: i nie są zbyt trudne w wykonaniu :-D

#543 cola

cola
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 17 września 2012 - 22:58

szukam dobrego przepisu i sprawdzonego na ciasto zwane potocznie krówką

#544 malwitka

malwitka
  • Użytkownik
  • 1 213 postów

Napisano 18 września 2012 - 10:31

cola, W sklepach są gotowce KRÓWKI ja osobiście się kiedyś skusilam i kupiłam, jednak jedno opakowanie na standardową blachę to za mało, wiec polecam dwa, to koszt ok 12zl, a ciasto wyszło pyszne :lol:

#545 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 12 października 2012 - 10:29

SNIKERS

Ciasto:
60 dag maki
3/4 szklanki cukru
20 dag margaryny
2 zółtka
2 jajka
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opak. cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
12 dag margaryny
20 dag posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
Krem I: 1 opak. budyniu śmietankowego
Krem II: 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego

Mąkę wymieszać z sodą i przesiać przez sito na stolnicę, posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składnikii zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokątne formy (ja robię 25x40 cm) i włożyć na takiego rozmiaru blaszkę. Można blaszkę wyłożyć papierem i wylepiać cienko ciastem. Na jedną część ciasta wyląć gorącą polewę orzechową. Upiec wszystkie 3 części na miodowy kolor, tą jedną razem z tą polewą. UWAGA!!! pilnować gdyż ciasto bardzo szybko się piecze.
Ugotować budyń śmietankowy zużywając o 1/3 mleka mniej niż w przepisie podanym na opakowaniu. Ostudzić. Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Na jeden upieczony placek nałożyć budyń, na drugi krem z mleka. Nakryć plackiem z polewą orzechową. CIASTO MIODZIO spróbujcie sami.

Źródło: wielkiezarcie.com

Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,

zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,

nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -

byłam gotowa za Ciebie umrzeć... 

#546 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 13 października 2012 - 20:54

owocowe jezyki wymiataja :-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#547 malwitka

malwitka
  • Użytkownik
  • 1 213 postów

Napisano 27 października 2012 - 17:33

Styropian, czyli sernik bez sera

Dziś kolejne ciasto o oryginalnej nazwie. Po cielaczku, teraz zaprezentuję styropian - ciasto bardzo lekkie i finezyjne w smaku. Dużo zależy od użytego dżemu. Ja przełożyłam ciasto domowym dżemem morelowym, dość kwaśnym w smaku, i to był strzał w 10. Jest bardzo proste do zrobienia i może świetnie imitować sernik (mój mąż nie chciał uwierzyć, że nie ma tam ani grama twarogu). Przepis znalazłam w Galerii Potraw.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

5 żółtek

25 dag masła

1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

(ewentualnie) 2 łyżki śmietany - jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść

słoiczek dżemu - do przełożenia

Masa:

1 litr śmietany 18%

5 białek

1 szklanka cukru pudru

1 duży budyń śmietankowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

20 dag wiórków kokosowych

Ciasto zagnieć z podanych składników, podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na blaszce, a drugą włóż do lodówki lub zamrażarki. Część ciasta na blaszce posmaruj dżemem. Ubij pianę z białek, dodaj cukier i miksuj przez chwilę. Dodaj śmietanę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszaj i wyłóż na spód. Na wierzch zetrzyj na grubej tarce pozostałą część ciasta. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 50 minut, krój po wystygnięciu.

źródło: mycuisine.blox.pl

Posiłkowałam się wg tego przepisu :lol: Robiłam go pierwszy raz bo ciocia klocia poleciła, niebawem posmakuję więc napiszę czy się udał, czy nie. Bo wygląda superrrr :!: <mniami2></span>

Załączone miniatury

• DSC002276.JPG

#548 Lady Di

Lady Di
  • Użytkownik
  • 1 800 postów

Napisano 27 października 2012 - 17:37

O ciekawie wyglada i smacznie :)
Na pewno wypróbuję :)

#549 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 01 listopada 2012 - 08:48

Szarlotka carska - składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/4 margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- od150 - 200 ml serka waniliowego homogenizowanego
- powidła śliwkowe do posmarowania ciasta
- jabłka najlepsze szara renta około 1,20 kg
Lukier - składniki
- 3 łyżki śmietany 30%
- szklanka cukru pudru
Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na minimum dobę (może być w lodówce nawet 5 dni - my trzymamy dobę w lodówce), podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować wyłożyć, wyłożyć na blachę posmarować powidłami śliwkowymi, następnie kładziemy obrane połówki jabłek, do dziurek możemy dać pokrojone orzechy i rodzynki i posypujemy dużą ilością cynamonu to wszystko przykrywamy drugim ciastem. Pieczemy w piekarniku około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na cisto zrobić lukier - 3 łyżki śmietany kremówki 30% i szklanka cukru pudru. Gotujemy śmietanę z cukrem pudrem i wylewamy na ciasto

przpeis dostałam od przyjaciółki i w ten weekend bede robic ;) podobno pyszna :)
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#550 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 13:01

Pączuszki błyskawiczne :mrgreen:

•1 całe jajko
•aromat waniliowy –kilka kropli
•200 g homogenizowanego serka waniliowego
•1 szklanka mąki (o poj. 250 ml)
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•olej do smażenia

Do głębokiego garnka lub patelni wlewam sporą ilość oleju (na wysokość 3 ułożonych w poziomie palców;)), włączam grzanie i rozgrzewam –ma być bardzo gorący, jak na pączki lub frytki. W czasie kiedy się rozgrzeje, ja będę już miała gotowe ciasto;)

Do miski wbijam całe jajko, dodaję aromat waniliowy oraz serek homogenizowany, dokładnie mieszam.

Do masy dodaję proszek do pieczenia oraz mąkę i dokładnie mieszam –spokojnie można łyżką. Ciasto powinno być w miarę gęste.

I kiedy olej jest już gorący, a powinien być;), namaczam w nim dokładnie małą łyżeczkę i taką zwilżoną w oleju nabieram małą porcję ciasta i kładę prosto na rozgrzany tłuszcz. Nie za dużo naraz, tak, aby smażąc się, pływały swobodnie i się nie sklejały. Smażą się bardzo szybko, więc równie szybko obracam je na drugą stronę, ponownie smażę chwilę na złocisto-brązowy kolor i szybciutko wyjmuję z tłuszczu. Ja układam je na metalowej kratce, pod którą mam wyłożony ręcznik papierowy, by ewentualny nadmiar tłuszczu nie kapał bezpośrednio na blat. Można też układać w naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który chłonie nadmiar tłuszczu.

źródło: gotuj.skutecznie.pl

#551 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 13:20

Agnieszka mniam :-D

Puszysty omlet na słodko

Składniki, 1 porcja:

• 2 jajka
• mała szczypta soli
• 2 łyżki mąki pszennej
• kawałeczek masła

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miseczki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, następnie zmniejszyć obroty na średnie i stopniowo dodawać wymieszane żółtka, cały czas ubijając (przez około pół minuty). Zmniejszyć obroty na minimalne i stopniowo (ale krótko, już tylko przez około 10 sekund) dodawać przesianą mąkę.
Od razu zacząć nagrzewać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) o średnicy 18 - 20 cm na średnim ogniu przez około pół minuty. Na widelec nadziać kawałek masła i szybko posmarować nim dno i boki patelni. Resztę masła zabrać, patelnia ma być jedynie natłuszczona. Wyłożyć ubitą masę, zmniejszyć ogień na średnio-mały i smażyć omlet (bez przykrycia) przez około 3-4 minuty, aż omlet zacznie cichutko "skwierczeć".
Wówczas przełożyć omlet na drugą stronę (technika dowolna, od podrzucania poprzez przekładanie dwiema łopatkami i pomoc drugiej osoby, można też zsunąć omlet na talerz, przekryć odwróconą patelnią i ponownie odwrócić. Smażyć z drugiej strony przez około 2 minuty. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać z ulubionymi dodatki (czytaj poniżej).

Przykładowe dodatki:
• cukier puder
• dżem truskawkowy
• cynamon
• słodkie kakao
• sok z limonki + skórka z limonki + mięta + cukier puder (omlet posypać skórką z limonki, cukrem pudrem i miętą, podawać z kawałkami limonki do skropienia)

Karmelizowane banany w soku z pomarańczy:
• 4 łyżki białego cukru
• sok z 1/4 limonki
• sok z 1/2 pomarańczy
• 2 łyżki likieru pomarańczowego
• 1 banan pokrojony na plasterki

Podgrzać rondelek, wsypać cukier, skropić go sokiem z limonki, wymieszać i podgrzewać bez mieszania przez około minutę na średnim ogniu. Cukier ma się rozpuścić, utworzyć gęsty i bulgocący syrop. Gdy syrop zacznie brązowieć (po około minucie gotowania) wlać sok z pomarańczy i mieszając zagotować, dodać banana i jeszcze chwilkę podgrzewać na mniejszym ogniu. Na koniec wlać likier, wymieszać i odstawić z ognia.

kwestiasmaku.com

Załączone miniatury

• puszysty-omlet-00.jpg

#552 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 18:29

Agnieszka usciskam cie, kiedyś robiłam jak byłam dzieckiem i bardzo mi one smakowały.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#553 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 06 listopada 2012 - 20:03

usciskam cie, kiedyś robiłam jak byłam dzieckiem i bardzo mi one smakowały.

:mrgreen: Ja robiłam 1 raz w życiu.Tak mi posmakowały, że poleciałam po serek i zrobiłam 2 porację :mrgreen:

Teraz mam smaka na omlecik ten na słodko :->

#554 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 07 listopada 2012 - 20:21

TORT AJERKONIAKOWY

Składniki
ciemny spod biszkoptowy (na tortownice 26cm)
wafelki (Bahlsena lub z Lidla)

1wsza warstwa:
500ml kremowki
200ml advocata (lub innego likieru kremowego)
100g masla
100g cukru pudru
3 lyzeczki zelatyny

2ga warstwa:
150ml advocata (lub innego likieru kremowego)
1,5 lyzeczki zelatyny
1wsza warstwa:
1. Na gotowym biszkopcie uladamy naprzemiennie wafelki tak jak pokazane na zdjeciu.
2. Miekkie maslo zmiksowac dokladnie z cukrem, na koncu wmieszac advocat
3. Ubic smietane w osobnym naczyniu
4. Rozpuscic zelatyne w niewielkiej ilosci wody, wlac do masla i calosc powoli wmiksowywac w ubita smietane
5. Przelac do tortownicy, pozwolic na zastygniecie (okolo 2-3h)

2ga warstwa:
6. Rozpuscic zelatyne w malej ilosci cieplej wody, wymieszac z advocatem i zalac tym ciasto
7. Odstawic znow na conajmniej godzine

Wiadomo, że najpierw należy upiec biszkopt :P masy zastygają długo, ale naprawdę smaczny i efektowny tort :) mi wyszedł tak jak na zdjęciu :)

Załączone miniatury

• SAM_2850.JPG

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#555 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 21:34

Świeżo robione :mrgreen: robi sie syzbko, prosto i są pyszne!!!!

Rogaliki drożdżowe z dżemem

nacała porcja (tj. 48 małych rogalików):
•1 kostka margaryny
•5 dag drożdży
•1/4 szklanki ciepłego mleka
•4 łyżki cukru
•3 szklanki mąki
•szczypta soli
•2 całe jajka

do tego:
•nadzienie np. gęsty dżem lub nutella
•lukier:
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka mleka

Margarynę podgrzewam tak, aby była bardzo miękka, ale jeszcze nie płynna. Drożdże wkruszam do mleka, dodaję cukier i mieszam do rozpuszczenia składników. Do miski wsypuję mąkę, sól, wbijam jajko, wlewam przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz miękką, niemal roztopioną margarynę. Mieszam łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Trwa to nie dłużej niż 2 minutki i kiedy ciasto jest gotowe przykrywam miskę np. talerzem i wstawiam do wyrośnięcia: pod przykryciem na godzinę do lodówki.

Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki –powinno być nie tylko wyrośnięte, ale i miękkie oraz już nieco sztywniejsze (od zimna), a przez to łatwiejsze do obróbki. Od razu rozgrzewam piekarnik do 200 st. C

Dzielę ciasto na części (jeśli robię z całej porcji na 4 części, jeśli z połowy składników, to na 2 części) i każdą z nich po kolei rozwałkowuję w koło i dzielę na trójkąty (jak pizzę), nakładam dżem i z każdego trójkąta formuję rogalik.

Rogaliki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując między nimi odstępy, bo będą jeszcze rosły w czasie pieczenia. Następnie smaruję z pomocą pędzelka (lub palcami, jeśli nie mam pędzelka:)) rozkłóconym jajkiem albo mlekiem.

Piekę w 200 st. C na trzeciej półce od dołu (można z termo obiegiem) przez jakieś 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, więc uważnie obserwuję pod koniec:) Powinny być ładnie zrumienione.

Kiedy są już gotowe, przygotowuję lukier: mieszam cukier puder z mlekiem, mleko wlewam stopniowo, partiami –zawsze można go dolać, a odlać już nie za bardzo. Lukier powinien być gęsty.

źródło: gotuj.skutecznie.tv

#556 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 21:38

AgnieszkaT, robię dokładnie tak samo, tylko dodaję 4 szklanki mąki i 8 małych łyżeczek cukru (ale to mniej więcej to samo, co 4 łyżki).

Załączone miniatury

• SAM_2911.JPG

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#557 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 21:48

Jak to się zwija, bo nie ogarniam? :-> trójkąt wyciąć i jak to pozginać, żeby środek nie wypłynął? duże muszą być? :-> zjadłabym takie coś, ale mi jeszcze żadne ciasto nie wyszło (oprócz tego do pizzy :lol: ) tym bardziej, że dobrego dżemora moja mama odkryła i pewnie byłby pyszny w środku takich rogalików :mrgreen: :lol:
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#558 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 21:54

Madź, już Ci pokazuję jak :) tyle, że ja daję nadzienie tylko na środek, a nie tak jak jest tu na obrazku. W sumie bardzo prosto się zwija, bo po prostu zawijasz do przodu i rogi do środka zwijasz troszkę - nadzienie jeśli wypłynie, to tylko trochę, jak się dżem zagotuje :) moim zdaniem ciasto drożdżowe jest bardzo proste i nie wiem czemu wielu ludzi ma z nim problem :)
Dołączona grafika

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#559 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 21:57

Madź, no ja robiłam dzisiaj 1 raz i myslałam, że mi nic nie wypłynie. No i chybae za słabo rozwałkowałam ciasto :mrgreen: Ja kładłam dżemik przy krawędzi koła (trójkąta) no i zawijam go rolując w rogaliki. No inaczej nie wytłumaczę :-D

#560 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 15 listopada 2012 - 22:05

inaczej nie wytłumaczę

spoko, zakumałam z tych fotek od eli ;-)

spróbuję zrobić jak mnie kiedyś najdzie ochota, bo rogaliki to chyba druga rzecz po naleśnikach za którą przepadam (bo ja słodkie to tak średnio lubię ;P) :mrgreen:

Naleśniki ostatnio jadam z tym dżemem
Dołączona grafika
i myślę, że rogaliki z nim będą przepycha :-P
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”