Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Pralka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#121 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 04 sierpnia 2013 - 17:55

Dziewczyny, no więc wykrakałam :lol: Pralka moja nadaje się tylko na złom, mimo nowych części, nic nie polepszyły, tylko jeszcze zepsuły :roll: Tak to jest jak się żony nie słucha...

Na cito szukam opinii na temat pralki Bosch Classixx 6 WAB20263PL. Posiada któraś, albo chociaż znajomy znajomego?

#122 venica

venica
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 08:22

Pierzecie w tych nowszych pralkach wrażliwsze tkaniny, np. wełnę? Czy dalej ręcznie? Nie wiem, czy na takie programy, jak pranie wełny, w ogóle patrzeć. W starszej pralce nie prałam, tylko ręcznie.

#123 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 10:00

Pierzecie w tych nowszych pralkach wrażliwsze tkaniny, np. wełnę? Czy dalej ręcznie? Nie wiem, czy na takie programy, jak pranie wełny, w ogóle patrzeć. W starszej pralce nie prałam, tylko ręcznie.

Ja piorę w pralce. Nastawiam na program "pranie ręczne" lub "delikatne" i wyłączam mocne wirowanie. Już nie pamiętam kiedy cokolwiek ostatnio prałam w ręku. I póki co nic mi się nie poniszczyło.

Każdy z nas urodził się ateistą

#124 margo.pp

margo.pp
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 14:49

Ja piorę wszystko w pralce. Oczywiście korzystam ze specjalnych programów. Nic absolutnie się nie zniszczyło.

#125 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 25 sierpnia 2013 - 20:21

program na welne , plyn zamiast proszku i tam nie ma wirowania tylko jest odsaczanie :-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#126 Malwinka40

Malwinka40
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 23:46

W końcu kupiłam pralkę whirlpoola. Jest świetna. I ma bardzo dobry program do tkanin delikatnych, nic się nie niszczy a ja nie muszę tracić czasu na pranie ręczne.

#127 margo.pp

margo.pp
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 07 września 2013 - 13:38

W końcu kupiłam pralkę whirlpoola. Jest świetna. I ma bardzo dobry program do tkanin delikatnych, nic się nie niszczy a ja nie muszę tracić czasu na pranie ręczne.

Też mam pralkę Whirlpoola i bardzo ja sobie chwalę. Ma dużo przydatnych programów.

#128 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 12 września 2013 - 13:36

My tydzień temu zakupiliśmy pralkę Candy, ciocia ma taka sama chwali sobie, więc zobaczymy czy u nas też będzie wszystko sprawnie działało.

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#129 babeczka

babeczka
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 13 września 2013 - 08:50

Z urządzeniami AGD nic nie jest pewne, najlepiej jest zasięgnąć języka gdzie się da - znajomi,rodzina - jakie oni mają pralki i czy dobrze funkcjonują. W sklepie jeśli uczciwy sprzedawca doradzi tak,że jesteśmy zadowoleni,ale w dzisiejszych czasach każdy patrzy tylko na to, aby towaru się pozbyć ze sklepu.Nie tak dawno pozbyłam się pralki wirnikowej
z podgrzewaczem - szkoda mi jej było,mimo,że mam automat. Podarowałam ją biednej rodzinie - pralka działa bardzo dobrze,ale kiedyś starano się dobrze wykonywać swoje "zadanie", a dzisiaj patrzy się na ilość,a nie jakość Niestety. :)

#130 Malwinka40

Malwinka40
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 15 września 2013 - 08:09

To niestety prawda, że sprzedawcy nie zawsze działają uczciwie. Myślę jednak, że producent działający na rynku od lat ma na uwadze, aby nie stracić klientów i stara się o nich dbać. Dlatego warto kupować sprzęt firm znanych i polecanych przez innych. Ja tak zrobiłam i nie żałuję.

#131 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 15 września 2013 - 09:21

Ponieważ przymierzam się do zakupu pralki, ale moja łazienka jest z gatunku "obróć się z za dużym rozmachem, to nabijesz sobie guza", patrzę za takimi węższymi. Póki co udało mi się ustalić, że średnio mają 60 cm szerokości, a bęben... 35 cm i 4 kilko wsadu... No i właśnie... Któraś z was ma taką węższą pralkę? bo ten bęben mi się mikroskopijny wydaje... Już pominaj to, że trzeba będzie pralkę częściej puszczać, bo mniejszy wsad, ale zastanawiam się nad tym na ile one piorą tak jak te normalnowymiarowe? Przecież tam się musi pranie zupełnie inaczej rozkładać? Obstawiam, że jest bardziej zbite...

Ewentualnie myślałam nad ładowaną z góry, ale one duże są :/ a mi po pierwsze normalna pralka nie wejdzie przez drzwi, a po drugie, jeśli bym ją wpakowała do łazienki, to ja bym się do niej już nie zmieściła :lol:

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#132 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 15 września 2013 - 09:42

My mamy taką wąziutką, bo łazienka tez malutka.
Głębokość 33 cm, wsad na 5kg, szerokość 60cm, wysokość 85cm...
Szukaliśmy najmniejszej z możliwych.

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#133 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 15 września 2013 - 09:43

Cenionka ja również mam małą łazienkę, dlatego u mnie również innej opcji nie było, jak tylko kupić najmniejszą z możliwych ;-)
I takim oto sposobem mam Whirlpool. Jest malutka, 40 cm szerokości, wsad 5 kg :-)
Tylko, że pakowana od góry, ale to akurat chyba bardziej zaleta niż wada.

Załączone miniatury

• pralka-whirlpool-awe-2519.jpg

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#134 marcys

marcys
  • Użytkownik
  • 688 postów

Napisano 15 września 2013 - 10:31

Nasza pralka też z gatunku płytkich. Głębokość 45cm, szerokość 60 cm, 5kg wsadu, ładowana od przodu (od góry nie lubię, poza tym wydają mi się mniej praktyczne, bo raczej powinna być otwarta i nie można na niej nic położyć).
Bębny w płytkich pralkach są tak samo pojemne jak w normalnych, tylko średnicę mają większą, więc pakowność jest taka sama. Ja nie zauważyłam różnicy w częstotliwości prań, ani jakości prania pomiędzy płytszą a głębszą pralką.

fMCSp1.png
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono."

#135 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 16 września 2013 - 07:11

U nas jest też bardzo mało miejsca w łazience, więc mamy ładowaną od góry. Normalna by nam nie weszła nawet, bo mamy wolnego miejsca 58 cm, a pralki są 60 cm szerokości <bezradny></span> Mamy tą co Madzik pokazywała, spisuje sie świetnie.

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#136 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 16 września 2013 - 18:33

Tylko, że pakowana od góry, ale to akurat chyba bardziej zaleta niż wada.

zalazey dla kogo, bo ja wole od dolu, i teraz nie bede napewno kupowac takiej
wogole czesto sie nam psuje...
Jesli tylko kogos stac dobrze kupic lepsza pralke , a te ponoc siegaja do 2 tysiakow, tak nam mowil gosc z serwisu
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#137 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 16 września 2013 - 18:58

Jesli tylko kogos stac dobrze kupic lepsza pralke , a te ponoc siegaja do 2 tysiakow, tak nam mowil gosc z serwisu

ja sie z kolei opieram na opinii, że im pralka ma w sobie mniej elektorniki i dziwlne bajerów, tym trwalsza i tym taniej ewentualne naprawy będą wychodzić ;-)
I w sumie właśnie takiej szukam.
Zresztą, na potwierdzenie mam amikę u rodziców, która jest prosta do granic możliwości i działa bez zarzutów już laaaata :)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#138 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 16 września 2013 - 19:38

a sie z kolei opieram na opinii, że im pralka ma w sobie mniej elektorniki i dziwlne bajerów, tym trwalsza i tym taniej ewentualne naprawy będą wychodzić

wiesz co ale ja nie wiem czy onmowiac ze drozsza mial na mysli ze ma duzo bajerow ;-)
moze bardziej o jakos wykonania mu chodziło.
zauwazylam ze teraz rzeczy sie szybciej psuja, moi rodzice mieli pralke i mieli i mieli ;) taka zwyczajna
moja niedawno co byla naprawiana a znowu a to zle mi wyplukała, a to nie odwirowała

A co do tego ze im mniej bajerow tym lepiej to sie zgodze. Ja nie potrzebuje cudow. Byle prała :lol:
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#139 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 16 września 2013 - 20:00

wiesz co ale ja nie wiem czy onmowiac ze drozsza mial na mysli ze ma duzo bajerow
moze bardziej o jakos wykonania mu chodziło.

Jak będziesz w którymś sklepie elektroniczny przypatrz siędroższym pralkom. 99% to ustrojstwa oparte na komputerkach, które wszystko kontrolują. Wystarczy, że coś nie zagra i bardziej się opłaca kupić nową niż naprawiać starą ;-) . takie zwyklejsze można spokojnie w okolicach tysiąca już kupić

zauwazylam ze teraz rzeczy sie szybciej psuja, moi rodzice mieli pralke i mieli i mieli taka zwyczajna

A na to jest wytłumaczenie, ale to nie tu, i dopiero jak znajde jakiśfajny artykuł. A może już gdzieś na forum sie taki temat szwenda. Popatrzę, bo to dość ciekawy wątek jest ;-) .

#140 margo.pp

margo.pp
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 17 września 2013 - 17:39

To niestety prawda, że sprzedawcy nie zawsze działają uczciwie. Myślę jednak, że producent działający na rynku od lat ma na uwadze, aby nie stracić klientów i stara się o nich dbać. Dlatego warto kupować sprzęt firm znanych i polecanych przez innych. Ja tak zrobiłam i nie żałuję.

Dokładnie. Jeśli chodzi o sprzęt AGD to warto wybierać sprawdzonych, będących długo na rynku producentów, a nie jakieś firmy krzak...