Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

oszczędzanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
156 odpowiedzi w tym temacie

#101 chemiczna

chemiczna
  • Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 23 lutego 2013 - 21:27

Ja staram się odkładać jak mam jakieś pieniądze ekstra, np premię albo uda nam się coś zaoszczędzić. A odkładam na koncie co by jakiś procent był:)
Dołączona grafika

#102 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 30 marca 2013 - 18:50

ja odkładam do banku :)

#103 marella

marella
  • Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 06 kwietnia 2013 - 10:41

A te procenty takie liche dają. Co innego jak chcesz od nich kasę pożyczyć, o to procent jest. Moje oszczędzanie - odkładanie pieniędzy z dodatkowych przypływów czyli: premie, sprzedaż rzeczy używanych.
Dołączona grafika

#104 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 07 kwietnia 2013 - 10:25

A te procenty takie liche dają. Co innego jak chcesz od nich kasę pożyczyć, o to procent jest.

Oprocentowanie lokat i rachunków, jak i kredytów spada bo rząd ostatnio konsekwentnie obniża stopę lombardową. Jeszcze gdzieś na jesieni było to 6,25% a teraz mamy 4,75%. Płacimy mniejsze raty kredytu ale też mniej zarabiamy na lokatach.
A lepiej odłożyć na mało oprocentowany rachunek, gdzie zarobimy kilka groszy, niż do skarpety gdzie nie zarobimy nic.

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#105 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 29 października 2013 - 21:57

Chciałam oficjalnie się przyznać, że popełniłam konto oszczędnościowe :P . I w końcu ucze sie oszczędzać. W ciągu miesiąca udało mi sie odłożyć stówę. Kwota jak na mnie śliczna. Zwłaszcza, że mnie sie pieniądzeni nie trzymają. A tu sie samo oszczędza i odkłada. I póki co podoba mi sie ten sposób. Oprocentowania nie mam wielkiego, ale ja potrzebowałąm samego odkładania kasy gdzie śna czarną godzinę. I mam idealnie to, co chciałam. A sama przelewać tej stówy miesięcznie bym w życiu nie przelała, bo sknera jestem i mi szkoda i mam inne potrzeby, wydatki i zachcianki <lol> 

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#106 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 29 października 2013 - 21:58

ja mam od kilku lat takie konto, ale nie oszczedzam, ale moze w koncu zaczne. przez kilka miesiacy mialam okolo 300 zl , ale sie wydały.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#107 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 29 października 2013 - 22:24

A sama przelewać tej stówy miesięcznie bym w życiu nie przelała

Bank sam za Ciebie przelewa?

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#108 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 30 października 2013 - 07:19

Bank sam za Ciebie przelewa?
Mam smart savera w ING. Końcówki zaokrągla do 5 zł i odkłada na koncie oszczędnościowym. Także na codzień nie odczuwam zbytnio uszczuplania budżetu o oszczędności, a jednak każdego dnia przy zakupach coś się odkłada ;-) 

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#109 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 30 października 2013 - 07:40

ja odkładam do banku
To tak jak ja :) Mam założone konto oszczędnościowe!

Jeśli chodzi o inne sposoby to:

-pieniążki po 1, 2 i 5 gr wrzucam do skarbonki

-w każdym pomieszczeniu mam żarówkę energooszczędną

-mam dwie taryfy prądu (tańsza i droższa) i staram się większość rzeczy robić w tańszej, np. pranie, prasowanie, ładowanie akumulatorków do aparatu, odkurzanie.

nixqp2.png

#110 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 30 października 2013 - 08:15

Ja też oszczędzam. Z każdej wypłaty to co zostaje przelewam na oszczędnościowe i tak przez nie cały rok udało mi się uskrobać 1500zł - więc jak na mnie to mega dużo. Było by więcej znacznie, ale troszkę poszło w tym roku na wakacje.

Innymi sposobami nie oszczędzam, bo wszelkie świnki u mnie nie skutkowały na długo i tak je szybko opróżniałam :D

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#111 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 30 października 2013 - 09:23

I ja teraz muszę zacząć, bo mój bratanek będzie miał komunię, więc muszę uzbierać kasę. Nie wiem jak to zrobię, ale chciałabym miesięcznie około 100 zł odłożyć. Jak na razie wydaje mi się to nierealne, ale zobaczymy.

Każdy z nas urodził się ateistą

#112 Lady Di

Lady Di
  • Użytkownik
  • 1 800 postów

Napisano 30 października 2013 - 09:45

U mnie też konto oszczędnościowe staram sie odkładać to wtedy nie korci mnie aby je wydać ;)

#113 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 30 października 2013 - 10:00

Końcówki zaokrągla do 5 zł i odkłada na koncie oszczędnościowym

O do 5 zł fajna sprawa :)

Ja wciąż co weekend przelewam swoim systemem :)

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#114 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 30 października 2013 - 13:48

Ja także ostatnio postanowiłam oszczędzać. Aby wiedzieć co jest lepsze wybrałam dwie opcje i zobaczę co bardziej się opłaca:

- konto oszczędnościowe - na które przelałam pewną kwotę i czekam aż urośnie

- fundusz inwestycyjny - na który będzie z konta pobierać 50zł miesięcznie i pomnażać

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#115 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 30 października 2013 - 19:24

Końcówki zaokrągla do 5 zł i odkłada na koncie oszczędnościowym
tzn ,bo nie rozumiem ???

#116 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 30 października 2013 - 19:31

@magdaaaaa jak płacisz 1,5 to 3,5 idzie na konto oszczędnościowe. 

#117 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 30 października 2013 - 19:41

z kazdych zakupów ???

jak 111to 115  idzie ???

#118 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 30 października 2013 - 19:42

jak 111 płacisz to 4 złote :P z każdej płatności kartą i chyba od przelewów też ;-) 

#119 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 30 października 2013 - 19:50

aha , to fajne, nie słyszałam o tym. a mozesz to wyplacic czy musisz jakis czas to trzymac tam  ???

#120 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 30 października 2013 - 19:56

Swego czasu oszczedzanie  nam wychodzilo -  ot, do koperty, i byly lezaly. Ale to jak pracowalismy oboje. Wiec jak do pracy wroce to i zaczniemy znowu

narazie tylko odkladamy drobniaki do swinki, i po jakims czasie jest kwota. 50 zl, 100zł..ale to nie w ramach oszczedzania , tylko pelno tych drobnych sie plata po portfelu. 

Tez mi sie kasa nie trzyma, Jest, to wydaje. 

Choc tesciowa radziła odkladac do sloiczkow  :lol:

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych