Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

oszczędzanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
156 odpowiedzi w tym temacie

#61 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 24 sierpnia 2008 - 02:05

No to nasze technologie na nasze wspólne oszczędzanie :)
zamontowaliśmy solar słoneczny aby miec cieplą wode zadarmo przez lato a w zimie będziemy grzać wode z centralnego ogrzewania (nie wiem jak się ta technika nazywa ale to pan hhydraulik działał :mrgreen: ) czyli odpadają rachunki za ogrzewanie wody :)

Planujemy kupić mała zmywarke (duża nam niepotrzeba) i mała o wyższej klasie oszczędności lodówke :) :mrgreen:
Już nie panna a żona :*

#62 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 20 lipca 2010 - 21:14

Ja teraz oszczędzam na studia, więc po prostu większość wypłaty odkładam na konto, a kupuje tylko niezbędne rzeczy. Z natury jestem oszczędna, więc prąd, woda itd., to już mam we krwi :D

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#63 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 25 grudnia 2011 - 15:38

Podbijam temat :P Jako, że widmo kolejnego miesiąca nieco uszczuplonego przez świąteczne wydatki nieco mnie przeraża pytam - jakie macie sposoby na oszczędzanie. No i czy w ogóle zdarza się wam oszczędzać <hepi1></span> Konto oszczędnościowe? Skarpeta? Lokata? Jak tą kasę zabezpieczyć przed samą sobą? :lol:

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#64 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 25 grudnia 2011 - 15:43

ja przyznam ze u mnie ciezko z oszczedzaniem , czasem pod konec miesiaca mam jakies 200 zł na koncie , ale potem idzie to na bilet miesieczny , czasem jak poszaleje , to bilet kupuje dopiero z wyplaty <bezradny></span>
a co do oszczedzania , to na waciki oszczedzam w ten sposób , ze do jednego sloka wrzucam wszelkie groszówki < miedziaki> a do skarbonki 10 , 20 i 50 gr , wszelkie jakie mam w portfelu < dwa razy nawet zlotówke wrzuciłam <biglol></span> > i tak po 3 miesiacach w skarbonce srebrniaków jest okolo 30 zł , zwazywszy ,ze sporo rzeczy place kartą to i tak sie troszke nazbierało.
czasem jak w pracy biore sobe jakas bulke czy serek to sobie wydaje srebrnikami , aby potem do swinki< a raczej slonia> wrzucic :-)
potem w kryzysie wyciagam te drobinkai na jakis bilet czy cos. kiedsy tak na studiach oszczedzałam, jak miałam stydendium socjalne to było z czego oszczedzac.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#65 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 25 grudnia 2011 - 17:13

magdaaaaa, u mnie z oszczędzaniem też kiepsko dlatego chyba zacznę robić tak jak ty... każde klepaki zacznę wrzucać do skarbonki i nie ważne czy to 5 zł czy 5gr :D
chociaż teraz muszę się pochwalić że na koncie wciąż mam pewną sumkę której nie ruszyłam już miesiąc i na ciuchach też oszczędzam... jakoś nie chodze już po sklepach i nie kupuje obojętnie czego tak jak to było jeszcze niedawno ... wolę trzymać na czarną godzinę czyli teraz np na dentystę.

#66 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 25 grudnia 2011 - 17:18

Oszczędność mamy chyba we krwi już. Oszczędzamy na czym się da (woda, światło, gaz) jedzenie też kupujemy w marketach bo tam taniej. Posiadamy też konto oszczędnościowe bez karty i tam co miesiąc wpłacamy pewną kwotę pieniędzy.
Dołączona grafika

#67 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 25 grudnia 2011 - 17:23

Ja co miesiąc zostawiam sobie równo 100zł. Jak już przyjdzie czas urządzić dom to pewnie wtedy te pieniądze się przydadzą. A tak to oszczędzam na przykład pilnując, żeby światło się niepotrzebnie nie świeciło , czy żeby czajnik (pożeracz prądu) nie był uruchamiany co 5 minut. No i autko mam super oszczędne i takie wszystkim po raz kolejny polecam. ;-)

#68 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 27 grudnia 2011 - 09:51

Posiadamy też konto oszczędnościowe bez karty i tam co miesiąc wpłacamy pewną kwotę pieniędzy

ja robię tak samo, niby oprocentowanie nie zbyt wysokie ale zawsze coś ;-)
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#69 pueria

pueria
  • Użytkownik
  • 195 postów

Napisano 13 marca 2012 - 17:06

Co myślicie o Szkolnych Kasach Oszczędności? czy taka forma odkładania pieniędzy pomaga nauczyć dzieci oszczędzania czy poszanowania na pieniądza?
za moich czasów w każdej klasie były takie kółka SKO a teraz chyba rzadziej się o tym słyszy. choć moja siostra właśnie gdzieś na wywiadówce się dowiedziała, że klasa może oszczędzać w taki właśnie sposób. co myślicie?
Dołączona grafika

#70 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 13 marca 2012 - 17:44

pueria, ja w podstawówce miałam takie oszczędności w SKO. Wprawdzie miałam tam malutko pieniędzy, ale fajna sprawa :) uważam, że dzieci uczą się oszczędzania i podstaw tego jak działają konta, lokaty itd. w banku :)

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#71 pueria

pueria
  • Użytkownik
  • 195 postów

Napisano 28 marca 2012 - 11:21

Widać i przedszkolaki mogą oszczędzać :)
http://www.youtube.c... ... q9t8Q0mvlw
myślę, że to napewno fajny pomysł... ja nie potrafię jakoś nauczyć mojego syna dobrego oszczędzania... czasem mu daję po 1zł do skarbonki, zazwyczaj jest to angroda za jego dobre zachowanie lub jakąś szczególną pomoc, ale mam wrażenie że on jeszcze nie rozumie, że takie długofalowe oszczędzanie pomoże mu odłożyć sporą sumę i że dzięki temu coś, co chce może sobie kupić.
Dołączona grafika

#72 Lady Di

Lady Di
  • Użytkownik
  • 1 800 postów

Napisano 28 marca 2012 - 15:07

Ja oszczędzam, mam nawet specjalne konto oszczędnościowe i stamtąd nie ruszam kasy :)
Moje dzieci też zbierają i oszczędzają i muszę przyznać,że mają już sporo, liczbę czterocyfrową ;)

#73 star_princess

star_princess
  • Użytkownik
  • 287 postów

Napisano 29 marca 2012 - 13:58

Jeśli chodzi o dom, to mam wszędzie zamontowane żarówki energooszczędne, a wszystkie RTV i AGD-ki są kupione pod kątem najwyższej klasy oszczędności.

Z kasą trochę gorzej. Ostatnio mój szanowny, ślubny śmiał się, że w życiu nie nauczymy się oszczędności ;P
"życie po to jest żeby z niego korzystać..."

#74 pueria

pueria
  • Użytkownik
  • 195 postów

Napisano 06 kwietnia 2012 - 13:51

Ja oszczędzam, mam nawet specjalne konto oszczędnościowe i stamtąd nie ruszam kasy :)
Moje dzieci też zbierają i oszczędzają i muszę przyznać,że mają już sporo, liczbę czterocyfrową ;)

no to super. :)
a dzieciom założyłaś książeczki SKO? czy w inny sposób odkładają pieniądze?
Dołączona grafika

#75 Olka

Olka
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 11:13

SKO jeszcze istnieje? To było takie fajne, jak w podstawówce wpłacaliśmy te pieniądze... ;)

Co do oszczędzania - prowadzę walkę z mężem, który jest wiernym fanem obiadów na mieście - bo do domu daleko, a tu po pracy chwila relaksu jeszcze w centrum, miły posiłek w towarzystwie żona i 50 zł dziennie do tyłu ;/

i żeby nie było - ja umiem dobrze gotować ;P

#76 aniag1

aniag1
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 29 listopada 2012 - 18:18

Pewnie ze istnieje, mam tam jeszcze pieniadze od dziadka...

#77 Fionna

Fionna
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 13:21

Hm, ja nie kupuję za dużo ubrań i lubię być pewna moich wyborów (rzadko mi się zdarza kupić coś, z czego nie byłabym potem zadowolona). Poza tym lubię dobrze zjeść, ale porównuję ceny produktów w różnych sklepach, dzięki czemu udaje mi się wydać mniej pieniędzy. :)

#78 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 22 stycznia 2013 - 21:08

ja raczej nie wydaje na ciuchy tylko wlasnie na jedzenie no i czasem jakis karnet na silownie, pilates etc.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#79 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 23 stycznia 2013 - 08:43

Nie mam niestety daru do jakiegoś szczególnego oszczędzania. Owszem dbam o to by woda czy prąd nie schodziły bez potrzeby (czyli nie leje mi się cały czas jak się myję czy zmywam lub nie zostawiam itp). Ale nie mam konta oszczędnościowego. Staram się planować zakupy i nie wydawać na niepotrzebne rzeczy aż tak dużo, chociaż np mam stanowczo za dużo kolczyków bo jak zobaczę ładne to nie umiem się powstrzymać.

Na koncie zawsze trochę kasy mam na czarną godzinę, ale nie jest tego za wiele.

Każdy z nas urodził się ateistą

#80 Kala1702

Kala1702
  • Użytkownik
  • 2 113 postów

Napisano 23 stycznia 2013 - 08:57

ja niestety przede wszystkim nie mam z czego oszczędzać, a jak już coś mam to się rozchodzi w mgnieniu oka. A tu zapłacić za stancje, a tu ciągle jakiś bilet trzeba kupić , jedzenie , coś do ubrania by się przydało czasem i tak jakoś idzie, a rozrzutna raczej nie jestem :/
"...Nie każda sytuacja, która wydaje się być beznadziejna jest nią w rzeczywistości..."

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych