Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Domowe pieczywo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 gogi

gogi
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 14:54

Czy pieczecie w domu pieczywo?

Jestem nakręcona zdrowym trybem życia,odżywianiem,życiem w zgodzie z naturą i sobą samym,mądrymi zakupami...itp itd.

Zrobiłam w domu własny zakwas i nie ukrywam,że piekę w domu chleb i bułki.Jest zdrowy,pyszny i ma same zalety.Jeśli nie mam czasu a potrzebuję pieczywa to je kupuję ale rodzince to nie w smak bo polubiła te moje wypociny.

Mąkę kupuję prosto z młyna przez internet,tam też zaopatruję się w kasze i płatki.

A bułki to znikają w okamgnieniu,10 bułek to nic muszę piec zawsze podwójne porcje.

Smakuje mi chleb z suszonymi pomidorami i bazylią,lubię cebulowy,dyniowy i z makiem.Może być na maślance czy mleku ...A do chleba domowe masło...nie...nie robie...tylko kupuje niestety.

#2 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 15:31

@gogi, podziel się jakimiś sprawdzonymi, dobrymi przepisami :) Kiedyś, dawno temu próbowałam robić chleb, nie pamiętam już, co było z nim nie tak, w każdym razie nie wyszedł. Chętnie zabrałabym się za jakieś dobre bułki z ziarnami, tylko właśnie sprawdzonego przepisu mi brak ;-)

#3 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 15:58

@gogi pamiętam, że jak jeździłam kiedyś do dziadka na Mazury to tam właśnie jego żona robiła chleb swojej roboty na zakwasie. Może mi nie smakował najlepiej, bo tak dziwnie pachniał i był mokry. Ale na pewno był o wiele zdrowszy i świeżość utrzymywał dobrze ponad tydzień. Podziel się jakimiś przepisami ;-)

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#4 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 18:44

@gogi my w domu niestety nie pieczemy, jakoś nikt chyba nie ma na to ochoty.

Ale pamiętam, jak jeździłam do babci, że ona zawsze coś sama wypiekała ;)

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#5 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 19:38

Babcia D. piecze dobry ;)

Z masełkiem samym pycha.

A ja mam tę całą maszynę do pieczenia tylko z niej nie korzystam, jakoś brak chęci i okazji.

#6 Lady Di

Lady Di
  • Użytkownik
  • 1 800 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 20:50

Oj tak ja też lubie domowy chleb i masło, a że mam jeszcze swoje mleko i zboże to sam wypas, tylko ochoty do zrobienia nie mam :/

#7 gogi

gogi
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 06:39

Piekę dość często i powiem szczerze,że aż tak dużo czasu i pracy to nie wymaga,chlebek smakuje dobrze i pachnie też ok, bo zależy czym go wzmocnimy.Nie korzystam z maszyny bo nie mam takowej a mój piekarnik zdaje egzamin.Co do czasu na pieczenie...najpierw zagniotę ciasto i odstawiam a  w tym czasie coś innego robię,potem zajrzę,albo go trochę potarmoszę albo podociskam...i znowu sobie tam gdzieś na boczku stoi i wyrasta.Kiedy tak ze 2-3razy podrośnie a ja mam chwilke, to go do formy i na 30min jeszcze leży.Potem do piekatrnika i już po 30 min do 1h mam gotowy.Piekę teraz już ze 2-3 formy na raz ,za jedną robotą i mam spokój na 2-3dni z pieczywem.

Użytkownik gogi edytował ten post 30 stycznia 2014 - 06:53

#8 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 10 lutego 2014 - 19:41

Ja piekę w maszynie (ale nie tylko) i uwielbiam to robić. Nic nie zastąpi świeżego, chrupiącego bochenka :) Poza tym wiem co w nim jest i mogę za każdym razem dodać coś innego na co mam ochotę, albo wypróbować nowy przepis :)

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#9 baaasia

baaasia
  • Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 10 lutego 2014 - 19:54

też ostatnio wkręciłam się w pieczenie chleba :-), zawsze mnie przerażało że to takie trudne a to super prosta sprawa, wystarczy mieć dobry zakwas i trochę o niego dbać, a później to już z górki, mam dobrego robota kuchennego więc to on odwala za mnie całą robotę, niedawno robiłam chleb z tego przepisu  

Chleb pszenny na zakwasie

Mój pierwszy chleb na własnoręcznie zrobionym zakwasie. Smakował przepysznie, jednak domowy chleb to jest to! Jedynym mankamentem jest dla mnie to, że trzeba tak długo czekać, ale jak już się człowiek wciągnie to ciężko przestać ;). Z ciastem pracowało mi się bardzo dobrze, było elastyczne i dawało się ładnie formować.

chleb_na_zakwasie.JPG

Składniki na 2 bochenki.

Zaczyn (robimy to wieczór wcześniej)

• 650 ml lekko ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1/4 - 1/3 szklanki aktywnego zakwasu (dałam 1/3 szklanki)

Ciasto właściwe:

• 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 25 g soli
  • cały wcześniejszy zaczyn

Zaczyn: mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy miseczkę folią spożywczą i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem aż będzie gładkie. Formujemy w kulę i wkładamy ją do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godziny. Co godzinę ciasto wyrabiamy (robimy to 3 razy w ciągu 4 godzin). Ciasto dzielimy na 2 części, formujemy bochenki -swoje zrobiłam w keksówkach. Ciasto przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 250 stopni, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut.

z: niebieskapistacja.blox.pl/

Użytkownik nie(d)oceniona edytował ten post 10 lutego 2014 - 20:16

#10 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 20:42

Ja piekę sama bułki ale nie na zakwasie tylko na drożdżach ;-) Ciasto wyrabiam sama ręką w misce, czekam aż wyrośnie (około 30 minut), formuję bułeczki i znowu czekam, aż troszkę podrosną (około 10 minut). Wsadzam do piekarnika na 20-25 minut i gotowe  <ookk>

Czyli wszystko razem zajmuje nieco ponad godzinę a przynajmniej wiem, co wkładam do pieczywa ;-)

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę podać sprawdzony przeze mnie przepis  :mrgreen:

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#11 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 22:11

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę podać sprawdzony przeze mnie przepis :mrgreen:

Ja jestem zainteresowana, może spróbuję zrobić takie bułeczki ;-)

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#12 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 05:25

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę podać sprawdzony przeze mnie przepis 

Ja również poproszę!!

Kiedyś robiłam bułeczki ale jakoś nie wyszły tak, jak sobie to wyobrażałam... 

#13 wloczykijka

wloczykijka
  • Użytkownik
  • 1 104 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 07:36

No to Wam zdradzę że ide na łatwiznę. ;)

W lidlu są gotowe mieszanki i 3 rodzaje chleba.

Dodaję się tylko wodę. Ja jeszcze dodaję otręby i siemię lniane.

Zabawa jest potem z wyrośnięciem..

Do piekarnika i jest ciepły chlebek ;)

#14 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 07:38

W lidlu są gotowe mieszanki i 3 rodzaje chleba.

No co Ty? Robię zakupy w Lidlu i nie wpadło mi coś takiego w oczy. Gdzie to tak +/- stoi? Przy pieczywie czy w jakimś tam innym dziale??

A pytanie: a te mieszanki to jak składnikowo?? W sensie zawierają jakieś E itp?

#15 wloczykijka

wloczykijka
  • Użytkownik
  • 1 104 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 07:56

Ja jej też nie widziałam, a przynajmniej nie zwróciłam uwagi, dopiero siostra mi powiedziała.

Jest najczęściej zaraz za chlebem, tam gdzie sucharki kulki itp.

Wygląda tak:

chl1.jpg

składu nie mam przy sobie, ale nie pamiętam by było tam jakies E.

Natomiast na jednym blogu znalazłam taki opis:

Skład mieszanki mnie nie wystraszył:

Mąka pszenna, ziarna słonecznika, mąka żytnia, suszony zaczyn żytni, sól spożywcza jodowana, suszone drożdże, substancje spulchniające: lakton kwasu glukonowego, wodorowęglan sodu, słód jęczmienny. Polepszacz mąki: kwas askorbinowy.

Jedynie lakton kwasu glukonowego wzbudził mój niepokój, ponieważ nie wiedziałam, co to jest. Okazało się jednak, że dodatek ten występuje nawet w sucharkach dla niemowląt, zatem w takiej ilości i sporadycznie spożywany, nie powinien zaszkodzić. Kwas askorbinowy to oczywiście przeciwutleniacz- witamina C spożywana i tak przez ludzi w ilościach zatrważających, jako rzekome panaceum na wszystko- od przeziębień po choroby stawów. Wodorowęglan sodu to powszechnie używana soda oczyszczona, składnik proszku do pieczenia.

#16 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 08:05

@wloczykijka, dzięki!! jak się dotoczę do Lidla do poszukam. 

Zabawa jest potem z wyrośnięciem..

Dlaczego?? Rośnie jak szalone czy tak sobie??

A w czym pieczesz?? Normalnie w piekarniku czy jakimś specjalnym sprzęcie?? 

#17 wloczykijka

wloczykijka
  • Użytkownik
  • 1 104 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 08:30

Mi pierwsze dwa nie wyszły. Jeden za niski, drugi za wysoki.

Jak kupisz ten ze słonecznikiem, to warto go zważyć i dać pół, jeżeli wyjdzie trochę ponad pół kilo to dać trochę więcej mąki.

Na opakowaniu jest przepis.

Najpierw wyrabiasz ciasto, mikserem, z takimi spiralnymi końcówkami. 

Wyrabiasz przez 4-5 minut.

Potem odstawiasz na pół godziny.

Potem przekładasz do formy i zostawiasz na 45 minut.

a na koniec dopiero dajesz do piekarnika, na godzine

#18 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 08:41

Mi pierwsze dwa nie wyszły.

I w tym momencie to ja już bym zrezygnowała. 

Z przepisu brzmi prosto i łatwo :) Nic, tylko teraz kierunek LIDL :D 

Jeszcze raz dzięki!!

#19 wloczykijka

wloczykijka
  • Użytkownik
  • 1 104 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 10:04

Widziałam jak u siostry wyszedł ;) i jaki jest dobry ;)

wiec miałam motywację. Ważne po prostu by dobrze odmierzyć a nie tak jak ja na oko ;)

Jak odmierzysz równo pół kg to spokojnie Ci wyjdzie

#20 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 11:32

W taki razie przepis na bułeczki a'la Amorek  :mrgreen:

Potrzebne nam będą z przyrządów: miska oraz waga kuchenna :)

Składniki na około 9 bułeczek:

-100 gramów mąki razowej

-50 gramów drożdży

-250 gramów letniej wody (to jest około 1,5 standardowej filiżanki do kawy :P)

-400-500 gramów mąki typu 650 czy 550 (czy jakiejkolwiek macie akurat w domu)

-50-60 gramów oleju

-1 łyżeczka soli

-nasiona wedle uznania (ja obecnie dodaję siemię lniane, kiedyś dawałam ziarna słonecznika)

Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą i na nią rozkruszamy drożdże. Zalewamy to wodą. Wsypujemy drugi rodzaj mąki i sól. Zalewamy wszystko olejem. Sypiemy garść lub dwie wybranych dodatków. Wyrabiamy ciasto energicznie ręką  :mrgreen:

Jeśli jest zbyt suche dodajemy troszkę wody lub oleju. Jeśli zbyt mokre i klei się bardzo do rąk podsypujemy mąką. Troszkę na wyczucie <jezorek11>

Odstawiamy, najlepiej w ciepłe miejsce, na około 30 minut. Teraz latem to w całym mieszkaniu jest ciepło, więc po prostu zostawić miskę na blacie czy szafce. Zimą najczęściej stawiam na krześle obok kaloryfera.

Po około 30 minutach, gdy ciasto zwiększy objętość formujemy bułeczki w kształcie i wielkości jaka nam najbardziej odpowiada  :mrgreen: U mnie sa to zazwyczaj po prostu kulki, które lekko rozpłaszczam. 

Kładziemy bułeczki na blasze pokrytej papierem do pieczenia i czekamy jakieś 10-15 minut aż znowu troszkę podrosną.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20-25 minut w zależności jak bardzo przyrumienione lubimy i jak działa nasz piekarnik  :mrgreen: Po prostu trzeba na nie zerkać co jakiś czas.

Smacznego!

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>