Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Storczyki (orchidea)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
188 odpowiedzi w tym temacie

#61 Hogata

Hogata
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 24 lutego 2014 - 16:07

witam :-) tak na początek szybko powiem tylko, że jestem nowa i jeszcze trochę zielona w forum, ale siedzę na zwolnieniu, więc będę zaglądać i się wdrażać :-)

a jeśli chodzi o storczyki, jakoś wyjątkowo one mnie chyba nie kochają... mieszkam w drewnianym domu, wszystkie inne kwiatki rosną jak szalone, a storczyki się buntują. stoją na oknie zachodnim, wyłączony mają pod spodem grzejnik, bo nie chcę ich suszyć za mocno.

kwitną raz na rok, jak przekwitną to stoją i stoją i stoją, czasem nawet liścia puszczą, ale nic więcej :-(

przyznam, że podlewam rzadko (co 2 tygodnie, jak mi się przypomni), bo kiedyś przelałam i mi zgnił. Odżywiam raz na jakiś czas. Teraz od męża dostałam na walentynki phalaenopsisa (tylko takie mam), białego w ciemnofioletowe piegi - no cudny i bardzo bym chciała, żeby kwitł.. już pomysłów mi brak co z nimi robić.. grrr.. :evil:

#62 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 24 lutego 2014 - 18:49

przyznam, że podlewam rzadko (co 2 tygodnie, jak mi się przypomni), bo kiedyś przelałam i mi zgnił. Odżywiam raz na jakiś czas. Teraz od męża dostałam na walentynki phalaenopsisa (tylko takie mam), białego w ciemnofioletowe piegi - no cudny i bardzo bym chciała, żeby kwitł.. już pomysłów mi brak co z nimi robić.. grrr..

ja mam storczyka podlewam co poltorej tygodnia i do tej pory mi nie zgnil a bałam się że u mnie nie wytrzyma a tu proszę niespodzianka :) poki co czekam aż puści kwiatuszki bo je zgubił :)

#63 gogi

gogi
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 27 lutego 2014 - 07:42

I ja dopiero zaczynam przygodę ze storczykami...dostałam jednego P. w prezencie i baw się babo.Naczytałam się trochę o hodowli,ale u mnie wygląda to tak...

Ustawiłam na oknie północnym,pod parapetem grzejnik,podlewam raz w tygodniu,przeczytałam,na BS jak któraś z was moczy je i tak zaczęłam robić.Jak go dostałam to miał fioletowe kwiaty ale przekwitły i stoi badyl bez kwiatków,z trzema liśćmi u podstawy...trwa to już jakiś dłuższy czas,nawet nie wiem jak długo...kwitł wcześniej długo.Martwię się,że wogóle mi nie zakwitnie.

Jaki nawóz stosujecie i kiedy zacząć, i jeszcze zapytam jak długo i często mam go stosować?Dzięki za ewentualne odpowiedzi i rady.

#64 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 27 lutego 2014 - 13:43

ja nie stosuje żadnych nawozów.. im mniej tym lepiej tylko podlewam co półtorej tygodnia i o dziwo ma już  2 miesiące nie padł mi wszystko jest cacy teraz czekam na kolejne kwiatuszki aż zakwitną , moja mama od 2 lat ma storczyki podlewa jak się jej przypomni żadnych nawozów nie daje i pięknie kwitną co jakiś czas... także nie przesadzajmy :)

#65 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 28 lutego 2014 - 20:03

A ja na odmianę stosuję nawozy.

Polecam poczytać trochę o NPK i ich właściwościach. Różne właściwości nawozu odpowiadają za różne procesy. Jedne powodują rozrost korzeni i liści, a drugie mobilizują do kwitnięcia. Oczywiście należy zachować w tym wszystkim umiar i równowagę. 

Osobiście stosuję nawóz co 2 podlewanie w połowie dawce niż na opakowaniu. Zbyt mocne stężenie nawozu może popalić korzenie.  Rosną mi jak szalone storczyki :) 

#66 kinga23

kinga23
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 04 marca 2014 - 14:25

ja nie stosuje żadnych nawozów.. im mniej tym lepiej tylko podlewam co półtorej tygodnia i o dziwo ma już  2 miesiące nie padł mi wszystko jest cacy teraz czekam na kolejne kwiatuszki aż zakwitną .

Ja robię dokładnie tak samo z tą różnicą, że podlewam je równo co tydzień. Tylko nie wiem czy dobrze robię. Może właśnie lepiej będzie jak będę podlewać raz na półtorej tyg?

#67 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 04 marca 2014 - 17:42

Ja robię dokładnie tak samo z tą różnicą, że podlewam je równo co tydzień. Tylko nie wiem czy dobrze robię. Może właśnie lepiej będzie jak będę podlewać raz na półtorej tyg?

Podlewaj dopiero wtedy kiedy korzenie są srebrne. 

Zbyt częste podlewanie i zbyt mała przepuszczalność powietrza w podłożu może spowodować gnicie korzeni. 

#68 women

women
  • Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 04 marca 2014 - 21:23

może coś mi pomogą ww uwagi - każdy storczyk który miałam do tej pory marniał w oczach zaraz po ustawieniu go na moim parapecie:/

Człowiek mądry to człowiek szczęśliwy

#69 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 05 marca 2014 - 07:27

Ja od jakiegoś czasu zaczęłam używać SUBSTRAL ORCHIDEA coś tam. Są to takie pałeczki, które wkłada się w okresie wzrostu i kwitnienia. Czy to coś daje... sama nie wiem. Jak na razie 2 storczyki kwitną (foteczka), 2 wypuszczają nowe łodygi a 3 wegetują :-D

#70 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 05 marca 2014 - 13:38

17 grudnia napisałam, że mój storczyk zakwitł - mamy marzec, a on dalej ma te same kwiaty :)

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#71 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 05 marca 2014 - 13:49

@Tilia, a używasz odżywki ?? 

#72 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 05 marca 2014 - 13:55

@AgnieszkaT nie :-)

ale teraz w konkursie na dniach wygrałam nawozy więc pewnie trochę on też dostanie :-)

dołączam zdjęcie, niestety dzisiaj jest pochmurniejszy dzień więc zdjęcie wyszło ciemne :cry:

Załączone miniatury

• post-1006-0-49502100-1394024146.jpg

Użytkownik Tilia edytował ten post 05 marca 2014 - 13:58

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#73 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 05 marca 2014 - 13:59

ale teraz w konkursie na dniach wygrałam nawozy więc pewnie trochę on też dostanie

ooo to gratulacje!! a w jakim?? :D:D

A storczyk śliczny, cały biały czy środek ma jakiś inny kolor??

#74 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 05 marca 2014 - 14:07

ooo to gratulacje!! a w jakim??

A na FB trzeba było rozpoznać gąsienicę - jakiego gatunku motyla jest :)

Storczyk jest cały biały :)

Na dole widać żółtą podstawkę. Nie miałam innej, a ta była o wiele za duża. Okazało się jednak, że storczykowi przypasowała, korzenie są tak mocno do niej przytwierdzone, że trzeba by było je odrywać. Często w tacce po podlaniu stoi woda. A ponoć nie wolno tak robić ;) jemu pasuje :D

JkIEp1.png

#75 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 05 marca 2014 - 14:16

@Tilia, no wygląda pięknie. A jak często podlewasz?? 

#76 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 05 marca 2014 - 14:19

@AgnieszkaT przyznaje, że nie wiem. Kwiaty zawsze podlewam na wyczucie :) macam ziemie i jak widzę, że mi się nie podoba jej nawilżenie to wtedy podlewam wszystkie kwiaty w moim pokoju - mam 18 doniczek różnej wielkości :)

Natomiast jak zacznę od tego miesiąca nawozić to raz w tygodniu niewielka dawka nawozu dojdzie.

Oprócz tego czasem zraszam i przecieram liście.

JkIEp1.png

#77 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 05 marca 2014 - 21:12

Ja od jakiegoś czasu zaczęłam używać SUBSTRAL ORCHIDEA coś tam. Są to takie pałeczki, które wkłada się w okresie wzrostu i kwitnienia. Czy to coś daje... sama nie wiem. Jak na razie 2 storczyki kwitną (foteczka), 2 wypuszczają nowe łodygi a 3 wegetują :-D

Testowałam i nawet dostałam ochrzan na innym forum, że używam tych pałeczek. 

Lepsze są guano - pałeczki owadobójcze.  ;-) 

#78 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 05 marca 2014 - 21:19

Testowałam i nawet dostałam ochrzan na innym forum, że używam tych pałeczek

A dlaczego?? Co z nimi jest nie tak?? 

#79 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 05 marca 2014 - 22:02

A dlaczego?? Co z nimi jest nie tak?? 

Wiesz co, one są raczej dobre, ale do storczyków ogrodowych.

Taka pałeczka działa lokalnie na system korzeniowy, z zbyt dużą dawką, co niszczy system korzeniowy storczyka. Taka pałeczka się dobrze nie rozpuszcza. Dlatego pod tym względem wolę używać nawozy w ciekłej postaci. 

#80 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 06 marca 2014 - 07:16

@BrązoweOczy, ja daję połowę pałeczki na doniczkę :) No mam nadzieję, że nic im się nie stanie ale jak na razie ładnie rosną. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych