Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Storczyki (orchidea)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
188 odpowiedzi w tym temacie

#81 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 06 marca 2014 - 07:28

Cieszę się bardzo, że nic im nie ma. Ja z moimi nie mogę sobie na takie coś pozwolić- moje są reanimowane od pół roku. ;-)

#82 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 06 marca 2014 - 08:01

moje są reanimowane od pół roku.

A coś się  z nimi stało??

Ja jakiś czas temu kupiłam storczyka w Kauflandzie po przecenie po był totalnie zalany, dosłownie jak go wyjęłam w sklepie to ciekła woda (chyba pisałam o tym). Jak go przyniosłam do domu to od razu w nowe podłoże ( z każdym tak robię) no a teraz korzenie ma piękne i wypuszcza nową łodygę. 

#83 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 06 marca 2014 - 17:33

A coś się  z nimi stało??

Ja jakiś czas temu kupiłam storczyka w Kauflandzie po przecenie po był totalnie zalany, dosłownie jak go wyjęłam w sklepie to ciekła woda (chyba pisałam o tym). Jak go przyniosłam do domu to od razu w nowe podłoże ( z każdym tak robię) no a teraz korzenie ma piękne i wypuszcza nową łodygę. 

Nie, nic. Kupiłam moje storczyki prawie na drugim końcu życia od kobiety, która nie dbała o nie totalnie.  

Zrobiłam tak tylko i wyłącznie dlatego, że moje wcześniejsze storczyki  zawsze marniały w oczach. To wyszłam na przeciw i reanimacja jest pozytywna. :)  Dzięki temu doświadczeniu, wiem jak dbać o te dostojne rośliny :)  

Dodam, że mam chętkę na rasowce. Bardziej wyszukane niż zwykłe hybrydki :) 

#84 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 07 marca 2014 - 04:33

Dodam, że mam chętkę na rasowce. Bardziej wyszukane niż zwykłe hybrydki  

a coś konkretnie chodzi Ci po głowie??

Ja dzisiaj jadę na zakupki i może wrócę z jakimś okazem :D ( tylko muszę męża namówić, dzień kobiet itp no i wiadomo, ciężarnej się nie odmawia :D ) ale kurcze z drugiej strony mam bardzo dużo kwiatów w domu i nie mam już gdzie ich upychać. :/ Chyba zacznę znowu je rozdawać, tylko że szkoda .....

#85 gogi

gogi
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 07 marca 2014 - 06:37

Szczęściary...mój storczyk nadal bez kwiatów...stoi taki badylek smutny... :-/

#86 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 07 marca 2014 - 07:46

a coś konkretnie chodzi Ci po głowie??

Ostatnio za mną chodzi Piccolo Red :-) Tylko nigdzie nie potrafię go dostać.

Użytkownik BrązoweOczy edytował ten post 07 marca 2014 - 07:47

#87 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 07 marca 2014 - 07:54

@BrązoweOczy, a on nie jest falkowaty?? ale wygląda obłędnie :) 

#88 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 07 marca 2014 - 17:44

Jest falkowaty, ale i cena zabójcza. :-P

#89 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 07 marca 2014 - 19:13

A jaka cena??

Ja dzisiaj wróciłam bez kwiotka. Kurde niby był wybór ale jakoś szukałam koloru ktory mnie powali no i którego bym nie miała a tu szału nie było. 

#90 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 07 marca 2014 - 22:18

około 30-45 euro.

#91 Panna_Nikt

Panna_Nikt
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 02 kwietnia 2014 - 18:15

Najpierw się przywitam, bo to mój pierwszy wpis, więc mówię "Cześć" i przechodzę do rzeczy.

Otóż jakiś czas temu dostałam na urodziny pięknego storczyka. Niestety zamiast najpierw poczytać o tym w jakich warunkach powinien żyć i co lubi, "dbałam" o niego po swojemu. I jak się nie trudno domyślić wszystko robiłam źle, pierwszy podstawowy błąd - storczyk był zanużony w wodzie, słoneczko też do niego nie docierało a o nawożeniu to nawet nie pomyślałam. Najpierw odsączyłam z niego nadmiar wody, po czym wyniosłam go do bardziej słonecznego pokoju i tak zapomniałam o nim na dobrych kilka tygodni. I teraz najśmieszniejsze, wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy dzisiaj odkryłam, że storczyk wypuścił nowy pęd kwiatowy, już dość spory. Dodam,że nikt przy nim nie majstrował, ponieważ mieszkam sama w domu. Niestety druga łodyżka uschła i zrobiła się brązowa, dlatego musiałam ją obciąć. Mam nadzieję, że nie była to zbyt pochopna decyzja.

Widocznie mój storczyk bardzo chce żyć a ja zamierzam mu od teraz w tym pomóc. jutro kupię mu nowe podłoże i go przesadzę, będę musiała też zająć się jego korzeniami (widziałam na filmiku na Youtube), bo jednak zgniłki się z nich porobiły.

Poza tym kupiłam na allegro floral paste. Jak już go troszkę "odchucham" to zamierzam poeksperymentować z tym specyfikiem. Czytałam na innym forum na ten temat było dużo głosów za ale też nie mało przeciw. A Wy używałyście kiedyś floral albo keiki paste?

Tak się prezentuje mój storczyk na dzień dzisiejszy :-)

02042014047.jpg

Użytkownik Panna_Nikt edytował ten post 02 kwietnia 2014 - 18:20

#92 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 02 kwietnia 2014 - 19:47

jutro kupię mu nowe podłoże i go przesadzę

wydaje mi się, że nie ma co, ale niech się specjalistki wypowiedzą ;-)

zresztą ja bym nie umiała- tak gęsto tych korzeni to za dużo zachodu

@Panna_Nikt wypuszcza to najważniejsze :-) zerkaj czasem do niego, trochę odzywki i rozkwitnie zanim się obejrzysz ;-)

Mój wkońcu wypuścił chociaż jednego kwiatka, bo te suche pączki mnie dobijały :->

czekam na drugiego, ale się nie spieszy :->

Załączone miniatury

• DSCN1988.JPG

Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#93 Panna_Nikt

Panna_Nikt
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 02 kwietnia 2014 - 20:53

Nie wytrzymałam i przesadziłam mojego bidulka już dziś. Co z tego wyjdzie nie wiem, mam nadzieję, że go nie uśmiercę. Straszne miał te korzonki, dość dużo usunęłam, boję się, że za dużo...

a teraz się Wam pochwalę moją nową zdobyczą, od razu się w nim zakochałam i wiedziałam, że nie wyjdę z IKEI z pustymi rękami :-)

02042014050.jpg 02042014051.jpg 02042014052.jpg

#94 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 04:08

@Majorka^^, ale łodyg to Twój wypuścił  :)  Jak tak wszystkie razem zakwitną to ładnie będzie wyglądać.

@Panna_Nikt, ten w ciapki ładny, chociaż ja patrzę zawsze na korzenie jak kupuję :)

A Wy używałyście kiedyś floral albo keiki paste?

Z tego nic nie używałam, ale skoro wypuszcza Ci nową łodygę to jest sens coś mu tam dawać? 

Co do przesadzania, to jak pisałam wcześniej, ja mam manię przesadzania i od razu jak kupuję to przesadzam w większą doniczkę, przycinam korzenie bo i tak się okazuje, że w środku jest kilka do usunięcia no i daję całkiem nowe podłoże. No ale to taka moje dziwactwo :)

Tylko takie pytanie, a gdzie są jego korzenie?? Bo albo ja ślepa albo...

#95 Panna_Nikt

Panna_Nikt
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 07:39

Floral paste kupiłam na wszelki wypadek, jeszcze nawet do mnie nie dotarła. Nie spieszę się z wypróbowaniem, bo póki co to nawet nie mam na czym. Mój bidulek dopiero wypuszcza lodyżkę, a z nowym wolę nie eksperymentować :)

@AgnieszkaT właśnie tego się obawiałam, że pozbyłam mojego bidulka zbyt dużej ilości korzonków

ale pierwsze co dziś zrobiłam to poszłam sprawdzić jak się ma i chyba jest ok, nie widzę żadnych zmian

#96 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 09:21

ale łodyg to Twój wypuścił    Jak tak wszystkie razem zakwitną to ładnie będzie wyglądać.

łodyg wypuścił sporo :-) tylko ile pąków poszło <bezradny>

Co do przesadzania, to jak pisałam wcześniej, ja mam manię przesadzania i od razu jak kupuję to przesadzam w większą doniczkę, przycinam korzenie bo i tak się okazuje, że w środku jest kilka do usunięcia no i daję całkiem nowe podłoże. No ale to taka moje dziwactwo

i kiedy znowu przesadzasz? raz tylko? 

chociaż ja patrzę zawsze na korzenie jak kupuję

czyli na co zwracasz uwagę?

I jest możliwość, że storczyk w ogóle nie wypuści? bo moja teściówka ma 2 lub 3 i żaden jej nie puszcza, a rękę do kwiatów ma, bo nie znam nikogo kto ma więcej kwiatów od niej :-P może jej storczyki nie podeszły i odpuściła <bezradny> korzenie wydaje mi się, że są normalne, liście też w porządku.... nawozów nie stosuje praktycznie do innych kwiatów wcale i ma takie że <olaboga> ja też nie stosuję i mi wypuścił wkońcu więc nie wiem w czym problem :->

Co to jest miłość ?

#97 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 09:51

tylko ile pąków poszło

Poszło w sensie?? Mój jeden kiedyś był oblepiony pączkami a jak inteligentnie przestawiłam go w inne miejsce to pączki opadły :/

i kiedy znowu przesadzasz? raz tylko? 

Powiem Ci, że z tych co mam teraz, to każdy od razu po zakupie dostał większą doniczkę i nowe podłoże i od tamtej pory nic nie zmieniałam. 

czyli na co zwracasz uwagę?

Zazwyczaj czy są sztywne :)  nie jakieś takie zwiędłe, czy końcówki korzeni mają zielony kolor (te czubki), czy nie są suche, często kilka na zew. jest ładnych a jak się przyjrzysz to w środku trafiają się zgniłe, albo totalnie zasuszone (skurczone). Jak są szare i wodniste to omijam. Chociaż raz kupiłam w Kauflandzie totalnie zalanego, przesadziłam a teraz na 2 starych łodygach są nowe odrosty + pojawiła się nowiutka łodyga :) 

Często u mnie w Leroy M. są przeceny o - 30% na storczyki, gdzie nie ma kwiatów albo są totalnie przywiędłe i widziałam że ludzie kupują. No ale wtedy to już trzeba się z nimi bawić. Chociaż nie powiem, czasami sama tam zaglądam :)

#98 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 10:02

@AgnieszkaT pąki mi wysychały i opadły, później wypuściły nowe ale nie we wszystkich miejscach i teraz są zielone i większe czyli powinny rozkwitnąć :-)

Jak są szare

u mnie właśnie te wystające poza doniczkę są szare, a te w środku widzę, że zielone :->

Co to jest miłość ?

#99 Panna_Nikt

Panna_Nikt
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 10:03

@AgnieszkaT  a czy po przesadzaniu podlewasz swoje storczyki od razu? Bo spotkałam się z różnymi opiniami i sama nie wiem. Jedni mówią żeby nie podlewać przez ok tygodzień, żeby ewentualnie zranione korzonki mogły się zregenerować inni żeby właśnie podlewać żeby lepiej wchłonęły minerały z nowego podłoża. Ja nie podlałam ze względu na te prawie że zgnite, chciałam im dać czas na pozbycie się nadmiaru wody

Użytkownik Panna_Nikt edytował ten post 03 kwietnia 2014 - 10:05

#100 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 10:12

@Majorka^^, a czubeczki tych szarych jakie są??

@Panna_Nikt, podlewam:)

A to korzonki z 3 różnych, tyle, że ten co jest taki bardzo jasny to nie falek no i dlatego jest inny:) Mam nadzieję że coś widać bo robiłam na szybko:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych