Stoją u mnie na oknie wschodnim
A mój na północnym ![]()
Napisano 25 października 2013 - 19:29
jak z fikusem
Na pewno nie przestawiam ich. Już jak postawię tak stoją. Kiedyś przestawiłam to obleciały mi wszystkie pączki więc teraz nie zaryzykuję
a czytalam ze nie lubia slonca za duzo.
Stoją u mnie na oknie wschodnim więc od rana mam słoneczko
Napisano 25 października 2013 - 19:30
A mój na północnym
A moje na zachodnim.
Generalnie chodzi o to by nie doprowadzić do poparzenia słonecznego.
W lecie stawiam je trochę dalej od okna i zaciągam roletkę. Dostateczność światła mają wystarczającą. W zimie mniej światła dociera do głębi pokoju... to stoją na parapecie.
Napisano 25 października 2013 - 19:34
a czytalam ze nie lubia slonca za duzo.
Powiem Ci, że ja nawet rolet nie zaciągam w lecie a stoją na parapecie.
Wychodzę z założenia, że jak ma być to będzie:) A u mnie wszystkie kwiatki rosną jak szalone.
Napisano 25 października 2013 - 19:48
No bo ich naturalne srodowisko( wiekszosci) to dzungla tropikalna - rosna na konarach drzew, czyli zle znosza slonca i maja tam wilgotne powietrze
wiec nie powinny stac na parapecie ![]()
chociaz ja mam sasiadke ktora ma ich wlasnie na parapecie chyba 7 i pieknie kwitna
Moj jak stal w naslonecznionym miejscu to sie nie chcial trzymac a jak go przestawiłam nabral zycia
Użytkownik Sajuri edytował ten post 25 października 2013 - 19:49
Napisano 25 października 2013 - 19:56
Miałam jednego, dostałam od Połówka.
Ale kompletnie jakoś nie potrafiłam o niego zadbać i mi padł. A szkoda, bo ładny był ![]()
I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...![]()
Napisano 25 października 2013 - 20:04
oto moje 3 kwitnące i Cambria (jak kwitła)
Napisano 25 października 2013 - 20:05
No bo ich naturalne srodowisko( wiekszosci) to dzungla tropikalna - rosna na konarach drzew, czyli zle znosza slonca i maja tam wilgotne powietrze
wiec nie powinny stac na parapecie
Mówisz o botanikach.
Te które są normalne oferowane w sklepach to hybrydy - dostosowano je do naszych warunków
Napisano 25 października 2013 - 20:26
U mojej mamy stoi storczyk w słonecznym miejscu w podstawce zawsze ma wodę i kwitnie 3 rok jak szalonyMoj jak stal w naslonecznionym miejscu to sie nie chcial trzymac a jak go przestawiłam nabral zycia
Napisano 25 października 2013 - 20:48
czyli wszelkie porady jakie do tej pory czytalam miedzy bajki, bo pierwsze slysze o tym .
Mówisz o botanikach.
Te które są normalne oferowane w sklepach to hybrydy - dostosowano je do naszych warunków
no to kolejna rzecz ktora mi dziwi bo i tu czytalam ze nie powinny miec kontaktu tak z woda. Tylko podlewanie, jak korzenie biale, najlepiej woda odstala
w podstawce zawsze ma wodę
Napisano 25 października 2013 - 23:24
czyli wszelkie porady jakie do tej pory czytalam miedzy bajki, bo pierwsze slysze o tym .
Niekoniecznie bajki. Tak naprawdę to trzeba obserwować rośliny.
Np. moczenie storczyka w wodzie. Jedni dopiero podlewają gdy ścianki doniczek nie są wilgotne a drudzy dopiero gdy korzenie są srebrne.
Owszem te rasowe storczyki mają lekko inne wymagania i często siedzą w orchidariach i mają tam zapewnione specjalne warunki. Ale te parapetowe świetnie sobie radzą w domowych warunkach.
Napisano 26 października 2013 - 07:45
to raczej nie u mnie
Ale te parapetowe świetnie sobie radzą w domowych warunkach.
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 26 października 2013 - 07:51
Tylko zastanawiam sie ile warte sąstorczyki za 20 zł? Choć na moim doświadczeniu widze, żę i te za kilkadziesiąt mogą być G. warte
U mnie w Leroyu były ostatnio za 10 zł. SZOK! Kupiłam babci bo jej się spodobały jak dostała ode mnie wcześniej. Ostatnio byłam u niej i rośnie jej pięknie. Kwestia kwiatka:)
Napisano 26 października 2013 - 08:27
Tylko zastanawiam sie ile warte sąstorczyki za 20 zł? Choć na moim doświadczeniu widze, żę i te za kilkadziesiąt mogą być G. warte
Zawsze poluję na przeceny, zwykle kwiaty są już przekwitnięte. A potem ... ładnie oczka odbijają i znów kwitną.
Tylko nie dajcie się nabrać na niebieskie storczyki.... one w rzeczywistości są białe. Tylko je katują chemią
Napisano 08 listopada 2013 - 11:16
Też polowałam na przeceny - w efekcie końcowym mam cały parapet szpitalny dla marketowych storczyków. Ostatnio wolę kupować w orchid sklepiku storczyki gatunkowe, są bardziej wymagające ale dają więcej satysfakcji.
Napisano 14 grudnia 2013 - 12:17
Mój dzisiejszy nabytek ![]()
Napisano 14 grudnia 2013 - 13:18
Uroczy,uwielbiam białe storczyki ![]()
Napisano 14 grudnia 2013 - 18:27
@AgnieszkaT cudny
drogi taki inszy?
Stosujesz jakieś odzywki?
Mam 2 storczyki obecnie jeden prawie kwitnie po raz drugi, ale trzymałam za bardzo od strony kaloryfera na parapecie i mi pączki wyschły, ale już kolejne powinny rozkwitnąć normalnie
Nic narazie nie stosowałam...
Napisano 14 grudnia 2013 - 20:36
drogi taki inszy?
Promołszyn - 50 zl (ale to prezent)
Odżywek nie stosuję nigdy a rosną jak głupie.
Takiego jeszcze nie widziałam.
Jest to hmm - cymbidium ![]()
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych