Bieganie
Napisano 12 czerwca 2012 - 11:37
Dodam od siebie, że pilnując pulsu i dostosowując się do jego tempa, bieganie jest bardzo przyjemne i jak na moje odczucie skuteczne. Pozdrawiam
Napisano 14 czerwca 2012 - 18:08
ja też biegam w sumie od niedawna, miałam również podobne problemy, typu ile biegać, aby był efekt. Wszystkim początkującym proponuje zainwestowanie w pulsometr. Kontrola pulsy wpływa na efektywny trening i teraz już ma pewność, że dobrze ćwiczę. Korzystacie w ogóle z pulsometrów?
Napisano 06 sierpnia 2012 - 15:58
Napisano 23 października 2012 - 12:49
Napisano 23 października 2012 - 13:04
Nie znoszę biegać,nie potrafię.Zaraz narzucam szybkie tępo,po czym sie męczę i zniechęcam.bieganie to najlepszy sport na świecie
Napisano 24 października 2012 - 06:04
więc od niedzieli jestem posiadaczką takiego rowerka do 'biegania'
nie ma siodełka więc nie siedzę i nie odpoczywam..
w poniedziałek rano 2x po 20min, wieczorek 20min
wczoraj rano 2x po 20 min, wieczorem 20min
zaraz wstaje i to samo leci..
myślę że od przyszłego tyg zacznę wydłużać czas..
zdj. wyrwane z neta, ale mam identyczny
Napisano 24 października 2012 - 09:00
Napisano 26 października 2012 - 19:00
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 23 listopada 2012 - 11:53
Napisano 12 stycznia 2013 - 21:27
Co do rozgrzewki to nie musi być długa, ale ważne aby rozgrzać wszystkie mięśnie od głowy po stopy, gdyż w czasie biegania pracują nawet te na twarzy. Ja zazwyczaj rozgrzewam się około 10 minut. Na you tube jest wiele filmikow z rozgrzewkami.
Jesli ktoś zaczyna biegać a nie ma dobrej wydolności to polecam 3 minuty biegu i 1 minuta marszu i tak przez 30-40 minut. Z czasem można dodawać ilość minut aż w końcu dojdzie się do biegu ciągłego. Jak się zaczyna to co drugi dzień jest wskazane. Ja biegam 6 razy w tygodniu po godzinie, a jednego dnia nie robię nic by wszystko sobie odpoczęło.
Bardzo ważne są buty i podłoże po którym się biega. Trzeba unikać chodników, betonu. Najlepiej biegac po dróżkach z piasku lub podłożu specjalnym do biegania. Ale buty!!! Naprawdę warto zainwestować by ochronić stawy.
I też ważna rzecz. Zalezy ile się waży, bo jeśli ktoś ma nadwagi ponad 20 kilo to odradza się bieganie bo uderzenie w staw jest zbyt obciążający, wtedy warto zacząć od czegoś innego. Ale to pewnie lekarz powinien się wypowiedzieć.
Najlepiej biegać między 16 a 18, ale mało kto sobie tak żyje że ma o tej porze czas. Ja biegam w okresie wiosennym i jesiennym o 5.30, bo muszę do pracy. W lato jest za duszo i biegam po 20. Rano nie jem przed bo bym nie zdążyła, ale wiem, że najlepiej ćwiczyć po lekkim jedzeniu.
Każdy z nas urodził się ateistą
Napisano 08 lutego 2013 - 15:53
Moja ulubiona pora to 18-20 albo wcześnie rano, ale ponieważ jestem strasznym, ale to strasznym śpiochem, rzadko udaje mi się wstać przed 10.Najlepiej biegać między 16 a 18
Napisano 25 lutego 2013 - 16:50
Napisano 25 lutego 2013 - 22:37
Napisano 25 lutego 2013 - 23:04
ja planuję zacząć biegać codziennie od marca
do tej pory biegałam tylko na bieżni 3 razy w tygodni na siłowni.
Nie powinno się biegać codziennie, jeśli zaczynasz to dwie przerwy w tygodniu, a jeśli już biegałaś to wystarczy jedna. Trzeba dać szansę aby mięśnie się regenerowały w innym przypadku zaczną się spalać zamiast tłuszczu co jest groźne dla zdrowia.
Napisano 26 lutego 2013 - 07:17
Keep calm and become a doctor
// Mission completed
Napisano 26 lutego 2013 - 08:08
Napisano 26 lutego 2013 - 09:10
A czy bieganie naprawdę daje efekty w odchudzaniu? Czy to tylko taki sposób na poprawienie kondycji i wzmocnienie nóg?
Daje ale trzeba do biegania się przygotować. Jeżeli zaczynasz to nie można od razu np biec godziny, trzeba robić interwały np biegniesz 3 minuty i minutę idziesz. Wtedy się dotleniasz. I tak np razem około 40 mniut. Z czasem robisz coraz później przerwy i wydłużasz ogólny czas treningu do godziny.
Aby się odchudzić wazne jest aby biec długo i wolno. Ale w trakcie robić bieg szybszy i wolniejszy wtedy to pobudza ogranizm to spalania. Szybki bieg szybciej buduje mięśnie, wolniejszy spala.
Oczywiście bieganie to także poprawa kondycji, serce lepiej pracuje, jelita, płuca.
może i tak, ale jakaś aktywność fizyczna powinna być każdego dnia. więc co robić w takim razie, żeby codziennie być aktywnym?
Ja biegałam 6 razy w tygodniu, w ten wolny tylko się rozciągałam, ewentualnie spacer. Ale jeden dzień przerwy musi być, bo inaczej jesteśmy bardziej narażeni na kontuzje i właśnie spalanie mięśni.
One muszą się rozluźnić, odpocząć, a wtedy można się porozciągać iść na masaż lub spacer.
Napisano 26 lutego 2013 - 10:07
Napisano 28 lutego 2013 - 15:03
Daje, dajeA czy bieganie naprawdę daje efekty w odchudzaniu?
Beż żadnej diety, cały czas jedząc po 2 obiady i 3 kolacje dzięki samemu bieganiu schudłam 7 kg w ciągu 5 miesięcy