Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Bieganie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#21 patricia86

patricia86
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 12 czerwca 2012 - 11:37

Faktycznie ciekawe rady, a ja mam jeszcze jedno pytanie, bo biegam i stosuję się do porad, ale mam wątpliwości odnośnie obuwia... Czy jeśli kompletnie zaniedbam ten temat, to narażam się na słabsze efekty, albo co gorsza kontuzje? Czy jest to tylko kwestia wygody?
Dodam od siebie, że pilnując pulsu i dostosowując się do jego tempa, bieganie jest bardzo przyjemne i jak na moje odczucie skuteczne. Pozdrawiam

#22 Karina

Karina
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 14 czerwca 2012 - 18:08

Hej biegaczki :)
ja też biegam w sumie od niedawna, miałam również podobne problemy, typu ile biegać, aby był efekt. Wszystkim początkującym proponuje zainwestowanie w pulsometr. Kontrola pulsy wpływa na efektywny trening i teraz już ma pewność, że dobrze ćwiczę. Korzystacie w ogóle z pulsometrów?

#23 zaneta1

zaneta1
  • Użytkownik
  • 600 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 15:58

Dzis zakupilam buty do biegania i od jutra zaczynam. :-)

#24 martula11

martula11
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 23 października 2012 - 12:49

bieganie to najlepszy sport na świecie :) i dodatkowo ma same plusy :) pozdrawiam wszystkich aktywnych:)

#25 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 23 października 2012 - 13:04

bieganie to najlepszy sport na świecie

Nie znoszę biegać,nie potrafię.Zaraz narzucam szybkie tępo,po czym sie męczę i zniechęcam.

#26 busia0608

busia0608
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • Gadu Gadu:6530726
  • LokalizacjaUK
  • Wzrost:169
  • Włosy:farbowane
  • Stan:odlatuję
  • Partner:D
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 24 października 2012 - 06:04

a ja do zwyczajnego biegania nie mogę się zmotywować, szczególnie że nie mam z kim..
więc od niedzieli jestem posiadaczką takiego rowerka do 'biegania'
nie ma siodełka więc nie siedzę i nie odpoczywam..
w poniedziałek rano 2x po 20min, wieczorek 20min
wczoraj rano 2x po 20 min, wieczorem 20min
zaraz wstaje i to samo leci..
myślę że od przyszłego tyg zacznę wydłużać czas..

zdj. wyrwane z neta, ale mam identyczny

Załączone miniatury

• rowerek.jpg

Dołączona grafika
jesteś już Mój, jestem już Twoja !

#27 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 24 października 2012 - 09:00

busia0608, mam podobny lub ten sam ;-) thorn to jest tak?

#28 busia0608

busia0608
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • Gadu Gadu:6530726
  • LokalizacjaUK
  • Wzrost:169
  • Włosy:farbowane
  • Stan:odlatuję
  • Partner:D
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 24 października 2012 - 12:29

thorn

podobnie wygląda, kupiony w sklepie 'decathlon'
Dołączona grafika
jesteś już Mój, jestem już Twoja !

#29 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 26 października 2012 - 19:00

ja nie biegam bo mnie kolana bardzo bola <bezradny></span>

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#30 muffinka

muffinka
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 23 listopada 2012 - 11:53

ja biegam codziennie rano z pieskiem w parku :) 3 kółka dookoła stawu

#31 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 12 stycznia 2013 - 21:27

Ja biegam od wielu lat więc może napiszę coś od siebie

Co do rozgrzewki to nie musi być długa, ale ważne aby rozgrzać wszystkie mięśnie od głowy po stopy, gdyż w czasie biegania pracują nawet te na twarzy. Ja zazwyczaj rozgrzewam się około 10 minut. Na you tube jest wiele filmikow z rozgrzewkami.

Jesli ktoś zaczyna biegać a nie ma dobrej wydolności to polecam 3 minuty biegu i 1 minuta marszu i tak przez 30-40 minut. Z czasem można dodawać ilość minut aż w końcu dojdzie się do biegu ciągłego. Jak się zaczyna to co drugi dzień jest wskazane. Ja biegam 6 razy w tygodniu po godzinie, a jednego dnia nie robię nic by wszystko sobie odpoczęło.

Bardzo ważne są buty i podłoże po którym się biega. Trzeba unikać chodników, betonu. Najlepiej biegac po dróżkach z piasku lub podłożu specjalnym do biegania. Ale buty!!! Naprawdę warto zainwestować by ochronić stawy.

I też ważna rzecz. Zalezy ile się waży, bo jeśli ktoś ma nadwagi ponad 20 kilo to odradza się bieganie bo uderzenie w staw jest zbyt obciążający, wtedy warto zacząć od czegoś innego. Ale to pewnie lekarz powinien się wypowiedzieć.

Najlepiej biegać między 16 a 18, ale mało kto sobie tak żyje że ma o tej porze czas. Ja biegam w okresie wiosennym i jesiennym o 5.30, bo muszę do pracy. W lato jest za duszo i biegam po 20. Rano nie jem przed bo bym nie zdążyła, ale wiem, że najlepiej ćwiczyć po lekkim jedzeniu.

Każdy z nas urodził się ateistą

#32 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 08 lutego 2013 - 15:53

Znowu wkręciłam się w bieganie i czuję się z tym idealnie :mrgreen: Wyciągnęłam z szafy buty i stwierdziłam, że skoro śniegu juz nie ma, najwyższy czas :mrgreen: Po długiej przerwie na początku zakwasy męczyły strasznie, ale wszelki ślad już po nich zaginął, a ja widzę zmiany w swojej kondycji.

Najlepiej biegać między 16 a 18

Moja ulubiona pora to 18-20 albo wcześnie rano, ale ponieważ jestem strasznym, ale to strasznym śpiochem, rzadko udaje mi się wstać przed 10.

#33 kasia_asia

kasia_asia
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 25 lutego 2013 - 16:50

To długo spisz :) Ja z powodu bardzo zajętego dnia biegam przeważnie wcześnie rano 5.00-6.00 a przed bieganiem wypijam zawsze szklankę wody z sokiem z cytryny.

#34 miss-cake

miss-cake
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 25 lutego 2013 - 22:37

ja planuję zacząć biegać codziennie od marca :P do tej pory biegałam tylko na bieżni 3 razy w tygodni na siłowni.

#35 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 25 lutego 2013 - 23:04

ja planuję zacząć biegać codziennie od marca :P do tej pory biegałam tylko na bieżni 3 razy w tygodni na siłowni.

Nie powinno się biegać codziennie, jeśli zaczynasz to dwie przerwy w tygodniu, a jeśli już biegałaś to wystarczy jedna. Trzeba dać szansę aby mięśnie się regenerowały w innym przypadku zaczną się spalać zamiast tłuszczu co jest groźne dla zdrowia.

#36 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 07:17

A czy bieganie naprawdę daje efekty w odchudzaniu? Czy to tylko taki sposób na poprawienie kondycji i wzmocnienie nóg? ;-)

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#37 miss-cake

miss-cake
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 08:08

może i tak, ale jakaś aktywność fizyczna powinna być każdego dnia. więc co robić w takim razie, żeby codziennie być aktywnym?

#38 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 09:10

A czy bieganie naprawdę daje efekty w odchudzaniu? Czy to tylko taki sposób na poprawienie kondycji i wzmocnienie nóg? ;-)

Daje ale trzeba do biegania się przygotować. Jeżeli zaczynasz to nie można od razu np biec godziny, trzeba robić interwały np biegniesz 3 minuty i minutę idziesz. Wtedy się dotleniasz. I tak np razem około 40 mniut. Z czasem robisz coraz później przerwy i wydłużasz ogólny czas treningu do godziny.

Aby się odchudzić wazne jest aby biec długo i wolno. Ale w trakcie robić bieg szybszy i wolniejszy wtedy to pobudza ogranizm to spalania. Szybki bieg szybciej buduje mięśnie, wolniejszy spala.

Oczywiście bieganie to także poprawa kondycji, serce lepiej pracuje, jelita, płuca.

może i tak, ale jakaś aktywność fizyczna powinna być każdego dnia. więc co robić w takim razie, żeby codziennie być aktywnym?

Ja biegałam 6 razy w tygodniu, w ten wolny tylko się rozciągałam, ewentualnie spacer. Ale jeden dzień przerwy musi być, bo inaczej jesteśmy bardziej narażeni na kontuzje i właśnie spalanie mięśni.
One muszą się rozluźnić, odpocząć, a wtedy można się porozciągać iść na masaż lub spacer.

#39 miss-cake

miss-cake
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 26 lutego 2013 - 10:07

a to, że jeden dzień totalnego 'lenistwa' to jasne :) jak najbardziej :) ja np. robiłam tak, że 3 razy w tygodniu trening na siłowni, 3 razy w tygodniu zumba + bieganie, i jeden dzień święty leżenia przed tv :D (oczywiście żartuje, ale jakieś łagodne spacery tylko bez żadnych dodatkowych męczarń ćwiczeniowych ;))

#40 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 28 lutego 2013 - 15:03

A czy bieganie naprawdę daje efekty w odchudzaniu?

Daje, daje :mrgreen:

Beż żadnej diety, cały czas jedząc po 2 obiady i 3 kolacje dzięki samemu bieganiu schudłam 7 kg w ciągu 5 miesięcy ;-) Nogi się wzmocniły, pupa podniosła, boczki zniknęły. Teraz po przerwie dpiero zaczynam na nowo biegać regularnie, ale już widzę efekty :)