Zazwyczaj samica zjada młode po porodzie , czasem dostaje gorączki i z np. niedostatecznej ilości wody pożera swoje młode lub jest to spowodowane szokiem poporodowym
niestety byłam świadkiem tego , często takie samice nie nadają się na to by po raz kolejny miały młode
z tym dotykaniem to zależy, bo jak kotka czy suczka jest wychowana w domu przy rodzinie to jest przyzwyczajona do zapachu właścicieli i raczej nie powinna odrzucić
no właśnie jeżeli jest bardzo oswojone zwierze (kot pies itp) to nie powinno odtrącić , bo wie że ludzie to raczej nie aż takie zagrożenie
co innego u takich dzikich zwierząt lub u takich które nie za bardzo przywiązują się do ludzi
u kotów wydaje mi się,że jeżeli obcy będą dotykać młode to wtedy kotka przeniesie swoje gniazdo gdzie indziej 
u mnie kotki najczęściej przenosiły gniazdo do domu do szafy

a to głównie z powodu strachu przed łasica psem lub kocurem (samcem) -czyli innymi zwierzętami ,który do tego stopnia był wściekły że nie bał się by przyjść do obcej piwnicy , no i raz zagryzł małego samca (bo jest to dla niego konkurencja)